Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

UK beam, zhoršení signálu

Ahoj ;) Je tu ještě někdo, kdo se snaží o Britské svazky? Jde o to, že od soboty 25.7 došlo ke zhoršení signálu. Kde byla rezerva např. 1-1,5dB tak už není, co bylo na hraně - nejde, případně zvýšená chybovost. Nejvíce znatelné je to na 2E(BBC), která se stala víceméně nefunkční. Lokalita Budějky.

Tento stav mám potvrzený i od kamaráda ze středních Čech. Nikde na webu ani cizích není ani zmíňka o čemkoliv. Takže jestli máte někdo případné info, budu rád.

Peťa CB
Registrace: 3/2023
Odpověď v diskusním vlákně

UK beam, zhoršení signálu

v iptv vše ok , satelit začíná být death.

Uclan 4k,VU+ solo 4k,Octagon 4k SX88,Philips 8300,Samsung UE8000,Panasonic,TCL 65c855,Dvbt2 26,33,40,46 + SVK + ORF

kanon69
Registrace: 6/2009

@kanon69

Cez koho máš UK IPTV ?

Dzordzo
Registrace: 8/2007

RE: UK beam, zhoršení signálu

kde je stabilne iptv pre bbc? dik

tomko
Registrace: 1/2006

@Peťa CB

Obecně se dá napsat, že přes jaro až podzim je příjem horší ... nej je zima. Ve vzduchu jsou od cca dubna do konce října mikro částečky, které zhoršují příjem při extrémních mini-signálech ... pokud bude třeba -5, je vzduch čistý a signál je lepší ... kdysi odzkoušeno

T90, Octagon 8008

ivo2001
Registrace: 4/2006

Uk spot beam, vše co šlo do té doby celkem bez problémů je už od 25.7.v 8PSK, umě také 0.

LONDON SKY
Registrace: 1/2018

@ivo2001

K tomu roční cyklu mi nedávno odpověděla AI věrohodným působem cca takto:
"Změny útlumu signálu souvisí s průchodem signálu od družice k parabole přes vrstvu troposféry (vrstva atmosféry, sahající od povrchu země do výšky cca 10-12 km). V zimě je tato vrstva chladn a obsahuje minimum vodních par. blížícím se letním obdobím sluneční paprsky mění úhel dopadu a ohřev troposféry postupně stoupá. S teplotou se zvyšuje výskyt nasycení vodními parami do výšky. Proto šikmo klesající trasa signálu od družice prochází drobnými kapičkami vody po podstatně delší dráze, než v zimě, což má na útlum mikrovln nezanedbatelný vliv."

DPetr
Registrace: 2/2014

@ivo2001

To je svatá pravda no. Vypozorováno. :) Zima je top. Tohle co proběhlo bylo však nezvykle skokové. Kontrola proběhla... Ale jak koukám jeden z kolegů právě zmiňuje 25.7. Takže 11306H bylo QPSK a je z toho 8PSK. :( Tam mě právě zarazila zvýšená chybovost a ono to je poněkud jinak.

Peťa CB

@LONDON SKY

Takže přece se v sobotu něco dělo... U 11306H mě právě zarazila ta chybovost. Takže změna modulace. :( Kdoví jaké byli ještě další změny. Dík za info tedy. :)

Peťa CB

@Peťa CB

Tak já přijímám britský svazek i v Brně a řekl bych, že u mne signál z britského svazku naopak mírně posílil, možná od té soboty. :)

