Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno 3dny, sekce: Příjem satelitů

Jaké družice?

Zdravím všechny rádce. Chci si dát na barák nový satelit. Na jaké družice si mám dát LNB? Priorita jsou české+slovenské "programy". Chci fixní parabolu. V současném bydlišti mám společnou Astru 19,2+23,5. Nějak moc nesleduji vývoj programové nabídky a jejich přesuny. Co mně doporučíte. Děkuji!

Jouda0II
Registrace: 6/2012
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 35
Odpověď v diskusním vlákně 3dny

@Jouda0II

23e+19e stačí ... snad ještě 13e

T90, Octagon 8008

ivo2001
Registrace: 4/2006

RE: Jaké družice?

Satelitní vysílání je v útlumu. Pokud máš internet se slušnou rychlostí 20 a více Mbs, tak je k ničemu úplně.
Česky se vysílá na 16e, 19e (minimum) a 23e. Skoro nic však nebude hrát bez příjmových karet, takže to je chybějící informace ve tvé otázce: jaké karty máš a či chceš používat, případně které má tvůj sdílecí server.
Bez karet je toho k příjmu na obloze docela málo a když tak spíše specificky na družicích 5w, 4e a pod. A to je zase trochu jiná otázka, zda máš přijímač k takovému příjmu vhodný.

TomSenior
Registrace: 3/2025

"Chci si dát na barák nový satelit." O IPTV nic nepíšu. Druh karet mám "neomezený".

Jouda0II

https://www.parabola.cz/cz-sk/

DM525 HD, DM900 UHD, VU+ Duo 4K, Octagon SF8008 4K, DM920 UHD, GigaBlue UHD TRIO 4K, GigaBlue UHD Quad 4K PRO COMBO, Sony Bravia XR-48A90K

geronimoh
Registrace: 10/2012

@Jouda0II

Nechci radit, jsem obyčejný praktik a dokonalých znalců je zde habaka, ale já bych dal Toroidal T-90 Maximum Wave Frontier, barák to lehce snese.
Lze osadit až 16 LNB, ale běžné televize dovolí přepínat 4, takže 0,8W, 23,5E, 19,2E a 13E.
Bylo by to napevno a kdykoli se to dá přenastavit.
Za to multiswitch 4SAT na potřebný počet výstupů (účastnických zásuvek), doplnil bych DVB-T2 a DAB.
Tím bych považoval vybavení domu za téměř dokonalé.

mediator12
Registrace: 12/2015

Dej si na barák, co srdce ráčí. Třeba nový satelit (avšak bacha, ten váží několik tun, tak aby ti neupadla střecha). Neomezený druh karet je termín nesrozumitelný. Platíš si všechny karty na světě? Kam je vkládáš? Každopádně dnes bez karet nehraje na orbitu skoro nic, téměř žádné podstatné emulátory nefungují. Takže ani kdyby sis tam anténu pro příjem ze všech satelitů, nebudeš se moc koukat, pokud nebudeš mít kartu - nebo přístup k ní. Pak je logické instalovat si takovou anténu, aby ses mohl koukat na to, k čemu máš přístup. Nicméně je možné, že jsem něco nepochopil, takže namontuj si, co uznáš za vhodné sám.

TomSenior

@Jouda0II,@mediator12,@ivo2001

Za vaše reakcie vám dávam R^ .

RudoM
Registrace: 5/2020

to mediator12: rad od praktiků si cením, na řešení uvnitř jsem se chtěl zeptat následovně, snad tedy neporuším nějaké pravidlo diskuze (nebo mám založit raději nový dotaz). Můžeš mně doporučit nějaký ten multiswitch + DVBT2 a DAB snad (mám IT rádia). K satelitu budu montovat 2 antény na DVBT2. Ve všech místnostech mám vyveden koax a sveden do jednoho místa.Kolik jich bude aktivních nevím (4 určitě), asi podle toho zařízení (switche?). Děkuji!

Jouda0II

@Jouda0II

Já bych v tomto případě doporučil multiswitch Johansson, vstup na 4 družice, výstupů tolik, kolik potřebuješ, dělá se 4, 8, 16 a dále), pokud přesně nevíš, radši vzít o "číslo" víc. Na značku Johansson se trochu čeká, klidně bych použil i EMP Centauri (český výrobce). Používám obě značky, EMP Centauri (4 družice, 16 výstupů) mi doma běží cca 15 let.
Každý multiswitch má vstup pro TERR (pozemní DVB-T2, DAB, FM).
Pro DVB-T2 a rádia bych použil LEM DSP15-5Gv2 (vstup pro 4 antény, programovatelný, instaloval jsem jich desítky, běží bez jediné reklamace). Výstup z tohoto zesilovače zavést do multiswitche a máš na každém výstupu multiswithce signál 4 družic plus pozemní DVB-T2 plus DAB plus FM po jednom koalu. Na konci koalu koncová účastnická zásuvka a je vymalováno.
Elegantní řešení pro barák na jistotu a dlouhá léta.

mediator12

@Jouda0II

Rád bych ti sem dal potřebné odkazy, ale mohla by někomu prasknout žilka. Jestli máš možnost, pošli přes obrázek obálky u jména zprávu (nejlépe s telefonem) a pak se domluvíme.
Zdravím a ať se daří a pozor na chytráky a všeználky, jsou jako trpaslíci, vlezou všude.

mediator12

TomSenior

Tvrdenia, že bez kariet na orbite nejde na orbite skoro nič, je zavádzajúca info. Mám len kartu Skylink, ale okrem tejto družice mám ďaľších 20 a chytám ďaľších 1700 programov bez akejkoľvek karty. Samozrejme nie cez dákych šarikov, či ako tu voláte, zdielania, čierne dekodéry... Normálne free programy. Od 80 E po 37 W. :)))

vw1vw
Registrace: 1/2017

@TomSenior

Ještě napiš co na těch volných programech sleduješ.

namtas
Registrace: 5/2006

Já umím ty programy přijímat. A vím, co se na nich vysílá. Z těch 1700 programů je v češtině ČT24. (Plus LUX a asi dva další). Napsal jsem to prve ale skutečně nepřesně. Tak upřesňuji: Bez karty lze přijímat je několik kanálů se zajímavým obsahem. Specificky zprávy jako je CNN, BBC World, Rai Uno a německé programy. Kdyby otázka stála tak, že karty nemá, ale chce vidět zajímavé programy v určitých zájmech a jazycích, tak by se na všelikých družicích daly hledat některé zajímavé věci. Ale furt je otázka, jak to má s kartami zcela zásadní pro jakoukoliv rozumnou radu. Taky stále platí, že to celé v roce 2025 nemá sebemenší smysl, pokud má rozumné datové připojení.
Ale každý je sám svého štěstí strůjcem a mi je po tom starou belu.

TomSenior
Odpověď v diskusním vlákně 2dny

@TomSenior

"to celé v roce 2025 nemá sebemenší smysl, pokud má rozumné datové připojení"

Ale ma. Ono totiz okrem obsahu existuju aj take kriteria, ako kvalita obrazu a zvuku. A IPTV kvalitu (Skylink) nedosahuju ani pri bitrate optikou 1 Gbit/s, ako mam ja. Vyskusane.
Naklady na zriadenie SAT (napr. 13.0, 19.2 a 23.5°E) su nizke a TV providera musis platit tak, ci tak, takze o financne naklady nejde.

Jean Reno
Registrace: 2/2022

@TomSenior

Zmysel to sat vysielanie má aj v súčasnosti, t.j. v r. 2026!
Bolo tu už x-krát spomenuté:
- odľahlé lokality zo slabým internetovým pripojením.
- starší ľudia (prevažne dôchodci), pre ktorých je internet v podstate pasé (nemajú k nemu prístup, nevyužívajú mobilné dáta atď...).
- a samozrejme existujú aj "fajnšmekri", pre ktorých je ten satelit alfou a omegou.
- a ešte ďalšia skupina, pre ktorých je to sat vysielanie a príjem najjednoduchšou a najlacnejšou voľbou, aj keď majú prístup na net.

Záverom dodám, že netreba sa na daný fakt dívať len z jedného pohľadu, ktorý vyhovuje len mne (tebe), ale treba sa nad tým hlbšie zamyslieť!
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

@mediator12

Pokud bude tazatel celé sestavovat sám, raději mu ještě doporučte správné provedení LNB pro 4 pozice.

torny
Registrace: 3/2018

To je sranda, jak každý tlačí hlavně co má sám doma a co je v hlavním dotazu ho skoro nezajímá.
Pokud máš prioritu CZ/SK, tak nejspíš 23E, 16E, 1W a k tomu 19,2E. To jsou čyři pozice a ty popřepínáš na čemkoliv.
O umístění antény taky nic nepíšeš, takže radit ti T90 nebudu, protože ta je na střeše v podstatě zabitá a taky nevím, jestli jsi schopen si ji nainstalovat sám.
Pro uvedenou čtveřici pozic budeš muset použít dvě antény, jelikož krajní pozice jsou stabilní příjem transponderů s 8PSK modulací už daleko.
Pokud by ses pro T90 nakonec rozhodl a budeš mít k dispozici nějaký “lepší” receiver(E2), tak je toho na orbitu k příjmu stále velice mnoho zajímavého a nejen stanice pro běžného koncového uživatele...
Hlavně abys měl po baráku natažené kvalitní koaxiály a klidně více kusů do každé místnosti.
Taky tady padly termíny FM, DAB a DVB-2, pokud nemusíš, nic se SAT svodem neslučuj. Když už musíš, tak jen DVB-T2. Kvalitní příjem všech rádií v okolí stejně neuděláš s jednou anténou. U FM se používají obě polarizace, u obou standardů se využívá spousta vysílačů, rozdílné výkony, to jednou anténou nedáš. Pozemní rádio musí hrát dobře i na teleskop, jinak zahyne a vytlačí ho internetová podoba. Pozemní rádio je poslední dobou stejně jen pro příjem v autě.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

Aby bylo jasno:
- žiju část roku na místě, kde internet v dostatečné výkonnosti není (a platit Muskovi se mi z ideových principiálních důvodů nechce, je to pro mne novodobý bolševik), a tam potřebuju a používám satelit, který ostatně mám i na všech třech místech, kde žiju, a to včetně komplikovaných anténních systémů s mnoha přijímanými družicemi.
- větší část roku žiju na místě, kde pro změnu nedosahují české satelity a potřebuju tam internet
- jsem stařík, všichni moji vrstevníci však už jsou schopni používat telefon a internet, ten zmíněný problém se týkal generace mých rodičů, dnes tedy zhruba stoletých lidí, my ostatní současní staříci jsme už museli oboje zvládnout v pracovním životě, navíc vůbec nemyslím, že je při správném nastavení těžší ovládat satelit, než IPTV. Skoro bych i řekl, že je to naopak. Možná neumíte číst a myslíte, že píšu o DVBT. Nepíšu.
- kvalita obrazu Skylinku je při správném provedení ze satu i z IPTV nerozlišitelná (používám oboje), o zvuku ani nemluvě. Samozřejmě s nějakým zbastleným wifi spojením s nejlevnějším routerem z bazaru, případně na nějakém podivném šuntovním zařízení připojeném nějakým SCARTem, bude IPTV stát za prd.
- na datovém připojení jsou k dispozici všechny programy ze satu a navíc takové programy, o kterých si můžete na satu jenom nechat zdát (třeba 4K, americký sport, nebo všechny britské programy BBC, ale taky kulturní věci, nebo čínská televize - závisí na vkusu každého soudruha).
Hlbšie zamyslet by mohlo začít tím, že se naučíte číst a rozumět psanému textu, a přestanete psát blbosti o místech, kde je slabý internet, když jako první podmínku pro IPTV zmiňuji fakt dostatečného připojení (min cca 20Mbs trvale).
P.S. bez toho, aby se tazatel jasně vyjádřil, co chce dělat s přístupovými kartami, (například, že žádné karty nemá a nechce), mu stejně nemůžete rozumně poradit nejvhodnější konfiguraci antény pro satelitní příjem. Přístupové karty jsou v roce 2025 alfa omega satelitního příjmu. Plus definice jazyků, ve kterých je schopen pozorovat televizní vysílání. Jestliže budu mít přístup ke Skylinku, Movistaru a SkyDE, tak bude moje anténa vypadat jinak, než když budu mít kartu Polsat a Antik sat.

TomSenior

@Varos107

Doporučil jsem nějaké komponenty ne proto, že je mám doma, ale proto, že s nimi mám dlouhodobě dobré zkušenosti z montáží.

Pokud někdo uvažuje o příjmu více družic (je úplně jedno proč, je to jeho záležitost), pak považuji T90 za optimum. Pokud si někdo osadí na dům tuto anténu (při dodržení všech mechanických požadavků), má vystaráno na roky a je úplně jedno, jaké družice bude přijímat teď a pro jaké by se rozhodl v budoucnu, s tímto řešením je nachystán na vše (samozřejmě uvažováno pro běžný příjem s průměrem 90 cm). Kdykoli v budoucnu může osazení a počet LNB změnit a přijímat libovolný mix SAT, není potřeba na střeše dělat složité úpravy.

Za multiswitchem není potřeba tahat žádné speciální koax kabely, výstupní úroveň z multiswitche je dostatečná.

Tahat po baráku více kabelů do jedné místnosti dává smysl pouze v případě, že potřebuješ rezervu pro přestěhování nábytku, kdy například žena rozhodne, že televize bude úplně jinde a chyběla by tam přípojka, běžně se dělá (alespoň já to tak dělám) dvě přípojky v obýváku). Dvě přípojky do jednoho místa se dělávali tam, kde chtěl někdo připojit například dvoutunerovou TV nebo SAT přijímač.

Naprosto nesmyslně a bez logického důvodu píšeš neslučovat SAT a TER signály. Multiswitche to umí a právě k tomu jsou určeny a není žádný relevantní technický důvod to nedělat.

Co se týče příjmu DVB-T2 například z více směrů (pomocí více antén), proto jsem navrhoval použít programovatelný zesilovač, který tuto situaci řeší.

To, že se u FM používají obě polarizace není vůbec zajímavé, považuji tento příjem za doplňkový a řeším vždy pouze všesměrovým dipólem.

DAB vysílá pouze vertikálně ale pokrytí v různých lokalitách je různé, operátorů je více a vysílají z různých směrů.

Proto kdo chce mít z DABu opravdu maximum, může použít více DAB antén do různých směrů a zpracovat opět programovatelným zesilovačem. Například programovatelný zesilovač Johansson umí programovat přímo bloky DAB. Mohu tedy dát více antén a příslušný vstup nakonfigurovat pouze na ty bloky, které z příslušného směru přijímám.

Tolik tedy k řešení příjmu a rozvodu signálů v rodinném domě. Pokud je člověk uvážlivý a poradí se, pak lze realizovat takové řešení. které bude použitelné nejen teď, ale i v budoucnu a hlavně bez dalších složitých úprav a investic. Takové řešení sice něco stojí, ale je na dlouhé roky a hlavně funguje bez toho, aby se v tom každou chvíli někdo vrtal.

mediator12

@TomSenior

:))) :)) :)
Musím oponovať, pretože ja som jasne napísal, citujem:
...netreba sa na daný fakt dívať len z jedného pohľadu, ktorý vyhovuje len mne (tebe), ale treba sa nad tým hlbšie zamyslieť!
Ešte dodám, že tým "hlbším zamyslením" som chcel poukázať na skutočnosť, že svet je určite oveľa viac rôznorodý, ako sa ty naň momentálne dívaš a posudzuješ ho a to len podľa svojich skúseností. Čiže sú jak u nás na Slovensku, tak aj v Čechách odľahlé samoty, kde líšky dávajú Dobrú noc a mobilné internetové pripojenie je na úrovni 2G/3G.
S tými dôchodcami je to úplne inak, než to vidíš a súdiš podľa seba! Žiadni 100-roční, ale sú to už dnešní 60-nici a staršie ročníky, ktorým potreba internetového pripojenia nič nevraví a veru ich žije ešte dosť! A jednoducho takýchto ľudí nepresvedčíš o výhodách internetu, všetko je to aj o peniazoch (nízke dôchodky) a aj o obavách z nových technológií. Skús na budúce brať do úvahy všetky "premenné" a nepozerať sa na svet cez klapky na očiach.
Ďakujem!
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

@mediator12

Nemusíš mi psát co umějí MSW, nejsi jediný kdo je montuje....
Pro tazatele, tak jak se ptá je MSW naprostá zbytečnost, tečka.

O Profileru 6700 s posledním FW taky vím (clustery s šířkou 1,7MHz), měl jsem ho doma na recenzi, ale jeho využití pro příjem DAB s více anténami je dnes už nereálný. Možná to schováš do nějaké instalace, kde není hluboko do kapsy a využití bude skoro nulové.
Ale jsi obchodník, chápu, že se snažíš prodat se kde sedá.

DAB a příjem na samostatné antény s využitím DSP je zajímavý jen pro nadšence, kteří mají doma SDR klíčenky AIRSPY, QIRX apod, mezi které taky patřím...Normání spotřebitel do toho řešení dnes už nepůjde, není důvod. Internetový příjem je jednodušší, levnější.

To, jak řešíš FM bys ale psát raději neměl, to je řešení stejné dobré, jako vůbec žádné, možná dokonce horší než žádné. S tímto řešením každý uživatel stejně skončí raději u toho teleskopu...

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107

@Varos107

Skvěle, popřel jsi snad vše, co jsem napsal, ale jak bys to vyřešil, o tom se nezmiňuješ.
Nedozvěděl jsem se ani, proč nesloučit SAT a TER multiswitchem, bude to asi tajné.

Zrovna tak nechápu, proč by mělo být užití multiswitche v případě tazatele zbytečné. Chce si pořídit příjem z více družic, tak proč, když už bude na střeše budovat monstrum (ať již více parabol nebo T90) neumožnit příjem SAT na více místech nejlépe v každé místnosti, kde je přípojka? Považuji to za naprostou samozřejmost.

A kdybys chtěl vidět využití Johansson 6700 s více anténami (samozřejmě dnes), přijeď se podívat. DAB antény na Černou horu, Prahu, Hradec Králové, na zesilovači naprogramované všechny potřebné bloky, v rozvodu pak všichni operátoři a všechny multiplexy. Navzdory tomu, že píšeš, že je to nereálné. A nemám doma žádné klíčenky, ale v místnostech jsou klasické DAB přijímače se vstupem na externí anténu. Kdybych použil prutovku v místnosti, mohl bych si poslechnout tak akorát ČRo.

A nejsem obchodník, nelovím zákazníky tady na Parabole, ale montážní technik, tazateli nic nenabízím a ani nepředpokládám, že bych mu to realizoval, pouze jsem projevil názor k řešení. A to jenom proto, že mám rád práci, která dává smysl a zatím se mi to podle reakcí zákazníků vyplatilo.
Ale každý na to nahlíží jinak, ani tě nechci přesvědčovat ani se nemíním hádat, nestojí mi to za to.

mediator12

Pokud vidím, moje první reakce, je stále viditelná, tam máš můj návrh. Návrh pouze pro je dotaz, nikoliv to, co umím udělat, nebo co mám doma...

Pro tazatele, tak jak podal dotaz je použití MSW zbytečné, neboli zbytečně drahé, pokud bude rozjížděl penzion apod, pak je situace jiná.
A nauč se lépe orientovat v psaném textu. Slovo nereálné v mém podání nebylo myšleno tak, že se nedají namontovat, připojit a namířit tři antény, pokud máte ve vaší lokalitě takové pokrytí, aby si tou úrovní DSPčko vůbec poradilo(minimální vstupní úroveŇ dBuV). Ale spíš, kdo to bude reálně využívat, za takovou pořizovací cenu...DAB je nyní standard z 99 procent pro automobily, tečka.
S tvojí poslední větou plně souhlasím.

Varos107

Johansson

Ještě k těm Johanssonům 6700: Včera jsem na Šumavě sundaval dva z vyschlými zdroji. Podle hoteliéra po cca čtyřech letech provozu...
Doma už mám ze stejného důvodu dalších pět kusů 6700, tohle se tedy moc výrobci nevede, háže jim to zbytečně špatné renomé.
Teď na šumavský hotel budu dávat jejich transmodulátor 8700, který mi doslova učaroval, tak snad na tom nebude se zdrojem podobně...Axing mi tam žije třináct roků.

Varos107

@TomSenior

"Satelitní vysílání je v útlumu. Pokud máš internet se slušnou rychlostí 20 a více Mbs, tak je k ničemu úplně."

Ospravedlňuje Ťa len to, že vo svojom veku zrejme nemáš taký zrak (a možno aj sluch) ako niekedy, takže tie rozdiely už nevnímaš.

Frank11
Registrace: 2/2009
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 35

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra