Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Skylink

Nový LNB +kabeláž

Ahojte, viem že sem chodí veľa ľudí, ktorí sa živia montážnou SAT techniky alebo s tým majú dlhoročné skúsenosti. Chystám sa na výmenu LNB MONOBLOKU +koaxiálneho kábla. Používam na Skylink ASTRA 23,5E + 19,2E. Vyhliadnuté mám konkrétne monoblok QUAD NEDIS SLNBQDM43BK a monoblok INVERTO BLACK PRO 4,3° QUAD. Prípadne odporučte iný s vývodom pre 4 káble. Taktiež potrebujem radu ohľadom kvalitného koaxiálneho kábla, ktorý mi vydrží aj vonku na slnku a daždi aspoň pár rokov. Ďakujem :)

Palo232
Registrace: 6/2023
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 32
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Nový LNB +kabeláž

LNB - LNB Inverto Monoblock 4,3 Quad
kabel - celomedenny CAVEL 11/50FC PE

Cest praci a svetu mier !

Mikes11
Registrace: 7/2023

@Palo232

No vymeň najprv káble, ak sú popraskané, LNB vymeníš rýchlo. Pozeraj vonkajšie káble, väčšinou sú čierne ...

Dzordzo
Registrace: 8/2007

Inverto Monoblock 4,3 Quad (starší model fungoval cca 3 roky u mňa a u známeho funguje ďalšie 3 roky bez problémov do dnes)
Lokmann čierny 135dB medené jadro na streche asi 5 rokov čo som prerábal "strojovnu" kabeláž bez viditeľného poškodenia a nikdy som nemal problém ..

tondo6
Registrace: 6/2014

Super chalani, ďakujem za rady R^

Palo232

Dobré jsou kabely BELDEN.Mám ho 15 roků a stále ok.Po výměně kabelu by jsem teprve přemýšlel jestli výměna LNB je nutná.Pokud ovšem je starý 20 roků tak to má smysl.

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous
Registrace: 1/2006

@Jarous

Ďakujem za tip, LNB som menil cca pred 3 rokmi, funguje ako má, je to LNB duo. Mením ho len z dôvodu, že teraz potrebujem LNB s výstupom pre 3 tv, takže potrebujem nové LNB quad...

Palo232

@Palo232

Nič v zlom, ale ja osobne by som do monoblocku nešiel. Samozrejme je to tvoja vec.
Z môjho pohľadu je lepšie riešenie, samostatné LNB, aj keď je to finančne a konštrukčne náročnejšie. Síce neviem, že akú máš veľkú parabolu, ale ja by som tam prihodil ešte LNB na pozíciu 13E Hotbird, aj keď signál s tejto pozície by bol trošku slabší, tak na kvalitnej 80ke p. by to šlo.
Ešte raz zopakujem, je to tvoja vec, že ako si to urobíš, toto sú len moje úvahy, že ako by som to riešil ja.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

@mmiriboy

Myslíš 2 samostatné LNB single, jeden na 23,5 a druhý na 13E? Parabolu mám novú MASCOM 80cm...

Palo232

@Palo232

Hej, myslím klasické LNB na pozíciách 23,5E, 19,2E a 13E typu quad.
Samozrejme pre každý výstup do sat treba samostatný DiSEqC prepínač (v tvojom prípade postačí DiSEqC 4/1 pre protokol 1.0). A plus k tomu vhodný multifeed držiak - preto som písal, že takáto zostava je konstrukčne a finančne náročnejšia.

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy

@mmiriboy

plný súhlas, quad monobloky sä dosť poruchové ...

Dzordzo
Registrace: 8/2007

Amatérské propojení pomocí 3 LNB quad a tří diseqC switchů, tedy 21 F-konektorů (jestli počítám dobře) taky bývá zdrojem poruch. Pěšky jako za vozem. (Já bych použil nezávislá LNB, ale taky bych se neptal na základní věci, takže asi umím udělat F-ko na kabel...)

TomSenior
Registrace: 3/2025

@TomSenior

Ak je F-konektor správne a kvalitne urobený tak nie je čo riešiť aj po mnoho rokov.
Len pre zaujímavosť, u mňa z 2 parabôl je použitých na jednotlivých koaxoch 104ks F-konwktorov - a to rátam len tie medzi parabolami a DiSEqC prepínačmi!
;)

mmiriboy

mám na antene kterou mam v podpisu 15 a vicelet stare obycejne bílé kabely, 6 - 7mm, normalni Fka a vubec o tom nevim. nechapu co resite. kazdej rok tady snezi, mrzne i prsi. co k tomu dodat ? popraskaly vicka u nekterych lnb jak je to na toroidce otocene na slunce. vyreseno prelepenim dny kelimku atp tavnym silikonem :))

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

Není bílý kabel jako bílý kabel, třeba Belden H125, nebo šméčka od Emosu a pod.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

Asi si nebudem komplikovať život, a nechám to len na ASTRE 23,5 a 19,2. Skúsim ten monoblok INVERTO a niektorý z káblov, čo ste mi tu odporučili. Ďakujem všetkým R^

Palo232

Kabel od firmy FTE byla záruka 15 let.

Fanyn
Registrace: 11/2007

2mmiriboy: Stačí, aby (jako většina nezkušených) nepochopil, že F-ka mají různé průměry a že není kabel jako kabel. Jedna věc je zkušený/profesionální člověk jako je bublajs třeba, druhá věc je matloň, který to dělá podruhé v životě. (Ale i ten má dobrou šanci, zase taková věda to není). Byla to jenom poznámka. Každý může po uvážení zvolit svoji cestu.

TomSenior
Registrace: 3/2025

@Palo232

Kabely kupuju v Hornbachu za cca 9,-Kč/metr s měděným středním vodičem a pořádným stíněním a F-ka podle průměru kabelu. Značky kabelu mě nikdy nezajímaly. Důležité je F-ko koupit podle průměru kabelu, pořádně ho osadit a následně propísknout. Kabel instalovat s rozumem a neházet ho ze střechy přes okap nebo jinak do ostrého zlomu, aby se neprošoupal a nenatekla do něj voda.
Monoblok se obecně nedoporučuje

MMorous
Registrace: 10/2019

@MMorous

a ten Cu vodič je tvrdý a drží na něm magnet ? Tech. parametry dle Hornbach: 6,8 mm,vnitřní vodič: 1,1 mm Staku/CCS (ocel plátovaná mědí), vnější vodič: Al / Al opletení.Na Skylink doporučují jen monobloky pro jejich spolehlivost a nízkou váhu. ;)

RAFI007

@MMorous

Vidím,že tvá odbornost je na vysoké úrovni,od Tebe bych si nenechal nic udělat,asi bych Tě vyhodil :)))

Prosat
Registrace: 8/2005

Když si vzpomenu na můj první větší profi kšeft, s jakým vybavením jsem tam nakráčel, tak bych se ihned vyrazil. Naštěstí vše zdárně fungovalo (Analogové Tv vysílání + počínající DVB-T + satelit + 4 kamery s modulátory + FM rádio). Zadavatel byl sice elektrikář, ale naštěstí tomuto odvětví tolik nehověl. S čím jsem tam nakráčel a jak jsem postupoval, neprozradím ani při výslechu nejostřejšími hochy.

krupino
Registrace: 10/2008

Koukal jsem včera na koaxy v Elfetexu. Bílej s pořádným měděným pláštěm stojí cca 32,- Kč, černej UV 48,-. Potom jsem na popud RAIF007 zkoušel koax z Hornbachu za cca 10,-Kč/metr na magnet a má pravdu, že středový vodič je ocel potažená nějakou slitinou mědi.
Co k tomu dodat.
Především se není čemu divit k oblibě mědi a hliníku. Ne vždy je to ale na místě. Konstrukce koaxu musí mít nějaké parametry a ocelový drát potažený mědí nemá z hlediska el. ani zatížení chybu, protože signál jde povrchem vodiče. Navíc čistá měď má daleko větší tepelnou roztažnost atd. Zkoušel jsem před chvílí ten střeďák na magnet na odpojeném kabelu co mi visí venku na balkonu možná 10 let a nemá známku měděnky. Tak co. A dávat 5x tolik za UV kabel ? A ještě k tomu černý? Vymyšlený hlavou. Možná bych se zabýval otázkou, co mi s tou černou udělá teplo na plným slunci.
No a monoblok - proč ne, ale vybrat správný pro správnou velikost talíře.

MMorous
Registrace: 10/2019

@MMorous

Jen jsi mi potvrdil,proč bych tě k tomu nepustil! :)))

Prosat

@MMorous

nemáš ani ponětí co obhajuješ. Odpor ve smyčcce, "uhnitý" CCS středový vodič v LNB, při ohybu se prořezává CCS drát dialektrikem a pak není souosé atd... OEM kabel co kupuješ je v cenové kategorii do 6,- Kč, od 10,- Kč koupíš OEM s měděným jádrem a Al folii, od 12,- celoměď. Zkus zadat např CU 125 AL nebo Cu 125 Al. To jsou jen příklady MO cen neznačkových OEM kabelů v uvedené kvalitativní skupině Hornbach.Od 15,- už začínají značkové kabely. A monobloky 4°3 jsou pro 80 talíře. ;)

RAFI007

@RAFI007

Souhlas s Tebou R^ ;)

Prosat
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 32

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra