Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Stabilizace zásuvky 230 V

Zdravím. Nemá zde někdo zkušenost se stabilizací zásuvky 230 V? Vždy, když někdo v domě zapne, nebo vypne nějaký spotřebič, tak mi zakostičkuje obraz na Tv. Při nahrávání na HDD prostřednictvím satelitního přijímače se to kostičkování samozřejmě nahraje. Což mi dost vadí. Zvažuji zakoupení stabilizátoru napětí KEMOT SER-500-W. Ale nevím, zda to pomůže. Ať nevyhodím peníze zbytečně. Nebo doporučí mi někdo něco vhodnějšího?

VU+ DUO 4K SE + Skylink ICE, Golden Media UniBox 9060 CRCI, T 90 + 17 LNB, Emme Esse 100x95 cm + Optibox DM 3800, LG 55LF652V

Alion
Registrace: 10/2007
Stránka: 1 [ 2 ] 3 4
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 98
Odpověď v diskusním vlákně

@Varos107

Je zde napsáno dost nesmyslú,růšení mu může způsobit cokoliv,jak jsi již psal,mobilní,wifi sítě a podobně a na to potřebuje odborníka.Jen si myslí,že mu to způsobuje zapnutím spotřebič.

amper
Registrace: 6/2008

@ostplus

To nemyslíš vážně :))) .Emte Ti to napsal přesně,používá pulsní zdroj,tam problém nebude.

amper

@Alion

V podpisu máš více přijímačů, to kostičkování nastává u všech?
Máš nějaký voltmetr? Jestli jste někde na konci vedení, jaké je napětí, odpovídá normě? Amper zpochybňuje tvrzení o zapnutí spotřebiče, máš tedy vyzkoušeno, že při zapnutí např. toasteru dojde ke kostičkování? Máš možnost příjmu DVB-T a tam dochází ke stejnému problému?

torny
Registrace: 3/2018

RE: Stabilizace zásuvky 230 V

Vsadím se, že když zkusmo chytne zkušební lavor někam třeba na balkon, natáhne solo kabel do receiveru, tak bude po kostičkování.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

@Varos107

S tím bych si dovolil souhlasit.

torny

@Varos107

Samozřejmě,může to odstranit rušení

amper

@Alion

ako vieš že pri akomkoľvek zapnutí či vypnutí?,v celom dome?to ťa napadlo ako prvé? pri tom musia byť dvaja a mobil, kedže píšeš že pri prehrávaní HDD nie, je to nahrávka z iného zdroja? kde je HDD? ako súčasť sat alebo zvlášť
potrebuješ osciloskop aby si zistil či je to z el. siete alebo z okolia, merať na všetkých častiach od začiatku, ,
ten čo chcel pripojiť el. kotol nedostal povolenie, potreboval nový hl. istič pre ktorý nemá distribúcia kapacitu siete

Duzu
Registrace: 7/2005

@Alion

Především jsi neuvedl o jaký dům se jedná, a zda jde o příjem přes společný rozvod sat signálů nebo jestli máš svoji parabolu, a nakolik přijímačů je celý rozvod zapojený! To jsou všechno velmi důležité věci. Pokud jdse o společný příjem, pak je dobré zjistit, jestli podobný problém je i někde jinde nebo jestli se jedná pouze o jeden Tvůj přijímač. S největší pravděpodobností je na vině zemní smyčka. Jenže to není standardní rušení, a nelze ji odstranit žádným stabilizátorem. To chce komplexní pohled na celý problém!

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

@Enik

Podle toho, co Alion popsal v 18:34, jde o dům s jedním bytem. Zapomněl jsem se ho zeptat, zda mají tří nebo jednofázový rozvod. Zkoušel jsem mu poradit co nejjednodušší kontrolu, nicméně jak píše Duzu, bez vybavení měřicími přístroji je výsledek nejistý. Alion píše, že jsou někde na vesnici na konci vedení, takže kdoví, kde byl nulový vodič naposledy uzemněný. Pokud má antenní stožár zemněný, můžou někde být rozdíly potenciálů.

torny

@torny

na konci vedení musí být vše uzemněno.
a možná by bylo dobré používat označení jako třeba vodiče: střední, nulový, nulovací, neutrální a PEN.

slávista
Registrace: 11/2010

@torny

Já jen žasnu,jak zde někteří,jako by odborníci věští z křišťálové koule,aniž by se s tímto problémem setkali!Jediný,kdo zde dál rozumnou radu je Varos107.V dnešní době,kdy je hodně možných zdrojů rušení,najít odborníka,který se tím zabývá a umí to odstranit.

amper

problém s nulovým vodičem

něco podobného jsem zažil v r.1980 ve svém baráku,kde jsem rozvody dělal sám v mědi ale hlavní kabel ze sloupu byl ještě 4x už nevímco Al pod rozvodnou škatuli.Náhodou jsem se trefil v hledání problému a byl to nulák,pod šroubkem rozvodnice,co občas prskal.Dotáhl jsem ho pořádně,zavolal klukům z čezu a přijeli,zablombovali s pochopením škatuli a vydržel v pohodě až do dnes,podle nových vlastníků R^ R^

korkoran
Registrace: 10/2006

@korkoran

Do baráku vede vždycky TN-C (3F+PEN), pokud to teda není jednofáz. Kde by se ten pátej drát na sloupu vzal? Změna na TN-S (pokud je) , tak je rozděleno až v rozvaděči. "Na dálku" to vidím spíš na zemní smyčku, jak psal Enik. Vzhledem k tomu, že má ochranu nulováním, tak problém s PEN by se nějak projevoval při spouštění výkonnějších spotřebičů, případně i hrozí úraz elektrickým proudem, pokud by se PEN přepálil. Každopádně kontrolu el. instalace bych asi doporučil.

Xmux
Registrace: 11/2009

@Xmux

zemní smyčka nečeká na zátěž jiným spotřebičem

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Pierre

V prvním stadiu ano.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107

Bez měření není vědění. Stejně vypadající problém může způsobovat několik různých příčin. Zánovní rozvod v mědi je lepší varianta...ale i ten může být udělaný blbě. Tedy změřit jak vypadá napájecí napětí a co to dělá s napájecím napětím pro LNB. Taky byla otázka, zda to dělá na všech kanálech anebo jenom na některých? Identifikovat přesně spotřebiče, které to způsobují. A kdy. Podívat se, jak vypadá koaxiální kabel k anténě, možná zkusit natáhnout paralelně pokusný kabel s pořádným stíněním (něco jako Emos CB113UV apod.) a novými pořádně udělanými F-kovými konektory. (To je ten Varosův pokus.) A nakonec: jednou odstranit satelitní anténu z komína a dát ji kam patří - tedy na nějaké rozumně přístupné místo. Na střeše dává smysl jenom anténa pro pozemní příjem. Nacpat tam parabolu ukazuje na neznalost...a jestli tentýž umělec dělal i ten rozvod...

TomSenior
Registrace: 3/2025

dle mého je to problém elektroinstalace - nuláku na přívodu, nebo přívodu k zásuvkám. Vyzkoušel bych k vůli rušení jen odporové spotřebiče s příkonem nad 2000W. Někde je nedostatečný nulák - vyhřátý, který u dvoudrátových rozvodů funguje i jako zem (v zásuvkách propojen nulák a kolík). Na přívodu Při větším odběru se ten stav zhorší a pak částečně stabilizuje. Pokud jsou rozvody v hliníku je to tak na 90% tím. Najít všechny krabice a podotahovat šroubky, ale ne "na krev". Někdy v klidu je jiskření v krabici i slyšet, to už je vysloveně stav před život ohrožující poruchou. Pokud se nulák v dvoudrátu přeruší může se objevit fáze i na nuláku a "kolíku" v zásuvkách. Takže pokud hlíník rozvody, tak určitě jejich kontrola někým kdo zná.. Navíc koax od paraboly je občas netypicky někde přizemněný a dělá další zem, která taky způsobí poruchy v příjmu. Někdy, při víc přijímačích, tím vznikne zemní smyčka, ale to není tenhle problém.
Kdysi jsem v bytovce, kde byl multiswitch, řešil podobný problém záseků kdy kdy se dokonce třikrát zničil i sat tuner. Na bateriovým přijímači bez problémů, na přijímači v zásuvce stačilo zapnout rychlovarku a dvouplotýnkový vařič najednou a byl výpadek. Pak jsem tam jednou odpojil koax ze zásuvky STA a dostal velmi slušnou pecku až jsem si sednul na zadek ,a vzápětí zhasnuly zásuvky v celém bytě :-) V tu chvíli už totiž zásuvky v bytě jeli jen na zem z koaxu. Zem u multiswitche je totiž pospojovaná do společné země.

vavapnov
Registrace: 8/2018

@TomSenior

Teď jsi to napsal správně,změnit umístění antény může pomoci,kvalitní koax,případně najít zdroj rušení,zemní smyčkou to nebude!

Prosat
Registrace: 8/2005

@Prosat

nebude,ale práce na odstranění závady bude nakonec stejná

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@Prosat, TomSenior

S tím přemisťováním antény, když se podíváte na Alionův podpis, má uvedenou T90 s 17 LNB. Na mně je to moc složité, abych to komentoval, ale možná máte znalosti, jak se tohle přepíná a zda tady může být citlivost na puls v síti?

torny

S tim přemístěním anteny je to mysleno zkuśebně(taky to bylo zmíněno), abys mohl potvrdit resp vyloučit příčinu problémů. Xkrát jsem toto takhle řešil a tenhle způsob mi přijde nejrychlejší. Nikdo mu tady přeci neradil, aby si dal velkou toroidku na balkon na trvalo...

Varos107

@Varos107

Jj, chtěl jsem upozornit na to, že nejde o systém s jedním LNB. Máš jistě ponětí (na rozdíl ode mně), jak se ty LNB přepínají, z VUčka nejspíš půjdou 2 kabely (?), switche k přepínání mají vlastní napájení?

torny

@torny

Multiswitch má/potrebuje svoje vlastné napájanie/napájací zdroj. Diseqc prepínač nie, ten sa napája cez koaxiál zo stb (tv).

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

torny

Existují MSW, které nepotřebují napájecí zdroj, jejich napájení zajištují připojené satelitní receivery. Například modely MU od Alcad. Zde se napaječ připojuje jen pro napájení LNB, pokud to situace vyžaduje...

Přepínání UNI LNBček do počtu 16 lze bez problému po jednom koaxiálu přes jediné speciální relé(vyrábí EMP) pomocí protokolu DiseqC s režimu 1.1 kombinací povelů Uncommited, lze použít i protokol 1.2/USALS. Pokud jich potřebuješ více jak 16 avšak maximálně 64, budeš muset použít přídavné relé v režimu 1.0 (Optoin/Position) pro kaskádu relátek víše zmíněných 16in EMP.
Tohle všechno umějí až na výjimky jen receivery Linux/Enigma2.
Pokud by tě to zajímalo více, je dobré si na internetu najít blokové schéma takové kaskády, není to nic složitého.

Varos107

@Varos107

Děkuji za vysvětlení, kouknu na všechny ty zarízení/protokoly. Ostatním se omlouvám za off topic.

torny
Stránka: 1 [ 2 ] 3 4
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 98

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra