| 27.12.2007, 10:13.10 | |
Dynamický kontrastMůže mi někdo vysvětlit, co to konkrétně znamená u LCD televize. Koukám po nové. Někde je 1600:1, někde 4500:1 a někde 7500:1 a více. Čím více tím asi lépe, ale zajímalo by mě jak velký je v tom rozdíl při pohledu. Díky |
![]() filhaus |
| 27.12.2007, 10:28.49 | |
RE: Dynamický kontrastČím více, tím lépe. To máš pravdu.Projeví se to především v tom, že černá je více černá. Lépe se to slovy popíše dost těžko, běž se na to někam kouknout. Je poměrně důležité také vnější osvětlení (čím méně světla tím méně to bude patrné, ale pak při hodně zářivkovém světle rozdíl zase zmizí.) |
![]() Antonín |
| 27.12.2007, 10:48.25 | |
RE: Dynamický kontrastJe to jen šikovnej marketingovej nástroj výrobců,který spotřebitel nemůže nijak změřit. |
![]() Jaros |
| 27.12.2007, 10:58.39 | |
RE: Dynamický kontrastZměřit se to dá a není tak těžké. Ale ne doma. Pochybuji, že v těch parametrech vysloveně lžou.Jeidná otázka, která se změřit nedá je oko kupujícího. Jaký vlastně kontrast chce vidět? To je totéž jako u reproduktorů, nebo houslí, nebo klavírů. Pro někoho bude zvuk úplně krásný a jiný by na takový kus ani nesáhnul prstem. Kontrast určitě není nejdůležitější parametr. Ale u LCD je nezanedbatelný. Dynamický kontrast je taková obezlička, která se snaží obejít fakt, že "statický" - normální kontrast mají LCDéčka malý a popsat důvody, proč to vlastně není tak důležité pro normální pohyblivé obrázky. Sony u své řady W3000, což je asi špička LCD, uvádí dynamický kontrast 16000:1. Statický kontrast 800:1. První parametrje srovnatelný s plazmovými obrazovkami, druhý by hodně kulhal. Jak nízkou hodnotu ovšem kdo snese jako kompromis, to je individuální otázka. Protože jde jenom o kompromis s penězi, kdyby o něj nešlo, kupte si W3000. Nebo rovnou radši 60" plazmu od Hitachi. |
![]() Antonín |
| 27.12.2007, 11:31.17 | |
re:Díky za odpovědi... R^ |
![]() filhaus |
| 27.12.2007, 15:12.14 | |
@Antoníne,když jste u toho, je nějaká rovnice pro výpočet statického dle dynamického, někteří výrobci ho neuvádí vůbec. |
![]() poky1 |
| 27.12.2007, 15:14.01 | |
RE: Dynamický kontrastaspoň orientačně, díky. |
![]() poky1 |
| 27.12.2007, 15:20.30 | |
RE: Dynamický kontrastNemyslím, že existuje nějaký matematický vztah. Ale nevím to. Nehloubal jsem nad tím. Já bych si LCD nekupoval, ani to nikomu nedoporučoval.Moje praktické zkušenosti říkají, že do běžného pokoje je potřeba aspoň 50". V téhle kategorii jsou plazmy lepší, nebo přesněji plazmy s podobnými vnějšími parametry jsou o hodný kus levnější, než LCD. Co s televizemi 32" a pod. vůbec neřeším, to jsou pro mne naprosto zbytečná zařízení, kromě automobilů a u auta se mi zdá lepší řešení počítačový wide monitor a mediaPC s DVB-T/S tunerem, než televize. |
![]() Antonín |
| 27.12.2007, 21:26.22 | |
RE:Dynamický kontrastMám pocit,že LCD SONY řada X už moc za Plazmou nepokulhává.Možná vubec ne. |
![]() hobo |
| 27.12.2007, 22:14.13 | |
Plazmu neeobraz je lepší až u novějších řad,ale co hlavně...plazma papá proudíček moc moc a při zdražování proudíčku to nespadá moc do kategorie tř.A :-)) Rv Co se týče obrazu.Mno záleží čim se to budí,ale na klasické thoshibi či philipse nedám dopustit.....mno uvidíme co bude dál.....když jsem viděl předváděčku FULL HD lcd tak mi to připadlo z blízka jen o chlup lepší nežli thoshiba buzená dvd:-/ :bigeyes: |
![]() cb21 |
| 27.12.2007, 22:39.40 | |
To poky1Hledat matematický vztah mezi statickým a dynamickým kontrastem je dost velký problém, jde totiž o to, že dynamické zvětšení kontrastu je řešeno modulací intenzity podsvícení LCD panelu. Výsledný (dynamický) kontrast je tak dán součtem (součinem) obou jasových modulací. Vzhledem k tomu, že modulace jasu LCD matice i podsvěcovací lampy mají určitou setrvačnost, je možné určitého kontrastu dosáhnout až po určité době. Ani v tomto případě tedy nejde o kontrast dvou sousedních bodů, ale o maximální dosažitelný kontrast mezi statickou bílou a statickou černou plochou obrazovky. Konkrétní hodnota dynamického kontrastu je tak závislá na okamžité zobrazované scéně. Nemá tedy velký smysl po takovémto čísle pátrat. Pokud není parametr dynamického kontrastu udáván, pak není TV takovým obvodem vybavená. Pokud není udán parametr statického kontrastu, není to až tak podstatné, protože se při sledování TV uplatňuje jen menší měrou než dynamická složka. Přibližné číslo je ovšem možné vysledovat z technických údajů na přístrojích. Pokud mají dnešní LCD statický kontrast v rozsahu 1000-2000, pak se dynamický pohybuje v rozmezí kolem 5000-15000. Je tedy možné usuzovat na číslo mezi 5 až 8. Nemusí to být ovšem vždycky právě tak. |
![]() Enik |
| 27.12.2007, 23:01.55 | |
@cb21Když mluvíš o klasické Toshibě či Philipsu, myslíš klasické CRT? Z tvých zkušeností vychází, že tyto dvě značky mají nejlepší obraz? |
![]() Holly |
| 28.12.2007, 09:02.38 | |
RE: Dynamický kontrastcb21 opět mele nesmysly. Spotřeba současných televizí je prakticky stejná, nezávisle na panelu. Závisí spíše na typu scény a rozhodně hlavně na úhlopříčce To, co cb21 píše, jsou pět let staré a dávno neplatné informace. Navíc spotřeba energie je zcela zanedbatelný výdaj vzhledm k ceně přístroje. Jenom idiot si může koupit Ferrari nebo Porsche a pak žehrat na spotřebu benzínu.P.S. Jakmile někoho uvidíte psát jenom plazma, nebo jenom LCD, nebo jenom značky a ne přesné typy přístrojů, je to na 99% vůl, který vůbec nechápe, oč jde. Takový pseudoexpertů se rojí na každém rohu celá hejna. Každý, kdo jen trošičku ví, jak ty věci fungují, chápe, že přesné údaje o typech jsou naproto klíčové. Někdy je těžké rozpoznat, jestli ty názory píše znalý člověk, nebo hňup. |
![]() Antonín |
| 28.12.2007, 10:08.54 | |
RE: Dynamický kontrastJá se přikláním k Antonínovi - vždy je rozhodující "typický" kontrast, dynamický udává každý výrobce jinak - dle mého sledování. Důležitější je odezva v ms a výbava TV. |
![]() CES |