Pozoroval jsem nedávno v rozmezí asi týdne úkaz že mi asi na hodinu či dvě zmizel britský svazek totálně. Pravděpodobně došlo ke korekci umístění družice A2E - družice obecně na geostacionární dráze maličko putují a když se přiblíží hranicím své "vymezené krychle", provádí se korekční manévr. Tudíž předpokládám, že po krátkém zážehu korekčních motorů nasměrování maličko vykývne. Tudíž poloha prvního bočního laloku, který přijímáme my, se pohne, během přesunu se do jisté míry stabilizuje a po brzdicím zážehu se lalok zase zhoupne.
V minulosti jsem zažil i opačný efekt - signál na kratší dobu stoupl nad nejvyšší obvyklé hodnoty.
Střed - maximum - bočního laloku jde, jak se zdá z dřívějších příspěvků, zhruby přes Jihlavsko. Jak na západ, tak na východ signál slábne. Pokud se svazek vychýlí, v době, kdy Vám se signál zlepší, mně se zhorší a naopak, podle směru odchylky.
Možná teď zase proběhla korekce polohy. Myslím, že v průběhu dalších dvou týdnů se u Vás situace zase může vrátit k normálu.
Vá koncem května dodělal pomocí přídavných ploch zvětšení své původně 230cm osově symetrické paraboly na rozměr 300 cm a signál mám matematicky (a zdá se, že i prakticky) o 2 dB silnější a žádné večerní výpadky signálu se mě už ani kolem letního slunovratu netýkají (letos konečně Wimbledon i večer v pohodě)a ani (až na nějakou tu hodinu výjimky výše popsané nebo silnějšího deště) manévry kolem korekce polohy mi mé téměř každodenní sledování BBC neruší. Dokonce i BBC NEWS HD na kmitočtu 11023MHz mi jde i v této době, jen musím maličko (na dálku motoricky) pootočit na Astru 2G. To šlo v posledních letech jen kolem zimního slunovratu.
Ještě k té změně síly signálu - dopoledne a pozdě v noci jsem teď s tou zvětšenou parabolou získal možnost sledovat U-Drama (koukám na staré díly Holby City a Casualty) i v této roční době, před dostavbou mi příjem zmizel už koncem dubna.
Ale asi po té sobotě jde tato stanice také silněji. (Je sice taky na A2E, ale v horním pásmu, tak na vyšších kmitočtech je určitě střed postranního svazku posunut jinam, předpokládám k západu).
Tak snad jsem přispěl k objasnění těchto jevů...(zápasím s příjmem britského svazku již skoro 20 let).

DPetr

@LONDON SKY,Peťa CB

Tak jsem se podíval na 11306H, tam se občas dívam na 5, díky za upozornění.
Pro opravě parametrů mi tu na té 300cm jede s odstupem (kvalitou), udávaným v přijímači s enigmou SNR 9,6 dB.FEC jsem z pohodlnosti dal automatické nastavení, na Lyngsatu udávají 2/3, což je výhodnější oproti všem BBC stanicím, kterým před časem změnili FEC z 2/3 na menší redundanci 3/4, dost katastrofa při hraničním příjmu tehdy.
Mimochodem, tento transpondér je na Astře 2F, takže při optimálním nastavení azimutu na A2E mám na 11306H taky nulu, musel jsem popojet :) .

DPetr

@kanon69

Dobrý den, také čekám na odpověď, odkud máte na netu stanice BBC. Plán je, že asi za 10 let BBC satelit vypne. Na BBC I-playeru je občas něco už i v UHD a kromě archivu tam jedou všechny běžné kanály i mimořádné (například při Wimbledonu všechny kurty).
Ovšem pokud vím, je už delší dobu BBC i-player dostupný nejen těm, co mají britskou VPN, ale také platí veřejnoprávní BBC divácké poplatky.
Tak bych prosil o odpověď jak nicku tomko, tak i mně :)

DPetr

@kanon69

Oprava: ne "nejen těm", ale "jen těm"...

DPetr

bbc příjem

teď jsem se díval a nic co by mě tam zaujalo , poraďte co je tam ke shlédnutí?

Uclan 4k,VU+ solo 4k,Octagon 4k SX88,Philips 8300,Samsung UE8000,Panasonic,TCL 65c855,Dvbt2 26,33,40,46 + SVK + ORF

kanon69
Registrace: 6/2009

@Dzordzo

Mělo by to zde jet v kvalitě satelitu..... kdysi jsem tuhle OTT službu používal, byla kvalittou skvělá, nyní kvůli obsahu jsem jinde, ale tuhle sleduju..... napiš si o odkaz...

BBC One HD, BBC Two HD, CBBC/BBC Three HD, ITV 1 HD, ITV 2 HD, ITV 3 HD, ITV 4 HD, ITV Quiz HD, Channel 4 HD, Channel 5 HD, Sky Cinema Premiere HD UK, Sky Cinema Hits HD, Sky Cinema Action HD UK, Sky Cinema Select HD, Sky Cinema Comedy HD, Sky Cinema Family HD UK, Sky Cinema Sci-Fi HD, Sky Cinema Thriller HD, Sky Cinema Drama HD, Sky Cinema Greats HD, Sky One HD UK, Comedy Central HD UK, Alibi HD, TNT Sports 1 HD, TNT Sports 2 HD, TNT Sports 3 HD, TNT Sports 4 HD, Premier Sports 1 HD, Premier Sports 2 HD, Sky Sports Premier League HD, Sky Sports Football HD, Sky Sports+ HD, Sky Sports Action HD, Sky Sports Mix HD, Sky Sports F1 HD, Sky Sports Tennis HD, Sky Sports Cricket HD, Sky Sports Golf HD, Sky Sports Main Event HD, Sky Sports News HD, Discovery Channel HD UK, Discovery Science HD, Investigation Discovery HD UK, Discovery Turbo HD, TLC HD UK, Animal Planet HD UK, Sky Nature HD UK, Sky History HD, Discovery History HD, Sky Documentaries HD, Quest HD, DAVE HD, Sky Crime HD UK, Food Network HD UK, Nick Jr HD UK, Nickelodeon HD UK, Cartoon Network HD UK, Sky Kids HD

PepaJožka
Registrace: 8/2022

@DPetr

Dík za vyčerpávající odpověď. :) O tomto jsem četl včetně té Jihlavy někdy kdysi na nějakém webu. Ten pohyb družic je patrný. Sem tam musím trochu poladit anténu. Ovšem co bylo nyní a je mě zarazilo. Ono nevím jak třeba u tebe, ale tady v Budějkách je 2F silnější o cca 2dB, né-li víc jak 2E, což je prostě problém.

Jinak co jde o to zvětšování, též jsem se do toho pustil. :D Cca 2 roky z5. Někde jsem viděl foto, následně hledal jestli to je fakt možný a reálný a opravdu je. Ze 180tky je +- Tvoje 230tka. Cca 1 - 1,5dB opravdu nárůst je. Takže to vůči tvému zvětšení naprosto sedí.

Peťa CB

@kanon69

Dobrý den, čekám na tu odpověď (možno do PM). Jen jsem zjistil, že originální britské veřejnoprávní stanice (BBC1, BBC2 atd)nejsou jinému provozovateli k dispozici a tudíž je nemůžete nikde předplatit (rozhodně ne oficiálně). Takže - jak se ptá dzordzo:
"Cez koho máš UK IPTV ?"
a tomko:
"kde je stabilne iptv pre bbc? dik"

Co je na BBC programech ke shlédnutí záleží na vkusu každého soukmenovce individuálně. Za mmne třeba BBC1 několikadílný seriál Rapture (ne,po), BBC2 Inside No 9 (st), BBC Proms (letní koncerty BBC orchestru, tuto sobotu Bolero aj.,), BBC3 Doctor Who - několik let starší díly vždy v sobotu dva díly za sebou, též opakování starších dílů Mrs.Brown-s Boys též v sobotu, na BBC4 třeba Becoming Frida Kahlo - poslední třetí díl bude v pondělí, opakování druhého tento týden v noci ze čtvrtka na pátek,v pátek opět BBC Proms: Elgar at the Proms, v sobotu slavný přírodopisný seriál Life on Earth (tuto sobotu 7. díl ze 13ti) a od 22:50 poslední dva díly francouzského sci-fi seriálu, zasazeného do první světové války. Mimo to občas nějaký ten film, na BBC2 a 4 pořady archivní hudební - rock i jazz. Nové pořady samozřejmě většinou v prostorovém 5.1 zvuku, skryté titulky vždy, i u textů písní z archívu či koncertu!
A samozřejmě mimo BBC zajímavé pořady na Sky Arts (v evropském svazku, bohužel volně jen v SD, ale hodně archivních materiálů nejen z oblasti hudby). Starší i novější filmy na FILM4 (volně taky jen v SD, ale v britském svazku. Nemám zde prostor a nemá to ani smysl, abych dále vypočítával, na co se dívám pravidelně či občas já. Vždyť si najděte v EPG týden dopředu i se stručným obsahem. Nebo v té vaší IPPTV EPG není? :)

DPetr

@Peťa CB

No, patrně na tomto webu, už se to tu zmiňovalo s určitými intervaly od spuštění A2F nebo E. A2F jsem měl taky silnější, než později vypuštěnou A2E.
Přírůstek zvětšení plochy z průměru 230cm na 300cm odpovídá matematicky cca těm 2dB zisku. Na výpočet stačilo logaritmické pravítko... Povedlo se a 2dB přírůstku jsou u těchto hraničních příjmů zásadní.

Původní portugalská FAMAVAL 230 cm má již od výrobce na obvodovém límci předvrtány otvory pro doplňkové plochy (8 kusů), které se daly dokoupit kvůli zvětšení D na tuším 310 cm (přesně už si nepamatuji).
Ohnisko je 93 cm, spočítal jsem průběh parabolické křivky do 300cm, vytvořil pozitivní a negativní šablonu z překližky, vyztužené silnější deskou, přesnost průběhu paraboly by měla být plus minus 3mm (ca 1/10 vlnové délky nebo i přesněji je požadavek). Dílem, padnoucím do původní paraboly, jsem zjistil, že až na jeden krátký úhlový úsek není mezi šablonou a původní částí mezera větší než asi 0,5 - 1mm.
Pomocí rotující šablony jsem vytvořil kopyto s přesným sádrovým povrchem pro díl z celkových osmi. Položil silnější grilovací alobal, laminoval epoxydem, ptřičnou tkaninou a taky perlinkou (celkem 4 vrstvy - 2 a 2). Každý díl zrál týden. Mezitím vyráběl úchyty na přichycení na límec stávající paraboly každého dílu pomocí šesti šroubů justážních - rozloženo po ploše dílu. Navíc jsem dalších 8 týdnů na díly, upevněné na kopytu, ještě dolaminovával podélná žebra, neb tuhost dílů na ohyb se mi nezdála dostatečná.Tyhle činnosti zabraly jaro a léto minulé, pak jsem si uvědomil, že je vhodné vyztužit ještě ten límec, ke kterému díly uchyceny - vzpěry kovové, část přivařena k centrálnímu kruhovému držáku původní paraboly. Toto jaro pak výroba a instalace výztuží. Přesné doříznutí dílů, nástřik alobalu (působil jako separátor od kopyta, ale současně přilnul k epoxydu. Kdyby ne, dá se přilepit řídkým chemoprénem. Alobal pak přestříknut matnou šedou barvou na kov, aby neodrážel slunečnéí paprsky. Konečná montáž a justáž a
začátkem června už bylo konečně v kupě. Ještě vylepšování pohonů a výroba a instalace optických čidel, abych měl doma kontrolu pohybu azimutu a elevace. Celkově hodně časově náročné a to jsem v důchodu...Ale kdy, když ne teď. Naštěstí ta veleakce, do které jsem šel s rizikem, že se třeba laminát zbortí atd. dopadla až neskutečně dobře, byl bych rád i za alespoň částečný přírůstek zisku. Ještě že je to za mnou, už se do podobné šílenosti nebudu pouštět. Naštěstí mě žádná jiná nenapadá :)) :)

DPetr

Diky za diskuzi, taky se pridam k tem, co by zajimala zminovana IPTV.

Ja mam v planu zkusit Kabelio pres 13st, cetl jsem, ze kvalita neni top, ale je to jedna z (temer) ofiko moznosti se k programum spolehlive dostat. Pokud by mel nekdo zkusenosti, rad si prectu.

MLOK
Registrace: 3/2007

UK beam Astra EFG příjem v HK

Dnes dopoledne jsem kontroloval příjem na PF parabole 180 cm s možností změny elevace, LNB příruba Invacom, originaál feed. Z Astry E je příjem ze všech UK beam TP. Astru F a G mám uloženou na jiné pozici signál je pak kvalitnější. Astra G UK beam bez problému. Astra F je nejslabší ale jdou TP 11306 v,H 11344 V,H a 12382 H. TP 12129 v,12168 V a 12226 H nejdou.

Ku pásmo:Gibertini OP 150,Inverto Black Pro 0,2dB,NJR 2843S, Octagon SF4008,SF8008 30 W-76,5E, C pásmo: Mash 300cm 76,5E-11W Chaparall polarotor, C-band LNB:NJR NJS 8486U,Norsat 3420 PLL,Titanium satellite ASC1 actuator,Ineos ZX4.

Jirka sat
Registrace: 1/2004

Dnes od 13:15 hod na frekvenci 11306 V 27500 8PPSK náběh signálu (trhaný obraz) a výpadky.

LONDON SKY
Registrace: 1/2018

Tohle léto je nejslabší signál z Aster 2, které jsem kdy pozoroval..byl jsem u kamaráda s 3motorovým Prodelinem 3,7m(az,el,skew), v 21.00 hod. A2E ani ťuk(cca 2 dB od locku),5HD na A2F 7,5dB, ostatní tři TP na hranici locku..máme maximum v poledne, bohužel jsme skoro na druhé null..

Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž

Danny10
Registrace: 11/2012

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra