Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Kde dat staré SCART káble?

Zdravim vás , chcem sa spýtať kde je možné dať staré káble od starého CRT je možné to dať aj do Elektro odpadu?Mám ich doma na povale ale zajtra u mňa berú Elektro odpad , rátajú sa aj káble ako Elektro odpad?
Ďakujem za odpoveď asi uz ich nevyužijeme.Mam tam aj staré LAN káble.

Dávam si na chvíľu pauzu.

Zetor25
Registrace: 11/2015
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Kde dat staré SCART káble?

Ano, kabely patří mezi elektrodpad.

Radek97
Registrace: 6/2024

@Radek97

Vďaka za odpoveď. ;)

Zetor25

@Zetor25

Hlavně se nezbavuj všech kabelů a aspoň jeden si ponechej.Nikdy nevíš jestli budeš potřebovat něco propojit.Já vždy po určité době dělám pořádek a vyhodím věci které ač léta ležely najednou potřebuji. ;)
Před několika lety jsem vyhodil 4 videorekordéry a jeden z nich byl Philips se zabudovaným sat.přijímačem zakoupený v 1990 za 35000.Krásná mašinka 6 hlav a výklopný přední panel.Na Aukru by se dobře prodal.

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous
Registrace: 1/2006

@Jarous

Tak 1 kabel SCART plánujem nechat mám tam aj audio CINCH káble ktoré som dostal k přijímaču Abcryptobox Smart , takže 1 ten tiež nechám lebo LAN káble mám ešte od Digi keď nám technik priniesol ich boxy takže sú tam do rezervy aj HDMI káble.

Zetor25

Ja by som si ich este odlozil , nakolko doba je taka ze je downgrade a vracanie sa k SD , predpokladam zze zacnu znovu vyrabat aj TV na scart - cinch a pod . :)))

matino300
Registrace: 5/2012

@matino300

To máš pravdu možno sa vrátime do doby čierno bielej a hneď bude svet lepší. :)))

Zetor25

Tak vážení, v kuchyni mám televízor ešte štvorec s obrazovkou 4:3 a uhlopriečkou nejakých 51 cm, kupoval som ho v roku 2008 a stál 12 000 SK (ešte boli koruny), mám tam prijímač AB Cryptobox 600 kupovaný ešte v roku 2013 za nejakých tuším 50€, mám v ňom STVR kartu, kedysi som to mal káblom prepojené na zdieľanie z obývačky.
Televízor s príjimač spája scart kábel a všetko šlape ako má.👍 Aj ten obraz je super nato koľko rokov ten televízor má.

Halford89
Registrace: 5/2025

@Halford89

V technickom muzeu v Brne maju funkcny televizor udajne jeden z prvych v CSR. Ma este kruhovu obrazovku. Stale slape.
Aj ten obraz je super nato koľko rokov ten televízor má ;)

Jean Reno
Registrace: 2/2022

@Jean Reno

No veď v poriadku. Hlavne, že dnešné Smart TV vydržia 7 až 10 rokov, ja som musel po 8 rokoch meniť 500 eurový Samsung, lebo jednoducho obrazovka odišla. Kúpil som za 1 200 € a uvidím koľko vydrží... ale nádeje, že bude fungovať 15 rokov si nerobím.

Halford89

@Halford89

Tak my máme hlavný tv v obývačke už 15 rok je to starý HDTV Panasonic a zatiaľ funguje v izbe mám SAT TV na PC monitore , babka má tv FULL HD TV LG kupovanu v roku 2013. ;) Staré tv už sme odniesli do zberného dvora takže možno časom prídu do mody.
Ked to takto pôjde ďalej staré tv vydržia dlhšie aj FULL HDTV neviem ako je to dnes. ;)

Zetor25

@Halford89

Vsak ale 15 rokov nedava zmysel - technologie idu dopredu velmi rychlo.

Jean Reno

@Jean Reno

Ale mne to už je v podstate jedno či pôjdu technológie dopredu. Už si nato nejak nepotrpím. Odišiel mi televízor, predtým som musel kupovať chladničku, predtým zas práčku... a všetko v horizonte jedného roka. To je tak, keď sa naraz kúpi, naraz to aj odíde.

Halford89

@Jean Reno

Ako je to s novými tv vydržia dlhšie ako tie staré FULL HD?Lebo mám pocit že tie staré veci držia dlhšie ako nové.

Zetor25

@Zetor25

Henten televízor čo som kupoval v roku 2008, tak značka Panasonic, LCD obrazovka s uhlopriečkou 51 cm, formát 4:3... stál 12 000 korún, hĺbka len nejakých možno 10 cm. Vtedy tuším začínala nová éra týchto tv. A tých 12 litrov to bolo na tú dobu aj dosť peňazí. Kedysi som ho mal v spálni, teraz je v kuchyni. Obraz vo výbornej kvalite. ako som už písal 500€ Samsung, kupovaný v roku 2016 mi minulý rok odišiel, životnosť ani nie 8 rokov. Denne používaný starý 17 ročný Panasonic stále ide.
V garáži mám starý LG magnetofón, kupovaný v roku 1995. Stál tuším 3 000 korún. Aj kazety bez problémov prehrá.

Halford89

@Halford89

Okej vďaka za odpoveď nech sa darí, R^ Mam tiež HIFI vežu ktorú som si kupoval do izby v roku 2018 ale nemôžem sa sťažovať funguje dobre Panasonic aj na bluetooth to je takže môžem počúvať online rádia priamo z mobilu cez apku na rádiu. Na to používam Antik tv apku kde su niektoré rádia zdarma. :8)

Zetor25

@Zetor25

Vies, nie je dovod, aby take nove technologicke zariadenia, ako napr. TV, vydrzali dlho. Ved technologicky zastaraju rychlejsie, ako je ich technicka zivotnost.
Ano, pri takej pracke, alebo umyvacke riadu, alebo mikrovlnnej rure je to jedno - ale ony v pohode funguju 10-15 rokov...

Ako dlho vydrzia "nove" TV? Ja neviem. Uplynulo iba malo rokov, aby sa to dalo vyhodnotit.
Moj najstarsi LG OLED (pouzivany denne cca 5 h) je z roku 2017 a funguje uplne bezchybne a verim, ze este dlho bude.
Moj spickovy audio system ONKYO mam z roku 2008 - a stale funguje bezchybne a verim, ze este dlho bude.
Umyvacka riadu BEKO (pouzivana denne) bola kupena v roku 2012 - menili sme ventil prepinania prudov vody a skorodovane kose na riad. Funguje.
Indukcna keramicka doska BEKO bola tiez kupena v roku 2012.
Pracku sme vymenili po 12 rokoch tento rok - kupili sme novu, so susickou, Samsung, s inteligenciou a asi patdesiatmi zmyslami (manzelka sa do nej zblaznila :))) )...

Vidis, ja sa na kratku zivotnost elektrickych (elektronickych) spotrebicov nestazujem. Ani nemozem.

Jean Reno

@Jean Reno

Veď je to presne tak ako píšeš, len človeka vždy naštve, že musí častejšie kupovať spotrebiče a elektroniku ako kedysi.
Ešte tá bežná spotrebná elektronika, tak čert to ber, kúpiš, nemáš s tým robotu a máš svatý pokoj.
Iná vec je už napr. taký plynový kotol, doma mám kotol, ktorý slúži bezchybne 21 rokov, čo ku mne chodí každý rok servisák na revíziu, tak vraví, že dnes sa už takéto kotle s takouto životnosťou nevyrábajú. Keď som sa ho spýtal na cenu nového, tak povedal, priprav si 2 000€ na nový a keď ti vydrží 10 rokov, tak budeš rád.
To isté bojlery, menil som v kúpeľni v roku 2017 po 13 rokoch. Kúpil som nový českú značku Dražice, zatiaľ 8 rokov bezchybne, som spokojný... uvidíme koľko vydrží.

Halford89

@Halford89

Ja mam kotol Beretta, nainstalovany v roku 2012. Pravidelny servis kazdy rok. Menili sme senzor tlaku v zaruke, to je vsetko.
Ked som robil prieskum, vsetci ma varovali: Taliansky? Beretta? Co si sa zblaznil?
Dnes sa iba usmievam...

Naozaj to nie je take zle, ako hovoria famy.

Jean Reno

@Jean Reno

Vďaka za odpoveď asi to bude tym kazitkom co dávajú do nových zariadení aby človek kupoval stále nové veci mal som aj 15 ročný PC a zvládal aj nové hry síce potom som si uz skladal nove PC lebo prišiel Windows 11 te mam od 07/2025 aj na starom notebooku jde som dal 16GB RAM a notebook ma 10 rokov takže za mna je to OK neviem prečo síce som mladý človek ale starým zariadeniam verím lepšie ako novým mali sme 28 rokov chladničku ktorá funguje do dnes ale ze vraj tie staré spotrebiče, berú elektrinu neviem co jena tom pravda

Zetor25

@Zetor25

Chladnicku som vo svojom vypocte trvacnosti el. zariadeni nespomenul zamerne. Preco? Lebo stare chladnicky (28!) sice funguju, ale funguju neefektivne a nie dobre (komfortne):
1. Ich izolacne hmoty nemaju ani 30% izolacnych schopnosti sucasnych chladniciek. Obrovske straty.
2. Ich motory/kompresory su velmi hlucne a energeticky narocne.
Dnesne chladnicky s tichymi linearnymi motormi/kompresormi su v energetickej triede A, B, alebo C. Tvoja stara chladnicka by bola asi v triede Z ;)
3. Stare chladnicky ako chladice medium vyuzivaju enviromentalne nebezpecny freon, uz cele roky zakazny. Ak pri poruche unikne do ovzdusia...

Cize nie je funguje ako funguje.

Jean Reno

Jedna věc je jistá: současná zařízení (kotle, auta, pračky, televize...) jsou mnohem složitější a obsahují větší množství součástí - a tedy nutně jsou statisticky předmětem více poruch. Jednotlivé díly/součástky jsou však kvalitnější, takže celková poruchovost klesá. Sumasumárum není to horší než bylo kdykoliv minulosti (vzpomeňte si na PCL85).
Jediný drobný rozdíl je v tom, že se prodává i velmi levný šunt (pračka je za týdenní plat, před 40 lety byla za čtyři měsíční platy). Dovedete si představit pračku za 200kKč? Jaká by to byla super kvalita? (To byla Philco za 10kKč v roce 1982).
SCART už nikdy na nic nebude. (I když jich sám mám na půdě bednu vedle magentofonu, DVD přehrávače, videa...vyhodí to děti až si půjdu zdřímnout do dřevěného futrálu.) Snad na nějaké specifické bastlení by mohl být ten vícežilový stíněný kablík.

TomSenior
Registrace: 3/2025
Odpověď v diskusním vlákně 2dny

Ďakujem za odpoveď

Ďakujem za rady tak jeden kábel som pre istotu nechal možno sa zíde uvidíme aj CINCH káble ktoré som dostal k satelitnemu prijímaču grátis takže ešte raz Vám ďakujem za slušne odpovede nech sa darí.

Zetor25

Tá tzv. HIFI veža Panasonic ma celkom pobavila. :))) Cez bluethot, cez apku v mobile...no super. Tá veža ani okolo HIFI norme DIN 45 500 ani nešla. :)))

vw1vw
Registrace: 1/2017

@vw1vw

Mikro HiFi systém Panasonic SC-PM250EC-S čierny/strieborný doma mám túto celkom dobrý výkon
R^

Zetor25

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra