Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Pořady v televizi

POSLEDNÍ ARISTOKRATKA na ČT 1 v oreze

Sledujem práve na ČT 1 film POSLEDNÍ ARISTOKRATKA a ČT ho vysiela pre mňa absolútne nepochopiteľne s orezaným obrazom. Pôvodný formát v ktorom bol natočený je 2,39:1 (21:9) a vysielajú ho klasicky 1,78:1 (16:9). Pritom je to film z produkcie samotnej ČT...

Palo232232
Registrace: 6/2025
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 41
Odpověď v diskusním vlákně 3dny

@geronimoh

Já jsem taky chodil v Brně (žiji tam od narození) na elektroprůmyslovku, ale v polovině let sedmdesátých.Formáty filmů jsou někdy uvedené na stránkách imdb (v Tech specs, hodně dole pod dalšími informacemi, jako "aspect ratio"). České filmy tam lze většinou najít, ne vždy je ale údaj o formátu uveden. Jinak bych hledal na stránkách nfa - národního filmového archivu nebo na stránkách "filmovyprehled".

Jen si pamatuji, že samozřejmě kromě spousty filmů širokoúhlém formátu 1:2,35 (cinemascope - anamorfotický na 35mm) se určitě některé filmy uváděly v rozšířeném formátu - na klasickém 35mm políčku o výšce 4 perforačních otvorů byl obraz bez použití anamorfotické předsádky prostě na výšku nižší - černé pruhy pod a nad obrazem, při projekci se používaly objektivy nebo předsádky, aby obraz využíval výšku plátna (zvětšil se). Používané formáty: stačí si na české Wikipedii zadat "filmový pás". Formát 1:1,66 ( 1,66:1 odpovídá cca 15:9) si myslím občas použily i čs filmy, formát 1:1,85 (1,85:1 po přepočtu 16,65:9) i některé u nás promítanézahraniční filmy.
Projektory v našich kinech byly pro patřičnou
změnu zvětšení obrazu potřebnou optikou vybaveny.

DPetr
Registrace: 2/2014

RE: POSLEDNÍ ARISTOKRATKA na ČT 1 v oreze

Televizní filmy s elektronickou televizní kamerou se točily na 4:3. Normální filmy na pás nikdy. Změna poměru při vysílání na 16:9 mí nepřijde být až tak zvrácená, i když mám velkou televizi a projektory, kde si můžu s rozměrem dělat hodně co chci. Vlastně mi vadí prznění hlavně proto, že pak se nahrávky filmů na webu nachází przněné. Což mi při projekci doma občas trochu zavazí. Ale není to strašlivé.

TomSenior
Registrace: 3/2025

@DPetr

Díky za informace, pane "kolego". Tak třeba to Slunce, seno, jahody jsem na tvůj tip našel na imdb, byl natočen 4:3 bohužel. U Dívky na koštěti se mi nepodařilo dohledat poměr stran ani na imdb, ani na nfa, ale asi taky 4:3. Škoda. V 16:9 je to lepší zážitek, ale ne za cenu ořezu, raděj originál poměr stran.

DM525 HD, DM900 UHD, VU+ Duo 4K, Octagon SF8008 4K, DM920 UHD, GigaBlue UHD TRIO 4K, GigaBlue UHD Quad 4K PRO COMBO, Sony Bravia XR-48A90K

geronimoh
Registrace: 10/2012

@geronimoh

Zadal jsem jen tak z legrace na vyhledavači "Dívka na koštěti" a ve výsledcích byly hlavně BR a DVD, ale na jednom z těch výsledků uvedeno na BluRay: Obraz:16:9 1.37:1 1080p
Což by případně mohlo znamenat, že původní formát je opravdu 1,37:1 (cca 4:3).

DPetr

@DPetr

Pouštěl jsem si kousek toho BD disku Dívka na koštěti a ty černý pruhy po stranách vypadají na klasických 4:3. Škoda

DM525 HD, DM900 UHD, VU+ Duo 4K, Octagon SF8008 4K, DM920 UHD, GigaBlue UHD TRIO 4K, GigaBlue UHD Quad 4K PRO COMBO, Sony Bravia XR-48A90K

geronimoh

@DPetr

Mám ten Blu-ray originál doma. Na obale je uvedené 1,67:1 čo je pomer 14:9. Aj pri spustení filmu je to tak. Pruhy po bokoch sú o polovicu tenšie ako pri formáte 4:3. Šírka viditeľného obrazu je presné medzi 16:9 a 4:3.

Palo232232

@Palo232232

Aha...tohleto vydání, co uvádím, má bílý obal a vepředu dole je napsáno "Nově digitalizovaný film". Možná jiné vydání, v každém případě je vidět, že se nedá spolehnout ani na informace z DVD/BR... Podle toho, co píše geronimoh, tedy máte každý jiný obraz - jiné vydání BR.
Tak jsem pro legraci zadal do Googlu dotaz "Dívka na koštěti,původní formát obrazu" a taková ta první položka ve výsledcích, která je od AI, uvedla, že poměr stran je 1:1,66...
Taky mi připadá pravděpodobnější, že film byl natočen 1:1,66, než že by byl ve 4:3 a při realizaci disku jej ořízli nahoře a dole, aby zabíral větší plochu obrazovky 16:9...věřím, že i takové čuňárny by byli schopni udělat, když se to děje (dělo) i u filmů v televizi. Tak jediná cesta je pokoušet se nadále pátrat ve zdrojích, popisujících filmové originály.

DPetr

@DPetr

na film-game.cz má BD disk tento údaj : Obraz : 16:9 1.37:1 1080p

a tu verzi mám já staženou.
Bílý obal s nápisem "nově digitalizovaný film"

geronimoh

@DPetr

Je len jedno vydanie tohto filmu na blu-ray s bielym obalom ako si uviedol. Film je na ňom prezentovaný v originálnom formáte 1,66:1. Na tých obaloch sa robia často zmätky a chaos s pomermi strán. Na obale je mylne uvedené 16:9, ale v zátvorke je správne uvedený formát 1,67:1 (zaužívané je 1,66:1) Pozri si tú fotku detailnejšie, je to 1,67, nie 1,37. Každopádne u vás v Česku aspoň nejaké staršie filmy vychádzajú v remasteroch na blu-ray, u nás je to absolútne minimum čo sa týka SK filmov. Aj remastery českých filmov a rozprávok sú väčšinou v podstatne lepšej kvalite ako remastery SK filmov a rozprávok u nás. Neviem prečo, ale veľa remasterov slovenských filmov má obraz úplne vyhladený a odšumený, čím bola úplne potlačená hĺbka obrazu, ostrosť a drobnokrezba.

Palo232232

Ešte som aj ja skúsil vyhľadávač pre istotu. Zadal som: "Blu-ray DÍVKA NA KOŠTĚTI poměr stran obrazu"
Vyhodilo mi to, že film bol pôvodne natočeny vo formáte 4:3 a následne bol remasterovaný a upravený pre prezentáciu na blu-ray do formátu 1,66:1. Takže predsa je aj na blu-ray tento film v oreze :(

Palo232232

@DPetr

na dvd-premiery pro změnu stejný obal, ale uvedeno :
obraz : 1.67:1
1080p (FULL HD)
16:9
barevný
PILLARBOX

některé e-shopy uvádí 1:1,37 a některé 1:1,67

geronimoh

@DPetr

Moje verze :

https://ibb.co/v65PdQbw

Jinak jsou na webu i fotky verzí s 1:1,67

geronimoh

@DPetr

Musím se opravit, když dám přehrávání na celou obrazovku, tak to mám 1:1,67.
Některé e-shopy to mají asi špatně uvedené.

geronimoh
Odpověď v diskusním vlákně 2dny

Nejsem na to nijaký expert. Akorát vím, že film
Slunce, seno, jahody se natáčel na československou filmovou kameru, konkrétně hlavní kameraman Josef Hanuš používal filmové kamery značky Arriflex, které byly standardem pro československou produkci v té době, a to na 35mm film v poměru stran 4:3. S tím se tedy nic nenadělá, akorát se to dá oříznout.
P.S. Taky lempám škopky ve štatlu.

TomSenior
Registrace: 3/2025

@TomSenior

Tož gómu Tě !
Ale na ty škopky bacha, bo Arriflex rozhodně není československá kamera, ale německá firma s předlouhou historií. Dělali a dělají (nyní digitální) kamery pro nejrůznější formáty. Používaly a používají se po celém světě... :))

DPetr

@TomSenior

Ale je fakt, že už za první republiky jsme u nás profi filmové 35mm kamery dělat uměli, doporučuji najít si přes vyhledávač najít něco o konstruktéru Josefu Šlechtovi!

DPetr
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 41

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra