![]() |
|
Rozdvojení antényProsím laskavou odpověď dle zkušeností.Koaxiál antény jsem zapojil do nového anténního rozbočovače a vývody zavedl do dvou TV. Přesto, že jsem obnovil všechny koncovky nedaří se bez poruch, vynechání obrazu a zvuku , nastavit správný běh ani jen jednoho televizorů. Spojení napřímo obou TV přístrojů bez chyby funguje. Nemáte zkušenosti a rady ? Rád bych měl na střešní klasickou anténu zapojení obou přístrojů. Oba nebudu zapínat současně. Velmi děkuji. |
navrami
Registrace: 12/2009 Příspěvků: 99 |
Stránka: 1 [ 2 ] 3 4 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 84 | |
![]() |
|
vysvetlite mi aky je rozdiel medzi predzosilovačomvysvetlite mi aky je rozdiel medzi predzosilovačom a domovym zosilovačom pripadne linkovym okrem toho že ma nižši šum ,spetne vezby.?![]() |
jopo166
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 1 789 |
![]() |
|
@jopo166Úlohou předzesilovače je zesílit slabý signál z antény tak, aby měl dostatečný odstup od šumu. Předzesilovač se umísťuje co nejbíže svorkám antény, i přímo na ně, tedy by měl být odolný povětrnosti. Předzesilovač má velmi dobré šumové číslo a obvykle menší zesílení.Zesilovač naproti tomu je tu proto, aby pokryl ztráty ve vedení, včetně právě různých rozbočovačů na více TV a na vstupu už by měl mít signál s potřebným odstupem od šumu, protože zesiluje i šum. Zesilovač se obvykle umísťuje dál od antény a bývá určen k instalaci ve vnitřních prostorách. Případný předzesilovač se napájí z něho. Předzesilovač má zanedbatelný příkon, zesilovač už má příkon větší. Zásada: na slabý signál - za prvé co nejlepší anténu do daných podmínek, za druhé pokud nestačí, tak osadit předzesilovač hned k anténě. Pokud je potřeba kompenzovat ještě ztráty v dlouhém vedení od předzesilovače pro množství pasívních členů, pak se osadí ještě (domovní) zesilovač. |
DeNiro
Registrace: 6/2022 Příspěvků: 453 |
![]() |
|
@Dusanpokud to bez rozbočovače chodí OK,nehrabal bych do antény vůbec,pouze nahradit ztráty rozbočovače a jedem,každou další činností si to celý rozhrabe,co chodí,tam nehrabat,anténa chodí |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 394 |
![]() |
|
TO: navrami... halooooo navrami, plácneš sem dotaz o radu a stratíš sa, bez zodpovedania aspoň základnej otázky, aký typ rozbočovača tam máš, relevantnú radu nedostaneš....![]() ![]() ![]() |
dano01
Registrace: 11/2008 Příspěvků: 371 |
![]() |
|
@dano01normální praxe všude,ne jen tady |
pierrepetr
![]() |
|
@dano01Toto od tohto nicka "navrami" nie je prvý príspevok, v ktorom plácol otázku do pľacu a viac ho nebolo, resp. sa ozval až o niekoľko dní/týždňov a to s podobným prispevkom.Takže aj takto je to tu z niektorými autormi príspevkov. ![]() Za mňa ![]() ![]() ![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 4 141 |
![]() |
|
aku minimalnu uroven dbuv musi mat signal?aku minimalnu uroven dbuv musi mat signal aby sa to ešte dalo zosilnit predzosilovačom a prijem bol ok? |
jopo166
![]() |
|
@jopo166to nejde takto napsat,je hodně neznámých v rovnici,útlum kabelu,citlivost estebáka,nebo tuneru TV atd. |
pierrepetr
![]() |
|
RE: Rozdvojení antényJá bych začal anténou jak píše Dušan, svorky, kontakty, a dál jak radí Pierre.První relativní info máš na teploměrech, možná dáš silnější anténu a máš vyřešeno. Jestli máš hodně dlouhej kabel, tak bych uvažoval o zesílení, ale opatrně, jestli se nevyznáš, volej antenáře který zná místní poměry. |
MMorous
Registrace: 10/2019 Příspěvků: 2 517 |
![]() |
|
RE: Rozdvojení antényJeště bych se mrknul co je to za rozbočovač. Jestli to někdo vytáh ze šuplíku a má to 3 vývody a autor neví co je elektrickej drát, může to bejt jinak |
MMorous
![]() |
|
@MMorousA čo si predstavujete pod takým pojmom "elektrickej drát" ? To já taky neznám, drát znám akorát kovovej, čili Fe, Al, Cu ,W Zi, Sn, atd. atd., ale elektrickej neznám :-) |
Xmux
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 417 |
![]() |
|
@XmuxTaky taky ?? |
MMorous
![]() |
|
@jopo166Minimální úroveň signálu potřebná pro spolehlivý příjem, je v případě digitálního vysílání, závislá na robustnosti modulace (QAM, FEC a pod.) V praxi mám vyzkoušené, že signál DVB-T2 s úrovní vyšší než 32dBuV je možné ještě zpracovat na použitelný signál. Ovšem za předpokladu, že se jedná o signál stabilní a bez rušení. Je třeba si uvědomit, že signály v rámci SFN se výkonově navzájem sčítají, ale pro zpracování je důležitá úroveň signálu na který je syncnutý demodulátor.Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 687 |
![]() |
|
@navramimůžeš přidat druhou anténu a vyhneš se problémům s rozbočením.![]() |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 044 |
![]() |
|
RE: Rozdvojení antényJeště bych doplnil příspěvek od Enika ohledně vstupní úrovně signálu v tom, že dalším důležitým parametrem je, hrubě řečeno, odstup signál / šum, kde ta hodnota by měla být 20 dB a výš. To, že po včlenění rozbočovače se signál ztratí znamená, že tato hodnota je nedostatečná. Dekodér pak nemá co zpracovávat nebo s chybami. Hodnota C-BER by měla být lepší než 1x10-6, blížíci se k 1x10-7. Takže bych opravdu zkontroloval celou soustavu příjmu.Samsung UE32T5372 * DENON RCD-M39 * Technisat Digitradio 10 IR * NAS
|
Dusan
Registrace: 9/2004 Příspěvků: 1 197 |
![]() |
|
DeNiro - dakujemJa dakujem DeNirovi sa pekne vysvetlene: predzesilovac a zesilovac :-)Autor prispevku/otazky co sa zatial neozval.. Ja som asi 2 roky dozadu riesil podobnu vec len islo o rozvod radio frekvencii FM a DAB+. Riesil som totiz, ze v stene mam Alcad BM-500 ako priebeznu a z nej siel kabel do izby cez stenu z druhej strany a tam ked som dal Alcad BM-111 teda koncovu, tak signal sa mi stratil v DAB+ 5D. Teraz to mam zapojene ze na konci som tu BM111 vymenil za dalsiu priebeznu Alcad BM-200 a signal je rovnaky ako na prvej Alcad BM-500. Viem, ze je to nestanardne zapojenie ale funguje mi. Ale signal mam v celej "sieti" zosilneny zosilovacom Alcad CA-340, lebo bez neho si na 5D ani netuknem. Zapojene mam takto : Antena Vaten 3F--koax do zosilnovaca CA-340--rozvod 1 -prve dve izby a rozvod 2-obyvacka a kuchyna. V stene je prva izba/obyvacka zasuvka BM500 a druha izba/kuchyna zasuvka BM200. Alcad som vyberal lebo nenasiel som ineho vyrobcu co podporuje v Radio pasme (zasuvky v stene) FM+DAB spolu.. A DeNiro mi teraz dal vrtak do hlavy, ci by mi predzosilovac nepomohol. Lenze ja ten 5D z Kahlenbergu chytam odrazom urcite.. A k zakladatelovi prispevku - skusat, studovat, radit sa a skusat alebo profik.. Ja som sa stym hrajkal lebo ma to bavi/bavilo.. Teraz som uz v stave obcas - neser sa do toho co ti funguje ![]() |
Mopky
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 199 |
![]() |
|
Dakujem DeNiro,pierrepetr,EnikDakujem DeNiro,pierrepetr,Enik |
jopo166
![]() |
|
@MopkyJá to mám podobně, průběžná zásuvka a další pokoj. Ale na začátek jsem dal anténu cca 16dB a pořádně nastavil.K průběžce cca do 10m.Kdysi jsem táhnul kabel ze střechy 7 pater stoupačkou a dál po bytě, tak jsem nahoru hodil zesík aby pokryl ztráty vedení cca 30m. Taky jak píše Pierre, útlumy, zásuvka, je toho víc. |
MMorous
![]() |
|
RE: Rozdvojení antényjak psali výše Enik a spol, dostatečný signál z antény je základ pokud tam bude 36-40dBuv při úrovni signálu 65 až 70 dBuv tak rozbočovač to nemůže rozhodit tak aby to nešlo takže mi vychází jediné špatně nasměrovaná anténa nebo je tam fakt špatný signál.Vu+Uno 4 K Se
|
Laik
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 533 |
![]() |
|
RE: Rozdvojení antényA nebo to není rozbočovač |
MMorous
![]() |
|
@Enik"...signály v rámci SFN se výkonově navzájem sčítají..." ????![]() |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 390 |
![]() |
|
@lanceMáš o tom nějaké pochybnosti? Pokud mi na anténu dopadají dva vektory každý o výkonu 100kW, napětí na výstupu této antény odpovídá součtu obou vektorů!!! V ideálním případě 200kW!Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 687 |
![]() |
|
@EnikO vektoru výkonu slyším poprvé :) ale o to nejde, když už, tak v místě přijímací antény bych mluvil o "sčítání" vektorů el. intenzit elmg.polí "plynoucích" z více vysílačů, což ale neznamená nějaké automatické sečítání výkonů... Co bude výsledkem součtu 2 stejných vektorů s opačným směrem (tj. vlny v protifázi) ?? Řekl bych, že čistá nula... - takže kde tu máš nějaký součet výkonů?![]() Já vůbec nechápu, kde se vzaly všechny ty povídačky o sčítání nebo nějakém "posilování" signálu v SFN... Když v místě není jeden dostatečně silný signál z jednoho vysílače, nijak ti nepomůže dostat tam deset dalších stejně silných nebo slabších signálů z dalších vysílačů v SFN. Nic se tím neposílí, nesečte, příjem nezajistí, dokud tam nedostaneš alespoň jeden silnější signál z nějakého jednoho dalšího vysílače... který ovšem ten příjem zajistí sám o sobě, nikoli za přispění těch ostatních slabších, které by mu měly jakože nějak pomoct... takhle to prostě nefunguje, ale já taky nemusím vědět všechno a nechám se rád poučit ![]() |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 390 |
![]() |
|
@lancetak nějak..... |
pierrepetr
![]() |
|
@lanceOno to Enikovo tvrzení by bylo pravdivé, pokud by signály byly dokonale synchronní. V praxi jsou ovšem nepříjemně v závislosti na vzdálenosti vysílačů fázově posunuté. O tom vědí jistě více zde přítomní profíci vybavení měřícími přístroji, kteří jsou vesměs nespokojení s rozsáhlými SFN sítěmi. |
torny
Registrace: 3/2018 Příspěvků: 665 |
Stránka: 1 [ 2 ] 3 4 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 84 | |
![]() |
|
![]() |