Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

DiseqC přepnutí

DiseqC switch obyč 4vstupy, nastavený na 1.0 s opakováním. Při přepnutí na jednu s družic (úspěšném) se pak nedá přepnout na jakoukoliv jinou družici. Jinak všechno přepínání mezi ostatními družicemi funguje správně, i ta družice na kterou se přepne hraje i V/H. Moc mne nenapadá příčina, ale třeba jsem něco přehlédl.
Možná příliš velký odběr toho LNB, který pak zhorší přenos povel na 22kHz? (Jsa na odlehlém ostrově nemám po ruce další LNB, že bych ověřil tuto tezi, jenž se mi stejně jeví poněkud nepravděpodobnou.)
Viděl někdo něco podobného a čím to bylo?
Díky za nápady - už jen sepsáním otázky jsem si něco ujasnil...

TomSenior
Registrace: 3/2025
Stránka: [ 1 ] 2 3 4
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 85
Odpověď v diskusním vlákně

RE: DiseqC přepnutí

Skus prehodit medzi sebou vstupy LNB, ci nie je niektory vstup na tom Disequ "chyteny".

Cest praci a svetu mier !

Mikes11
Registrace: 7/2023

To jsem zkusil, ale nemá to na stav žádný vliv, prostě z toho LNB (které normálně hraje a na které přepnout jde) to nejde přepnout jinam. Asi fakt LNB, zřejmě s nadlimitním odběrem, nebo generuje nějaké rušení na 22kHz...nenapadá mne nic...a nemám jak ho vyměnit, ale není to žádná katastrofa. Přehazovat pokusně mezi sebou LNB na 15tileté anténě se mi zdá příliš velké riziko - vzhledem k odlehlosti místa postavit novou anténu je úkol komplikábl. Už jenom krytka diseqC po vyměňování F-ko je popraskaná a budu muset nějak opravit, aby tam neteklo. To LNB, co je problém, je celkem zánovní - 4 leté.

TomSenior

@TomSenior

Chytroline,na tohle potřebuješ rady z paraboly :))) ?

Prosat
Registrace: 8/2005

Rada se moudrému hodí vždycky, neboť Scio me nihil scire. Nemám na ostrově v současnosti ani jiné LNB ani měřící přístroj. Taky nevím, proč tady plácáš bezcenné kraviny, ale to bych asi nezjistil žádným přístrojem.

TomSenior

Nerozumím popisu závady

Proč tam máš to opakování povelů? Jaký to má smysl u obyčejného OP/POS relátka?
Vyzkoušej přepnout na programech které náleží do pásem například z HV do LH.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

22khz přepínáš oscilátor,tedy spodní a horní pásmo.Zdroj v přijímači.....
Kabel,konektory.....

Jiný DiseqC 4/1. R^

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

Kamil

Bez průchodu nosné 22kHz kabelem ti DiseqC fungovat nebude.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107

Přesněji: i s opakováním. Je to jedno. dtto i HV do LH. Funguje to stejně tak i tak. Prostě z toho LNB na jiný vstup už nejde přepnout. Jakékoliv jiné přepínání funguje. Je jedno, na kterém vstupu to LNB je. Resetem přijímače (Evo Enfinity, OpenPLI) se to celé zase normálně spustí na programu, co je před resetem zvolen - na každou družici. Je to stejné normálně nastaveným diseqC 1.0, a stejně i když v Advanced zvolím třeba zvýšení napětí nebo vícenásobné opakování povelu. Fungovalo to několik let, změnilo se to. Prostě se to jeví, že když toto LNB dostane napájení, tak okamžitě zruší diseqC. (Jasně, že by bylo nejlepší zkusit vyměnit to LNB, ale nemám - a na pevninu je to od nás dvě hodiny lodí). Ale není to nijak drámo, nehoří, jenom to nechápu. Takovou vada LNB je přece divná.

TomSenior

@TomSenior

Asi ext. rušení na daném LNB zaruší modulaci 22kHz povelu DiSEqc. Zkus přepínání z programů na různých pásmech (HH,VH...), rušení bývá vetšinou jenom v 1 pásmů.

RAFI007
Registrace: 1/2006

Pásmo ani polarizace nemá vliv na to, co se děje. (Tedy je možné, že jsem nezkusil všech 16 variant přepnutí, ale asi většinu jo.) Kdyby rušení 22KHz, no budiž, ale tom konkrétním LNB najdu stanice jak v horní tak v dolní pásmu bez sebemenších problémů, a to se přepíná stejným 22KHz. Je to docela záhadné, možná dělám nějakou naivní blbost, proto jsem se ptal, jestli to někdo neviděl. Možná je to kombinace příčin - starý napájecí systém v letitém přijímač, který se vlní, diseqC switch po deseti letech na slunci, když se připojí LNB s větším odběrem, tak už nerozezná diseqC příkazy, nebo něco takového. Taky ovšem nejde vyloučit nějakou moji blbost. Nejspíše jiné LNB nebo jiný switch a nebo jiný přijímač a bude po závadě. Jenže já jsem v ostrovní pustině :-)

TomSenior

poradim.......

robert bob

E/Kdysi jsme měli na firmě podobný problém, že se musely vozit sebou na montáže více diseq přepínačů až některý z nich spolupracoval. Pak to majitele naštvalo a sehnal od eutelsatu normu diseq. Provedl měření a pak to výrobcům boxů a diseq přepínačů otloukl o hlavu pro její nerespektování.. :)) To jsem , ale odbočil. Něco podobného mám teď doma box linux od jednoho zákazníka kdy nepřepíná ze vstupu B na A. Tak to řeším , že na B/19 E/ navolím stanici na H např. ARD HD a pak to přepnu na A kde je 23E stanici co má horizontál např. ČT 24 a diseq přepne. Zdroj externí jsem vyměnil takže je něco v přijímači ve 12v zdroji a asi ho dáme do opravy. Jiný box to přepíná normálně.

Fanyn
Registrace: 11/2007

https://2021.emp-centauri.cz/index.php?lang=cz&page=diseqc

RAFI007

Nemám jak si to objednat, nejsem v ČR. (Leda na podzim přijedu :-)

TomSenior

Teda pokud je to myšleno jenom jako výzva k nákupu EMP. Protože ano, je dobře možné, že s jiným switchem by to nedělalo - viz výše.

TomSenior

Nie som "vševed", ale tu si skôr myslím, že príčina chyby bude v samotnom stb. Vyskúšal by som iný stb pre overenie!

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

Jo, vypadá to na receiver, přesněji řečeno soft v receiveru. Protože když přepnu na hledání družice a přehodím družici manuálně v Ladění tam, tak se to po proskenování transpondéru přepne. Nicméně stejně nechápu příčinu...ale z toho by plynulo, že příčina není hw - tedy LNB, switch, zdroj. Jiný přijímač tady toho času nemám. Možná zkusím přeinstalovat sw (mám tam OpenATV 6.3), nebo možná nejdříve jenom setting?, (podle mých chabých znalostí to v settingu být nemůže, ale...?) Vracím se k otázce: setkal se někdo s podobnou situací?

TomSenior

Skús iný satelite.xml, alebo nejaký staršiu verziu openpli. Ak máš napríklad 9.1 tak skúsiť napríklad 8

tomko

@tomko

Nepíše TomSenior náhodou, že má OpenATV 6.3?

RudoM
Registrace: 5/2020

Tom senior

Ještě takový dotaz: Tyhle problémy Ti začaly po nějaké změně?
Na podobné problémy mám skvělého pomocníka - SPAUN TP 216 DISEQC 2.0-TESTER
Při zapojeném do smyčky vidíš co Receiver posílá do anténního systému, případně i co se vrací...
P.S. připomínáš mi Antonína...:)

Varos107

@TomSenior

Mně to taky jednou dělalo něco podobnýho, LNB TWIN pro satelit Box a kartu SKY v PC, 2x diseq atd, nakonec to byla někde zemní smyčka a v endu mi to šluslo com a musel jsem vyměnit integráč

MMorous
Registrace: 10/2019

2Varos: já jsem fakt mimo civilizaci, mám akorát voltmetr (a spoustu času). Ano tvůj přístroj by mi odpověděl, leda ... že bys s ním přijel na výlet? Místa je u nás dost, i plzeňského piva jsem si navezl hromadu (taky jsem tam mohl přihodit jeden LNB, že jo). Napadl mne ještě jeden pokus, který večer udělám. Přehodím tu družici na prázdný vstup switche a zkusím přepnout program (jasně že nepůjde) a pak zpátky a jinou družici.
Ostatní: problémy se zemněním by se projevovaly podobnými stavy, jenže asi ne stejnými - přepíná to úplně spolehlivě, jen z té jedné družice to už nikam nepřepne. (Nikdy neříkej nikdy...)
Součet: zjistil jsem, že sem číňani dodávají z eshopu, tak asi koupím switch a LNB a ono to připluje.

TomSenior

Tak jsem to zkusil hned. Pokud tam není LNB (program se neZAPne), tak to přepíná mezi družicemi nadále bez obtíží. Soft v tom přijímači je divný, najíždí OPENATV 6.3 a když přejedu do Menu/Reception tak je tam v rohu logo OpenPLI. No teda - protože to mnoho let funguje, tak už si nevzpomenu, v jakém pořadí jsem tam co loadoval.

TomSenior

ak sa bootlogo neprepise ostava posledne
MENU - Informacie - O prijmaci , tam najdes ake image je v boxe

TBS5925 , Coolstream Zee2 , Dreambox 7020HD , WaveFrontier T90 , Gibertiny OP100 90E~50W

EnoSat

Tam je samozřejmě OpenATV 6.3, stejně jako v bootlogo, akorát v oblasti menu Reception je dole na obrazovce pambůhví proč logo OpenPli. Bude to možná důsledek nějakých zapomenutých experimentů. (Jen pro upřesnění. A pro určité podezření, že by to ze zrušením přepínání na jinou družici, když přepnu na Hotbird mohlo souviset.)

TomSenior
Stránka: [ 1 ] 2 3 4
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 85

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra