Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno 2dny, sekce: Technika

Televize 3D bez brýlí

Prosím znalce, aby odpověděli, pokud mají s takovou tevevizí osobní zkušenosti.
Děkuji!

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006
Odpověď v diskusním vlákně 2dny

RE: Televize 3D bez brýlí

3D LG s pasívnymi okuliarmi , čo mi zostal , ešte žije .

vuplus 4k , oled 4k

Brumo
Registrace: 4/2019
Odpověď v diskusním vlákně 2dny

Pokud je to ke sledování tv tak není problém.Pokud na sledování obsahu 3D tak mě bolely bez brýlí oči.

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous
Odpověď v diskusním vlákně včera

Možná jsem něco nepostřehnul.
1. 3D obsah prakticky není kromě pár pokusných videí. Filmy se v 3D netočí.
2. Existují tři systémy, jak 3D obraz ukázat, první používá dvě barvy, červenou a modrou a k nim pasivní brýle s barevnými sklíčky, druhý používá polarizaci a brýle s polarizačními filtry horizontal/vertical, což jde s projektory, ale ne s TV, a třetí používá střídavého obrazu jeden snímek levé oko, druhý snímek pravé oko a přepínací brýle, které musí mít napájecí zdroj.
3. Úplně bez brýlí žádný 3D obraz nejde vytvořit, protože se do každého oka musí dostat trochu jiný obraz (jako při hledění na svět.) Jsou možné jen takové pseudo efekty, které vytváří dojem.

TomSenior
Registrace: 3/2025

@TomSenior

Ale postřehnul. Je to presne tak, ako pises.

Jean Reno
Registrace: 2/2022

Nezajímal se samorost o glasses-free technologii? V nabídce je monitor 27" Samsung Odyssey 3D G90XF za 55.000...

torny
Registrace: 3/2018

@TomSenior

3. 3D obraz sa da sledovat aj bez okuliarov. Len je na to potrebny specialny autostereoskopicky displej. Ale TV s tymto displejom asi neexistuju.

UPC Cable, Magio Go, Lepší TV, Sweet TV, Skylink Live, Netflix, Max+Sport, Disney+, Prime Video, SkyShowtime, Voyo + zopár ďalších

black13a
Registrace: 2/2009

@torny

samorost sa pyta na TV, nie na PC monitor.

Jean Reno
Registrace: 2/2022

A mozno myslel sledovanie klasickeho 2D obrazu na 3D TV... Ale tazko o tom polemizovat, ked sa uz neozval.

UPC Cable, Magio Go, Lepší TV, Sweet TV, Skylink Live, Netflix, Max+Sport, Disney+, Prime Video, SkyShowtime, Voyo + zopár ďalších

black13a

Díky i za monitor

To tedy znamená, že naši vnuci budou 3D televizi mít.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost

No ten monitor nie je klasicky 3D, iba za pomoci AI tam vznika nejaky 3D efekt.

black13a

Sharp se cca před patnácti lety zabýval výrobou displejů 3d bez brýlí. Nepodařilo se vyrobit větší displej než do notebooku. Sám mám doma mobil Sharp aquos, který toto umí. Má i dvě čočky na 3d záznam. Hodně jsme si s ním hráli, když byl synek menší.

krupino
Registrace: 10/2008

Jak jsem hledal 3D TV, narazil jsem na tento projekt. Nadšení, bohužel project has been cancelled. https://prelaunch.com/projects/perfect-view-tv-perfectview-tv-one-tv-multiple-worlds

torny

To není otázka vnuků ani vývoje. Žádný opravdový 3D efekt nevznikne bez brýlí, které zajistí, že to každého oka se dostane jiný obraz. To ten projekt 3D poněkud limituje už nejméně padesát let. Dva projektory s polarizačními filtry a dvě kamery na tyči jsme používali k experimentům už někdy v osmdesátých letech minulého století. Od té doby se nezměnilo nic. Podle mého odhadu je 3D směr budoucí nějaká přilba, ale to nebude pro filmy nebo pro zprávy, ale spíše pro hry nebo nějaké jiné aplikaci.

TomSenior
Registrace: 3/2025

@TomSenior

V druhé polovině 90s jsem na Photokině viděl předvedení 3D obrazu z displeje cca 40cm, do kterého posílali signál z kamery s asi šesti hranoly. Fungovalo to magicky, ovšem v celkem malém rozsahu úhlů. Když se dnes podíváš na 4K displej, je zdánlivě jednolitý, ale je rozdělený na pixely. Pokud se podaří sestavit panel z kterého se bude do různých úhlů promítat třeba 16 obrazů, může požadovaný 3D obraz vzniknout. Máš to jako se zrcadlem, taky vidíš v pozadí plastický obraz. protože světlo přichází z různých úhlů.

torny
Odpověď v diskusním vlákně DNES!

3D TV

byl jen reklamní tah výrobců,který se neujal,stejně jako kdysi quadro,pes po tom už neštěkne

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra