Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

T 90 - skúsenosti

Pozdravujem.Chcel by som poprosiť o pár informácií ohľadom toroidnej parabola t90. Chystám sa inštalovať t90. Aký je možný max.uhol príjmu. Bývam na sev.východe Slovenská, okres Svidník. Bolo by možné nastaviť anténu pre príjem od 56 vych, po 5 záp.? Ktorú družicu použiť ako stredovú? Ďakujem.

VU+zero 4K, GigaBlue HD Quad Plus,Uclan Ustym 4k Pro,Gigablue 4k trio

datcom
Registrace: 3/2006
Odpověď v diskusním vlákně

RE: T 90 - skúsenosti

https://satlex.net/en/wftoroidal-calculator

Rozsah lyžiny pro maximální uhel je 42st. Dobastlit se dá cca 3st na každou stranu.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

https://www.parabola.cz/galerie/ctenari-saxon/

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107

T 90 je symetrická, to znamená, že

nejlepší výsledky příjmu jsou tehdy, když míří střed paraboly T 90 na Místní Zeměpisný Jih!!!
Ten ale určí souřadnice GPS místa příjmu. Každé jiné nastavení by vyžadovalo změnu vertikálního umístění některých LNB proti stávající dráze paraboly.
Podle ABC si udělejte tabulku Vámi požadovaných družic a jejich elevací a pochopíte to. Družice se slabým příjmem je lepší přijímat na samostatnou parabolu. Na štěstí je silných družic hodně.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

Stanoviště Plzeň. Osobně mám na T-90 v krajích 52/51E - 9/10E
Střed je někde mezi 23.5 a 28.2
Nastavil jsem to na Slováky, když byli na Belintersatu. Záleží samozřejmě na síle signálu, stanovišti a vyzařovacím diagramu vysílače na satelitu. Slováci šli výborně, 9E už je slabší, problém je hlavně s Italskými programy, které jsou směrovány na Italii.
T-90 chodí dobře, ale žádný zázrak o není. Do kraje se to dá trochu rozšířit, ale zisk v krajích klesá. Když to dáš na balkon/lodžii, máš dobrý výhled - máš to u ruky, můžeš si pohrát s nastavením a dá výborné výsledky. Na střeše je to bude složitější, je těžká a vyžaduje pečlivou montáž. Pro příjem slabších signálů také doporučuji samostatnou větší parabolu.

MMorous
Registrace: 10/2019

@datcom

Přepínání mám přes MP-Centauri S16/1PCP-W3, je tam přes 10 let a nemá problém
Hraju to na VU+UNO4KSE, umí to i Multistreamy.
T-90 mám na jednom tuneru, ostatní na druhém. Má to výhodu když jeden tuner ladíš nebo upravuješ anténu, druhej máš v normálním provozu.

MMorous

@MMorous

Prístup k anténe bude dobrý.Prepinač diera rovnaký ako maš ty. Sklon paraboly bude podľa satlexu okolo 33 stupňov. Ide mi o stredové nastavenie.

datcom

@datcom

Jsem Ti to popsal. Mě šlo o Belintersat a 9E a střed mi vyšel něco mezi 23.5 a 28.2. Záleží, co chceš chytat a kde bydlíš. V základním nastavení vycházej z místa bydliště jak Ti radí @samoost.
Svidník má 21.57E, to znamená, že na hlavou máš satelit Eutelsat 21B na 21,5 ° východní délky, ten jsem nikdy nechytal, ale s odstupem 2 st. máš nalevo 23,5 a napravo 19.2. Zaměřil bych se proto na tyto 2 satelity. Zkus dát na střed souměrně 2 LNB s roztečí přibližně 9.5 cm a na přijímači nalaď nějaké silné volné stanice. Na obou satelitech jsou silné signály, tak by to neměl být problém. Celou soustavu bej ve výchozím stavu na rovno, nalaď tyhle 2 satelity a postupně přidávej další LNB. V Krajích potom skončíš přibližně na na jedné straně na 9E, možná na Thoru, na 5w se už asi nedostaneš, nebo ano, ale bude to slabší.Na druhé straně kousek za Belintersat.

MMorous

@datcom

Nejvíc přijímané satelity v evropském svazku - 13E - 28,2E naladíš takhle velmi snadno, mají silné signály a mnoho volných transpondérů. Měj ale na paměti, že kraje budou slabší a na Tebou požadovaný rozsah se nejspíš nedostaneš. Na 5W Ti mohu doporučit druhou parabolu, raději větší, cca 105.
Na relé nezapomeň správně nastavit Dipy na zadní straně přepínače a potom vypnout a zapnout přijímač, aby Ti fungovalo přepínání podle protokolu Diseq 1.1. - to znamená, že lze přepínat 16 pozic LNB.
Budeš také potřebovat matkový klíč č.24 na horní táhlo pro přesné nastavení horizontu.

MMorous

@datcom

Na Satlex zapomeň, nehledej v tom vědu, dej to na rovno a hlavně to otoč správně na jih. Co nejpřesněji. Buď podle sluníčka, nebo podle těch 2 LNB. Slunce u Tebe by mělo být na jihu přibližně ve 13:24 letního času. To je Tvůj místní poledník, ze kterého bys měl při nastavení vycházet.
A parabolu narovno, žádný Satlex do toho nepleť. Když to namíříš přesně na jih a parabolu narovno, tak ty 2 Astry musíš chytit na první pokus.
Hodně zdaru

MMorous

@MMorous

Ďakujem za užitočné rady.

datcom

@datcom

pak se ozvi jak se povedlo

MMorous

T90 má kromě širokého ohniska výhodu i ve větší separaci signálů ze sousedních pozic. Například při příjmu z Badru 26E. Není velký problém tento příjem na T90 realizovat samostatnými LNB i s příjmem ze sousední pozice 28,2E.
Naopak je to komplikací u 9E-10E a pod. Tento odstup už na T90 udělat nejde ani jedním, ani dvěmi LNB, na klasické ofsetce(80-100cm) mírným kompromisem jeden stupeň udělat lze.

Varos107

Teleco - zkušenosti

Nechci zakládat nové téma, proto jen dotaz,zda má někdo zkušenost s tímto systémem automatického natáčení antény na karavanu. Průměr antény kolem 60 cm a problém je u TP 12344 Astra 23,5°E, ostatní jedou. Je pravděpodobné, že bude vadit stejný TP z A 19,2 °E ? Příbuzný je poněkud vzdálen k tomu abych provedl měření, proto zatím jen dotaz zde.

valsora
Registrace: 10/2007

T90 na predaj Kosice

Viem, ze to patri do sekcie bazar, ale ked uz je tema T90 v diskusii tak mam jednu volnu T90 v garazi v Kosiciach vo velmi dobrom stave aj s balkonovou konzolou. Ak by mal niekto zaujem PM.

Muro
Registrace: 1/2006

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra