![]() |
|
Rozdvojení antényProsím laskavou odpověď dle zkušeností.Koaxiál antény jsem zapojil do nového anténního rozbočovače a vývody zavedl do dvou TV. Přesto, že jsem obnovil všechny koncovky nedaří se bez poruch, vynechání obrazu a zvuku , nastavit správný běh ani jen jednoho televizorů. Spojení napřímo obou TV přístrojů bez chyby funguje. Nemáte zkušenosti a rady ? Rád bych měl na střešní klasickou anténu zapojení obou přístrojů. Oba nebudu zapínat současně. Velmi děkuji. |
navrami
Registrace: 12/2009 Příspěvků: 99 |
Stránka: 1 2 [ 3 ] 4 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 84 | |
![]() |
|
@tornyto je nepochopení, to o čem debatujeme s enikem nemá s časovou synchronizací vysílačů v SFN žádnou souvislost.. |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 390 |
![]() |
|
@Enikto je vážný problém,dva vektory z různých směrů,těžko se to řeší a je to nežádoucí,nic to nepřináší,pouze problémy |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 394 |
![]() |
|
@EnikPodľa mňa píšeš úplnú hlúposť. V praxi je takýto tebou opísaný prípad skoro nemožný. A v tejto súvislosti ma napadá ešte jedna - podobná vec. T.j. Čistý príklad z praxe, ak chcem zlepšiť príjem signálu a jedna anténa je nepostačujúca. Riešením býva fázovo zlúčiť dve, prípadne až štyri rovnaké antény, ktoré sú orientované rovnakým smerom. A pokiaľ ma pamäť neklame?! (písané v Amatérskych rádiach z 80.rokov) Tak takáto napr. zostava 2 antén zvýši zisk signálu max. o 30%.![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 4 141 |
![]() |
|
@lanceAno, beru zpět. Zaměnil jsem vektorový součet nosných a zpoždění nesené informace v síti SFN. |
torny
Registrace: 3/2018 Příspěvků: 665 |
![]() |
|
@mmiriboyPamat ta klame, v idealnim pripade ti 2 sfazovane anteny daji 2 nasobne napeti (tj. i vykon), coz vyjadreno v db se rovna +3db. Jinymi slovy - zvyseni zisku anteny napr. z 10db na 13db neni zvyseni jejiho zisku o 30% ale o 100% (+3db navic k jekakoli hodnote znamena vzdy zdvojnasobeni teto hodnoty.... to je to kouzlo logaritmické stupnice a proto se take pouziva, bohuzel ale malokdo z amateru si to spravne uvedomuje...) |
lance
![]() |
|
@lanceNebudem sa dohadovať, preverím uvidím...![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 4 141 |
![]() |
|
@lance, mmiriboyujasněte si zisk výkonový a napěťový a výpočet dB. Pak zjistíte, že máte oba svoji pravdu, ale nepoužíváte správný vyraz pro zisk. https://www.fpg.cz/kalkulacka/index2.html , https://cs.wikipedia.org/wiki/Zisk_(elektrotechnika)![]() |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 044 |
![]() |
|
@lanceCituji:Pamat ta klame, v idealnim pripade ti 2 sfazovane anteny daji 2 nasobne napeti (tj. i vykon)... - NENÍ PRAVDA! Tolik si z průmyslovky pamatuji a z praxe znám. 3dB zisk je sice výkonově dvojnásobek, ale napěťově jen cca1,4x (druhá odmocnina ze dvou). Předpokládáme transformaci impedancí dvou paralelně připojených antén ( dejme tomu po symetrizaci skládaného dipólu 300 ohm na impedanci 75 ohm ) a pak přizpůsobění těchto dvou antén po 75 ohmech na výstup opět 75 ohm. Pro zvýšení napětí na stejné impedanci na dvojnásobek je nutno použít anténní čtyřče ( taky se to impedančně jednodušeji přizpůsobí - serioparalelní spojení - viz čtyřzářičová "matrace") - zisk 6dB výkonově 4x, ale napěťově jen na dvojnásobek. Názorné je to v NF technice - zesílení o 6dB je zesílení napětí na dvojnásobný rozkmit. Je to zakotveno i ve vzorečcích, kde hodnotu logaritmu násobíme deseti pro počítání s výkonem a dvaceti pro počítání s napětím, jestli se nepletu,jak říkal Sam Hawkins... Takže u těch antén dvou, sfázovaných a impedančně přizpůsobených ( aby nevzniklo stojaté vlnění ) se zvýší odstup od šumu jen cca 1,4x. |
DPetr
Registrace: 2/2014 Příspěvků: 450 |
![]() |
|
P.S.Míněno napětí toho signálu, protože to se pak v elektronice přijímací části vyhodnocuje, oproti neužitečné hladině šumového napětí. To jsem mínil tím zvýšením od šumu 1,4x. Nějak mi to dnes přehledně neformuluje, hlava stará, mozek špatně pracuje![]() |
DPetr
![]() |
|
RE: Rozdvojení antényDoporučená literatura: Tomáš Český: Antény pro příjem televize - z 80. let minulého století. Řeší se tam anologový příjem na amatérsky postavené antény, ale teorie i praxe dobře vysvětlená. |
DeNiro
Registrace: 6/2022 Příspěvků: 453 |
![]() |
|
@DPetrŘíkáš to správně, až na ten příklad s "matrací", tam jsou všechny zářiče napájené paralelně. |
Xmux
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 417 |
![]() |
|
@XmuxJen jestli to spojení není mezi dvěma páry horních a dolních zářičů překřížené :-) |
DeNiro
![]() |
|
@DeNiroPřekřížené je, ale furt je to paralelně :-) |
Xmux
![]() |
|
@XmuxNo jo, je to tak - překřížení (přepólování) řeší fázový posun pater, resp. případný rozdíl v ozáření zářičů aby se z jednoho část signálu nevyzářila druhým zpět. |
DeNiro
![]() |
|
@XmuxJasně, sorry, to jsem byl fakt mimo. No jak jsem psal níže - hlava stará...Dík za opravu! |
DPetr
![]() |
|
@DeNiroAsi tak nějak. Kdybys to nepřekřížil, potká se ti to v protifázi a seš na nule, páč zářiče jsou, v ideálním případě, od sebe L/2. Potřebná transformace impedance je zajištěná tím souměrným vzdušným vedeníms char. impedancí 425 Ohm. Když je to dobře udělaný :-) A všechno je to propojený paralelně a těch "pater" si tam můžeš udělat třeba padesát :-) |
Xmux
![]() |
|
RE: Rozdvojení antényKdyž jsem fázoval antény, tak 4x plzeňský síto, k diskusi jedna připomínka - směrovost. Otázka je signál v místě příjmu.Pokud při tom nepoužíváš hlavu ale jenom měřáky, tak ti to taky nemusí hrát. Jedna věc je teorie, druhá praxe. Např. v Úhercích na plzeňsku dávají profíci 2x logáro každý míří jinam - na 2 vysilače, já dal synovi jedno Fragaro BlueHD10 a jede to léta bez výpadku. Někdo tady píše zdroj Český - to je správná trefa, ale je třeba vědět pár věcí okolo. |
MMorous
Registrace: 10/2019 Příspěvků: 2 517 |
![]() |
|
RE: Rozdvojení antényKdyž jsem fázoval antény, tak 4x plzeňský síto, k diskusi jedna připomínka - směrovost. Otázka je signál v místě příjmu.Pokud při tom nepoužíváš hlavu ale jenom měřáky, tak ti to taky nemusí hrát. Jedna věc je teorie, druhá praxe. Např. v Úhercích na plzeňsku dávají profíci 2x logáro každý míří jinam - na 2 vysilače, já dal synovi jedno Fragaro BlueHD10 a jede to léta bez výpadku. Někdo tady píše zdroj Český - to je správná trefa, ale je třeba vědět pár věcí okolo. |
MMorous
![]() |
|
RE: Rozdvojení antényAkorát, že "navrami-ho" to zcela evidentně vůbec nezajímá, páč se celej týden ani neozval :-) |
Xmux
![]() |
|
@DPetrMáš samozřejmě pravdu, pokud jsem psal cit "...v idealnim pripade ti 2 sfázovane anteny dají 2 nasobne napeti (tj. i vykon)..." - měl jsem na mysli seriové spojení 2 anten - kdy dostaneš 2násobné napětí na 2násobné impedanci... tzn. 2 násobný výkon, tak jsem to nerozpitvával.... Obdobně při paralelním spojení anten dostaneš obdobně 2 násobný proud při stejném napětí na poloviční impedanci proti solo anteně ... výkonově opět 2 násobek. Po transofrmaci impedance dvojčete na původní impedanci jedné anteny dostaneš nárůst napětí z dvojčete jen 1,41 nás. proti napětí z jedné antény, u čtyřčete 2 násobné napětí, tj.4 násobný výkon..Jelikož to tady všechno začalo kolem "sčítání" výkonů z vysílačů... tak bych to zjednodušil jen na ty výkony... ... tak jsme si aspoň pokecali ![]() ![]() |
lance
![]() |
|
@MMorousNapř. v Úhercích na plzeňsku dávají profíci 2x logáro každý míří jinam,to není proto,aby zvýšili zisk,ale naopak,aby odstranili rušení z jiného vysílače |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 394 |
![]() |
|
@pierrepetrProfesionální úchylka. Když vypneš měřák a zapojíš jenom lehce hlavu hlavu . . . |
MMorous
![]() |
|
@lanceChybu máš v: daji 2 nasobne napeti (tj. i vykon).. (+3db navic k jekakoli hodnote znamena vzdy zdvojnasobeni teto hodnoty),jak tě na to upozornil DPetr. Zbytečně mateš ostatní nepochopením db.Je to matematícký převod, takže +3dB je zvýšení poměru napětí 1,41 a poměru výkonu 2.(6dB je 2 a 3.98 atd.) |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 044 |
![]() |
|
RE: Rozdvojení antényJak můžete vědět, proč jsou použity dvě antény do různých směrů, když nevidíte ostatní komponenty STA? Těch správných důvodů resp. možností je několik a špatných taky...Pochybuju, že dnes bude někdo fázovou korekcí eliminovat rušivý signál, ti co to umí už na střechu nevylezou...On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000
|
Varos107
Registrace: 8/2021 Příspěvků: 2 065 |
![]() |
|
@RAFI007Ale dobře, měl jsem to napsat jinak, už jsme si to vysvětlili.. ale že bych někoho mátl bych neřekl, kdo se vyzná ten se vyzná, kdo se nevyzná musí se doučit a k tomu mu nebude stačit tahle diskuze...![]() |
lance
Stránka: 1 2 [ 3 ] 4 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 84 | |
![]() |
|
![]() |