Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

TV a její střeva

Kde jsou ty doby kdy tv s velkou obrazovkou jsme nesli dva a nadřeli se jako koně.
Nedávno jsem tedy rozkuchal celkem novou tv aby jsem viděl co tam dnes uvniř je.A byl jsem tedy překvapený.Po odšroubování zadního kovového krytu jsem viděl osazené 2 desky velikosti asi 10x20cm a 2 malé oválné reproduktory.Tato část tv byla zcela funkční.Pustil jsem se do sundání rámečku tv a tím jsem uvolnil panel obrazovky který byl uprostřed naražený.Koukám,že síla panelu je 1.7mm a vypadalo to jako kus plexiskla na jehož spodní straně byla další osazená deska asi 30x 400mm.Za tím byla další bílá matná deska o 1.8mm zase něco jako plexiskolo.Když jsem ji uviděl tak první co mě napadlo,že by se dobře na ni promítalo ze staré promítačky super 8.Následovaly další 2 nějaké bílé folie a pod nima 2 pásky podsvícení LED.To je vše co dnes v tv je.

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous
Registrace: 1/2006
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 27
Odpověď v diskusním vlákně

RE: TV a její střeva

To byly časy. Člověk si spoustu věcí nastudoval a ošahal, když neměl moc peněz, aby si mohl věci kupovat dle libosti.Kvůli možnosti přijímat barevně rakouskou TV jsem postupně do dvou přenosných ruských TV vestavoval kombinovaný dekodér PAL/SECAM (jeden jsem dokonce sám dělal). Pak jsem zakoupil v roce 1990 Teslu COLOR 439, ta už měla SCART vstup. Stejně jako Milde jsem do ní vestavěl teletext (vyrábělo sloučené JZD Bánov). Paměť na tři stránky, fungoval bez závady. Koukám do zápisků, které jsem teď našel: Další úpravou byl S-VIDEO vstup ( využit původní SCART ) a když dostaly satelitní přijímače RGB výstup, tak jsem Teslu upravil i na RGB. To jsem přidal další SCART, přepínání přes pin 8 tohoto SCARTu pomocí relátek, bylo potřeba i snížit kontrast pro komponentní video/S-video,aby se při přepnutí na RGB neměnil. Doděláno přepínání na formát 16:9 ( přes povel dálkového ovládání pro zobrazení čísla kanálu na obrazovce,kteroužto indikaci jsem oželel ve prospěch nové funkce. Přepnutí na 16:9 realizováno jednoduše snížením rozkmitu vertikálního vychylování na subdesce vertikálního vychylování.
Pro zostření barevných přechodů pro kompozit/S-video vstupy jsem s pomocí integrovaného obvodu MDA4565 (Tesla!), který se montoval do pozdějších televizorů, zkonstruoval patřičný obvod - měl zpožďovací linku pro jasový signál a její zpoždění se dalo v několika krocích regulovat, aby se jasová a barevná složka kryly -
to bylo užitečné třeba při přehrávání VHS, kdy například červená barva čepice nejen nebyla posunuta oproti jasové složce ( jako tomu bylo i při normálním příjmu vysílání na neupraveném TV ) ale při přehrávání originální nahrávky z videa se takové kontrastní přechody opravdu zaostřily, takže čepice (a podobně ) nebyla rozmazaná.
TV dostávala zabrat a tak jsem v roce 1998 od firmy RETON zakoupil
a vestavěl novou obrazovku. Měla ale trochu horší barevné konvergence než původní ( TV jsem si při nákupu vybíral s ohledem na co nejlepší souběh krytí obrazů R,G,B ).
Televize až na nějakou drobnější závadu ( špatný kontakt síťového relé si například pamatuji ) sloužila až do roku 2010, kdy už opět obrazovce ochabla emise katod a snížil se použitelný kontrast. To jsem si koupil svou první placku 37"SHARP, která věrně slouží dodnes, pokud si nedopřeji HD projekce na 270" plátno...

DPetr
Registrace: 2/2014
Odpověď v diskusním vlákně

RE: TV a její střeva

P.S.
Nutno říci, že na těch posledních CRT televizorech s obvody pro zaostření barevných přechodů vypadají ty videozáznamy patrně i z dalších důvodů ( ošizené dekodéry PAL na "plackách"? větší rozměr, na který jsme zvyklí se koukat z větší blízkosti? ) zřetelně lépe, než na dnešních placatých zobrazovadlech...

DPetr
Registrace: 2/2014
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 27

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra