, sekce: Technika |
|
Je miniLED vítězem v kvalitě obrazu?Prosím majitele TV přijímačů s miniLED o zkušenosti s tímto typem obrazovky. Jednotlivé e-shopy totiž uvádějí "typ podsvícení", což podle mých dosavadních znalostí je v rozporu se skutečností. Popřípadě uvádějí, že jde o QLED. Nejde o jeden e-shop. Děkuji.Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 427 |
| Stránka: 1 [ 2 ] 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 56 | |
|
|
RE: Je miniLED vítězem v kvalitě obrazu?Mesab má pravdu, ale jednu věc zapomíná. Není LCD jako LCD. Slabinou LCD je hlavně "tma", protože zakrytí podsvícení nemůže být nikdy stopro, jenže technologie s local dimming (tedy například i miniLED) tuto slabinu celkem dobře překonávají tím, že podsvícení bodu vypnou a naopak výhody (např. cena, snadný jas) jim zůstávají. Není LCD jako LCD.Chaos do toho zavedl Samsung, když LCD s LED okrajovým podsvícením (původně se podsvicovalo trubicemi) začal nazývat LED. A teď se to už jenom vleče - třeba v tom, že názvy miniLED a micro LED zase napovídají něco jiného, než je skutečnost. MiniLED je v principu LCD s local dimming a microLED je pokračovatel OLED - v principu přímo svítící diody. Dodávám můj součet: souhlas mesabem v tom, co je dnešní špička. Nicméně i současné miniLED vyšších řad (s výkonnými procesory a sw) jsou hodně dobré obrazově. Tak dobré, že pro kvalitu obrazu je daleko důležitější zdroj video dat, než samotná technologie. A pokud chcete filmy - pak důležitější pro dojem je kvalitní audio, než rozdíl mezi miniLED a OLED. Aby bylo zcela jasno, já mám OLED - a to proto, že nemusím dělat (díkybohu) finanční kompromisy. To ale nemusí platit pro každého, že. |
TomSenior
Registrace: 3/2025 Příspěvků: 428 |
|
|
@TomSeniorLepší bych to nenapsal. Jenom dodám, že kupovat Oled jsou u mě vyhozený peníze. Na filmu sleduji příběh a mám rád kvalitní audio. Proto si místo za předraženej oled raději připlatím za AV Reciever a pořádný bedny. |
MMorous
Registrace: 10/2019 Příspěvků: 2 695 |
|
|
@samorostAno, e-shopy a bohužel i výrobci už roky chybně označují televizory ( co vím, tak jen v Británii uzákonili že je musí označovat správně ). Přesto jsi položil otázku špatně, jak už tu bylo napsáno, miniLED je jen podsvícení panelu, netvoří obraz. Obraz tvoří buď LCD panel, nebo OLED panel ( LCD potřebuje podsvícení, OLED ne, ale může ho mít také )DM525 HD, DM900 UHD, VU+ Duo 4K, Octagon SF8008 4K, DM920 UHD, GigaBlue UHD TRIO 4K, GigaBlue UHD Quad 4K PRO COMBO, Sony Bravia XR-48A90K
|
geronimoh
Registrace: 10/2012 Příspěvků: 812 |
|
|
@black13aMám 818, předtím 804 a 806. že nebudu nahrávat a nebudu mít 4 stranný Ambilight na to jsem byl připraven, že nebude podpora Hue, to mi vykolejilo, mám světla za 10 a jdou jen přes aplikaci. Odpojují se mi USB, restart 3x měsíčně, bohužel má přenádhernej obraz, Vision na Applu a Netfixu je pecka. |
bulon
Registrace: 6/2009 Příspěvků: 64 |
|
|
@TomSeniorNapisal si to uplne. A uplne spravne |
Jean Reno
Registrace: 2/2022 Příspěvků: 2 547 |
|
|
@MMorousPeniaze za OLED nie su vyhodene peniaze pre toho, kto chce a ma rad vysoku kvalitu obrazu.Co sa tyka ceny, pozrel som si ceny LG OLED na SK v NAY a u vas v CR v Datart. Podla mna nie su moc vysoke. Da sa to. Co sa tyka kvality zvuku: Absolutny suhlas. Zazitok z filmu robi zvuk. Prave pre to plati zakladne (nie absolutne) pravidlo, ze cena/kvalita externej audio zostavy sa ma rovnat cene video zariadenia, teda TV. Prave pre vyssie uvedene tvrdenie ohladom zvuku vo filme som sa ja zariadil tak, ze mam LG OLED 65" (vtedy) v cene 2.500 Eur a audio zostavu AV receiver ONKYO s reproduktormi 5.1 znacky Tangens v celkovej cene 3.500 Eur. A verim, ze v tejto cenovej triede mam spicku ako v oblasti audio, tak aj video. A patricne si to vychutnavam. P.S. Nemam dost penazi na to, aby som sa vybavil gramofonom za 12.000 Eur, predzosilnovacmi a zosilnovacmi v hodnote 15.000 Eur a reproduktormi v cene 50.000 Eur. A ani nie som si isty, ze to chcem. |
Jean Reno
|
|
@Jean RenoPrepáč, nedalo mi. Trochu Ťa musím poopraviť."Prave pre to plati zakladne (nie absolutne) pravidlo, ze cena/kvalita externej audio zostavy sa ma rovnat cene video zariadenia, teda TV." Podľa môjho subjektívneho názoru cena externej audio zostavy komplet, musí byť MINIMÁLNE trojnásobok video zariadenia. Samozrejme v tom prípade, ak uprednostňuješ skutočne kvalitný zvuk, ktorý vie niekedy nahradiť nedostatky obrazu. Tým nemyslím hudbu. Tam je to naopak. Tam je základom kvalitný zvuk. Prípadný obraz je až na druhom mieste. |
Frank11
Registrace: 2/2009 Příspěvků: 2 573 |
|
|
RE: Je miniLED vítězem v kvalitě obrazu?Ten poměr 1:1 platil kdysi. Od té doby ovšem došlo k výraznému snížení ceny zobrazovačů a mírnému zvýšení ceny reprosoustav. Ale tohle není úplně matematika...já bych řekl, že platí rozmezí 1:1 až 1:3. |
TomSenior
|
|
@samorostPro všechny je dobré, když tazatel alespoň ke konci diskuse zareaguje, na kolik a zda vůbec mu informace pomohly k nějakému posunu v rozhodnutí ve výběru TV. ... a co úhlopříčka, rozpočet ... |
mesab
Registrace: 5/2008 Příspěvků: 304 |
|
|
@Frank11, @TomSeniorChlapi, dakujem, ze ste moje tvrdenie este vylepsili.Naozaj, az po precitani vasich prispevkov som si uvedomil, ako hlboko klesli ceny kvalitnych TV zobrazovacov oproti kvalitnym audio zostavam. Ano, ten pomer je uz vyrazne vacsi ako 1 v prospech audio. Ale sami vidite, ze pomer vacsi ako 1 som dodrzal uz daaaaaavno aj ja |
Jean Reno
|
|
@Jean RenoJá mam taky Onkyo, reprosystém Dali, ale vyměnil jsem je za Focal 726. Dali jsem dal jinam, hrají krásně, ale Focaly mají jiný zvuk a hudba se krásně řine po celým bytě. Dali hrají víc dopředu.Důležitý je taky SubWofer. Měl jsem tam jeden Magnat asi za 9000,-, chtěl jsem dát druhý, ale to bych potřeboval druhý výstup na Onkyu, což nemám, navíc mi neladil prostor, tak jsem Magnat vyhodil a šel do REL Acoustics Tzero MKIII. Tohle nehlučí, ale hraje. Úžasný měkký zvuk. Navíc je to skladný a mě se to vešlo pod zavěšené skříňky. Dal jsem hned 2 kusy. Tyhle hračky se nezapojují do AVečka, ale až na konec-na výstup. Mám to na přívodech sloupů. Ladí se to tak, že Onkyo naladíš normálně přes testovací mikrofon, ale při vypnutých SF. Pak je zapneš a doladíš podle sluchu. Fakt pecka. Za těch něco přes 20 000,- to stojí. Ty basy jsou měkký a jsou to opravdu basy co hrajou. Ne jako basový hluk do rytmu. Musel jsem to trochu stáhnout, protože někdy v hudbě, kde je výrazný kontrabas nebo efekty by Ti to rozkmitalo bránici. To jsem nikdy nezažil, ani při koncertech velkých kapel ne. Fotím taky kapely a pohybuju se běžně v těsné blízkosti reprosoustav při koncertech, kde jsou celé stěny z basáků a všechno se třese. Tohle je ale úplně jiná liga. Doporučuji |
MMorous
|
|
@Jean RenoJeště k tomu OLED. Protože fotím, denně se potýkám se světlem a na TV registruji různé světelné odchylky, jeden film je do zelena, druhý do červena, reklamy přesaturované, takže pro mě je dobře když je bílí bílá a černá je mi ukradená. Ceny Oledů jsou různě, u LG to celkem jde, my kupujeme SONY a tam je ten rozdíl větší. Další otázka je OLED-ale jaký, rok výroby a jakostní třída. Tam je široká škála možností a v těch číslech se nikdo pořádně nevyzná. Já se řídím obrazovým procesorem, rokem výroby, jakostní třídou a velikostí. Ve smyslu že malé televize mají kvalitativně horší součástky a rok výroby souvisí s podporou.Miniled víc svítí a navíc je ve vývoji, Oled možná dopadne podobně jako plasma, blízkou budoucnost vidím v mikroled. A kdoví co bude dál |
MMorous
|
|
RE: Je miniLED vítězem v kvalitě obrazu?Současná nejlepší OLED je obrazově o hodný kus lepší než současná nejlepší miniLED. Ani kilo bláznivých vět na tom nic nezmění.P.S. Sony dělalo špičkové televize před 20 až 30 lety (kdy třeba jako první přišli s local dimming - tedy něčím podobným, co dneska dělá miniLED). Ale to už je dávno dávno pryč. Dneska jsou TV SONY podprůměrné předražené kousky. |
TomSenior
|
|
@TomSeniorA kdo vyrábí lepší TV jak SONY ? Tedy nadprůměrné nepředražené kousky ?DM525 HD, DM900 UHD, VU+ Duo 4K, Octagon SF8008 4K, DM920 UHD, GigaBlue UHD TRIO 4K, GigaBlue UHD Quad 4K PRO COMBO, Sony Bravia XR-48A90K
|
geronimoh
|
|
@MMorousNaprosto souhlasim. Focal je fakt trida! Zvukove skusky minuly rok ma v tom utvrdili. |
Jean Reno
|
|
@geronimohLG. Bezpochyby nejlepsi OLED TV. |
Jean Reno
|
|
@Jean RenoBezpochyby akurat tak pre teba...UPC, Magio, Lepší TV, Sweet TV, Skylink Live, Netflix, HBO Max+Sport, Disney+, Prime Video, SkyShowtime, Apple TV+, Oneplay, Voyo + zopár ďalších
|
black13a
Registrace: 2/2009 Příspěvků: 2 798 |
|
|
@Jean RenoNo, neumím posoudit, protože jsem ji nikdy neměl, LG jaksi nemusím, ale to je čistě můj postoj. Jinak má OLED TV SONY má panel od LG, stejně tak ho v té době měly i Například Panasoniky ..... Nevím jak je to dnes. Takže už jen to, že LG a SONY bude mít stejný OLED panel, tak pochybuju, že by SONY tak zmastilo elektroniku .... obzvlášť když ji mám doma a hraje jak "nadstandartní"DM525 HD, DM900 UHD, VU+ Duo 4K, Octagon SF8008 4K, DM920 UHD, GigaBlue UHD TRIO 4K, GigaBlue UHD Quad 4K PRO COMBO, Sony Bravia XR-48A90K
|
geronimoh
|
|
@geronimohJa mam doma dva LG OLED, sused o dva domy dalej ma SONY OLED.Urcite by som nemenil - ako obraz, tak aj operacny system. Nie ze by to bola zla TV, to nie, ale urcite by som nemenil. |
Jean Reno
|
|
@Jean RenoV pohodě. Mí sousedé a známí nejsou takoví nadšenci, takže mají max. LCD TV. Nemám kde porovnat. Moje TV má Google TV, což je dnes dost časté, ale já ji používám jen jako zobrazovadlo, takže operační systém je mi celkem ukradený, pokud funguje.DM525 HD, DM900 UHD, VU+ Duo 4K, Octagon SF8008 4K, DM920 UHD, GigaBlue UHD TRIO 4K, GigaBlue UHD Quad 4K PRO COMBO, Sony Bravia XR-48A90K
|
geronimoh
|
|
@Jean RenoSousedovi jsme kupovali LG G3, nějak mě to nenadchlo. Ve stínech u některých reklam tam vidím černý fleky, možná by se to mohlo doseřídit, on ale nechce, mě ten obraz nějak neuchvátil. Ne že by byl špatný, ale moje Sonka určitě horší není. A OS-menu LG mě moc nebere, ale pořád lepší než Samsung, nedávno jsem byl u jednoho seniora a trochu nezvyklý. Je to ale otázka zvyku. |
MMorous
|
|
@Jean RenoObrazom možno áno, ale webOS je katastrofa... Tizen aj Google TV sú oveľa lepšie systémy.SAT: Skylink (23,5°E + 19,2°E), OTT: Skylink Live TV, Telekom Magio TV, Antik TV, UPC TV, Lepší.TV, SledovaniTV, Sweet.TV, VOD: Netflix, HBO Max, Disney+, Apple TV+, Voyo.sk
|
marpo313
Registrace: 9/2024 Příspěvků: 793 |
|
|
RE: Je miniLED vítězem v kvalitě obrazu?Ja mám Oled Sony z android a úplná topka.Obraz topka,a android systém tiež topka. |
jozef84
Registrace: 2/2011 Příspěvků: 406 |
|
|
to mesabZatím se dívám na 217 cm LG LED, která ale patří zeťovi a budu ji vracet. Není to špatné. Úpravou nábytku mám možnost zvětšit úhlopříčku na 256 cm. Za příspěvky jsem vděčný všem. Cenově bych to nechtěl přehánět, horní hranice je pro mne 50 000 Kč.Vzhledem k mé nemocné ženě hraje televize od rána do večera, cca 12 hodin denně. Mám 79 let, já i žena máme umělé čočky v očích, takže vidíme jak zamlada. Televizi beru pouze jako zobrazovač, krmím ji z Technisatu, který je nastaven na výstupní obraz HDMI na 2160p a na větší úhlopříčce je vidět rozdíl proti nižšímu výstupu.Nákup nové TV plánuji na konec ledna 2026. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
|
|
dodatek to mesabZvuk mám z Technisatu Sonáta, je to přijímač se dvěma pozemními tunery, dvěma satelitními tunery a reproduktory ve jedné 1m dlouhé bedně, která má dostatek basů i bez samostaného subwooferu.Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
| Stránka: 1 [ 2 ] 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 56 | |
Zpět na předchozí stránku |
|
Zpět na hlavní stránku diskusního fóra |
|