Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

KODI 21.2 (Omega) sekanie DVD videa

V staršej TV Sony Android (modelový rok 2018) mám nainštalované KODI 21.2 (Omega). Pri prehrávaní záložných DVD videí z NAS Synology vo formáte ISO alebo jednotlivých vob sa obraz seká (trhá) v pravidelno-nepravidelných intervaloch asi z dôvodu nesúladu snímkovej frekvencie. DVD boli vytvorené už dávnejšie, najstaršie je z roku 2007, nahrané v kamere Sony a zostrihané a napálené na DVD-R (+R) v Pinnacle studio alebo Nero, v klasickom formáte DVD video - SD, 720×576. Už som vyskúšal všetky možné nastavenia v KODI, vyskúšal som aj staršiu verziu napríklad KODI 17, doporučovanú verziu Maven KODI, ale bez pozitívneho výsledku. Prehrávanie videí vo formáte mkv, mp4, ... vytvorených v Adobe Premiere je bez problémov. Prehrávanie DVD videa na nosičoch DVD-R (+R) v DVD prehrávači Sony je tiež bez akýchkoľvek problémov. Viete mi poradiť nastavenie parametrov v KODI alebo nejaký iný prehrávač, ktorý by zvládol aj DVD menu? Vo VLC sa mi to nejak nepodarilo.

Pavel206
Registrace: 6/2024
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 47
Odpověď v diskusním vlákně 2dny

RE: KODI 21.2 (Omega) sekanie DVD videa

Možná by bylo na začátku dobré použít nějaké MediaInfo nebo něco podobného vhodného pro analýzu DVD souborů a zjistit přesně, jak vypadá to DVD uvnitř. Protože je možné, že je nějak nestandardní a tuto nestandardnost některý program zvládne a jiný nikoliv. Pokud by to bylo tak, bylo by řešení spíše resamplovat to do nějaké současnější podoby...protože já už mechaniku DVD mám jenom na starém notebooku mojí ženy, který už má ovšem nejlepší roky za sebou. DVD se už používat nikdy nebude. (Já chápu, že máš v tom menu a možná další údaje. Měl jsem třeba na svých stovkách DVD třeba adresáře s fotkami, ale předělat se to prostě musí, protože jinak obsah upadne v zapomenutí. Z technické nedostupnosti. Jasně může být DVD někde na NASu - ale to by tam musel být nějaký vyměňovač. Taky jsem o tom uvažoval před cca deseti lety, ale nakonec se vyplatilo to prostě předělat na současnou podobu, takže stará videa lze na pár klikanců přehrávat třeba na mobilu, nebo na rodinných sešlostech. Mám tam tak i filmy z osmičky.)
Je možné, že se mýlím.

TomSenior
Registrace: 3/2025

@torny

On písal, že vo VLC espusti menu. Nechápem. Vo VLC menu musí ísť.

Kasr
Registrace: 8/2008

@Kasr

Baví me sa o VLC v TV Android? Menu síce spustím kliknutím na vts_01_0 ale nemám možnosť sa v ňom pohybovať t.j. vyberať z ponuky, ale aj tu trhá.

Pavel206

@Pavel206

Ještě prosím, originální videa z kamery máš archivované? Pokud je dáš na sever, tak jedou?

torny
Registrace: 3/2018

@torny

Originálnie súbory z kamery už nemám.

Pavel206

@Pavel206

Ako vts? Ja v androide spustím iso obraz dvd, prípadne dvd v mechanike Pc ako dvd. Aspoň, keď som to dávnejšie skúšal, tak to bolo. Nie ako jednotlivé súbory. Teraz po aktualizaciach už neviem. Ale malo by to tak byť.

Kasr

A k prehravaniu. Možno aplikácie nemajú prístup k hw dekodovaniu a procesor tv softvérovo to nestíha.

Kasr

@Kasr

Zase ale je to SD mpeg2 s datovým tokem max 20Mb/s, byl by to už problém?

torny

@torny

Áno bol. Aj staršie maliny s tým mali problém a musela sa kupovať licencia na odblokovanie hw dekodera.

Kasr

@Kasr

Máš pravdu ide spustiť i ISO, len stále trhá. Keď spustím vo VLC v notebooku rak je to v pohode ako i zo stolového prehrávača DVD. To dekódovanie asi prebieha v DVD prehrávači a TV je už asi len ako monitor. Podľa mňa to bude buď v TV (alebo NAS) lebo ten istý problém mám aj pri prehrávaní z HDD pripojeného priamo k TV.

Pavel206

Tv súbory mpeg2 pravdepodobne prehráva softwarovo a dekoder nestíha. Aj keď samozrejme v tv je je dekoder mpeg2, ale asi není umožnené ho použiť aplikáciám.

Kasr

2Kasr: ale to by Pavlovi správně nehrálo žádné DVD, ne jen ty jeho vytvořené. MediaInfo je prostě potřeba k základnímu zjištění (je v každém K-lite krom jiného). A pak bych kouknul na to, co ukazuje u origo DVD, co hrajou, a u DVD, co nehrajou.

TomSenior

Pavel asi je zrovna mimo, snad můžu: Ráno mi poslal mediainfo, nevidím nic zásadního:
Video
ID : 224 (0xE0)
Formát : MPEG Video
Format version : Version 2
Format profile : Main@Main
Format settings : CustomMatrix / BVOP
Format settings, BVOP : Ano
Format settings, Matrix : Custom
Format settings, GOP : M=3, N=12
Format settings, picture structure : Frame
Duration : 23 min 1 s
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 20,1 Mb/s
Maximum bit rate : 8 500 kb/s
Šířka : 720pixely
Výška : 576pixely
Poměr stran : 4:3
Frame rate : 25,000 FPS
Standard : PAL
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Interlaced
Scan order : Top Field First
Compression mode : Lossy
Bits/(Pixel*Frame) : 1.936
Time code of first frame : 00:00:00:00
Time code source : Group of pictures header
GOP, Open/Closed : Open
GOP, Open/Closed of first frame : Closed
Stream size : 3,23 GiB (96%)
Color primaries : BT.601 PAL
Transfer characteristics : BT.470 System B/G
Matrix coefficients : BT.470 System B/G

torny

@TomSenior

Prečo k-lite?
Instalujem vždy samostatne mediainfo. Nikdy žiadne codecpacky. Ani lite.
Staršia tv má slabší procesor a softwarovo to nezvláda. A hw dekódovanie MPEG-2 podľa mňa není dovolené pre aplikácie.
Ešte by som skúsil v androide mx player. Ten u mpeg2 videa dokáže použiť akési hw+. Neviem, ako to funguje, teraz som mimo domov, ale v mobile ktorý má dostatočný výkon samozrejme mi mpeg2 prehra aj softwarovo, ale keď dám dekdovať hw, tak u mx playera nefunguje, ale to hw+ áno. Ale neviem, či mx player zvládne menu dvd.

Kasr

Skúsil som prehrať skopírované originálne DVD z NAS v KODI ako aj VLC. Trhanie je v oboch prípadoch. TV je 4K, Android 9, v KODI mi píše, že využitie systémovej pamäte je cca 1379 MB z 1946 MB, volná pamäť 576 MB. Ja viem, že to nie je žiadna bomba ale v čase kúpy to nebolo až také orezávatko. Myslím si, že DVD MPEG2 by nemal býť až taký problém.

Pavel206

@Kasr

MX player som už v minulosti skúšal. Menu tam myslím nebolo a teraz som ho v Google play ani neponúka. Skúšal som aj NOVA Video player.

Pavel206

@torny

Ako som už písal, videá som vytváral pred 20 rokmi v Pinnacle Studio, číslo už neviem, čo bol jeden z najlepších softov spolu s Adobe Premiere. Nepredpokladám, že by mi program ponúkol nejaký neštandartný formát.

Pavel206

Zrovna Pinnacle občas dělal divné věci. Měl příliš mnoho volitelných možností. (Používal to můj tchán, a vím, co za videa z toho byl schopen vyloudit.)
2Pavel: není úplně jasné, jestli to dělají všechna DVD, nebo jen ta tvoje vytvořená. To je důležitý fakt. Pokud všechna, pak je problém přehravač. Pokud jen tvoje, je problém v jejich vytvoření.

TomSenior

@TomSenior

Písal som, že to seká aj na skopírovanom originálnom DVD do NAS. Na stolovom DVD prehrávači sú moje DVD OK.

Pavel206

V tom případě je problém přehrávač. Nebo ten NAS. Ale spíše přehravač v jednoduché Android a nejspíše starší televizi. První krok je upgrade sw v televizi a přehravače. Druhá krok je zkusit jiné sw. (Třetí krok je koupit jinou tv.)

TomSenior

@TomSenior

Skúsil som prehrať video z NAS na tablete v KODI ako i VLC a trhanie nikde. Dokonca keď som z VLC streamoval video do TV tak trhanie sa neobjavilo akorát okolo pohybujúcich sa objektoch sa objavuje rušivé riadkovanie ale to je už asi iný príbeh. Podľa všetkého je problém asi v TV.

Pavel206

@Pavel206

Zdravím, max bitrate pro DVD-video je cca 9Mb/s, v tom mediainfo, co píše Torny, já vidím, že bit rate mode je proměnný, "Maximum bit rate: 8 500 kb/s" (8,5Mb/s), ale nad tím psáno "Bit rate: 20,1 Mb/s". Což standardní maximum formátu více než 2x překračuje, nebo něčemu nerozumím? Střižna to při exportu do ISO DVD neohlídala (či nebylo správně nastaveno).
Ten hardware v TV to už zjevně nestíhá, proto to trhání obrazu. Se snímkovou frekvencí to nemá nic společného, ai kdyby to DVD mělo 60 půlsnímků za sekundu místo 50ti, televizor z roku 2018 nemůže mít problém s přehráním.

Jinak samozřejmě ne až televizor, ale DVD přehrávač dekóduje, na jeho výstupním HDMI konektoru už žádné kódování v mpeg či jiném kodeku není.

DPetr
Registrace: 2/2014
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 47

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra