Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Skylink

Koupě paraboly, LNB konvertoru a koax. kabelu

Dobrého večera přeji, milí televizní diskutéři,

jdu si k Vám pro menší radu. V novém bytě bych si rád pořídil satelit s monoblokem za okno pro Astru 3B 23.5E + Astru 1 19.2E. Konzoli za oknem již mám dle vodováhy přivrtanou, husinu pod oknem protaženou... ale tak nějak nejsem schopen dohledat, kterou parabolu + s jakým LNB monoblok konvertorem vlastně pořídit. Je mi celkem jedno, jestli dám 800 nebo 2000,- Kč, zároveň bych něco do max. 80 cm v průměru, vzhledem k omezenému místu za oknem, ale i z důvodu toho, že bydlím prakticky u hlavní silnice na otevřeném prostranství a občas tu docela fouká. To hlavní, co jsem zde pochytil je to, že ne každý LNB konvertor na 100% kámoší s každou parabolou, což jsem si ostatně vyzkoušel před rokem u rodičů, kdy sluníčko sežralo plasty na Mascom parabole u origo LNB konvertor od Mascomu, až do něj natekla voda s přestal fungovat. Nahradil jsem ho doporučovaným Zirconem M0143 a ani při sebevětší snaze se mi nepovedlo parabolu signálově uspokojivě seřídit... až do koupě jiného Mascom LNB konvertoru. Právě tato zkušenost mě přivádí sem, abych v ideálním případě nekoupil zajíce v pytli.

Nyní k nějakým mým tipům:
Líbí se mi satelitní anténa Panorama PRO 67 APP Fe - dle místního televizáka nahradí 80 cm parabolu a navíc je prý lehká a neměl by s ní tudíž cloumat občasný silnější vítr. Souhlasíte? Pokud ano, který LNB konvertor k této panaromatické parabolce koupit, který by byl ziskově nejideálnější? :-) Pokud ne, doporučíte něco jiného?

Děkuji. ;)

Martin63
Registrace: 6/2025
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 47
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Koupě paraboly, LNB konvertoru a koax. kab...

Doporučuji parabolu Fuba a mbl Inverto.

sirda
Registrace: 11/2006

sirda: Děkuji za tip. O parabole Fuba jsem četl a zvažoval jsem jí též, má krásnou konstrukci, vhodnou do pořádného horského větru (tak extrémní to tady ale zase zaplať pán Bůh není :))) ). Bohužel jedná se o průměr 85 cm a ten už je pro mě tak trochu na hraně z mnoha důvodů... opravdu rád bych se vešel do max. 80 cm i s tím, že to prostě párkrát za rok počasí sejme. Nejsem náročný divák, spíš to mám jako kulisu pro večerní usínání na gauči. Jde mi tedy spíš o co nejideálnější LNB monoblok konvertor k panoromatické parabole PRO 67 APP Fe či v horším případě (uznají-li zde všichni, že bude panoromatická parabola nepoužitelná) o nějakou úplně klasickou 80 cm parabolu s LNB monoblok konvertorem tak aby si to spolu sedlo. :-)

Martin63

Pro příjem na 23e a 19e bude fungovat asi cokoliv v průměru 80cm. (Tedy pokud nejsi na nějakém neobyčejném místě, ale někde uvnitř ČR.) Kdybys hledal průměr 60 cm, tak to by otázka dokonalého páru LNB+parabola dávala smysl. Zkusil bych s tou Fe anténou to Inverto, co ti doporučuje sirda. btw. přesné nastavení je podstatnější než typ LNB.

TomSenior
Registrace: 3/2025

Po přečtení tohoto fóra: https://www.parabola.cz/forum/topic-95082/ jsem si to rozmyslel. Zase úplnej low cost nechci... a to tahle panoramatická parabola zjevně bohužel je. Nemáte tedy prosím raději tip na nějakou dobře fungující čistě 80 cm parabolu + LNB konvertor v monobloku? Něco co má za oknem každý druhý smrtelník? Když se tu dívám na okna okolo, tak tu nic speciálního neregistruji, na Astra družice všude normální 80 cm paraboly, nejčastěji bez loga, sem-tam od TeleSystemu a Mascomu. :ogre:

Martin63

Dejme tomu...? Když se to prodává jako set, tak předpokládám, že to spolu bude ladit.

Co z toho?

1.) https://www.planeo.cz/tele-system-parabola-80-cm-plus-lnb-na-1-tv?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=CZ%7CPFM%7CLNT%7CTelevize_p%C5%99%C3%ADslu%C5%A1enstv%C3%AD%7CPERF%7CCOMB%7CPNO&utm_id=22409212232&gad_source=1&gad_campaignid=22411195416&gbraid=0AAAAA-By2SvyEC6AM3g3UvjmQAXVWyno0&gclid=Cj0KCQjwjJrCBhCXARIsAI5x66XBfhoLBe3-uM26Qc8U1siE9AYg7CJrw6Ird5nfTtR2FuS-Q0yoepkaAlTJEALw_wcB#popis

vs.

2.) https://www.datart.cz/Satelitni-antena-MASCOM-OP-VJ2-Venkovni-sestava-pro-prijem-SAT-televize.html?gad_source=1&gad_campaignid=22555435087&gbraid=0AAAAADFRJv1_PY76VWu5jVOQrI2A5ZcOg&gclid=Cj0KCQjwjJrCBhCXARIsAI5x66UzrSOzgkZrcaaHe7u1e-MfDFTJVbQXZs63a8sWA11kjpzon0V6c58aApYVEALw_wcB#popis

Předpokládám, že ten Mascom asi bude lepší, že? :)))

Martin63

@Martin63

Na tak jednoduché zapojení,když tomu nerozumíš, si to nechej někým namontovat!A není co řešit :))) Bude ti to fungovat i bez Tvých popisováných románů!

Prosat
Registrace: 8/2005

@Martin63

Naprostý súhlas z nickom "Prosat" - najlepším riešením pre teba je dať si to urobiť človeku, ktorý má v tejto oblasti skúsenosti narozdiel od teba. Taktiež nemyslím si, že by predajne typu Planeo elektro, či Datart disponovali v tejto oblasti širokým výberom a hlavne kvalitného tovaru! Chce to proste, keď už silou mocou lipneš na svojpomocnej montáži, navštíviť predajňu, ktorá sa výhradne špecializuje na sat a anténnu techniku! A myslím si, že v takejto predajni by ti vedel predajca zabezpečiť aj montážneho technika, ak by bolo treba?!
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

Pokud z nějakého objektivního důvodu potřebuješ na příjem pouze 60cm anténu a chceš z ní přijímat pozice 23,5 a 19,2, pak musíš k ní použít monoblok s těsnějším spojrním obou hrdel, třeba IDLB-TWNM21-DUO43-6PP.
Je to Inverto. Na před 60cm ofsetkou se chová jako 4,3st, před 80cm se chová jako 3,0st. Sehnat sí ho ale musíš dokázat sám. Dá se...

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

Nějakou normální 80 parabolu + kterýkoliv monoblok a tady v těch naších končinách musí ty 2 Astry frčet jak z praku.

Skylink//1,9°+4,8°+13°+16°+19.2°+23,5°+28,2°+39°+42°+0,8°w//Octagon SX88/ Homatics Box HD

jackino
Registrace: 1/2009
Galerie: jackino

Děláš z toho zbytečnou vědu.

Normální OP80 za 600,- + LNB monoblok za 300,- Bude to fungovat naprosto bez problémů.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

@Martin63

Telesystem je výrobce parabol, Mascom je Telesystem s nálepkou Mascom. Telesystem 80cm se ziskem 36.5-38.5dBi je dostupná v provedeních: 80FeTe,80AlTe (ekonomi), robusnější je ale provedení 80AlTM ( medialine) nebo 80AlPRO. Fuba 80AlDAA má stejný zisk jak Telesystem, který vlastní tuto značku. Enikem doporučená OP80 je nejlevnější plechový Telesystem 80FeTe.Zircon funguje naprosto bez problémů s 80-kama od Telesystem. Zircon je jen obchodní značka, tyto LNB najdeš pod dalšími značkami. Jsou poměrně lehké,zisk nad 59dB a 4GLTE. Mascom jsou vývojově starší a těžší. Všichni uvádí F 0.1dB, v reálu 0.6-0.8dB. Závěr- na 19 a 23 stejně nic ve výsledku nepoznáš ať vezmeš jakoukoliv tuto kombinaci.

RAFI007
Registrace: 1/2006

@RAFI007

Zbytečný román,to by hrálo i na obyčejný plechový lavor :)))

Prosat

mmiriboy + Prosat: Ne, díky... jen za cestu sem + práci si vezme televizní technik 2 až 2.5k bez materiálu. Pár parabol jsem už věšel a zaměřoval, měl jsem i možnost otestovat si signál po instalaci profesionálním technikem a upřímně jsem si nevšiml nějakého propastného rozdílu v síle či kvalitě signálu mé instalace vs. instalace oproti profesionálnímu technikovi. Při slejváku padá 80 cm párkrát za rok ve stejnou chvíli, i těm kterým to instaloval profík, jedno za jsem autorem instalace já a nebo profík. O satelitním obchodu, který navíc nemá e-shop, tak ve svém okolí bohužel nevím... už asi zkrachovali. Vím jen technicích, který to instalujou za mastnej peníz, ale ty nehledám. Když jsem nějakou parabolu někde věšel a zaměřoval, tak už jí vždycky kámoši/rodina nějakým způsobem historicky měli. Právě „o románech“ fórum je, aby lidé diskutovali a poradili si.

Varos107: 80 cm ideální, 60 cm asi ne... změnil jsem názor. 80 cm za okno ještě nacpu.

RAFI007: OK, děkuji, to je přesně ta rada a ta diskuze, kterou na toto téma hledám. :-) Když jsou paraboly s monoblok LNB z Planeo a Datartu špatné (jak zde někteří zmiňují), byl by prosím odkaz na 80 cm parabolu s ideálním LNB konvertorem, abych to mohl koupit, doručili mi to třeba přes Zásilkovnu/PPL/Českou poštu...? ;) Nic víc nechci/neočekávám... jen aby to nedopadlo jako má koupě Zircon LNB konvertoru na Mascom parabolu, tato kombinace moc nefungovala.
Zkoušel jsem hledat dle označení parabol, které zmiňuješ a bohužel, nebyl jsem přes strejdu Googla moc úspěšný. Rád bych aby 80 cm parabola za pár let nezrezla, nebyla zbytečně těžká (kvůli větru), nestála zbytečnej ranec na to moje občasné večerní usínání u telky. No a v ideálním případě, aby šla koupit parabola i LNB monoblok v jednom e-shopu. Díky moc. :-)

Martin63

Chceš ušetřit za technika, přitom se ptáš se naprosto základní věci, tak to nikomu do hlavy nejde. Planeo a Datart je pro nákup satelitní techniky blbost (stejně jako pro cokoliv jiného), protože za stejné peníze koupíš jinde lepší kvalitu, nebo stejné věci koupíš za půlku. Kdybys napsal, kde jsi, možná by ti někdo poradil nejbližší opravdový satelitní obchod. (Ale zdá se, že žádnou skutečnou radu stejně nechceš, tak to udělej, jak myslíš, stejně jde o nepodstatné věci.) BTW. Umíš si vyměnit i klikovku, či výfuk, nebo jenom sám vyměňuješ v autě olej, protože teda u nás za to chcou mechanici kolika tisícovek :-)

TomSenior
Registrace: 3/2025

Taky nechápu tvůj příspěvek .... pár parabol jsem už věšel.. tak na co ty romány. Tyhle 2 družice Ti budou hrát stejně na jakoukoli 80tku ať za ní dáš 2 litry, nebo vybereš zadara z kovošrotu nebo sběrnýho dvora, kde se toho válí desítky. Dneska jsem viděl zase jednu u popelnice. K tomu kup 2 normální LNB za 3 stovky, já dávám černý inverto s dlouhým krkem
a ještě se mi žádný nepropálilo. K tomu budeš potřebovat ještě diseqc přepínač 1.0, cca 150,- - 300,-Kč. A jestli se budeš ptát na kabel, tak já kupuju běžně z Hornbachu 9,-/metr.

MMorous
Registrace: 10/2019

@Martin63

Monoblok nepoužívám, neříkám že to nehraje, raději si nastavím každou družici zvlášť.

MMorous
Registrace: 10/2019

@Martin63

Já zase nesouhlasím s Tebou,na takovou bagatelní instalací nepotřebují forum a když to neumíš,tak si to nech někým mamontovat!

Prosat

@Martin63

Hlinikova:
https://satelity.ellano.sk/satelitna-parabola-gibertini-80e-al/
plus LNB Inverto

Gustoh
Registrace: 9/2016

Dobré jsou značkové paraboly 80 Emme Esse vyrobené z Fe i Al a nejsou drahé + monoblok a máš to za pár stovek.

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous

Jdeš na to moc odborně.Minimálně 80cm,pro čím dál horší(Fec),nasyslení miliónu kanálů na traspordér.

Pokuď ti nevadí občasné rozpadání obrazu při dešti a sněžení tak si dej klidně T55.
Byli jsme v dubnu v penzionu v Lipové a některé transpordéry nekoukatelné.

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

@Martin63

Ale ja som nemal na mysli len to, že technik ti nastaví parabolu! Moje odporúčanie na technika bolo z týchto dôvodov:
- ty sa nemusiš rozhodovať o výbere a konečnej kúpe komponentov ma montáž, technik to urobí za teba!
- a keď niečo v montáži nebude "kóšer", tak toto si treba dopredu ujasniť s technikom, aby si si mohol uplatniť aj nejakú reklamáciu.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy

@Martin63

Tak si kup originál parabolu TeleSystem 80 Fe Economy line bílá logo Skylink a k tomu originál monoblok Zircon PRO SLUŽBU SKYLINK. Dovozce je snad poslední, který u M7 ještě neco řeší a certifikuje. Navíc je parabola díky tomu logu nejlevnější na trhu - viz. Heureka. ;)

RAFI007

TomSenior: Na autě si sám např. měním filtry, přezouvám pneu, měním žárovky (byť i taková banalita jde dnes u některých aut poměrně těžce), měním si i ten olej a mám i diagnostiku apod. Kde jsem se to naučil? No, na fórech a z YouTube. :-) Obecně co si můžu udělat, tak to si udělám, ač jak na tomto fóru koukám, tak je dnes toto některými silně odsuzováno. Samozřejmě do motoru nehrabu, toho už se u dnešních aut bojím. Ne třeba kvůli každé prkotině hned jet do servisu.
U satelitu bych nepochybně volal technika, kdybych si chtěl např. koupit parabolu s motorem... to už by se mi věru študovat opravdu nechtělo. Stejně tak by se mi nechtělo zaměřovat si 2x oddělené LNB pro jednu družici. Tady očekávám hotové monoblokové a v ČR hojně rozšířené řešení, které vím, že při volbě správných komponent opravdu funguje... ale taky vím, že ne všechny paraboly správně fungují se všemi monoblok LNB konvertory, jak jsem dříve zmiňoval a jak jsem si mohl vyzkoušet.

Prosat: OK, děkuji za tvůj pro mě nepochybně zcela přínosný názor, až budu chtít další, oslovím tě sám...

MMorous: Zrovna Mascom 80 cm parabola s novým Zircon LNB konvertorem mi moc dobře nehrála, proto jsem zbystřil a šel pro radu sem.

Gustoh: Díky, ale bohužel slovenský e-shop.

Nyní hlavně k těm přispěvatelům ze kterých jsem načerpal konečně nějaké relevantní informace na mnou přesně kladený dotaz:

Jarous: To zní opravdu skvěle, díky! :-) Monoblok Zircon nebo Inverto? Zatím se mi tahle parabola líbí nejvíc ze všech, předpokládám, že mi nezrezne.

RAFI007: Ono je více monoblok Zirconů na 23.5E + 19.2E z nichž některé nejsou pro službu Skylink? Já si vždycky myslel (a dal bych za to ruku do ohně), že LNB monoblok konvektory pro 23.5E + 19.2E jsou vždy zásadně jen pro Skylink... nebo jak mám chápat velkými písmeny „Zircon PRO SLUŽBU SKYLINK“?

Martin63

@Martin63

Když něčemu nerozumím,tak nechodím somrovat po forech,nechám si to klidně udělat od odborníka,který tomu rozumí!A navíc,k tomu nepotřebuji Tvé romány na tak jednoduchou montáž,které i tak nerozumíš a pak ze sebe dělat chytrolina! :))) To už nepíšu opravovat něco po těchto tak zvaných odbornících!

Prosat

@Martin63

Ale na trhu neexistujú monoblocky určené konkrétne iba na sat pozície 19,2E a 23,5E. Na krabici takéhoto monoblocku je určite oi aj údaj "rozstup 4,3° ", čo sa v praxi dá využiť aj na iné 2 sat pozície z orbitu!
To že je tam "reklama Skylinku", tak to je len obchodná "špekulácia" výrobcu a provraidera, aby sa tovar lepšie predával. :)

mmiriboy
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 47

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra