Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Pokles úrovne signálu na anténe

Nazdar všetkým!

Na začiatku leta som si zaobstaral logaritmicko-periodickú anténu Emme Esse 2160UC. Nastavil som ju tak, že všetko, čo som chcel prijímať šlo s dostatočnou silou aj kvalitou signálu. Všetky plošné muxy z visielača Zobor šli bez problémov.

Párkrát tu, v okrese Nové Zámky nastala prietrž mračien, a po niekoľkých dažďoch som začal pozorovať najprv badateľný pokles signálu (teplomery na telke), potom aj postupné kratšie výpadky multiplexov. Ako prvý začal haprovať najslabší MUX 4 a nateraz som sa dopracoval aj k výpadkom z MUXu 1.

Začal som pátrať samozrejme, čekol som kabeláž, či sa niekam voda nedostala, dokonca som použil iný kábel od antény na streche, ale úroveň zostala nezmenená. Doštelovať anténu sa tiež nedalo, môžem na streche stráviť hoci aj celý deň, nechce to byť lepšie - pritom to bolo vynikajíce... Skontroloval som koncovku koaxiálu napájaného na F-konektor antény, tiež v poriadku, ako som uviedol predtým, použil som aj iný kábel.

Na konci dňa mi zostáva ako posledné možné vysvetlenie, že môže byť niečo s anténou. Mohla sa tam dostať voda? Napr. pri výstupe tyčiek na profile tejto logaro-periodickej antény? Inak si to vysvetliť neviem. Stĺpček pri komíne stojí ako stál, konzola tiež, doštelovanie bez efektu... Neviem. Neexistuje, že by sa podmienky počas tých mesiacov tak zmenili. Napadajú mi iba tie intenzívne búrky, nič iné.

Som rozčarovaný z toho - pôvodne som sa presnému nastavovaniu a dosiahnutiu maximálne možnej úrovne signálu venoval dosť. Videl som, aký príjem je možný, ale teraz to proste nejde vylepšiť.

Niekto s nejakou domnienkou, čo sa mohlo stať?
Ďakujem pekne za spätnú väzbu.

Streamingový obsah z: Netflix, Max, Prime Video, SkyShowtime, Apple TV+, Disney+. Lineárne: DVB-T, SAT (1°W - 28.2°E). Iné: VOYO, Magio GO.

zmarian
Registrace: 6/2011
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 50
Odpověď v diskusním vlákně

@zmarian

Nemáš žádnou představu o signálu, TV ti tuto informaci nedá. % nejsou relevantní údaj. Je ale zjevné, že pokud ti sloučení a rozbočení T+S znehodnotilo příjem tak že už to poznáš na výpadcích, měl si nejspíš ten příjem na hraně už i na jaře, i když ti ještě nic nevypadávalo a podle ukazatelů TV to bylo všechno super... Signál se měří měřícím přístrojem. A na to, že má antena nějaký účinný filtr LTE zapomeň. Ano, má nějaké potlačení LTE, ale v případě silného rušení potřebuješ pořádný filtr který v žádné anteně nenajdeš :-) Tato antena má ale za to značné propady zisku kolem a nad K40, což už se taky dlouho ví, není to žádný zázrak oproti jiným (i starším) LP obdobné délky, vyjma lepšího zisku na spodku pásma.

lance
Registrace: 10/2008

@RAFI007

Cit: "...Přestože je použití jiného opletení levnější, negativně by byl ovlivněn výkon antény a její příjmové vlastnosti, jelikož měď má lepší elektrovodivé vlastnosti, než-li hliník. Při výrobě byla upřednostněna kvalita před nižšími náklady..."
- pokud tohle blábolení a tahání za nos výrobci žereš, jakože metr koaxu s hliníkovým opletením namísto měděným kvůli lepší elektrovodivosti mědi zhorší výkon anteny a její příjmové vlastnosti, tak fakt sorry, ale netušíš nic o VF technice... :laughing: Tohle číst pro mě znamená, že autor takového textu (výrobce) si ze mě dělá srandu nebo něco horšího... a nic dalšího od něj mě už abs. nezajjímá!!! Ale nechci ti mermomocí vyvracet tvoji víru, jak se říká, věř a víra tvá tě uzdraví :)))

lance

@zmarian

Sorry, přehlídnul jsem že máš EE 2160UC, myslel jsem že jde o 45UC, u Tvé 2160UC asi nebudou problémy s K40+, zato bude ještě menší potlačení LTE, nemluvě o 5G

lance

RE: Pokles úrovne signálu na anténe

a možno len spusteny novy vysielač 5g

jopo166
Registrace: 1/2009

zmarian-už to nechci

znovu číst,zmínil jsi někde,že je závada určitě na anténě???,vyloučil jsi závadu jinde?

pierrepetr
Registrace: 5/2006

pierrepetr

Zmarian by potřeboval udělat i řádně příjem soustavy na dvě antény, pokud ještě přijímá i maďarský veřejnoprávní multiplexy A a B na kanálech 26 a 41 s vysílačem Nitra Zobor na kanálech 28,31,45 a 48. Bastleni na jednu anténu s rozdílnou polarizaci a úhlem příjmu nemuze přinést stabilní příjem. Vždy tam bude na úrovni kvality signalu ještě nějaký ten rozdíl. Jinak souhlas, pro vyloceni závady i jinde než na anténě by potřeboval ještě jeden přijímač Dvb-t/T2 a případně ještě jinou anténu logaro delšího typu s příjmem do 48 kanálu. Předpokládám že má řádně udělané koncovky na koaxiálním kabelu od antény až přijímací. Už jsem viděl, jak to někteří udělali s f konektorem na koaxialu nebo anteni koncovkou IEC bez připojení opletení. Pak se divili, že jim to nechodí. Zmarian tam bude mít ještě nejspíš problém se signálem v pásmu 700 Mhz, pokud je někde v blízkosti spuštěn BTS.

HYPER
Registrace: 11/2010

Súhlasím z názorom nicka Hyper ohľadom rozdielov v úrovní signálov z jednotlivých MUXov. Popravde, pred nedávnom som riešil obdobný problém, nakoľko u mňa je možné príjmať okrem MUXov Towercomu (momentálne z vysielača Zobor - výkony od cca 15kW až po 44kW) aj lokálny MUX od Avisu (ten je šírený zo sídliska Klokočina - Na hôrke - výkon 1kW). Totižto donedávna som to mal doma poriešené tak, že som na trase signálu z antény nemal žiaden aktívny prvok, t.j. len pasívne rozbočovače. Ale aj tak sa mi stávalo a to iba sezónne, že na najvzdialenejšom dvb-t príjmači v domácnosti mi občas zakostičkoval obraz na tom lokálnom MUXe. Chcel som to už dávnejšie riešiť, ale až teraz prednedávnom som sa k tomu "dokopal". Poriešil som to spôsobom, že pre lokálny MUX, t.j. 40.kanál som zaradil kanálovú priepust a následne straty - útlmy v celom pásme som zosilnil tzv. aktívnym štvorcestným rozbočovačom zo ziskom cca 14dB. A výsledok ma milo prekvapil. Aj na tom najvzdialenejšom koaxe (čo je cca 35m) som získal v použiteľný signál na všetkých MUXoch vrátane toho lokálneho. A je tam ešte aj trošku signalová rezerva. ;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

@mmiriboy

Nepochopil som kde si dal tu priepust ?

jopo166

@jopo166

;)
Je príjmacia anténa, z nej ide koax na povalu do kanálovej priepusti. Za priepasťou je zapojený 4-cestný aktívny rozbočovač (samozrejme napájanie 12V je pripojené cez výhybku na jeden z výstupov signálu toho rozbočovača) a potom už len koax rozvody na 4 smery po celom baráku.

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy

@mmiriboy

a ta priepust na 40k ti prepusti aj kanali zo zobora?

jopo166

@jopo166

Áno samozrejme - aj keď tá priepusť má útlm signálu mimo 40.k t.j. ku krajom frekv.pásma 21.k a 48.k aj 22 až 25dB. Ale ja mám priamy výhľad na Zobor, čiže mne idú tieto Towercomácke MUXy na "plné gule" a len MUX od Avisu má nižšiu úroveň signálu. A týmto spôsobom som v podstate vyrovnal úrovne signálov z jednotlivých MUXov na prijateľnú hodnotu, ktorá sa dá lepšie zosilniť. ;)

mmiriboy

@mmiriboy

Až teraz som to pochopil je to tak v nitre zobor ide na plne kule.

jopo166

dotaz u EmmeEsse byl na eletrolitickou korozi uvedeného uchycení.Použité složení materiálů mají popsané správně. Vysvětlili jen trochu blbě na konci pro laika tu skutečnost, že použití hliníkového opletení koaxu by zhoršilo s ohledem na elektrolitickou korozi výkon antény. To ale vyplývalo z předchozího textu.Vůbec se v tomto případě nejednalo o řešení vf proudů. Ono to není o víře, ale o znalostech materiálů. Proto jsem položil výrobci dotaz a jeho odpověď je pro mne naprosto vpořádku. A co tuším o vf technice ty opravdu netušíš. :)))

RAFI007
Registrace: 1/2006

@RAFI007

Tak přece nebudeš upozorňovat na "závady" něčeho, čehos koupil 2700 ks po stovce a prodal po 4 ;)

Xmux
Registrace: 11/2009

@RAFI007

Takže výrobce ve větě kterou jsem citoval se jen spletl a pouze zaměnil pojem "antikorozní vlastnosti" (proti tomu bych pak nic neměl) pojmem "elektrovodivé vlastnosti". OK, tak mu to odpustíme :))) Problém té antény ale není v elektrolytické korozi na kterou ses tak upjal, ale v pofiderním mechanickém přítlaku těmi pérky, namísto řádného přitažení např. pod šroubky.

lance

kucí

řešíme krávoviny,mám jich v terénu cca 50ks a všude jedou,i ty první ,i ty s f-con

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@lance

a dvě pofiderní pérka v F konektoru u ostatních antén ti nevadí ? Nebo jen nevíš jak je konstrukčně uchycen koax v "samici" F-ka ? V LP anténě je to opravdu přitlačené podstatně větší silou a problém může být jen v el. korozi. U jedné LP nejmenovaného výrobce jsem na druhou stranu viděl smotané opletení uchycené pod šroubek jak popisuješ. Bohužel náhodná délka toho smotání dělala různé frekvenční díry kolem 55-60k. :)))

RAFI007

@Xmux

nejprve se ujistím u výrobce, proč změnit uchycení koaxu a pak to prodávám. Přece nebudu prodávat něco, co může poškodit mé zákazníky. Předchozích provedení jsem prodanal taky tisíce bez jediné reklamace. K tvé fiktivní ceně.Ty to zas vyrobíš za 200,- a prodáš za 1200,-( použiji tvoji logiku argumentace vycucání ceny z prstu). V testech to pak ve výsledku při srovnání není zas tak velký rozdíl, LTE stejné, spodní kanály stejné, nahoře máš 4dB navíc díky odlišné konstrukci, za které zaplatí zákazník 3-násobek. Proto chápu, proč ti tyto antény leží tak v žaludku a nemůžeš mít na anténu objektivní názor.

RAFI007

@RAFI007

Docela mě překvapuješ... ;) Výrobce přešel na pérka z důvodu levnější výroby (méně ruční práce) a nikoli proto, že jejich materíáloví inženýři chtěli anténu zdokonalit. Chtěli prostě zlevnit výrobu, na které je nejdražší ruční práce, samozřejmě. Já tu neobhajuju ani ty F-konektory v dřívějších EmmeEsse, ale ten průnik vody dovnitř f-ka ke kontaktům střed.vodiče je řádově nižší než ke drátů přímo na ráhně, po kterém voda přímo stéká a vzlíná. To dá rozum. Problém je že ten pérkový přítlak není pevný. Nejlepší je prostě pořádné přitažení pod šroubek, což odjakživa používala třeba Iskra. Když pořádně k sobě přitáhneš 2 hliníky, 2 mědi, nebo i hliník s mědí, spoj žije věčně. Když to pořádně přitáhneš, tak se do místa přímého kontaktu těch 2 materiálů žádný elektrolyt nedostane, a to, že všechno kolem přímého kontaktu těch 2 materiálů zaoxiduje ničemu nevadí, páč jak známo, oxidová vrstva na hliníku a mědi (měděnka) brání postupu další koroze (na rozdíl od železa!!), takže Al nebo Cu drátek povrchově zoxiduje, ale neuhnije celý, kontakt v místě spojení zůstane úplně ok. Když nemáš ten pořádný přítlak, tak časem prooxidují i styčné povrchy a narostou přechodové odpory a funkce rostlináře (anteny) jde do háje. To je ten problém. Další problém je, jak moc nateče voda dovnitř koaxu... a tomto je zas výhoda toho neustále tebou zmiňovaného efka.
Ještě něco k Xmuxovi - nikdo tě ani náhodou nenutí používat anteny od něj, ale tvoje povrchní hodnocení jejich předností mluví za vše. Kdo se v antenách vyzná trochu víc, ví svoje... měj se ;)

lance

lance

Já jsem ještě spoj lehce přetřel steteckem slabou vrstvičkou bílou silikonovou pastou proti vodě a závity na šroubku. Po 14 letech provozu po otevření anteni krabičky šroubek jak nový a spoj taky ok, nic zrezivělého a uhnileho. Koaxial Nordix jsem vyměnil za nový. Používám k příjmu dvou antén ještě typ Iskra LP 2845, na místní silný multiplexy 21 až 23 a mux 24, regionální R9 tv Dakr to stačí. Pásmo LTE 700 Mhz vyřešeno filtrem s potlačením -45 dB za kanálem 48. Příjem ok s rozvodem pro tři tv.

HYPER
Registrace: 11/2010

@RAFI007

Ty seš taky fiktivní cena :-) Já vím kolik ta logpera stojí při nákupu sto kusů velkoobchodně :-) A mě stojí 200 Kč jen ten celonerezovej třmen, mudrlante. Je vidět, žes nikdy nic nevyráběl a nevíš která bije. Jekl na logpeře se sílou stěny 0,8mm nakupovanej po vagónech a jekl se stěnou 1,5 mm jak mám já kupovanej "v malým" je taky úplně někde jinde. Atd., atd. Ale mě je úplně u zadku, co si kdo koupí a naistaluje, to je každýho věc. Tadys přeprodal asi tisíce antén, a kolik jsi něčoho cos vytvořil ty sám prodal někde jinde? :-) Mě to neživí, pro mě je to záliba, ale mám antény v česku, slovensku, polsku, německu, francii, belgii, rakousku, bulharsku, Prozatím. Kolik jsi tam dodal těch logper ty? Nic, protože to kdekoli přeprodává kdokoli. A to tvoje "vyjádření" výrobce je stejnej blábol jako jejich "patentovaný" stub filtr. Když s nima máš takový dobrý kontakt, mohl bys tady zveřejnit číslo toho patentu a u kterýho patentovýho úřadu byl zaregistrován ? :-) Dál nemá smysl se tím s kýmkoli zaobírat, každej ať si dělá co chce, je to každýho svobodná vůle a volba.

Xmux
Registrace: 11/2009

Nějak se rozpaluješ. Odpovím ti:1)za dobu podnikání v oboru mám vf komponetů vyrobených desetitisíce.Až se dostaneš na aspoň desetinu, tak dej vědět. Přeprodával jsem desetitisice chlumeckých, plzeňských, Kulíkových a Vališových antén v rámci česka. Všechny ve své postatě položila cena - varování pro tebe, aby za tebou nezůstaly dluhy.Dle pomlouvání konkurence asi na tom s výsledky prodeje nejsi nejlépe. Už jenom nakupovat "v malým" není ta správná cesta 2) Odpověděl jsi si sám. EE antén se prodávají ročně desetitisice přes lokální prodejce.3) já s dodavatelem řeším podstatné věci, co napsali není blábol. Už nevíš kudy kam, tak tu vytahuješ patent. Ten má význam pro ochranu výrobce, pro zákazníka je nepodstatný. Pokud se týče toho LTE, rozdíl při testu na 53k byl 1dB v tvůj prospěch, zbývající antény byly o min 20dB horší. Na to ti ale odkaz nemusím posílat. Poznámka - LP má 2 jekly, v součtu je to pevnostně 2x0,8mm=1,6.. Zatím jsem neviděl zohnuté ráhno u LP. Nerez třmen vedle plynového komínu zrezaví dřiv jak pozink;)

RAFI007

@zmarian

Já bych to zkrátil. Vykašli se na kecy co říkají italští soudruzi o korozi a hliníku, vyhoď ten šunt za 4 stovky a kup si pořádnou anténu.
Napřed bych ale zkusil jiný tuner nebo jinou televizi, jak píše Pierre, 2x měř, jednou řež.

MMorous
Registrace: 10/2019

Ještě bych dodal, že i když někdo prodá milion antén, neznamená to ještě, že je schopen vzít do ruky pájku a spíchnout jednu nebo 2 antény, a sfázovat to aby to, chodilo.

MMorous

Logáro bych si nikdy nedal, je to levná širokopásmová anténa vhodná do míst silnějšího signálu, montuje to kde kdo, vidím to hlavně po vesnicích když se to pořádně nastaví tak to chodí. Tenhle případ má někde zakopanýho psa, možná se to horkem zkroutilo nebo někde hlo, zkusil bych jinej tuner/jak píše Pierre/-půjčit třeba nějakou malou televizi a nebo půjčit jinou anténu a vyzkoušet.

MMorous
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 50

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra