Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
31.05.2007, 15:28.31

Monoskop

Můžete mi někdo poradit kde na satelitu najdu vysílání monoskopu?
uživatel
olin22
31.05.2007, 15:51.33

Už to tu bylo stokrát.

Pokud to potřebuješ na seřizování televizoru, tak si ho udělej. Je to celkem sranda. Já jsem si jich dělal několik. Mám i svůj vlastní firemní 4:3 i 16:9. Vůbec nic na tom není, a máš ho k dispozici kdykoliv.
uživatel
Enik
31.05.2007, 16:01.49

Enik

No to je hezký,ale pokud chceš porovnat rozdíl mezi připojení přijímače AV nebo RGB tak ti je firemní monoskop na dvě věci.
uživatel
pierrepetr
31.05.2007, 16:09.20

monoskop

Hotbird 12539/27500 H Sports test
uživatel
kekej
31.05.2007, 16:50.15

RE: Monoskop

Co je to připojení AV? Já měl doteď za to, že AV znamená AudioVideo. Jestli je video připojené přes PAL kompozitní video, PAL s-video, RGB nebo YUV, je to furt připojení AV. A srovnávat to nemá smysl. U každého normálního zařízení musí být RGB/YUV kvalitnější než ty přecházející. Pokud není, je něco hw špatně. Špatný drát, špatný konektor, špatné zařízení. Z principu věci to tak být prostě musí.
uživatel
Antonín
31.05.2007, 16:52.01

No a ako sa da urobit
uživatel
piso
31.05.2007, 17:23.52

piso

Pokud máš k dispozici na počítači nějaký grafický editor, tak samozřejmě v něm. Já jsem je tuším dělal v PowerPointu, ale jde to téměř v čemkoliv. Ono také záleží hodně na tom, na co ho potřebuješ. Pokud jde o srovnávání kvality propojení, nebo pro nastaveni geometrie obrazu, nebo na prezentaci, tak to opravdu není žádný problém. Jde o to, udělat čtverečkový rastr, kružnici, paletu barev ve dvojí sytosti (100 a 50procent), šedý rastr, a to by mohlo stačit.
Pokud ovšem chceš monoskop na seřizování barevných dekoderů a maticovacích obvodů v BTVP, tak tam už je nutné dodržet některé další parametry. Profesionální monoskopy totiž obsahují různá barevná pole, která při nastavování dekoderů musejí mít určitou barvu, nebo musejí navzájem splývat. Pokud chceš takový monoskop, tak to už je trochu víc práce. Ale pokud chceš monoskop s možností posouzení barevného podání, gradační stupnice, stupnice šedé, geometrie, šířky přenášeného pásma, atd. Tak to opravdu zvládneš v grafickém editoru. Výsledek nahraješ na DVD, a je to!
uživatel
Enik
31.05.2007, 17:28.09

Já si ale monoskop neumím udělat. Chci to použít na TV 16:9 na porovnání formátů. Je to můj první TV 16:9 kde je 5 možností a já nemám žádné zkušenosti.
uživatel
olin22
31.05.2007, 17:51.05

olin22

Dost dobře nerozumím tomu výrazu -porovnání formátů- Monoskop není na porovnávání formátů. Monoskop je na usnadnění správného nastavení, a kontrolu TV. Jaké formáty chceš porovnávat? Že bude monoskop 4:3 na TV 16:9 šišatý? No to bude, na to nepotřebuješ monoskop! To ti tu řekne každý i bez monoskopu. Pokud nejsi odborník, tak ti monoskop stejně nic neřekne. Pokud totiž neznáš význam jednotlivých polí na tom obrazci, tak nejsi schopen posoudit, jestli to pole opravdu vypadá tak, jak má vypadat. V tom je totiž zakleté kouzlo toho monoskopu. Každé políčko toho obrazce má nějaký význam. Pokud ten význam znáš, a víš jak to pole má vypadat, pak dokážeš posoudit jestli ten TV to pole zobrazuje korektně. Pokud korektní není, pak je také třeba vědět, čím je ta nekorektnost způsobena, a jak je možné ji odstranit. Pokud tohle všechno neznáš, tak je ti monoskop stejně platný jako analfabetovi bible!!!
uživatel
Enik