Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

DVB-T2 výpadky signálu

Zdravím. Dotaz na anténáře. Instaloval jsem u zákazníka anténu Fracarro LP 45F LTE 700-5G Ready, průchozí zesilovač EMOS 30dB na půdě, nový venkovní koax od antény k zesilovači, nový koax od zesilovače k TV, u TV napájecí adaptér. Možný příjem Černá hora nebo Ještěd, ale ani na jeden vysílač přímá viditelnost. RD v obci Libštát, v údolí. Na hledání signálu mám hračku AMIKO Xfinder 3, živí mě elektroinstalace a TV děláme jako doplňkovou službu. Nejlepší signál (cca 44 dBuV) u k26.,28., 31., jsem našel odrazem od protějšího kopce, tzn. signál z Černé hory. Po zesílení jsem se dostal přes 60 dBuV, bez jediného výpadku, vše fungovalo cca 2 měsíce. Pak mi zákazník volá, že má občasné výpadky. Přijel jsem, vše jsem zkontroloval, vše mi fungovalo. Ze zákazníka pak vypadlo, že se to stává k večeru a hlavně v noci. Přes den prý vše funguje. Nicméně jsem pořídil na zkoušku Settopbox Strong SRT8541FTA, a chová se to naprosto stejně. Pár desítek úspěšných instalcí mám, ale tohle jsem ještě nezažil. Může se jednat o nějaké rušení? Nebo co by to mohlo dělat? Paní měla do té doby Skylink a asi se k tomu zase vrátí. Ostatně sousedé taky nemají DVB T příjem, jedou přes IPTV.

majkl99
Registrace: 8/2010
Příspěvků: 31
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 34
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: DVB-T2 výpadky signálu

Příjem na odraz je loterie. A dělat ho bez pořádné merici techniky je loterie a riziko ztráty dobrého jména. V oboru....

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, RS CMU200.

Varos107
Registrace: 8/2021
Příspěvků: 1 518
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: DVB-T2 výpadky signálu

Skusil by som sito.

jopo166
Registrace: 1/2009
Příspěvků: 1 673
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: DVB-T2 výpadky signálu

A před znásilňovač ještě 5G filtr.

krupino
Registrace: 10/2008
Příspěvků: 710
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: DVB-T2 výpadky signálu

Na každou práci je třeba odborníka. Tento obor nevyjímaje.

bretah
Registrace: 9/2012
Příspěvků: 5 136
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: DVB-T2 výpadky signálu

To amiko finder ma aj spektrak nebolo tam vydno bordel na frekvencii lte?

jopo166
Registrace: 1/2009
Příspěvků: 1 673
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: DVB-T2 výpadky signálu

Jen anténa 5G ready při 30dB zesilovači obvykle nestačí.
Doporučený východoněmecký odborník se jmenuje Uwe Filter...

krupino
Registrace: 10/2008
Příspěvků: 710
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: DVB-T2 výpadky signálu

A jak víš, že je to Trutnov, když je v SFN s Ještědem a seš v údolí řeky obklopené kopci??? Že se v takovým "složitějším" místě příjmu dějou výpadky večer a v noci je běžný, většinou je na vině tzv. izotropo. Terénní profil je sice na vzdálenější a s nižším vyzářeným výkonem Ještěd horší než na Trutnov, ale z hlediska difrakce je výhodnější. Pak do toho můžou vstupovat i změny podmínek šíření nad vodní plochou atd., atd. "Děláš" anténní instalace a neuvedeš ani nejzákladnější věc jako je BER před a MER :-(
Nic ve zlým, já prakticky nikdy nikoho nekritizuju, ani naprosté laiky, ale jelikož mě primárně živí stavebnictví, tak vím, co je 90% elektrikářů za h.v.da, co se týká anténních instalací :-( Ona totiž cenová nabídka od "elektrikářů" co přece umí všechno, je vždycky nižší než od skutečnýho anténního technika. A podle toho to pak taky ve finále vypadá. Na dlouhodobě spolehlivou a stabilní instalaci ti vyhl. 50 a ukazovátko za 8k nestačí. O znalostech a zkušenostech se ani nezmiňuju. Ten zesák od emosu tak nějak mluví za vše, od emosu nepoužívá nic ani hodně průměrný "anténář", s tím si doma bastlí kutilové. Většina lidí tady nemá problém poradit i naprostým laikům,
ale "radit" někomu, kdo za to bere od lidí peníze a jak vidno, tak o tom vlastně nic neví, se tak nějak nikomu, jak vídíš, nechce :-(
Takže buď "studuj" nebo to přenechej těm, co tomu skutečně rozumí, a nebo se ptej na netu, ale zataj, že za to bereš od lidí penze :-)

Xmux
Registrace: 11/2009
Příspěvků: 329
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Xmux

Několik instalací v tomto údolí Olešky mám úspěšně za sebou, a ano, většinou na Ještěd, ale skoro vždy odrazem. Ale tady při pootočení antény do údolí směrem na Liberc není nic, ani ťuk. Píšu, že možná i víc jak 2 měsíce vše fungovalo bez problémů, signál stabilní.
Btw., ve stavebnictví jsem pracoval 7 let a tvrdit, že 90% elektrikářů jsou h*vada, je odvážný. :))) Ve stavařině jsem zažil nejhorší odpad společnosti, lži, podvody, krádeže, ... Svoje řemeslo děláme poctivě, a na úrovni. To že se se silnoproudem natahá i slaboproud, je snad základ. A jestli si domácí zajistí odbornou firmu - anténáře, nebo si to nastaví sám je jen jeho věc. Nicméně vše stejně směřuje k IPTV a pozemní či SAT příjem bude jen pro lokality bez jiné možnosti příjmu. viz. Semilské KATRO je toho důkazem.

majkl99
Registrace: 8/2010
Příspěvků: 31
Odpověď v diskusním vlákně
 

@majkl99

To, co tu píšeš svědčí o jediném, že o anténařině nemáš páru. Přikláním se k tomu, co tu napsal XmuX. V podstatě má ve všem pravdu. Silnouproudaři absolutně netuší, co je to anténařina a ani jimi natahané kabely většinou nedávají smysl. Zažil jsem to nesčetněkrát. To, že jsi použil LP anténu, je OK, ale použít 30dB zesilovač od EMOSu je jeden problém a druhý zcela zásadní je ten, že tam nemáš žádný filtr! Takže kdyby nic jiného, tak Ti do toho zesilovače leze LTE, 5G a železniční TrZSZka! To samo o sobě stačí na to, aby se to sypalo. Že to 2 měsíce fungovalo nemá na nic vliv. Jednak se za tu dobu výrazně změnila odrazivost terénu a jednak některý operátor mohl zprovoznit LTE nebo 5G. Případně si někdo v okolí příjmu mohl pořídit LTE nebo 5G modem či telefon! Možných důvodů nefunkčnosti příjmu jsou desítky. Pokud nemůžeš měřit konkrétní parametry signálu, pak nemáš šanci zjistit příčinu problému. Bez MER, BER, NM a Echa jsi dnes v koncích dřív než začneš!

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005
Příspěvků: 2 655
Odpověď v diskusním vlákně
 

@majkl99

prosim ta,mozes definovat viac tvoju vetu:
Instaloval jsem u zákazníka anténu ........na půdě.
Na půdě po slovensky dobre rozumiem na povale?Takze ta antena je pod strechou?
Ci uz tak alebo onak, dobre ti odpovedal Varos107 ze prijem signalu z odrazu je loteria.
Ak by si predsa nechcel sklamat zakaznika a chce stoj co stoj ten DVB-T2 prijem (rozlisenie 960x540 by som nechcel ani na CRT telke) ,tak tu antenku za 300kc nahradit:
- antenou s zlepsim ziskom (daku Televes,alebo aspon to stare dobre polske sito,Color antenu uz asi nezozenies)
-kvalitnym predzosilnovacom s filtrom LTE (Teroz atd atd)
-a ked ta antena bude na tej půdě tak urcite nad strechu na stoziar.

A ked aj tak dodrzis co som napisal,stale si v riziku s tym odrazenym signalom na ktory moze mat vply vela faktorov.
Inak jeho uroven 44 dBuV uz nebola nic moc a chybovost ktora sa tam obajvila si uz len tou zvarackou 30dB navysil.

A posledna moja rada v dobrom,radsej ten pani nahod ten Skylink,lebo oplacat ti vyjazdy ku nej a zmenu HW moc nebude chciet a vysledok s tym odrazom bude stale ako pisal kolega LOTERIA.A to co zarobis na tejto super momtazi,tak niekolkymi vypinacmi zarobis davno spat :8)

mercedes77
Registrace: 1/2006
Příspěvků: 924
Odpověď v diskusním vlákně
 

@mercedes77

Souhlasil bych s Tebou, ovšem až na tu anténu! Nic lepšího než to eLPéčko v obchodech není. Lepší anténu koupí jedině od XmuXe! Ten vyrábí antény naprosto špičkové, které hrají téměř všude, ovšem zázraky s něma taky dělat nejde!

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005
Příspěvků: 2 655
Odpověď v diskusním vlákně
 

@mercedes77

Průchozí zesilovač na půdě = cca 3m od antény, ale pod střechou. Anténa je samozřejmě na stožáru.
Děkuji všem za odpověď, čekal jsem větší "kartáč". To, co napsal Enik dává smysl. Zkusím ještě ten filtr. On už někdo přede mnou tam zkoušel pozemní vysílání, ale nakonec se rozhodli pro sat. Pak děti nabulíkovali paní, že musí platit, tak ať si pořídí opět pozemní, ale pokud to bude zlobit, tak tam půjde zpět parabola, paní už je rozhodlá.

majkl99
Registrace: 8/2010
Příspěvků: 31
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: DVB-T2 výpadky signálu

@Enik
mna hned napadla daka UHF antena od Xmux,ale myslis si ze ten zakaznik oceni taku spickovu kvalitu ked vidim ze prva antena mala MOC hodnotu 300kc? Tak preto som ako alternativy napisal to sito atd .

majkl99
ak ti poradim v dobrom,daj od toho radsej ruky prec lebo nebudes mat nic zarobene a este telefonaty ked budu problemy s tym odrazom.

Uz teraz ked si napisal ze klient chce usetrit prechodom na DVB-T2 tak tam tazko budes hladat hodnotu svojej prace a zariadeni.
Tu inak antenu ktoru si jej ty dal,ja som v mansom prevedeni kedysi davno pouzival pre prvotne zameranie u klienta (ked som robil DVB-T rozvody) a poviem ti tak,ze pokial na tu antenu som nechytil naozaj zdravy slusny signal,tak som dalej s nim nepracoval.Nie ze by som to nevedel,ale ked som rozpocital kolko by stala kvalitna kanalova YAGI antena + predzosilnovac a mozno ist este do dvojce sustavy a moja praca tak to vzdy skoncilo u klienta: to je tak drahe?To si dam radsej satelit.
Preto obdivujem tu chalanov ktory sa tu tym zivia ze najdu klientov ktory su naozaj tu antenčinu vedia ocenit.
Snad som nikoho tu neurazil,berte to ako pokec u piva :8)

mercedes77
Registrace: 1/2006
Příspěvků: 924
Odpověď v diskusním vlákně
 

@mercedes77

o kolik budou tebou navrhované antény na kanálech 26-31 mít větší zisk než Fracarro se ziskem 12,5dBi? Pokud vycházíš z ceny antény, tak to nebudu ani komentovat. @majkl99 zkus pře zesák dat filtr FTE5690. Těm EMOS zesákům se fakt vyhni.

RAFI007
Registrace: 1/2006
Příspěvků: 1 882
Odpověď v diskusním vlákně
 

@RAFI007

Ten filtr neblokuje signály pod UHF pásmem, což je vada dost podstatná. V blízkosti železniční tratě je velice pravděpodobné, že tam bude i výrazné rušení od TrZSZky těsně pod k21 a pod.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005
Příspěvků: 2 655
Odpověď v diskusním vlákně
 

@RAFI007

Mimo mísu:Zajímalo by mě, odkud jsi. U nás na teplicku jsme říkali vždycky zesik a koncák. Kolegové ze Zlína říkali končák a totéž z ostatních baťovských firem, např. TOS Sezimovo Ústí. Zesák jsem neslyšel.

torny
Registrace: 3/2018
Příspěvků: 438
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: DVB-T2 výpadky signálu

Len tak na okraj k diskusii na túto tému. Anténa LG periodická/rôzne typy/, aktívne sj pasívne s LTE a 5G filtrom, sitá Vaten, alebo tzv. polské to isté. V nepravideľných intervaloch, ale obyčajne vjne v popoludňajšich hodinách výpadok od cca 5s až 1hod k39 Veľká Javorina. Na spektráku aj náhlade kanála signál OK, ale na obrazovke tma. Je jedno, či TV, STB, alebo merák. Ostatné kanály OK. Príjem SK V.J. 21,23,27 a 39. B.M. 27,37,44 OK. CZ Kojál, alebo Mikulov 26,33,40,46 OK. Po nabehnutí obrazu na k39 všetko perfektné až do opätovného výpadku. Závada sa prejavuje v lokalite senického okresu SR v dosahu javorinského vysielača. A teraz babo raď. Robí to od určitej doby cca 3-4týždne. Predtým všetko niekoľko rokov OK. Podozrenie na 5G vysielače, lem ma mýli, že to robí aj tam, kde podľa mojich informácii 5G ešte nie je.

Mil2
Registrace: 10/2008
Příspěvků: 28
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Mil2

V případě konání se problému, by měly být vidět na měřáku nějaký změny ( Ber, LKM, MbC, IR). Nic z toho jsi neuvedl, tak nevíme, čemu říkáš měřák.
Jestli se to ale ani nelockne, tak neuvidíš prakticky nic. Jestli je "závada" pouze s MUX1 na K39, tak při pohledu do mapy bych na tvým místě asi jako první začal "zkoumat" SFN K39 Blava-Dubník-Javorina-Trenčín, v okolí Senice hlavně asi ten 33kW Dubník vs. 25 kW Javorina. Je to jen teorie z pohledu do mapy, ale jeví se to jako nejpravděpodobnější příčina. LTE by zpúsobovalo problémy dlouhodobějšího charakteru, při těch nízkých výkonech BTS-ek nemají změny podmínek šíření takovej vliv na jejich "dosah".

Xmux
Registrace: 11/2009
Příspěvků: 329
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Enik

Vycházím z informací - dva měsíce to železnice nerušila, rušení v podvečer a večer

RAFI007
Registrace: 1/2006
Příspěvků: 1 882
Odpověď v diskusním vlákně
 

@torny

meřák, zesák, koncák...

RAFI007
Registrace: 1/2006
Příspěvků: 1 882
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Mil2

Závada nie je vo Vašom zariadení.

whitecreek
Registrace: 9/2018
Příspěvků: 116
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Enik

Áno máte pravdu, ale ak u zákazníka/kov/ niekoľko rokov príjem OK a zrazu sa zákazník/ci/ ozve, že má problém s tv príjmom, tak logicky hľadáte problém na jeho HW, hlavne ak ste v minulosti inštaláciu vykonal vy. Samozrejme, že sledujem zmeny v éteri. Výstavba 4G, 5G LTE vysielačov, atď., ale ak sa problém vyskytuje nepravidelne a v rôznych časoch a časových úsekoch, tak sa problém rieši veľmi ťažko aj keď máte špičkový merací prístroj od renomovaného výrobcu. V minulosti som musel riešiť rôzne situácie. Je jasné, že používam tv komponenty/filtre, odlaďovače, zlučovače, antény, atď./ Ale ak mal zákazník jednu anténu a roky mu bez problému fungovala, ťažko sa mu vysvetľuje, že ak sa chce naďalej pozerať, bude musieť investovať niekoľkonásobne vyššiu finančnú čiastku do renovácie ant. systému ako v minulosti. V niektorých prípadoch dokonca aj zmenou príjmu z terestriálneho príjmu na sat. Problém nastane, ak kvôly prekážkam v okolí stromy, domy táto alternatíva nie je možná, alebo je nad finančné, prípadne akceptovateľné možnosti zákazníka. Je toho skrátka v éteri stále viac a viac a aj keď sa každý oháňa argumentom, že jeho zariadenie je certifikované a pracuje v súlade s technickými predpismi, môze nastať situácia, že nové pokazí staré a laik, ale aj odborník to ťažko pochopí. Viď situácia vysielač Borský Mikuláš, Nové Mesto nad Váhom. Problém spomínaný v inom diskusnom príspevku v tomto diskusnom fóre.

Mil2
Registrace: 10/2008
Příspěvků: 28
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: DVB-T2 výpadky signálu

Vyměnil jsem zesilovač za Triax MFA 645 a 2 dny bez výpadku, takže asi tak.

majkl99
Registrace: 8/2010
Příspěvků: 31
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: DVB-T2 výpadky signálu

Hlavně že víš, čím to bylo a máš tím pádem klid na duši...:))

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, RS CMU200.

Varos107
Registrace: 8/2021
Příspěvků: 1 518
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: DVB-T2 výpadky signálu

ten Libstat je proste prusvih. jsou tam lokality kde by jested na sejto mel jet jak z praku a jsou mista, kde bych nic jinyho nez sat neresil.
tady nepomuze zadna zazracna Xmuxova antena (nic proti) ale to je takova (nevhodné slovo), ze tam nepomuze nic. a ten kdo to tam instaluje by na tohle mel prijit raz dva. udoli bez primyho vyhledu, signal jak cigansky sanky ......
to nevyresi zesilovac ...
ale vanocni stromky z libstatu super. s radosti koupim :))))

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006
Příspěvků: 8 807
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 34
 
Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra