![]() |
|
Astry A2E a A2FDnes mám nejsilnější signál, co jsem kdy měl..skoro o 1 dB..na Crazyscanu vidím všechny TP UK beamu..Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž
|
Danny10
Registrace: 11/2012 Příspěvků: 1 268 |
![]() |
|
RE: Astry A2E a A2F..je to asi tou zimou, predsa len konvertor je citlivejší na signál keď je zima, skús ho ešte viac schladiť niečím.Onehdá, ked sa ešte vysielal Dr.Dish tak urobili pokus, schladili konvertor nejakou zmesou a slabý signál sa viditelne zosilnil.Tv Panasonic 40DS400E, sat 120cm,motor 75e-27w,napevno 36e, 23e, 19e, 1w, 30w,prijímače Golden media 9080, Openbox s3ci, Cryptobox 650, na pamiatku môj prvý Openbox 810.
|
romannitra
Registrace: 2/2006 Příspěvků: 1 319 |
![]() |
|
@romannitraJá si to nemyslím. A není dobrý nápad ochlazovat LNB. V profi praxi se to dělá, ale o mnoho a mnoho desítek stupňů, aby to mělo vůbec efekt. Předzesilovače mají pro ten účel vzduchotěsně uzavřené, naplněné např. suchým dusíkem. Kdysi jsem zkoušel chladit LNB peltiérovými články, ale vysráží se vám uvnitř vodní pára, zamrzne...doma to nedělejte. Vliv tploty na šum vstupního zesilovače:Tepelný napěťový šum: Šumové napětí (Un) je závislé na Boltzmannově konstantě k, teplotě T (v Kelvinech) a odporu R, na kterém šum vzniká: Un = √(4kTR) Uvažujeme-li pouze změnu T, pak ostatní hodnoty pod odmocninou se nemění a můžeme psát: Un = √T krát √(4TR) - zjednodušíme na Un = √T krát X (konstantní hodnota X) Pak například pro teplotu +20st.Celsia (293K) dostaneme: Un = √293 X = 17,12 X Pro teplotu 0st.Celsia (273K) dostaneme: Un = √273 X = 16,52 X a tedy šumové napětí se při poklesu o 20 st. Celsia sníží na 16,52 X / 17,12 X = 0,964 původní hodnoty - v decibelech tedy poklesne o: změna napětí v dB= 20krát log0,964 = 0,3 dB To je vylepšení odstupu signál/šum (S/N) o 0,3 dB na výstupu prvního stupně předzesilovače LNB (nejvíc ovlivňuje celkový odstup šumu LNB, jinou otázkou pro kvalitu demodulace je úroveň fázového šumu oscilátoru a použité fázové modulace - kvadraturní QPSK či vícefázové - 8PSK, 16PSK atd). Pro praktické zjednodušení - amplitudový šum na vstupu demodulátoru v tuneru se zlepší o těch cca 0,3 dB. Žádný zázrak, rozdíl mezi obdobím kolem zimního a letního slunovratu (nejhorší a nejlepší průměrná kvalita signálu) je u příjmu UK beamu v JEDNOTKÁCH dB... (trošku zjednodušuji, když porovnávám hodnoty „kvality“ v dB, kterou ukazují enigma přijímače, ale pro porovnání toho, jaký vliv má změna teploty, to stačí). Zdaleka to tedy není o dobrému příjmu díky zimním teplotám. Rozdíl 20 stupňů Celsia jsem zvolil proto, že i kolem letního slunovratu mohou být teploty cca +20 st.Celsia a o vánocích běžně kolem nuly či nad ní. Pozor, nesrovnávat odstup signál/šum vyjádřený v dB s označením šumového čísla LNB (také v dB)! |
DPetr
Registrace: 2/2014 Příspěvků: 450 |
![]() |
|
@DPetrMáš taky lepší příjem?..kluci z Polska mi hlásí, že jo..já měl lock na 12129 V..to tu fakt nikdy nebylo..11305 H mi šlo na 110tce..Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž
|
Danny10
![]() |
|
RE: Astry A2E a A2FMimochodem, 11305 H Channel 5 HD mi jede na Famavalu 110..teď, kdy je signál nejslabší..Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž
|
Danny10
![]() |
|
@Danny10No u mne se nedá mluvit o DXingu, zvláště v těch zimních měsících. Jsem poměrně pilný divák britských stanic. V Brně jsem na tom vzhledem ke Kroměříži taky o něco líp (střed sidelobu je snad někde na Jihlavsku) a i když je FAMAVAL 230cm stále málo a večerní příjem 8PSK HD stanic (sleduji hlavně BBC programy) v letních měsících po nějakou tu hodinu i nemožný, v podstatě půlku roku (samozřejmě jsou různé vlivy, které dočasně příjem zhorší) je i večer příjem zaručen.Pchopitelně i mně musely nějaké ty vyšší desetiny dB v odstupu S/N tyto dny v souběhu "výjimečně dobrých podmínek" přibýt, ale jsa v pozici "konzumenta" a nikoli DX lovce, nesleduji to nijak detailně. Teď mám na 11305 H Channel 5 HD odstup S/N 11,4 dB.To jsem přejel z polohy optimální pro BBC z Astry 2E na 2F (mimochodem první z těch tří, která byla uvedena do provozu a u mne nejsilnější). V optimálním azimutu na A2E (BBC HDprogramy) mi to ukazuje stále ještě pro CH5 HD 9,2 dB. Pořád mohutná rezerva pro QPSK modulaci. Večer v těch 20h 40min to bude samozřejmě slabší. V "letnější polovině roku" už bych musel pečlivě nastavovat azimut pro každou z družic zvlášť, teď mi stačí nechat to na A2E. Obecně byly přesuny frekvencí jak na BBC, tak na ITV HD i jinde pro nás výhodnější (i co se týká kolizí se silnými signály z evropského svazku), takže pro někter nedávno přehozené stanice nemám ještě zkušenost pro večerní příjem ze slunečnější části roku (stále se držím své teoretické úvahy, že menší ionizace atmosféry Sluníčkem v zimě se přeci jen musí nějak pozitivně projevit na snížení útlumu na trase družice-Země - kolem těch několika málo dB, o které ten rozdíl je. Zimní a letní slunovrat a postupná změna mezi nimi). |
DPetr
Registrace: 2/2014 Příspěvků: 450 |
![]() |
|
@Danny1011305 H, 11426 H mě jede na Channel Master 1.2 až na vyjímky po celý rok. Na ostatní tp v UK beamu mám smůlu. |
thrasher
Registrace: 6/2006 Příspěvků: 296 |
![]() |
|
![]() |