Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DAB

Slunslunce úřaduje

Úplně šílené litá signál i na DAB+ stanicích...
I ty silné stanici na 100% momentálně jejich signál litá i na 5% a hned na 100%...
Zajímavé!!! R^ :laughing: :laughing:
Bavím se zejména o rakouskych stanicích....

_________________________ Vím,že nic nevím _________________________

jamess96
Registrace: 11/2005
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 41
Odpověď v diskusním vlákně

@jamess96

Tak i tebe to lieta.. som si myslel ze mam problém len ja.. Chytam DAB+ 5C,5D,10B zo Semmeringu s 8A, 8B a 8D z Reichnitzu. Pri východe a západe slnka mi to zvykne na chvíľku sekat viac.. Paradoxne vecer po západe mi ide lepšie Reichnitz.. Cez den Semmering. Chytam to v BA okolie Tr. Myto..

P.S. takze moze mat teda slnečná intervencia vplyv na prijem DAB+, teda diaľkový? Podobne ako sú výpadky kvoli slnku na jar/jesen na SATe?

Mopky2
Registrace: 10/2015

RE: Slunslunce úřaduje

Určitě ano. To,co se dnes dělo byla síla. Ukazatel signálu lítaly z maxima do minima během půl sekundy... To bylo kolem 12pm .
Ve 2pm už bylo vše ok. I tedkom jede vše . I mé oblíbené rádio Hitrádio Ö3 a Eurodance šlape jako hodinky!!!

jamess96

Já přijímám dab+ MUX 2-NOE a MUX 3-WNB
čili 10B a 5C...
5C je tady silnější než 10B,ale jedou stabilně a bez výpadků....

jamess96

@jamess96

Ale no tak, nenáročným příjmem 5C, 5D a 10B, navíc po rovince, tím tady nikoho neohromíš. :)))
Máš na víc - co třeba Třebíč 6B nebo Hřebečov 9A, doletí k tobě alespoň náznaky? A CityMUX Wien II na 11C?

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010

@AlesHavel, jamess96

Ono suhlasim, ze prijem 5C,5D a 10B nemusi byt narocny, v mojej lokalite ale s tym bojujem, lebo mestska zastavba a nemozem mat antenu na streche.. mam ju na balkone, 2 poschodie.. (paradoxne Reichnitz 8A,8B a 8D chytim najlepsie vecer,cez noc a rano, cez den ich gumuje daka rusicka, ale cez vikend idu lepsie, a veza si sama nejak zvoli, ktory kanal ide lepsie). ked bola inverzia tak mi 8A slo skoro stale. Ked je slnecnejsie tak ide 5D.. (teda snad som si nepomylil tie muxy 5D je to iste ako 8A co sa tyka stanic/portofila radii)

Ja CityMUX Wien II na 11C, nedam, lebo kopec, keby som bol z druhej strany teda kvazi po Patronku, tak sance vacsie (a ked som byval v Stupave, tak som ho chytal naplno takmer este ked zacinali na 11D, neskor presli na terajsiu 11C)

No nic, budem este laborovat na balkone ked sa otepli este kusok.. Antenu mam Televes VHF Yagi V BIII, (ref. 106601) + Alcad CA340, bez neho ani tuk na tych AT Muxoch..
Aj tak budem robit este udrzbu ratanu na zabradli balkona..cas bude, len nech pcoasie tiez je fajne ;)

Mopky
Registrace: 11/2009

@AlesHavel

Ahoj D2MAC!!

nechci nikoho ohromovat :))) :))
Jedu bez zesíku jen na 7prvkovou anténu,nasměrovanou na Wien...
O víkendu vyzkouším tvoje tipy!!
Díky a opatruj sa!!! :8) R^

jamess96

@Mopky

:8) R^

jamess96

@Mopky + @jamess96

@Mopky - Jj, určitě ještě polaboruj. Vyzkoušel bych i samostatný nízkošumový předzesilovač a jinou anténu. Minimálně bych si ověřil situaci na nějaké malé rádio s teleskopem přímo na balkóně. Pokud vlivem odrazů přichází rozbitý signál z více směrů, chce to zkoušet místo vedle místa.

@jamess96 - Jasně, sranda. Ale jestli budeš mít čas, budu rád za info, minimálně o tom 11C, které bys měl taky chytat. Opole už tam máš dost daleko, rušit by mělo jen minimálně.
Já si 11C chodím občas poslechnout na Radhošť, je ale třeba jít kousek za hřeben na jižní stranu, abych místně velmi silné Poláky z Opole terénně pofiltroval. Pak to hraje. Podobně (avšak ne tak důsledně) to musím udělat i u 10B.
Třebíčská Fiera na 6B se mi nenačítá ani na Radhošti, 9A z Hrebečova sem tam doma hodí jednu čárku, ale mux se mi ještě nenačetl. Na horách jsem od jeho spuštění ještě nebyl, musím teprve vyzkoušet.

Mějte se oba, lovu zdar!

AlesHavel

@D2MAC

Hoj kamaráde!
Takže zatím jsem to zkoušel dnes v 1am jen tak zbezžně 😆

Takže jak si se ptal 6B - ani ťuk! 9A signál tam poskakuje,ale neuzamkne se....
A rakouský City mux 11C take- signál mám,ale bez uzamknutí...
Podotýkám ale,že zatím jedu bez předzesilovače. Jen na tu venkovní anténu. Ale asi tak tedy zkusím nasadit predzesilovač 25db ale má vyšší šumové číslo...
To ale prubnu snad příští víkend..
:laughing: :laughing:

jamess96

mapka pokrytí pro MUX COLOR DAB+ JC

Nechci zakládat nové téma, dám to sem, protože se to tu tematicky hodí.
Na VPortalu ČTÚ včera přibyla mapka pokrytí pro MUX COLOR DAB+ JC z lokality Voděrady/Kozlov, 10kW, všesměrově. Dosah vypadá hodně dobře. Škoda jen shodného kanálu s mým místním DAB+ BS5, inverzní lov se bohužel konat nebude.

AlesHavel

@jamess96

Díky za test. 6A a 9A máš jak u mě, na 11C máš zjevně šanci. Zkus ten předzesilovač, ale opačně - klidně nižší zesílení ale hlavně nižší šumové číslo, ideálně ULNA.

AlesHavel

@D2MAC

Jo,díky moc za super tip!!!
Nejprve vyzkouším ten můj "šumák",který mám cca 3roky v šupliku ,a když to bude k ničemu půjdou do ULNA - to vypadá moooooc dobře!!
Mimochodem jsem z Uherského Brodu,aby věděl,moje možnosti příjmu a vím,že ty si někde ze severu Moravy (cca) 😆😆
Tak zatím a možná si v týdnu vemu volno a prubnu to s tím předzesilovačem...
Úplně si mne "namlsal" na dx příjem,což mne vždycky strašně bavilo!!!

Hezký víkend a zase někdy!!
;) ;)

jamess96

Mimochodem...

Tedkom jsem si pustil EuroDance rádio,kde mi na displeji píše Fun Faktory.. a hraje tam rockové rádio
Podle hudby by to mělo být také rakouské rádio,ale je to rádio Pirate :O :O :O

Toto nechápu.... :(( :((

jamess96

@ aleshavel a Jamess96

Dakujem za tipy.. No predzosilovac, nadtym som uvazoval, ale neviem ako to presne zapojit..

Aktualne mam tu antenu Televes Yagi VHF (106601), zlucovac Televes 404010, ale v nom mam len privod DAB+ z anteny a odvod do bytu z balkona, kde v stene mam elektrikarom vyrobeny bytovy rozvod, tam to zosilnujem tym ALCAD CA-340 zosilovacom.. v stenach su zasuvky Alcad BM200. Mam dve vetvy : spalna+detska a obyvacka+kuchyna. (ked som dal na koniec BM111 koncovu do steny, tak to cele zrusilo..). Musel som dat aj na konce BM200, aby to slo dalej..nestandard, ale ide to sice s tymi vypadkami.

Mal som aj antenu Vaten DAB+ 3 prvkova.. Z jednej Isky dab+ 5 prvkovej som si vyrobil mensiu 7 prvkovu, ale aj s VATEN aj s podomackou Iskoru to bolo slabsie a 10B som nechytal, ten sa chytil az na tej Televes Yagi. Ked som bol bez zosilnenia, tak male radio ktore ma DAB+ naslo len 12C - teda Kamzik..

Uricte to chytam odrazmi tie AT muxy, ak predzosilovac do anteny, skusil by som asi 25db/30db, len neviem ako mu mam poslat stavu potom.. aby si bral 12V.. A zrejme by som ozivil Vaten 3prvkovu antenu co mam odlozenu, tam to ide rozobrat ten F konektor resp. vlozit ten predzosilovac..

Mopky

@Mopky

Alcad BM111 má být koncová zásuvka 1dB, ale popis od výrobce je dost zmatečnej: Typ: koncová zásuvka
Frekvenční rozsah vstup: 5 - 862 MHz
Frekvenční rozsah TV výstup: 5 - 862 MHz
Frekvenční rozsah FM/DAB výstup: 5 - 232 MHz
Útlum v UHF pásmu: 1,5 ± 1,0 dB
Útlum v VHF pásmu: 0,5 ± 0,2 dB
Útlum v FM pásmu: 10,0 ± 0,7 dB
Útlum v DAB pásmu: 10,0 ± 1,5 dB
Izolace mezi výstupy: 9 dB
Tlumení odrazu: 12 dB
Čili podle tohodle je útlum v DAB 10 dB, tak není divu, že to všechno vymazalo.

Xmux

@Mopky

PS: Jestli je do toho slučovače zapojenej jen ta DAB anténa, tak další zbytečný útlum 2 dB. A domovní zes s F=6dB tomu taky moc nepřidá. Takže pro příjem DAB je celkově ten "koncept" dost špatně.

Xmux

Xmux

Ďakujem za info. To so uvedomujem, ze nie je úplne ideálny koncept co mam.. :-(
Vyskúšam dat preč zlučovac, ze kabel pojde z anteny napriamo do zosilovaca..

Povodne som to plánoval využívať aj s FM anténou, preto ho mam. FM antenu som ale zrušil, lebo tu je to FM presumene a preplnene..

Aj malé zlepšenie bude ideálne na podmienky co tu mam.. Ono antenu mam kúsok od satelitu a ked som skusal antenu minuly rok na opačnej strane balkóna tak nič, signal bol viac na hrane prijmu aj po zosilneni.. Pri / v okolí satelitu to chyta najlepsie.. (a preto som presvedčený a myslím si, ze to su odrazy)

Dnes som ju kusok doladoval, uvidim vecer co bude ked zájde slnko..

Mopky2

Eurodance Xpress****

Super- už to je zpět...
Nevím,proč tam jelo Pirate rádio... :sly: :sly: :sly:

jamess96

@jamess96

Dik za info. Decka to zvyknu počúvať, ked cvičia prikázané cviky od ortopeda.. sranda ze mi nahlásili ze tam nehrá to co ma..

No balkon som kus upratať, polku ratan prichytil nanovo.. skúšal som kabel napriamo z anteny do Alcad CA-340.. a slo len 10B.. 10C,12C zato 5C,5D boli bez signalu ako aj 8kove muxy.. u mna to je všetko len nie normálny jav..
Ešte skúsim s malým rádiom pobehať po balkone a uvidím, som zvedavy ako sa to bude chovat pri satelite.. ale ked som sa antenou od neho zdaloval, tak signal mizol, takisto aj výška cim nizsie tým slabol a zvyšovala sa chybovost.. to iste i smerom vyssie, skratka akoby ked sa pohnem prec/vybocim od centra odrazu, tak ide prec i signal odrazeny.. Inak si to neviem logicky vysvetliť.. ale som len cisty amatér len.. ktorý je rad,ze mi to hraje :)))

Mopky2

@Mopky2

Hoj Mopky!

Já jsem také jen amatér a jak říkal,tedy psal AlesHavel,někdy stačí pouze kousek a signál je pryč. Já mám všechny mixy z Rakouska úplně stabilní jen ten 10B je u mne celkem slabší a ten 11C Wien City mám také ,ale signál je slabý a neuzamkne se - zatím. Ale Aleš mi poradil a k anténě dám těšil ULNA a mělo by to šlapat...
:))) :sly: :)))

jamess96

***** oprava

Mělo tam být zesilovač ULNA (23dB/0.7dB)
Jinak Eurodance Xpress já normálně poslouchám. Protože hraje jako cd a jsou tam hlavně pecky 90... :))) :))) :)))

jamess96

u těhle preampů od Poštulky bacha na zahlcení silnými signály a umístění preampu, není voděodolný. Taky má poměrně vysoký odběr proudu(nízký šum, rovná se vysoký kolektorový proud). Po zapojení je nezbytné prohlídnout výstupní spektrum (s anténou i bez antény), velmi často se na výstupu preampu objevují peaky, pokud se ti trefí do spektra s DAB blokem, nikdy ho nelockneš.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

Pokud tomu nerozumíš a nemáš potřebnou měřící techniku, raději použij od nich obyčejný preamp s uvedeným ziskem pouze 10dB(má i nižší odběr proudu cca 10-20mA). V tomto případě je to skoro jistota i pro laika s postupem pokus/omyl.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107

@Jamess

Zdar, keď si z okolia UH, mal by si mať vedomosť o Velkej Javorine.
V ofic. prehladoch na DABplus.cz sa mux RTI na 9B uvádza ako RTIczSM.
Nemalo by tam byť RTIczJM?
Od ULNA neočakávaj žiaden zázrak.

T90 23E-9E, Gib100 1W+5W, Gib100 rotor,Octagon SF 8008, Technisat Digitradio 143v3-Iskra DAB VF-16 Log

P 222
Registrace: 1/2006

Přesně tak, raději používám ten obyčejný model. Jedná se o preamp 20dB a v nabídce je ve dvou provedeních. S 10dB útlumem a bez.

Varos107
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 41

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra