Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Rozdvojení antény

Prosím laskavou odpověď dle zkušeností.
Koaxiál antény jsem zapojil do nového anténního rozbočovače a vývody zavedl do dvou TV.
Přesto, že jsem obnovil všechny koncovky nedaří se bez poruch, vynechání obrazu a zvuku , nastavit správný běh ani jen jednoho televizorů.
Spojení napřímo obou TV přístrojů bez chyby funguje. Nemáte zkušenosti a rady ? Rád bych měl na střešní klasickou anténu zapojení obou přístrojů. Oba nebudu zapínat současně.
Velmi děkuji.

navrami
Registrace: 12/2009
Stránka: 1 [ 2 ] 3 4
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 84
Odpověď v diskusním vlákně

vysvetlite mi aky je rozdiel medzi predzosilovačom

vysvetlite mi aky je rozdiel medzi predzosilovačom a domovym zosilovačom pripadne linkovym okrem toho že ma nižši šum ,spetne vezby.? :lookaround:

jopo166
Registrace: 1/2009

@jopo166

Úlohou předzesilovače je zesílit slabý signál z antény tak, aby měl dostatečný odstup od šumu. Předzesilovač se umísťuje co nejbíže svorkám antény, i přímo na ně, tedy by měl být odolný povětrnosti. Předzesilovač má velmi dobré šumové číslo a obvykle menší zesílení.
Zesilovač naproti tomu je tu proto, aby pokryl ztráty ve vedení, včetně právě různých rozbočovačů na více TV a na vstupu už by měl mít signál s potřebným odstupem od šumu, protože zesiluje i šum. Zesilovač se obvykle umísťuje dál od antény a bývá určen k instalaci ve vnitřních prostorách. Případný předzesilovač se napájí z něho. Předzesilovač má zanedbatelný příkon, zesilovač už má příkon větší.
Zásada: na slabý signál - za prvé co nejlepší anténu do daných podmínek, za druhé pokud nestačí, tak osadit předzesilovač hned k anténě. Pokud je potřeba kompenzovat ještě ztráty v dlouhém vedení od předzesilovače pro množství pasívních členů, pak se osadí ještě (domovní) zesilovač.

DeNiro
Registrace: 6/2022

@Dusan

pokud to bez rozbočovače chodí OK,nehrabal bych do antény vůbec,pouze nahradit ztráty rozbočovače a jedem,každou další činností si to celý rozhrabe,co chodí,tam nehrabat,anténa chodí

pierrepetr
Registrace: 5/2006

TO: navrami

... halooooo navrami, plácneš sem dotaz o radu a stratíš sa, bez zodpovedania aspoň základnej otázky, aký typ rozbočovača tam máš, relevantnú radu nedostaneš.... :))) R^ R^

dano01
Registrace: 11/2008

@dano01

normální praxe všude,ne jen tady

pierrepetr

@dano01

Toto od tohto nicka "navrami" nie je prvý príspevok, v ktorom plácol otázku do pľacu a viac ho nebolo, resp. sa ozval až o niekoľko dní/týždňov a to s podobným prispevkom.
Takže aj takto je to tu z niektorými autormi príspevkov.
:)))
Za mňa
Rv Rv Rv

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

aku minimalnu uroven dbuv musi mat signal?

aku minimalnu uroven dbuv musi mat signal aby sa to ešte dalo zosilnit predzosilovačom a prijem bol ok?

jopo166

@jopo166

to nejde takto napsat,je hodně neznámých v rovnici,útlum kabelu,citlivost estebáka,nebo tuneru TV atd.

pierrepetr

RE: Rozdvojení antény

Já bych začal anténou jak píše Dušan, svorky, kontakty, a dál jak radí Pierre.
První relativní info máš na teploměrech, možná dáš silnější anténu a máš vyřešeno. Jestli máš hodně dlouhej kabel, tak bych uvažoval o zesílení, ale opatrně, jestli se nevyznáš, volej antenáře který zná místní poměry.

MMorous
Registrace: 10/2019

Ještě bych se mrknul co je to za rozbočovač. Jestli to někdo vytáh ze šuplíku a má to 3 vývody a autor neví co je elektrickej drát, může to bejt jinak

MMorous

@MMorous

A čo si predstavujete pod takým pojmom "elektrickej drát" ? To já taky neznám, drát znám akorát kovovej, čili Fe, Al, Cu ,W Zi, Sn, atd. atd., ale elektrickej neznám :-)

Xmux
Registrace: 11/2009

@Xmux

Taky taky ??

MMorous

@jopo166

Minimální úroveň signálu potřebná pro spolehlivý příjem, je v případě digitálního vysílání, závislá na robustnosti modulace (QAM, FEC a pod.) V praxi mám vyzkoušené, že signál DVB-T2 s úrovní vyšší než 32dBuV je možné ještě zpracovat na použitelný signál. Ovšem za předpokladu, že se jedná o signál stabilní a bez rušení. Je třeba si uvědomit, že signály v rámci SFN se výkonově navzájem sčítají, ale pro zpracování je důležitá úroveň signálu na který je syncnutý demodulátor.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

@navrami

můžeš přidat druhou anténu a vyhneš se problémům s rozbočením. ;)

RAFI007
Registrace: 1/2006

Ještě bych doplnil příspěvek od Enika ohledně vstupní úrovně signálu v tom, že dalším důležitým parametrem je, hrubě řečeno, odstup signál / šum, kde ta hodnota by měla být 20 dB a výš. To, že po včlenění rozbočovače se signál ztratí znamená, že tato hodnota je nedostatečná. Dekodér pak nemá co zpracovávat nebo s chybami. Hodnota C-BER by měla být lepší než 1x10-6, blížíci se k 1x10-7. Takže bych opravdu zkontroloval celou soustavu příjmu.

Samsung UE32T5372 * DENON RCD-M39 * Technisat Digitradio 10 IR * NAS

Dusan
Registrace: 9/2004

DeNiro - dakujem

Ja dakujem DeNirovi sa pekne vysvetlene: predzesilovac a zesilovac :-)
Autor prispevku/otazky co sa zatial neozval.. Ja som asi 2 roky dozadu riesil podobnu vec len islo o rozvod radio frekvencii FM a DAB+. Riesil som totiz, ze v stene mam Alcad BM-500 ako priebeznu a z nej siel kabel do izby cez stenu z druhej strany a tam ked som dal Alcad BM-111 teda koncovu, tak signal sa mi stratil v DAB+ 5D. Teraz to mam zapojene ze na konci som tu BM111 vymenil za dalsiu priebeznu Alcad BM-200 a signal je rovnaky ako na prvej Alcad BM-500. Viem, ze je to nestanardne zapojenie ale funguje mi. Ale signal mam v celej "sieti" zosilneny zosilovacom Alcad CA-340, lebo bez neho si na 5D ani netuknem.
Zapojene mam takto : Antena Vaten 3F--koax do zosilnovaca CA-340--rozvod 1 -prve dve izby a rozvod 2-obyvacka a kuchyna. V stene je prva izba/obyvacka zasuvka BM500 a druha izba/kuchyna zasuvka BM200. Alcad som vyberal lebo nenasiel som ineho vyrobcu co podporuje v Radio pasme (zasuvky v stene) FM+DAB spolu..

A DeNiro mi teraz dal vrtak do hlavy, ci by mi predzosilovac nepomohol.
Lenze ja ten 5D z Kahlenbergu chytam odrazom urcite..

A k zakladatelovi prispevku - skusat, studovat, radit sa a skusat alebo profik.. Ja som sa stym hrajkal lebo ma to bavi/bavilo.. Teraz som uz v stave obcas - neser sa do toho co ti funguje ;)

Mopky
Registrace: 11/2009

Dakujem DeNiro,pierrepetr,Enik

Dakujem DeNiro,pierrepetr,Enik

jopo166

@Mopky

Já to mám podobně, průběžná zásuvka a další pokoj. Ale na začátek jsem dal anténu cca 16dB a pořádně nastavil.K průběžce cca do 10m.
Kdysi jsem táhnul kabel ze střechy 7 pater stoupačkou a dál po bytě, tak jsem nahoru hodil zesík aby pokryl ztráty vedení cca 30m.
Taky jak píše Pierre, útlumy, zásuvka, je toho víc.

MMorous

jak psali výše Enik a spol, dostatečný signál z antény je základ pokud tam bude 36-40dBuv při úrovni signálu 65 až 70 dBuv tak rozbočovač to nemůže rozhodit tak aby to nešlo takže mi vychází jediné špatně nasměrovaná anténa nebo je tam fakt špatný signál.

Vu+Uno 4 K Se

Laik
Registrace: 5/2007

A nebo to není rozbočovač

MMorous

@Enik

"...signály v rámci SFN se výkonově navzájem sčítají..." ???? :O

lance
Registrace: 10/2008

@lance

Máš o tom nějaké pochybnosti? Pokud mi na anténu dopadají dva vektory každý o výkonu 100kW, napětí na výstupu této antény odpovídá součtu obou vektorů!!! V ideálním případě 200kW!

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

@Enik

O vektoru výkonu slyším poprvé :) ale o to nejde, když už, tak v místě přijímací antény bych mluvil o "sčítání" vektorů el. intenzit elmg.polí "plynoucích" z více vysílačů, což ale neznamená nějaké automatické sečítání výkonů... Co bude výsledkem součtu 2 stejných vektorů s opačným směrem (tj. vlny v protifázi) ?? Řekl bych, že čistá nula... - takže kde tu máš nějaký součet výkonů? ;) Prostě pokud se sejdou signály ve fázi - sečtou se, pokud v protifázi - odečtou se, to stále platí, stejně jako to, že pro konkrétní pozici přijímací antény a konkrétní dílčí kmitočet to bude vždy nějak jinak... Ano, vektory el. intenzity se vektorově sečtou, ovšem výsledkem nebude, že z přijímací antény ti vyleze signál odpovídající nějakému součtu výkonů z vysílačů v SFN udaný v kW. To bys musel zajistit, aby všechny ty vlny (všech kmitočtů) ze všech těch vysílačů v SFN byly na té přijímací anténě dokonale ve fázi, což neexistuje. Na nějakém místě se ti vždy na nějaké konkrétní frekvenci jednou něco sečte (posílí), kousek vedle a/nebo jiné frekvenci naopak zas odečte(zeslabí)...
Já vůbec nechápu, kde se vzaly všechny ty povídačky o sčítání nebo nějakém "posilování" signálu v SFN...
Když v místě není jeden dostatečně silný signál z jednoho vysílače, nijak ti nepomůže dostat tam deset dalších stejně silných nebo slabších signálů z dalších vysílačů v SFN. Nic se tím neposílí, nesečte, příjem nezajistí, dokud tam nedostaneš alespoň jeden silnější signál z nějakého jednoho dalšího vysílače... který ovšem ten příjem zajistí sám o sobě, nikoli za přispění těch ostatních slabších, které by mu měly jakože nějak pomoct... takhle to prostě nefunguje, ale já taky nemusím vědět všechno a nechám se rád poučit ;)

lance
Registrace: 10/2008

@lance

tak nějak.....

pierrepetr

@lance

Ono to Enikovo tvrzení by bylo pravdivé, pokud by signály byly dokonale synchronní. V praxi jsou ovšem nepříjemně v závislosti na vzdálenosti vysílačů fázově posunuté. O tom vědí jistě více zde přítomní profíci vybavení měřícími přístroji, kteří jsou vesměs nespokojení s rozsáhlými SFN sítěmi.

torny
Registrace: 3/2018
Stránka: 1 [ 2 ] 3 4
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 84

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra