![]() |
|
Multifocus 1°W a 9E°Dobrý den.Chcel by som sa opýtat že da sa urobit multifocus Na 1° W a 9°E ? Mam k dispozici 80cm parabolu. Ma niekto s multifocusom skúsenosti ? Ďakujem za pomoc |
ds1034
Registrace: 12/2020 Příspěvků: 114 |
Stránka: 1 [ 2 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 46 | |
![]() |
|
@DeNiroDakujem Ti za vcerajsiu vycerpavajucu odpoved. Je super z tej anteny dat maximum. Nebol som si isty, ci si to precitas, tak som napisal len kratky odkaz vcera, ale takato je moja aktualna situacia: Tu parabolu som mal najprv nejaky cas na motore, ale potom od leta 2010 som tam dal multifocus a mal som tam pozicie 23.5E, 19.2E, 13E a 0.8/1W - tento posledny ale sli len niektore transpodery a bolo to dost na hrane. Planujem ju teda opat nahodit, ale pozicie by som zatial zmenil na: 28.2E, 23.5E, 19.2E a 13E. Prepinac je tam ten povodny 4/1 zatial. Uvazoval som aj o pripadnom rozsireni o 26E, 16E a pripadne 9E (bez talianskych multistreamov samozrejme). V tom pripade by som asi skusil dat stred na 19.2E. Zacal by som ale najskor s tymi 4-mi zakladnymi poziciami. Ak by som bol uspesny a rozsiroval to, tak mam pripraveny prepinac EMP Centauri 8/1 a aj 2 ks uzke lnb (na 26E+16E). U mna je ale trochu problem aj to, ze som na 9-tom poschodi v panelaku, takze nie je to moc pohodlne. A merak zial nemam, len klasicky "pipak", teda vyhladavac sat. signalu. To uz je mi ale lepsie vytiahnut na balkon maly TV a pozerat postupne podla intenzity signalov. Dik za vsetky tipy. Ahoj. |
kolle
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 323 |
![]() |
|
@DeNiroAko som napisal, tak v tom planovanom rozsahu predpokladam, ze by bol ten stred na 19.2E u mna. Myslis, ze by som mal sancu aj na ten Badr4 na 26E, ked by bol nie v strede ale cca. tych 7 stupnov rozdiel a uzke lnb? Skusal som to na Gibertini 85 a jednom lnb v ohnisku a celkom to slo, aj ked nie vsetky transpodery - neviem, ze ci kvoli zaruseniu z okolitych druzic, ako som cital starsi clanok tu na parabole alebo kvoli velkosti paraboly, toto by bol ale trochu rozdiel jednak vo velkosti paraboly, ale aj vzdialenost od stredu. |
kolle
![]() |
|
@kollePokud chceš přijímat pozici 26E, tak bych střed směroval (kvůli budoucímu příjmu 16E) na 23,5. Pozice 19 a 13 půjdou bez problémů, tam je silný signál. Na tento rozsah ti stačí originál multifokus. Co se týče pozice 16E, tak její příjem se středem na 23,5 už tam bude signál na některých transpordérech znatelně slabší, takže při dešti mohou být výpadky. Náklon paraboly pro tyto pozice když stanoviště máš asi kolem 19. poledníku ani nemusíš řešit. Pokud bys dal střed paraboly na 19 stupňů tak to s příjmem 26 bude asi slabé. Ale zase budeš mít 16E bez výpadků, což je žádoucí pokud zakoupíš Antik. |
DeNiro
Registrace: 6/2022 Příspěvků: 453 |
![]() |
|
@DeNiroZkus to prosím. Prošel jsem všechny nastavení a nebyla vyplněná viditelnosthttps://ulozto.cz/file/1HoT2skWsIhQ/dsc05380multi-jpg#!ZJEyZQR2ZmqvLGEvMQuzLwRkZTD3MSSbFKAcnSSnM3SUnmHjAt== |
MMorous
Registrace: 10/2019 Příspěvků: 2 517 |
![]() |
|
@DeNiroAno, pri tom 16E ide najma o ten Antik, ktory mam aktualne tak nudzovejsie na tej druhej Gibertini 85 parabole. Ale asi by bolo pohodlnejsie mat to cez tu vacsiu parabolu. Na 13E a 19.2E je mnozstvo zaujimavych TV aj rozhlasovych stanic a 23.5E je zase Skylink. Na 28.2E je aspon male torzo britskych TV a rozhlasovych kanalov. Ta 26E je pre mna zaujimava kvoli franc. paketu TV5 a niektorym arabskym kanalom, ale samozrejme je to mensia priorita ako tie hlavne 4 pozicie. Na tych 9E som myslel skor ako bonus a asi by som to riesil primontovanim umeleho drziaku multifocusu 2/1, ako som to mal pri tej pozicii 0.8W/1W predtym. Nemas pre zaujimavost niekde fotku tych pospajanych drziakov na tej Gibertini? |
kolle
![]() |
|
@DeNiroA zabudol som asi napisat, ze pouzivam ten originalny kovovy 4x drziak na Gibertini. |
kolle
![]() |
|
@MMorousJo už to jde, obrázek je fajn. |
DeNiro
![]() |
|
@kolleVyfotil jsem, napiš sem svůj email, pošlu přes uschovnu. |
DeNiro
![]() |
|
@DeNiroMoj e-mail je: kollenix - a je to na gmaile. Este raz dik. |
kolle
![]() |
|
@kolleJe to odesláno. |
DeNiro
![]() |
|
@DeNiroMas to super spravene. A mas tam predpokladam aj dobry pristup k tomu. Ale aj tu kabelaz mas pekne zotriedenu. Takze ako inspiracia je to velmi dobre. Este raz DAKUJEM. Som zvedavy, ako sa bude v tomto darit mne. |
kolle
![]() |
|
SuperTenis - multifokus na fotcena odkazu výšeTak takhle to mám na talíři 80 x 85. Supertennis na to jede, ale je to na hraně. Stanoviště Plzeň - trochu jižněji to asi půjde jde líp. Přemýšlím že tam dám talíř cca o cm větší/ mám jetej na balkoně, nebo koupit 105cm |
MMorous
![]() |
|
@kolleOhledně toho napojení drážek, tak na jedné straně jsou mezi nimi ještě vymezovací matičky, aby se konvertory dostaly výš. Je to z toho důvodu, že jsem v tomto případě nemohl na stranu sklonit celou paralolu, není tam výložník, který by se dal vyklonit od svislice. Dokud jsem měl střed na 16 svůj poledník tak to nevadilo, ale jak se s tím otočítrochu podstatněji, je potřeba korigovat. Je to celé už letité, původně na tom byly jen single konvertory pro jeden přijímač, vyměnil jsem vše za úzké twin ale staré kabely nechal a přidal kabely nové. Ta kabeláž by, kdyby se to dělalo na twin od začátku, mohla být ještě lepší. Počítám s tím, že nyní to ještě vysadím na konzolu a celé to otočím na východní pozice. Ta parabola Gibertini je stará přes 15 let a vypadá že vydrží dalších deset. |
DeNiro
![]() |
|
@MMorousTen držák jako samodělka je dobrý, hlavně když to funguje. Pokud ale je vyhnutí, tak volím raději jako základ multifokus, který daný výrobce dodává (pokud to není plastový bazmek) a až na tom popřípadě dělat úpravy. |
DeNiro
![]() |
|
@DeNiroStřed hodíš do ohniska a šilhání si nastavíš jak chceš. Když máš LNB s dlouhým krkem tak je dáš krásně do oblouku. Celý to mám na polarmountu takže to krásně kopíruje oběžnou dráhu satelitu.Dá se to dělat různě, tady na malej Megasat jsem hodil do nějakýho držáku na vodovod, ty origo multifokusový výtvory nemusím. |
MMorous
![]() |
|
@MMorousGeograficke umiestnenie na 9E mas dobre, takze predpokladam, ze Super Tennis Ti stabilne zostane - a naozaj Ti staci mozno par cm na uplne stabilny prijem. Ja som na severozapade Slovenska, takze na ten multifocus uplne 0 bodov. Keby som velmi chcel, tak muselo by to byt na vyrazne vacsiu parabolu a predpokladam, ze len s ohniskovym lnb, teda ziadne bocne "silhanie". Napr. pri Bratislave by to bolo asi aj u nas podstatne lepsie. Ale to nie je moj pripad. Ale tiez to mas na tom obrazku dobre vymyslene. |
kolle
![]() |
|
@DeNiroTak ja som to mal na povodnej instalacii paraboly upnute na takom jednoduchom plastovom multifocus 2/1 drziaku - pomohol som si pri instalacii, ako som vedel. Sroby samozrejme rokmi zhrdzaveli. Robil som to s jednym znamym. Vyuzil som ako medzispoj vadne lnb, ktore som ani nereklamoval. Zaujimavostou je, ze takmer vsetky povodne lnb som mal myslim Golden interstar (s takym zltym ozarovacom), co nie je nic moc a postupne rokmi odchadzali tie plastove ozarovace a menil som to, ale prave ten (hoci bol rovnakej znacky) na 0.8W/1W vydrzal az do konca tych cca. 13 rokov bez ujmy. Zrejme preto, ze bol bokom od ohniska a nepalilo na neho tak slnko od stredu. Alebo potom neviem a bola to nahoda. Rovnako vydrzal bez ujmy aj rohovy 23.5 E z druhej strany, ten bol na povodnom multifocus ramene - a to bol lnb kupeny tak cca. 17 rokov dozadu z Lidla. :-) Kupil som tam vtedy aj parabolu asi 80 cm, ale ta uz je v srote davnejsie. :-) A nemala az take dobre parametre samozrejme, ale nejaky ten ucel splnila. Vsetky lnb boli na tom originalnom kovovom gibertini drziaku mimo ten vyssie spominany na 0.8W/1W, tam to bolo potrebne dat o nieco vyssie. Ale aj tak to nebolo idealne, aj ked nieco z tych transpoderov fungovalo. Povodna idea bola v tom case FTA kanaly z tej pozicie, ktore ale postupne zanikli. |
kolle
![]() |
|
@kolleNo je pravda že konvertor mimo ohnisko není tolik tepelně zatěžovaný slunečním odrazem od paraboly. Co příliš nechápu je to, proč se dělají konvertory také černé, což tepelné zatížení ještě umocňuje. Rozpálené není jen víčko ozařovače, ale celé tělo, když svítí slunce. |
DeNiro
![]() |
|
RE: Multifocus 1°W a 9E°Aby slunce pálilo přesně do víčka LNB, tak by se muselo od pozorovatele krýt s dráhou satelitu. Jednoduše řečeno muselo by dojít k zatmění slunce satelitem, což asi hrozí pouze výjimečně. Nijak jsem se s tím nezabýval, za mě je to nepodstatná úvaha.Z hlediska fyziky bych dodal, že kdyby k tomu opravdu došlo, tak celé LNB se během pár vteřin roztaví a Al části odkapou. Taková je síla slunce. @ kolle .. Sroby samozrejme rokmi zhrdzaveli .. Před rokem jsem všechny šrouby vyměnil a dal s povrchovou úpravou a zubaté podložky. Příčina nebyla že by zrezivěly, ale vlivem tepelné roztažnosti a poryvu větru byly povolené, několik mělo dokonce úplně vytočenou matku a vypadly z díry. |
MMorous
![]() |
|
@DeNiroV tomto pripade mam aj ja pripravene cierne lnb - a to zname Inverto Black Ultra (IBU). Jeden som uz pouzival, dalsie 3 mam pripravene. Mas pravdu, cierna farba podporuje zahrievanie. Ale musim aj ja potvrdit, ze oproti povodnemu lnb sa mi este pri starej instalacii potvrdilo mierne zlepsenie, ked som uz vtedy vymenil povodny golden interstar za to IBU. Su to vsetko typ single lnb. Na tej druhej Gibertini 85 mam IBU quad. Aj tam som mal zlepsenie oproti predchadzajucemu lnb po vymene. |
kolle
![]() |
|
@MMorousJa som v podstate tiez znahal drziaky (tie typu U), dalej uchyty tzv. zraloky a tiez aj sroby s matkami a podlozkami. Len myslim, ze nie su az takej kvality hoci by mali mat zakladnu povrchovu upravu. V podstate sa to ukaze az rokmi. Tie drziaky typu U su o nieco masivnejsie, tak snad budu lepsie ako original Gibertini. Zaujimave je, ze obe Gibertini paraboly mi co do hrdzavenia drzia, ale tie drziaky typu U su resp. boli u oboch na zavitovej casti hrdzave. Neviem, ze ci je to nahoda, ale ta Gibertini 85 je o niekolko rokov mladsia a je to rovnake. Ine casti v podstate vydrzali doteraz bez hrdze. |
kolle
Stránka: 1 [ 2 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 46 | |
![]() |
|
![]() |