, sekce: Technika |
|
Závislost na úhlopříčceVedle satelitního příjmu jsem postupně zvětšoval v obýváku televizní přijímač, stal jsem se úhlopříčkově závislým. Jednou za x let, jak byla především vhodná finanční situace došlo ke změně.Pár dní jede v obýváku Samsung 98 palců (ne prostředníčků) jako zobrazovač. Cena přijímače byla na počátku roku 39990,- Kč nyní je již i za 33 tisíc a něco. Je to obyčetná LED-ka, ne QLED ne OLED. Také s frekvencí zobrazování nemusí být na výši. Nicméně konstatuji, že jsem s obrazem maximálně spokojen. Krmím to z Technisatu přes HDMI s výstupem 2160p, na který přepočte všechny stanice.Sleduji ze vzdálenosti 3,80 m. Poměr cena/užitná hodnota mi připadá neskutečná. Přijímač se vyprodává, protože nové verze jsou vybavenější. Jako zobrazovač je velmi dobrý. Informace je vhodná pro podobné závisláky, jako jsem já, který musel zorganizovat úpravu obývací stěny. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 433 |
| Stránka: 1 [ 2 ] 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 75 | |
|
|
@TomSeniorNie je projektor ako projektor. Za posledné 3 roky je vo vývoji asi taký skok ako medzi LED a OLED. A o laserových projektoroch ani nehovorím. To som sem len preto napísal, lebo názov témy je závislosť na uhlopriečke a v dostupnej cenovej hladine najväčšiu dosiahneš s projektorom.T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat
|
petersk
Registrace: 6/2012 Příspěvků: 6 784 |
|
|
RE: Závislost na úhlopříčceJá proti projektorům nemám vůbec nic, jak už jsem napsal, používám hned dva. Ale kvalitou obrazu na OLED nemají (což možná souvisí s hromadou dalších věcí, vnějším osvětlením a zejména projekční plochou (třeba plátnem). |
TomSenior
Registrace: 3/2025 Příspěvků: 500 |
|
|
RE: Závislost na úhlopříčceIdeální velikost ( úhlopříčka ) je asi pro každého jiná. Všiml jsem si, že tabulky co uvádí ideální úhlopříčku TV dle pozorovací vzdálenosti se stále mění směrem k větším úhlopříčkám. Znám lidi co jim stačí TV menší než můj monitor k PC. Já měl kdysi projekční TV 50" a už ta úhopříčka mi při delším sledování TV způsobovala únavu očí ( sleduji TV asi z 2,9 metru ). Teď mám 48" OLED a stačí. Na filmy by se někdy hodila větší úhlopříčka, ale ne na dlouhodobé sledování TV.DM525 HD, DM900 UHD, VU+ Duo 4K, Octagon SF8008 4K, DM920 UHD, GigaBlue UHD TRIO 4K, GigaBlue UHD Quad 4K PRO COMBO, Sony Bravia XR-48A90K
|
geronimoh
Registrace: 10/2012 Příspěvků: 829 |
|
|
@geronimohOči se přispůsobí,za týden nevíš,že máš větší úhlopřičku |
Prosat
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 1 516 |
|
|
RE: Závislost na úhlopříčceProjekční TV je trochu specifická otázka (kontrast, jas, úhel). Nicméně samozřejmě každý si to udělá, jak se mu to líbí, a pokud někdo doma nesedí a nečumí na TV, ale radši hraje na kytaru v hospodě, tak proč by utrácel peníze za TV, když si radši koupí lepšího rumáka. Nebo děckám. Začátek velké televize je: pro lidi co na to hledí často a dost dlouho (typicky senioři, filmoví fanoušci, sportovní fanoušci), pro lidi, kteří peníze mají a nemusí extra šetřit, platí, že si mají koupit co největší OLED, nebo aspoň QLED a pořádné audio k tomu. Prostě to je jiná liga a stojí to za to. |
TomSenior
|
|
@Prosatno psal jsem zkušenost z dřívějška, dlouhodobou, měl jsem ji nějaký ten rok. Nevím jak bych reagoval dnesDM525 HD, DM900 UHD, VU+ Duo 4K, Octagon SF8008 4K, DM920 UHD, GigaBlue UHD TRIO 4K, GigaBlue UHD Quad 4K PRO COMBO, Sony Bravia XR-48A90K
|
geronimoh
Registrace: 10/2012 Příspěvků: 829 |
|
|
RE: Závislost na úhlopříčce"platí, že si mají koupit co největší OLED, nebo aspoň QLED a pořádné audio k tomu. Prostě to je jiná liga a stojí to za to."Uplny suhlas |
Jean Reno
Registrace: 2/2022 Příspěvků: 2 601 |
|
|
peterskJa mam do dnes Plazmu Panasonic 50" a som spokojny už 8,5 roka na ktorom pozerám bežne veci .Ale raz som si povedal keď som videl velke TV v obchodoch že si raz spravím domáce kino.Tak mam 120" plátno Elite Screens CineGrey 3D a laserový projektor Epson 4K a môžem povedať už pri Fullhd je dobrí obraz a keď 4K to vyzerá ako keby pokračovala miestnosť na platne ďalej od mojej izby.Pozerám 3,2m.A hlavne to ne namaha oči ako telka kde ti vyžaruje obraz do priestoru a projektor obraz je na platne neodráža sa späť.Nieje moc príjemne najme keď máš TV a na boku okno pekný odraz na telke pri tmavých scénach.Projektor je menej namáhavé na oči a hlavne veľmi dobrí zážitok najme keď ešte máš k tomu zvuk Dolby Atmos 9.2.4.Ked ma niekto sen treba si ho raz splniť. |
miro75
Registrace: 2/2011 Příspěvků: 167 |
|
|
@miro75Áno súhlasím s Tebou. Treba to odskúšať a hlavne s týmto súhlasím "A hlavne to ne namaha oči ako telka kde ti vyžaruje obraz do priestoru a projektor obraz je na platne neodráža sa späť". Začali tu to porovnávať s OLED a s telkou. Podľa mňa je to iný svet, nedá sa to s telkou porovnať.T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat
|
petersk
|
|
No nevím....pár těch velkých a levných jsem viděl, ale vždy jsem se přesvědčil o tom, že lepší je invesrtovat do kvality zobrazovače, než do jeho velikosti.Nehledě na to, že FHD na 98 palcích vypadá jako SD na 42, tzn nic moc.... 4K je pro tuhle velikost minimum, ale těch kanálů je pár prstů do tucta na celém orbitu Za stejných cca 35 litrů máš luxusní 55 OLED a obraz bude objektivně lepší |
PepaJožka
Registrace: 8/2022 Příspěvků: 480 |
|
|
@PepaJožkaPri projektore neide len o pozeraní telky ale v streamovacich službách máš možnosť si vyberať kvalitu. A 4K film na 120 palcovom rozmere je ako zážitok z kina. Neporovnávajte projektor s telkou, telka je jedna technológia, projektor je druhá. Ja netvrdím, že projektor je lepší ako QLED, OLED a palce. Proste je to úplne iné.A je aj technologický vývoj v projektoroch a čím ďalej tým cenovo sú projektory sprístupnejší. Ja som spomínal ten Xiaomi projektor s umelou inteligenciou. Je to niečo zvláštne, že ako dokážu spraviť, že obraz sa Ti automaticky zaostruje aj počas pozerania a nepotrebuješ k tomu ani biele plátno, nejako to aj ten svetlý podklad vyvažuje. Treba to odskúšať.T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat
|
petersk
|
|
@peterskTomu, co jsi řekl rozumím, ale zakladatel vlákna se zde ukájí nad 98 palcovou LED TV pod 34 litrů. To musí být otřes... můj názor |
PepaJožka
Registrace: 8/2022 Příspěvků: 480 |
|
|
RE: Závislost na úhlopříčceTo s namáháním očí je blbost. Stejný jas, stejný kontrast, (stejné okolí)=stejné namáhání. A je jedno, jak ten jas vznikne. (btw. kdyby se nic neodráželo, tak byste ni neviděli).Já mám s projektory jeden drobný problém: šumí/šustí chlazení vzduchem. Aspoň teda ty dva moje projektory. Navíc to šustění je zhruba v místě, kde koukám, takže je blízko. Jak to řešíte? Možná moderní projekce netopí a tedy nešumí? |
TomSenior
|
|
@TomSeniorÁno moderné leasrové vôbec nešumí. A ani AI nešumí. Ale prečo nato reaguješ, keď nevieš ako to funguje?T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat
|
petersk
|
|
@TomSeniorA s tým odrazom je tak. od plátna neodráža a to to Tvoje OLED odráža do oka.T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat
|
petersk
|
|
RE: Závislost na úhlopříčceTak neodrážá, vidíš to asi vnitřním zrakem. To já neumím. |
TomSenior
|
|
@TomSeniorAsi áno. Ale to je fakt, že neodráža. Ale to je jedno, ako som písal nedá sa to porovnať s telkou. A komu to nevyhovuje, tak nech to nepozerá. Pre mňa je to zaujímavé.T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat
|
petersk
|
|
@TomSeniorOko není prostá geometrie, proto tvá teorie pokulhává. Nejostřejšího vidění lidského oka je 1-2°.Čtení textu bez pohybu očí je 6°.Centrální vidění přibližně 12-13° zorného pole. To co uvádíš je periferní vidění a při něm už musíš hýbat hlavou. |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 124 |
|
|
@RAFI007přesně tak |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 589 |
|
|
RE: Závislost na úhlopříčceNení to prostá geometrie. Mezi lidmi je v úhlu pohledu překvapivě velký rozdíl. Nicméně pro velikost obrazovky - nebo plátna v kině - stejně platí, co jsem napsal, anžto to je "čumění obyčejné". Centrální vidění mozek u koukání na filmy, či sport (nebo venku na holky) nepoužívá. Kdyby jo, muselo by mít plátno v kině asi dva metry.Taky jsem napsal, že je to každého věc, jestli to bude brát v úvahu nebo ne. Každopádně platí: kupujete li novou televizi, kupte si OLED nebo QLED s co největší úhlopříčkou, na kterou jste ochotni/schopni vynaložit peníze. A skoro dvojnásobek toho, co utratíte za zobrazovač, utraťte za audio systém. Není to ale vůbec povinné, jenom je to rozumné. |
TomSenior
|
|
@TomSeniorani nevíš, jak hluboce se mýlíš. Na "čumění" používáš jen centrální vidění. Vem brýle a v ose vidění si udělej "zamlžené" kolečko a pak se bež podívat na holky. Nerozeznáš dvacítku od šedesátky. Proto musíš jít blíž a blíž, pak začneš vidět okraje tváře a pak se lekneš, na co jsi narazil (no ono záleží i na věku pozorujícího u toho leknutí). |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 124 |
|
|
@pierrepetr"já volím rozměr takový,abych při sledování z určité vzdálenosti nemusel hýbat očima..."Tak to by si sa musel sledovať TV na mobile a z metrovej vzdialenosti. Ak čítaš tento text na monitore PC, tak určite aj pritom musíš hýbať očami. |
Frank11
Registrace: 2/2009 Příspěvků: 2 697 |
|
|
@RAFI007"Na "čumění" používáš jen centrální vidění."Nie je to celkom tak. Popritom vnímaš aj periférne. A vedel by si to periférne dianie aj konkrétne popísať. Ak teda nemáš zrakovú vadu. Tvoje oko (a mozog) vníma aj to, čo sa deje mimo od "centrálního vidění". Ak Ťa ten periférny podnet zaujme viac, potom sa naň zameriaš konkrétnejšie. No a popritom je nutné aj pohnúť očami - to na margo vyjadrenia @pierrepetra "já volím rozměr takový,abych při sledování z určité vzdálenosti nemusel hýbat očima". Pri bežných sledovaniach TV u absolútnej väčšiny divákov sa to deje vždy, aj u @pierrepetra. |
Frank11
Registrace: 2/2009 Příspěvků: 2 697 |
|
|
RE: Závislost na úhlopříčceDo kina jste někdy v životě zabloudili? |
TomSenior
|
|
@Frank11na notebooku nemusím |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 589 |
| Stránka: 1 [ 2 ] 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 75 | |
Zpět na předchozí stránku |
|
Zpět na hlavní stránku diskusního fóra |
|