Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

DVB-T2 výpadky signálu

Zdravím. Dotaz na anténáře. Instaloval jsem u zákazníka anténu Fracarro LP 45F LTE 700-5G Ready, průchozí zesilovač EMOS 30dB na půdě, nový venkovní koax od antény k zesilovači, nový koax od zesilovače k TV, u TV napájecí adaptér. Možný příjem Černá hora nebo Ještěd, ale ani na jeden vysílač přímá viditelnost. RD v obci Libštát, v údolí. Na hledání signálu mám hračku AMIKO Xfinder 3, živí mě elektroinstalace a TV děláme jako doplňkovou službu. Nejlepší signál (cca 44 dBuV) u k26.,28., 31., jsem našel odrazem od protějšího kopce, tzn. signál z Černé hory. Po zesílení jsem se dostal přes 60 dBuV, bez jediného výpadku, vše fungovalo cca 2 měsíce. Pak mi zákazník volá, že má občasné výpadky. Přijel jsem, vše jsem zkontroloval, vše mi fungovalo. Ze zákazníka pak vypadlo, že se to stává k večeru a hlavně v noci. Přes den prý vše funguje. Nicméně jsem pořídil na zkoušku Settopbox Strong SRT8541FTA, a chová se to naprosto stejně. Pár desítek úspěšných instalcí mám, ale tohle jsem ještě nezažil. Může se jednat o nějaké rušení? Nebo co by to mohlo dělat? Paní měla do té doby Skylink a asi se k tomu zase vrátí. Ostatně sousedé taky nemají DVB T příjem, jedou přes IPTV.

majkl99
Registrace: 8/2010
Příspěvků: 31
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 34
Odpověď v diskusním vlákně
 

@bublajs

Zázračný antény normálně neexistujou, ty mají jenom na alze a spol. :-)
Dáš taléřek a valíš na 720 stupňů :-)

Xmux
Registrace: 11/2009
Příspěvků: 327
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: DVB-T2 výpadky signálu

Ještě mě napadlo, jestli neměnili zdroje světla ve veřejném osvětlení, nebo nepřibyla nová lampa. To by mohlo vysvětlit výpadky večer a v noci.

krupino
Registrace: 10/2008
Příspěvků: 704
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: DVB-T2 výpadky signálu

Přidám svoji zkušenost. V místě slabšího signálu mám anténu síto se zesilovačem na 12 V. Signál je rozbočen na dva přijímače, jeden v podkroví TV Philips DVB-T, druhý v přízemí settopbox Sencor SDB 5104TD. TV Philips nemá napájení antény, proto v podkroví používám externí zdroj 12 V. Sencor má napájení antény 5 V. Pomoci diod v rozbočovačí jsou obě napětí oddělena. Dva roky zesilovač antény dobře fungoval na 12 i 5 V.
Letos se objevily u přijímače Sencor výpadky signálu u Muxu ČT na kanále 26 s frekvenci 514 MHz. Programy ČT nesledovatelné. Výpadky byly ze 100% na 0% síly signálu na teploměru přijímače. Vyšší kanály výpadky neměly. Zpočátku jsem si myslel, že je to vlivem jarního počasí a větru.
Pak jsem si všiml, že výpadky jsou jen když je v provozu samostatně Sencor s napájením antény 5 V. Pokud je současně zapnut i přijímač Philips s napájením 12 V, tak výpadky zmizí. Přidal jsem proto k Sencor také samostatný napáječ 12 V a napájení 5 V v Sencor vypnul. Vše je zase OK.
Můj závěr. Při napájení antény jen z 5 V se zesilovač dostal na nějakou nelineární charakteristiku zesílení. Protože výpadek není trvale, tak problém přisuzuji nějakému rušení, které v závislosti na aktuální síle rušení způsobuje na nelinearitě součtové a rozdílové kmitočty, které náhodně ruší frekvenci 514 MHz. Na vyšších kanálech (frekveních), které mají slabší signál, se interference nemusí projevovat, protože amplituda kmitočtu se nedostane až na nelinearitu zesilovače, a proto se nelinearita s rušením neuplatní.

Standa3
Registrace: 1/2006
Příspěvků: 701
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Standa3

Nepochopil som prečo napajaš dvoma zdrojmi antenu sito ked v podstate stači napajat jednim zdrojom 12v

jopo166
Registrace: 1/2009
Příspěvků: 1 670
Odpověď v diskusním vlákně
 

@jopo166

Zřejmě má kolega vypínanou zásuvku, aby šetřil energii.

torny
Registrace: 3/2018
Příspěvků: 430
Odpověď v diskusním vlákně
 

@jopo166

Kolega "torny" to trefil správně. Napájení antény je nezávislé na tom, zda je pod napětím televize v patře nebo v přízemí. Obě zařízení mají své samostatné vypínače zásuvek.

Standa3
Registrace: 1/2006
Příspěvků: 701
Odpověď v diskusním vlákně
 

Standa

Pokud dáš do obvodu 5V diodu, tak na preampu máš napájecí napětí maximálně 4,4V. Navíc, stejnosměrné napětí a kvalita kontaktů IEC na STB, to je hodně nespolehlivé spojení. Otázka je, co je to za preamp, jaké má obvodové řešení. Ja je řešené řízení zesílení. Jestli to má bráno z nějakého děliče napájecího napětí na řídící elektrodu, pak je myslím jasné, jak zesiluje při 12V a jak při 5V, resp 4,4V. Problémem nemusí být jen nelinearita, resp limitace. Pokud nemáš pořádný měřák signálu, pracuješ naslepo...

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, RS CMU200.

Varos107
Registrace: 8/2021
Příspěvků: 1 476
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Standa3

Vypínání napájení anténního předzesu z důvodu úspory energie považuju už za úchylku, ale budiž :-)
Když už chceš bádat nad příčinou daného stavu, proměř si střídavou složku napětí na vstupu do Sencora při zapnutých 5V v Sencoru (jestli do předzesu neposílá nějaký brajgl), můžeš taky zkusit namísto toho 12V ext. napájení zapojit nějaký 5V externí zdroj a uvidíš, jestli se to bude chovat stejně jako při 5V ze Sencora.
Napiš přesný typ předzesilovače...

lance
Registrace: 10/2008
Příspěvků: 5 280
Odpověď v diskusním vlákně
 

@lance

Celý problém s napájením anténního zesilovače považuji pro mne za vyřešený a nepotřebuji hledat souvislosti mezi napáječem 5 V a konkrétní vlastnosti zesilovače a její souvislost se sílou signálu a případého vlivu rušení při tomto nižším napětí.
Typ zesilovače nevím. Z venku je to obvyklá "černá krabička" uprostřed síta a zda jsou střeva česká, polská nebo čínská netuším. Anténa byla instalována už dávno ještě s analogovým vysíláním. Je venku na stožárku nad okapem a míří na vysílač Praděd. Zajímavé bylo to, že to dva roky fungovalo pro DVB-T2 s napájením 5 i 12 V, a pak náhle byla frekvence 514 MHz nesledovatelná. Co se na příjmu změnilo jen odhaduji, ale nebudu to měřit.

Standa3
Registrace: 1/2006
Příspěvků: 701
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 34
 
Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra