| 17.01.2008, 19:55.39 | |
cistici kazeta vhs?mate nekdo zkusenosti z kazetami cistici vhs?a je to lepsi cistit kazetou nebo to dat do servisu na vycisteni hlav a jinych veci? |
![]() mikel |
| 17.01.2008, 20:01.05 | |
Lekařskýlíh je lepší,kazetu jsem už roky neviděl. |
![]() spyko |
| 17.01.2008, 20:04.41 | |
RE: cistici kazeta vhs?Jestli jsi trochu šikovný, tak šroubovák do ruky, odpojit od sítě, líh s hadříkem do ruky a čistit. |
![]() andel |
| 17.01.2008, 20:17.00 | |
RE: cistici kazeta vhs?Šroubovák ne, ale třeba špejli nebo něco podobného dřevěného nebo z umělé hmoty. |
![]() F123 |
| 17.01.2008, 20:24.59 | |
RE: cistici kazeta vhs?Lepší je izopropylalkohol a pozoz na chlupy od hadříku. Někdy je možno použít i bílý kancelářský papír. |
![]() petys |
| 17.01.2008, 20:30.37 | |
RE: cistici kazeta vhs?pokud chceš zničit videohlavy,tak se řiď radami viz výše,jedině servis |
![]() pierrepetr |
| 17.01.2008, 21:02.49 | |
RE: cistici kazeta vhs?memusíš se toho bát, sundáš kryt a na vyšistíš opatrně hlany jsou to malé destičky,mají na sobě závity s měděným drátkem, které jsou na otáčecím kotouči,vatu na špejli a namočit do čistého lihu, jestli to nepomůže, tak budeš muset dát seřídit. |
![]() šmíra |
| 17.01.2008, 21:06.46 | |
RE: cistici kazeta vhs?jo a tu vatu raději na té špejli pořádně stáhni ať ti tam pak nezůstanou chloupky. a nech pořádně vyschnout |
![]() Rambo |
| 17.01.2008, 21:17.39 | |
RE:Isopropyl ,jak už psali nebo speciální sprej na video a k tomu jelenici!!! |
![]() jaro2 |
| 17.01.2008, 21:33.46 | |
V opravněza otevření videa-500 minimálně+1000 za vyčištění.To si rači kup něco s HDD a máš na dlouhou dobu klid. |
![]() spyko |
| 17.01.2008, 21:42.06 | |
RE: cistici kazeta vhs?Vy mi dávate. :lookaround: Pokuď jsem psal šroubovák do ruky, tak jsem myslel jen na rozebrání. :ogre: |
![]() andel |
| 17.01.2008, 21:56.03 | |
re:Doporučuji video hodit do kontejneru s tříděným odpadem a jít se za patnáctset pořádně vožrat, abys na něho zapomněl :laughing: Ale ne, po včerejsí diskusi o kvalitě nahrávání na dvd recordéry s analogovým vstupem ti ještě nakonec určitě poslouží.. |
![]() Tomik535 |
| 17.01.2008, 22:09.52 | |
RE: cistici kazeta vhs?Pánové,tak mě řekli technici s filmových atelierů Zlín a předvedl kamarád, dělal technnika u ČST už skoro před 20 lety, jak to udělat. Ustřihnou se noviny! rozměr 3x3 cm, tak 4 listečky na sebe a srounané příložíte citlivě na rotující bubínek za kladku kde pásek opouští opásání bubínku pří vložené kazetě v režimu PLAY. Po přitisknutí uslišíte a v ruce ucítíte brnkání hlav o papír, Po cca 30 vteřinách vyndáte a uvidíte špinavou stopu na papírkách, dvakrát zopakovat - suché čištění. Potom po vyjmutí kazety očistit v lihu zvlhčené noviny, flanel,jelenici a očistit okolo otvorů pro hlavy na bubínklu - pro porovnání před a potom použijte lupu. Na závěr opět navlhčeným materiálem v lihu otřete obvod bubínku a hlavy a nezapomeńte na spodní pevnou část a nechat odvětrat. JEN NE VATU !!!! Potom lihem očistit páskovou dráhu a audio hlavy. Potom se čístěj řemínky a řemeničky, mažou pojezdy opás. šavlí, vkládací zařízení kazety a převody i hřídelky -doporučuji žlůtou vodní Indulonu. |
![]() CES |
| 17.01.2008, 22:27.17 | |
panečku..zlaté dvd :))) Dík za návod. Snad už ho nikdy potřebovat nebudu :8) |
![]() Tomik535 |
| 17.01.2008, 23:26.34 | |
Noviny? Nikdy!Musel jsem se prihlasit. Cisteni hlav u VCR nastrihanymi kousky novin, tak to me dostalo. Delal jsem u videi dost dlouho, obvykle staci navlhcit cisty bavlneny kapesnik, fajn je lih z lekarny. Prumyslovy lih obsahuje trochu primesi, ktere pro nas ucel nepotrebujeme. Pri cisteni bubnu s hlavami je treba cistit v horizontalni rovine, nikdy ne vertikalne, nahoru a dolu. Hlavy jsou pomerne citlive na zachazeni a mohly by se zalomit. Je treba vycistit opatrne vsechny hlavy na bubnu a i hlavy, ktere jsou v paskove draze (jsou mnohem vetsi). Urcite, byt laikem, bych se nepoustel do niceho dalsiho, nic nemazat.Kazdopadne vzdy je lepsi a ohleduplnejsi mokre cisteni nez cisteni suche, abrazivni. Mozna byl pan z CST ponekud kamikadze, spis je to ale pohadka. Myslim, ze v CST se mnoho VCR nepouzivalo. V CRo jeden cas ano, archivovalo se vysilani na videokazety na stereofonni VCR do sikmych stop na LP. Ale v CST (jestli vubec) tak spis okrajove. Jinak se driv jelo na Betacam. Ale cistit hlavy novinami? NIKDY! |
![]() Michal1 |
| 18.01.2008, 03:35.32 | |
RE: cistici kazeta vhs?jedině Rudým právem,to nepouští tiskařskou čerň |
![]() pierrepetr |
| 18.01.2008, 06:35.59 | |
čistiaca kazetamal som ju a použil som ju na čistenie,to čo som potom videl ma šokovalo!Hlava akoby ju prešiel šmirglom!Okamžite som ju zahodil a použivam na čistenie len kancelarsky papier |
![]() gruchy |
| 18.01.2008, 08:15.44 | |
RE: cistici kazeta vhs?Přimlouvám se za slušný papír do kopírky (nepouští chlupy, nemá vystouplá vlákna celulózy o která by se mohly zachytit hrany hlaviček a nerozpouští se) a isopropyl nebo líh z lékárny. Určitě ne noviny. Namočit proužek papíru, JEMNĚ přitlačit prstem k bubnu a pomalu druhou rukou otáčet bubínkem. Pod prstem ucítíte přejíždět hlavičky. Opakovat s čistými papírky dokud na nich budou hnědé stopy. Poslední papírek jsem používal nasucho na přeleštění bubnu. V žádném případě nenamáhat hlavy napříč.Audio hlavy lze čistit téměř jakkoliv, akorát bych teda nepoužíval zmagnetovanej šroubovák jako nosič vaty, jelenice či hadříku. |
![]() HaryFotr |
| 18.01.2008, 09:08.33 | |
RE: cistici kazeta vhs?Máte víceméně pravdu všichni.Očistit je to potřeba tak, aby tam nenalezly jenom nové nečistoty (chlupy z vaty, celulóza). Jakmile jsou však hlavy špinavé tak, že to vadí funkci, obvykle bývá skutečně potřeba očistit i další věci mechnické, nebo i vyměnit gumky, kladky, řemínky. Čistící kazeta je spíše špatná, rozhodně horší, než jakýkoliv výše popsaný postup. Její největší vada je snížení životnosti hlav, protože "šmirgluje". Ale to mi u současného videa přijde vbýt celkem jedno. Míval jsem tři a dvě jsem už před léty rozdal. Jedno zánovní šestihlavé držím v šuplíku, kdybych náhodou někdy něco potřeboval zkopírovat. Video je prakticky bezcenné. |
![]() Antonín |
| 18.01.2008, 11:54.04 | |
pierrepetrBorče nejdřív se podívej, než něco napíšeš, jak vypadaj noviny, maj bílé okraje a moc toho asi nevyděl. A to Rudé právo používej doma - výš kde !!!! Teď v míru - mám to pánové vyzkoušený a ten 4 hl. Sharp z roku 1992 do dnes funguje. A když na měm pořízený záznam dám přehrát na 6.hl. je to OK. Doufám,že i ostatní co tu komentujou si tu knihu o magnetoskopech aspoň prohlédli. Čauky. |
![]() CES |
| 18.01.2008, 12:08.28 | |
Michal 1Podíval si se někdy na ty hlavy pořádně lupou ????? Proč je z vrchu na hlavách ten, asi slitin. plíšek - "n" -přibližný tvat. Dobře se podívej. A srandu si já s Tebe dělat nebudu. Ahoj. |
![]() CES |
| 18.01.2008, 15:45.18 | |
Pro nick =CES=Mily Ces, evidentne Ti unikl docela fajn vtipek Pierrepetra.... Ale k veci: pracoval jsem v oboru, VCR (ale i audiotechnikou) jsem se zabyval profesionalne. Uprimne neznam nikoho z kolegu, kdo by nekdy slysel o Tebou poposovane "novinove" metode cisteni paskove drahy a hlavne hlav. Jeste jednou opakuji, ze hlavy jsou pomerne citlivou veci (a to jak mechanicky tak na nastaveni) a je treba se k nim chovat s respektem. Nikdy prosim nepouzivejte na cisteni novinovy, ale ani zadny jiny papir! Mozna necistoty mechanicky strhnete a mozna budete mit stesti a hlavy neposkodite. Ale je to k hlavam bezohledne a je to naprosto zbytecny risk. K Antoninovi - nekdy se stane, ze se hlavy zanesou po jednom pouziti nekvalitni VHS kazety. Pak je treba hlavy vycistit (byt jsou nektere VCR vybaveny "samocisticim" valeckam, ale to je o nicem) a neni treba cokoli delat se zbytkem VCR. Dokonce je takovych pripadu velka vetsina, spinavy buben s hlavami a po vycisteni neni treba menit zadne kladky, gumy, reminky. A rozhodne nic nemazat.Pri pouzivani horsich, neznackovych kazet je zadouci cas od casu paskovou drahu vycistit. Vetsinou tim zmizi charakteristicke zrmeni v horni nebo dolni casti obrazku, ktere se casto neda odstarnit ani trackingem. Dobra byla poznamka o nevhodnosti pouzivani kovoveho sroubovaku, ale to je snad vec jasna. Ale zadne noviny, zadne papirky, vzdy je treba cistit "mokrou" cestou. Coz mi pripomina, ze existovaly i mokre cistici kazety. Nic moc, ale lepsi nez jejich sucha varianta. Posledni stouchnuti do CES: "nevydel", "vys kde" "do dnes" "s Tebe"... - omlouvam se, vim, ze to sem nepatri, ale je to silnejsi nez ja. To je proste bomba. S pozdravem "novinove papirky nikdy"! se louci Michal1 |
![]() Michal1 |
| 18.01.2008, 17:25.06 | |
To Michal1Michale já Tě respektuji, je to nej věc názoru a zkušeností, já jsem těch recorderů a přehrávačů čistil moc a nikdy si mi hlava nerthla a nikdo si nestěžoval po vyčištění. Jo jednou jsem trženou hlavu vyděl, to si soused z videopůjčovny přehrál-nedohrál kazetu, no nějakej borec jí trhnul a potom pásek spojil - sešil kancelářskou sešívačkou !!! Já Ty co tady používaj tu vatu a šroubovák nechávám na pokoji. Tak co ?? Měj se a Ahoj. |
![]() CES |
| 18.01.2008, 17:30.50 | |
Michal1není co dodat R^ R^ R^ |
![]() pierrepetr |
| 18.01.2008, 18:44.16 | |
pro CESMily CES, jestli jsi tech prehravacu a recorderu vycistil svou novinovou metodou mnoho, tak jsi mel stesti. Ale rekl bych, ze si nikdo nestezoval jen proto, ze netusil, ze k vycisteni bubnu s hlavami byly pouzity noviny.Je to proste nezodpovedna hloupost. Myslim, ze uz jsme toto tema spolu vycerpali. P.S.: kdybych si k Tobe nekdy dal do opravy treba PC, upozorni me prosim dopredu, ze jej budes otevirat sekerkou a opravovat kladivkem. Abych se mohl pripravit na veci nevidane..... Diky, mej se, Michal 1 |
![]() Michal1 |