Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Závislost na úhlopříčce

Vedle satelitního příjmu jsem postupně zvětšoval v obýváku televizní přijímač, stal jsem se úhlopříčkově závislým. Jednou za x let, jak byla především vhodná finanční situace došlo ke změně.
Pár dní jede v obýváku Samsung 98 palců (ne prostředníčků) jako zobrazovač. Cena přijímače byla na počátku roku 39990,- Kč nyní je již i za 33 tisíc a něco. Je to obyčetná LED-ka, ne QLED ne OLED. Také s frekvencí zobrazování nemusí být na výši. Nicméně konstatuji, že jsem s obrazem maximálně spokojen. Krmím to z Technisatu přes HDMI s výstupem 2160p, na který přepočte všechny stanice.Sleduji ze vzdálenosti 3,80 m. Poměr cena/užitná hodnota mi připadá neskutečná. Přijímač se vyprodává, protože nové verze jsou vybavenější. Jako zobrazovač je velmi dobrý.
Informace je vhodná pro podobné závisláky, jako jsem já, který musel zorganizovat úpravu obývací stěny.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006
Stránka: 1 2 [ 3 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 75
Odpověď v diskusním vlákně

Věřím Vám, že

QLED a OLED může být lepší. Ale na té úplně obyčejné LED-ce mám dostatečný Jas, Kontrast (lepší než na projektoru u syna, kde černá je ve dne pouze šedá), dostatečnou ostrost, nastavitelný barevný kontrast.
Navíc mám dojem, že ve dne se Jas i Kontrast automaticky zvětšuje a v noci snižuje. Proč se tedy honit za drahými přístroji?!
Pohyby hlavou dělám v běžném životě, když se chci soustředit na něco zajímavého, totéž dělám při sledování obří obrazovky. 55 palců OLED by mne dnes neuspokojila. Nikomu však svůj názor nevnucuji. Zvuk mám z Technisatu Sonáta, což jest kombinace 2xkombo přijímače a slušného soundbaru. Zvuk jsem zdůraznil na basy a nepotřebuji žádný subwofer.
Že je to dojem jako z kina, o tom nepochybujte!

samorost

RE: Závislost na úhlopříčce

Ve vašem věku už logicky nemáte tak dobrý zrak i sluch, takže můžete být spokojen i s tím co zde popisujete. Ve vašem případě bych se o své oči už docela bál. Na světě jsou určitě mnohem hezčí a zajímavější pohledy, než mazanice na tv s uhlopříčkou 240cm...a k tomu dunění z nějakého činského technikrámu. Každému se může líbit něco jiného, ale technická kvalita je pro všechny stejná, ale ne všichni ji správně chápou.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

Přál bych vám viděl UHD feed z fotbalové Ligy Mistrů s bitrate kolem 40megabitů v modu 4:2:2 na 65 palcové OLEDce. Zatím mám takový zrak, že to ocením...

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107

Souhlas s Varos.
Ale poznámka: kdo nezná, neocení. A možná u něčeho ani ocenit nemůže, nemajíc zkušeností/srovnání. Třeba s tím soundbarem. Sousta lidí některé věci vůbec neslyší. Když je upozorníš, řeknou akorát Aha. A taky je to otázka, nač se díváš. Pro střílečky a kungfu je soundbar docela prima. Přidáš basy a už to duní. Taky obraz je značně subjektivní vjem. Je každého věc, nač kouká. Někdo má rád vdolky, jiný zase holky.
Kdo chce domácí pokoukáníčko, tak OLED, co největší co zvládne finančně, a k tomu audio za dvojnásobek ceny zobrazovače. Zhruba. Nehádám se o každý centimetr TV ani o pár korun plus minus za reproduktory. Princip je ovšem jasný. Bez pokoukáníčka lze ovšem taky žít šťastně.

TomSenior
Registrace: 3/2025

Ďakujeme chlapci, že ste s nami zdielali, že máte úžasné oči, úžasný audiosystem, ale asi s tým novinku nepoviem, že to tu asi 99% ľudí nezaujíma. A keď samorostovi vyhovuje čo má nech si to užíva a pozerá. Vás vo vašom okolí musia byť strašne radi ak každému pripomínate, že aké máte všetko úžasné a všetci majú šroty. Nech sa Vám darí a užívajte si vaše zraky kým ho ešte máte ostré. :)))

T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat

petersk
Registrace: 6/2012

Některé tužky v penále jsou zlomené.

TomSenior

@TomSenior

Napisal si to uplne skvelo R^

Jean Reno
Registrace: 2/2022

@petersk

No ale ako prvý sa svojim novým vybavením chválil @samorost. A čo čakal? Že mu všetci prisvedčia, že na kvalitné veľkoplošné sledovanie programov stačí obyčajný LED TV Samsung s frekvenciou zobrazovania, ktorá ani "nemusí být na výši"? Ak to stačí jemu a ak sú všetky kvalitnejšie výrobky podľa neho zbytočné, prosím. Proti gustu žiadny dišputát.
Avšak všeobecná hodnota informácií v jeho príspevku je 0,00. Skôr to vyznelo ako reklama. A podľa toho boli aj reakcie.

Frank11
Registrace: 2/2009

@samorost

Dnes som mal cestu okolo NAY a mali tam tento Samsung UE98DU9072. Neviem či si toto myslel ale je to naozaj LED, dokonca 120hz panel. Predavač ani nevedel o ňom nič. Stojí to tu 1599 eur. Poviem Ti, že sme to porovnávali s trošku menším QLED-om ale rozdiel veľký nie je aj predavač hovoril, že je prekvapený, že to má taký pekný obraz. No keby som ho mal kde dať tak ho kúpim určite. R^

T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat

petersk

@Frank11

Áno máš pravdu, ale potom sa tu opakujú len príspevky typu kazdý má šrot, nikto dobre nevidí. Ja som na takéto príspevky myslel. Aj ja som napísal moj pohľad a bolo mi odpovedané, že to je nanič kto nevidel OLED tak je neviem čo.

petersk

to Varos107

mám 79 roků a před 13 lety jsem byl operován na oční soukromé klinice. Měl jsem šedý zákal a to byl dobrý důvod k operaci. Po výměně původní čočky za umělohmotnou se mi zlepšil zrak o desetiletí mého života zpátky. Vidím ostře bez brýlí na blízko i do dálky (nová čočka má 3 ohniska). Určitě o "mazanici" na mé televizi nejde, obraz při své velikosti má slušnou ostrost.
Přít se o to, zda je OLED lepší, nemá cenu. OLED je lepší, ale také (výrazně) dražší. Nové generace upustí od pozemní i satelitní televize a budou všechno přijímat přes internet, ovšem za podmínky optického kabelu ve svém bydlišti. Chvilku ještě bude trvat, než optika dospěje všude. Můj zeť má časově neurčitý příslib a často ho přistihnu, jak se dívá na točící se kolečka z důvodu pomalého signálu.

samorost

Pro rozumný internet ve 21. století není nutně třeba optického kabelu, LTE nebo 5G dávají na většině míst dostatečnou kapacitu. Taky se to musí umět udělat/provozovat, viděl jsem točící kolečka i na optice, protože majitel tam před TV strčil router 100Mbs a připojil TV přes wifi. Aby ji nemusel sundávat ze stěny, kam ji ne pevno přišrouboval.
Pozn.1: Ve 21. století nelze normálně existovat bez dat. Příliš mnoho věcí je na tom závislé. Nejen TV.
Pozn.2: V hodnocení TV se mýlíš. Vyšší cena se u TV vyplatí více, než třeba u auta. Ale stejně jako u auta to nemusí každého zajímat. Ale Dacia prostě není Volvo, ale taky stojí půlku ceny.

TomSenior

to TomSenior

Pouze jsem chtěl říci, že jedno z SUV Dacie má slušnou užitnou hodnotu, toť vše.

samorost

@samorost

Pre mňa má väčšiu úžitkovú hodnotu tv Merkúr a relatívne kvalitná audiozostava.(A určite to není to, čo ty nazivas audiozostavou) Okom sa radšej mimo iné budem dívať v reále na peknú prírodnú scenériu.

Kasr
Registrace: 8/2008

Nazívas s mäkkým i...Dávaš tomu pravopisovi.
A samozrejme Merkúr nemám.

Kasr

Na velké obrazovce lze vidět

mnohem více detailů. Pohledy na cestopisy nebo sportovní pořady stojí za to. Máte dojem, že jste v hledišti v první řadě nebo ve vrtulníku. Nikomu svůj názor nevnucuji, ale dávám přednost velkému rozměru před kvalitní ale téměř poloviční obrazovkou za stejnou cenu. Vnímané informace jsou názornější na velké ploše. ČT 2 přináší často zahraniční cestopisy ve vynikající kvalitě obrazu. Mám nemocnou paní a proto jede televize mnoho hodin denně. Měl jsem stereoaparaturu Technics,(odešla do věčných studií) ale Technisat Sonáta mě zaujala. Pokud někdo na vzdálenost několika set kilometrů odsuzuje "chrastítko", je to jeho způsob vnímání světa i kvality jeho úsudku. Možnost pohybu v přírodě se věkem mění. Diskuze zde ale není o životním stylu.

samorost

Někdo má rád vdolky, jiný zase holky. Ale vnucovat někomu svoji neinformovanou představu, že chrastítko vydává kvalitní reprodukci zvuku, nebo že obyčejná LCD obrazovka je kvalitní zobrazovač, je neakceptovatelné. Když nikdy nekoukáš na klavírní koncert nebo operu, případně filmy, kde se toto vyskytuje v ději, tak ten zvuk ani nezjistíš. Střílečky a zprávy extra audio nepotřebují. Máš šunt a stačí ti to. Proč ne. Já taky jezdím v Česku Škodovkou, protože jsem tady málokdy a vydávat peníze zbytečně za auto v garáži se mi nechce. Kam potřebuju dojet, dojedu. Ale nikomu nebudu nalhávat, že je to stejné jako Volvo, Mercedes nebo Audi. (U těch aut ten užitný rozdíl je menší než u toho audio/video, ale cenově větší.).

TomSenior

Haha takže Tvoja škodovka je menší šrot ako LCD obrazovka :))) Prečo tu vnucuješ škodovku keď je to šrot. Asi na lepšie auto nemáš peniaze :)))

petersk

Televize je spotřební zboží

Životnost podsvícení nebo diod má své limity. Za pár roků se kvalita nebo svítící barva (například modrá) opotřebí. Opravdu má smysl pro normálního občana (ne podnikatele) vrážet statisíce do televize? Na kolik let???

samorost

No právě...
Nebo jste na to právě přišel?

Varos107

@petersk

Ale on ju nikomu nevnucuje. Len píše, že na občasné zvezenie sa mu neoplatí kupovať drahé auto, ktoré bude väčšinu času stáť v garáži.
Napriek tomu, že by na to mal, uvažuje rozumne. Ale Škodovky nie sú až taký šrot, to tiež myslel len obrazne. Ak ich teda neobmieňaš po piatich rokoch. Pri tých drahých autách musíš mať aj na údržbu, ktorá je výrazne drahšia. Na nete nájdeš kopec zúfalcov, ktorí si kúpili Audi a iné (často už jazdené) len preto aby mohli frajeriť, že majú Audi (a iné) a keď sa vyskytne nejaká porucha, tak vyplakávajú aká je drahá tá oprava.

U @samorost je to iné. On to lacné zariadenie bude používať denne a každodenne priviera oči pri nedostatkoch obrazu, pretože to bolo lacnejšie. Nevadí mu to. A možno tie nedostatky vzhľadom na vek už ani nevidí. Však v poriadku. Ale to si mohol namiesto veľkej uhlopriečky len prisadnúť bližšie k televízoru, výsledok by bol rovnaký. V poriadku ale už nie je, keď vlastne tvrdí, že nemá význam kupovať kvalitnejšie a tým pádom aj drahšie zobrazovače. To jednoducho nie je pravda. Pre veľa ľudí má kvalitný obraz veľký význam. A obzvlášť pri veľkých uhlopriečkach v rozmerovo bežnej obývačke.

Frank11
Registrace: 2/2009

@Frank11

Aj ja som to myslel obrazne :)))

petersk

podla mna tie obrie uhlopriecky 83 a viac su mazanica a este ak ide o lacny TV.
Mam LG Oled C4 65 a myslim si, ze pre 4k obsah je to maximum, mozno este pripaden do 77, viac nie, na to uz je 4k malo.

majster222

@samorost

Pokud Ti je 79, tak užívej ŽIVOTA a ser na TV.... začíná jaro, běž na výlet do Beskyd, zajdi si na zahrádku na pivo.....

PepaJožka
Registrace: 8/2022

@PepaJožka

Presne. Sedením pri tv si iba skracuje život. A ten sa dá užiť oveľa lepším spôsobom.

Kasr
Stránka: 1 2 [ 3 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 75

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra