Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Gramo - USB výstup - sofware

Pokud máte někdo konkrétní zkušenost, poraďte prosím , jaký, jednoduchý sofware použít pro přehrání LP z USB gramofonu do PC, děkuji za odpovědi.

Mirko.
Registrace: 4/2003
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 54
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Gramo - USB výstup - sofware

páni , odstránenie praskania z LP sa dá celkom dobre odstrániť až o 80 % . je to náročné na čas a mozog .
tak ak to zoberiem o 30 rokov do minulosti .
vtedy som pracoval na12 hodinových smenách a tak som si po večeroch pustil LP na gramofone Pioneer PL8 zo zapnutým repeat . prenoska original pioneer MC . ráno so prispal a tak som z bytu vyletel . až som sa večer vrátil . gramofon stále hral . LP zappa som mal požičanú tak som ju vrátil . po pár dňoch mi známi povedal , že ako som ju vyčistil , že praskanie skoro vôbec nepočuť . no a tak som sa dostal aj k VIP vynylom. mne na nahrávanie a im na prečistenie . do roka bolo po prenoske ,ale stálo to za to .
v dnešnej dobe je to už nemysliteľné , podobne ako magnetofony .
ale šte sa zopár nadšencov nájde , ktorý veľmi radi provokujú . tak kto nemá prenosku za 3000 € s tým sa nekamarátim.

vuplus 4k , oled 4k

Brumo
Registrace: 4/2019

@Kasr

Ono, keď sme pri tom "čistení" nahrávok z vinylu. Pre odstránenie praskania, okrem toho, že som LP pred vložením do gramca doslova a do písmena poriadne umyl, čo bol základ úspechu. Tak pri samotnej digitálnej úprave sa dal pri slabšom praskaní použiť aj jeden trik, t.j. doslova vystrihúť ten "pukanec", v praxi sa jednalo o stotinu sekundy, čiže pri prehrávaní si to človek svojim nedokonalým sluchom ani nevšimol, že tam tá "stotina sekundy" nie je. A čo sa týka šumu, tak tam bolo potrebné použiť viacero typov filtrov v tom Audacity. Samozrejme tú správnu kombináciu si už teraz nepamätám, ale vždy som sa snažil, aby sa tá daná skladba svojou frekvenčnou charakteristikou podobala čo najviac originálu. Častokrát mi vyčistenie jednej skladby trvalo aj 2 hodiny a viac.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

@mmiriboy

Jeden praskanec a praskanie je veľký rozdiel. Áno v niejakej milisikunde nepočuješ tú zmenu zvuku pri odstránení praskanca... Ale keď je toho viacej, tak už to počuť môžme. Ale pri dnešnej dobe MP3 a YouTube to je minimálny zásah do hudobnej produkcie

Kasr
Registrace: 8/2008

@mmiriboy

Narážím a hovořím o dynamice přednesu.

VU+Duo 4K SE, Skylink, Visio Big Bisat, 8xALPS Quad. Odroid N2+, Odroid HC2, Raspberry Pi 4B. CoreElec, OMV.

meduzka
Registrace: 1/2006

Ináč používalo a používa sa prehrávanie platní za mokra. Praskance zmiznú... Ale zmizne aj niečo iné.

Kasr
Registrace: 8/2008

@mmiriboy

Lupnutí ať už z desky nebo jinde v Audacity většinou nevystříhávám, ale překreslím. Většinou jde jen o jednotky vzorků, ale i při větším počtu je to zaručenější metoda.
Zvětším časovou osu natolik, abych viděl jednotlivé vzorky a nástrojem pro kreslení ( vlevo nahoře ) "překreslím" tvar lupancem narušené křivky na plynulé propojení míst před a za poruchou. V poslechu pak naprosto neslyšitelné.
Doporučuji vyzkoušet.
Někdy se hodí kombinovat - občas nahrávám živé pořady a po vystřihnutí třeba zakašlání ( samozřejmě mimo hudbu ) vzniklý skok ve výšce vzorků vyretušuji tím překreslením vzorků před a za střihem.

DPetr
Registrace: 2/2014

Jestli je to nějaký rydlo s krystalkou tak sebelepší převodník nebo editor to nespraví.
A občasné praskání - to je to co tu muziku z gramofonu nadnáší.
A USB vs. gramo . . fuj

MMorous
Registrace: 10/2019

@MMorous

Pročtěte si pořádně diskusi, než zareagujete. Pardon, ale to fakt miluju, když sem někdo napíše něco, co se už rozebíralo výše... Děje se to bohužel snad v každé rozvinutější diskusi.

Nebavíme se o rydle a není každá deska, ze které něco potřebujeme pro různé účely zdigitalizovat, v ideálním stavu. A něco jiného je gramofon, jehož převodník nahrává do připojené flešky těžce zkomprimovaný tok mp3 a něco jiného gramofon s vestavěným A/D převodníkem s výstupem USB B, kde si můžeme v počítači nastavit třeba pomocí zmiňovaného programu Audacity vzorkovací kmitočet, počet bitů na vzorek a nekomprimované uložení.
Občasné praskání mi teda rozhodně muziku nenadnáší, když jde o historický záznam, tak to samozřejmě toleruji. Jinak mě to pouze
dokáže (nevhodné slovo počínající se na na....).

Ale je potřeba posuzovat samostatně situaci, kdy chci hudbu poslouchat a vychutnávat - na rozdíl od potřeby zvukový záznam na desce z různých důvodů zdigitalizovat. Kupříkladu na pohádky pro děti fakt nepotřebujete High end gramošasi s MC přenoskou atd.
Nemůžete potřeby ostatních posuzovat jen podle těch svých. To je další nešvar některých přispěvatelů.
Nic ve zlém, ale zareagovat jsem musel.I když celé vlákno vzniklo způsobem "nahodím pro svou zábavu otázku a uvidím, co to udělá."... :fuming:

DPetr

@jamess96

souhlasím,mám na deskách spoustu maxisinglů i základní The best of italo disco vol.1-16,spoustu jsem si taky zdigitalizoval a když napíšu,že jedna skladba trvá upravit a vyčistit 2 hodiny,moc nepřeháním

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@DPetr

S Tvojími príspevkami úplne súhlasím. Vidím, že si od fachu. Diskuzia sa zvrtla na okienko Hi-Fi music. To je dobré. Jediné rozumné riešenie ako gramoplatňu zvečniť je analóg - analóg. To znamená nahrať ju na kvalitný magnetofon. Ano, majster B. Sýkora bol skutočný odborník na zvuk. Veľa krát sa ľudia dožadovali aby navrhol repro-sústavý. No on to odmietol s tým : nejsou reproduktory. Špičkové reprá si výrobcovia osadia do svojích skríň a potom predajú. Tie reproduktory sa za posledné roky dramaticky zmenili. Napr. 20cm reproduktor má teraz piest 100mm a teda je uchytený v strede membrány, aby sa zabránilo prehýbaniu membrány a teda aby zvuk /hlavne bass/ vychádzal úplne súčasne a aby bol rýchly prebeh nástrojov v hlbokom spektre. Čo sa týka 3- pásmových repro-sústav tak tie do 100 000Kč sú zbytočne vyhodený peniaz. Ale dobré 2- pásmové monitory doplnené o kvalitný subwoofer /KEF, Velodyne/ to je cesta dnes vpred. Vrátím sa ešte k tým nešťastným gramodeskám. Za socializmu mi kamarát priniesol z Nemecka platňu Bobey M./Decca/. Hrala fantastický. Ani jeden pukanec. Teraz som si kúpil Vianočné 2- album CD- Boney M. Tiež to CD hrá dobre. A kto vlastní toto CD nech si spraví pokus. Na CD1 je skladba "Oh Christmas tree". Tu sú použité elektronické hud. nástroje a teda idú ďaleko hlbšie ako bass gytara ktorá končí na 44Hz. Ani "chýrne" sluchátka Koss Porta Pro ani repro skrine /Mission 55 000Kč/ najhlbšiu oktávu v tejto skladbe nezahrajú.
Ba ani nenaznačia. Záver : subwoofer s tým problém nemá /Velodyne 1800€/. Alebo Bachové organové súbory. To treba počuť.

Marian24

@Marian24

K těm Koss: Zhruba ve stejné době ( mluvíme o počátku 90. let ) jsem si koupil Koss Porta Pro a Koss GT5 ( cenově zhruba srovnatelné. Zvuk oněch tak vyzdvihovaných Porta Pro zněl jako za závěsem - zjevný úbytek výšek oproti těm Koss GT5. Tak se domnívám, že ty Porta Pro se líbily těm, kteří neposlouchali klasickou muziku ani jiné žánry, které nebyly podrobeny dramatickým úpravám kmitočtového spektra, ale příznivci techna či elektronické hudby obecně, kde byly výšky již v nahrávce hodně výrazné a ty běžné basy, které Porta Pro zvýrazňovaly, těmto posluchačům samozřejmě vyhovovaly. Osobně metodu dvoupásmové satelity plus subwoofer také užívám, doma dělané pro účely domácího kina. Někdy v devadesátých letech. Peníze moc nebyly a nejsou, takže v subwooferu dva basáky Tesla ARN 6608 v push-pullu ( membránami k sobě, napájené pochopitelně v protifázi. Mezní kmitočet 27 Hz. Pravda, do nejhlubší píšťaly některých varhan ( cca 16 Hz ) ještě kousek chybí. Místnost poměrně malá, takže i přes použité měniče, když to člověk nenechá řvát ( ani nemůže, ulice rodinných domků, stěny nalepené na sebe), poslech rozhodně neuráží. Netopýří sluch nemám, navíc mi už asi 20 let slabě, leč vytrvale píská v uších, mezní kmitočet s bídou do 13 kHz ( ve věku 67 let si ale nemusím stěžovat ).

Pan doktor Sýkora měl myslím v devadesátých letech nějaké konstrukce beden v Amatérském rádiu, to už ale byly i u nás dostupné zahraniční měniče.
Zdravím a něch sa darí!
( V Brně máme spoustu studujících i pracujících slovenských děvčat - samozřejmě i kluků - a sledování STV nebo poslech Děvína nebyl problém, takže i mé děti vyrůstaly na přelomu tisíciletí ve styku se slovenštinou a jsme tomu rádi ).

DPetr

@DPetr

Asi mi zamrzí že jsem do téhle diskuse vůbec vstoupil. Osobně si občas pustím vinyl na gramu rega 50 planar 3 s jehlou cca 10 tyček, mgdm předzesík Vincent a pouštím to přes ONKYO do Focal Chorus. Ale ty bláboly s USB, digitalizací a editací praskání mě trochu překvapily. Ne že bych to nepochopil a neuměl, kdybych chtěl, ale přijde mi to trochu úsměvné.

MMorous

@MMorous

Čo sa týka "editácie praskania", tu si treba aj uvedomiť dobu, že kedy napr. u mňa bolo takéto riešenie aktuálne.
Trochu navodím atmosféru:
Pred 20 rokmi konkrétne u mňa na tú dobu síce PC z jednočipovým procákom, ale dosť výkonné. Pripojenie na net bolo, ale z FUP obmedzením. Takže na nete som surfoval, len keď som to potreboval. V telke nám síce bežalo asi 18 programov z terestriálu, ale aj tak to boli dlhé zimné večery. Nuž tak sa človek venoval niečomu duchaplnejšiemu. A digitalizácia vinylov bola jednou z tých činností, ktoré dokázali veľmi dobre zabiť voľný čas.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

@DPetr

Trochu som si vrátil späť diskuzné príspevky okolo USB peripétiach. Diskutujúci "DPetr" vskutku obdivuhodne doplňuje teorie či už z nf, digi techniky ale aj o zákonitostiach elektrotechniky. Podľa mňa záslužna činnosť. Aj sa to dobre číta a je to pre mnohých poučné. O to viac ma zarazil príspevok "vševedka"- @Pierrepetr /asi musí vedieť všetko, keď mal 27 000 príspevkov a vie reagovať na všetko/ keď reaguje na @DPetr-a a napíše "neškolit"!! Pán repetr, ak sa mi niečo nepáči tak to preskočím a hotovo. Koľko hodín sme s kamarátmi /aj s VŠ- vzdelaním/ strávili debatami o prepojovacích kábloch "tkanička" versus Hi-káble. Aj vďaka tomuto vláknu som sa dozvedel, že pes je zakopaný v impedancií /vstup-výstup/zdroj - zosilovač. Pozdravujem južnú Moravu a netreba sa znechucovať písať čo treba.

Marian24

@Marian24

:)) :)) :))

DPetr

@Marian24

jak to čtu je moje věc a z Moravy nejsú,to si mě pleteš

pierrepetr

@Marian24

jinak k počtu příspěvků,to je z doby,kdy tady bylo pár chytrých hlav a bylo o čem debatovat,navíc to je moje první registrace,když se někdo nechá 5x vyhodit,může mít i těch 39 příspěvků za 4 roky,no vidíš,zase mám jeden navíc,jen proto,že jsem slušně vychován a odepíšu každému vo...i,měj se hezky kamaráde

pierrepetr

@pierrepetr

tak nějak! plný souhlas... R^ :laughing: R^

_________________________ Vím,že nic nevím _________________________

jamess96
Registrace: 11/2005

Pani, v prvom rade vdaka za dobru diskusiu.
O digitalizacii LP do MP3 sa ani bavit nebudem - to je zvrhlost, dobra akurat tak na lacnu disco hudbu do auta.
Prekvapil ma prispevok vyssie o praskani NOVO kupenej LP. Mam stovky starych LP (okrem selakovych mam najstarsiu LP - vlastne nieco medzi LP a SP - od Liberace Beer barell polka z roku 1951 a stale hra skvelo), tam sa praskanie a lupance najdu, sum tiez (hlavne od bulharskeho producenta Balkan), avsak na novych LP (2021 az 2023) nenajdete jedine prasknutie a uplne ziadny sum! Kupujem najviac LP DDM a mam rad hudbu s tichymi pasazami a som priserne citlivy na ruchy akehokolvek druhu. Nie su tam.

Na LP nedam dopustit - CD samozrejme pocuvam tiez, to ano. O gramofon Thorens sa staram podla mojho nazoru prikladne (pred nasadenim ju zbavim pripadneho prachu kefkou), pri novej LP vzdy po prehrani LP vycistim ihlu roztokom a kefkou, pri starych LP to robim po kazdej strane) a gramofon s externym predzosilnovacom, AV receiverom ONKYO a reprostlpmi Tangent sa mi odmenia nadhernym zvukom. Audio zostava je samozrejme vyladene meracim mikrofonom.

Ja by som zatial len tolko ;)

Jean Reno
Registrace: 2/2022

@pierrepetr

Cituji odpověď Marianovi:

"jak to čtu je moje věc a z Moravy nejsú,to si mě pleteš"

Pozdravy na Moravu byly v příspěvku, adresovanému mě...
Chybička je často opravdu v nepozorném čtení :))

Nic ve zlém, ale pro pořádek jsem musel zareagovat.

DPetr

@pierrepetr

Páni nič sa nedeje. Vidím, že si zareagoval na moju minikritiku korektne a slušne. A o to tu ide. Bars by boli všetci diskutéry taký slušný. A ešte raz pozdravujem pána @DPetr-a na južnú Moravu. Pekný Deň.

Marian24

@Marian24

R^ :laughing: R^

pierrepetr

@Jean Reno

souhlasím,jen bych připomněl,že nové desky z 99% ,jsou komplet digitál převedený do analogu a vylisován,tedy zvukově nápadně připomíná cédo,ten hlavní důvod,proč kupujeme desky(jinak krásný veliký formát do ruky,i hezký pohled na gramofon),nezaměnitelný zvuk,je pryč

pierrepetr

@pierrepetr

Ano, vacsina LP je dnes nahravana a vyrabana tak, ako pises.
Ale ked ma LP na obale uvedene DMM (Direct metal mastering), tak ide o zaznam analogu vyryty priamo do kovoveho disku (masteru), z ktoreho sa potom robia matrice na lisovanie.
Idem teraz kupit nejake nove LP, tak sa samozrejme budem zaujimat aj o toto - lebo novovylisovana LP moze byt reedicia starej LP.
LP starsieho data vyroby kupujem takmer vyhradne z Discoq a zameriavam sa na DMM.

Jean Reno
Registrace: 2/2022

@pierrepetr

A to praskání. Nedávno jsem tu měl oslavu, jsem náhodou vinyl kterej praskal a byl o pochváleno

MMorous
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 54

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra