| 21.03.2008, 09:30.56 | |
Problematika příjmu ozařovač-sníhZkusím tady založit vlákno na téma ovlivnování klimatických podmínek a s tím ovlivnující funkčnost ozařovače což se díky nynějšímu počasí děje.Mám obě antény /65+120 ofsetky/na balkoně takže v nejhorím zajdu krůpěje /popř. namrzlý sníh / z krytu ozařovače očistit,jenže si nedovedu představit jak to dělají ti co mají antény umístěné na střeše na nedostupných místech.Ano jedno z řešení je s tímto problémem počítat a brát tuto okolnost na zřetel koupením větší antény,ale stalo se mě že i dokonce u mé 120 jsem musel krůpěje setřít protože už docházelo rovněž ke kostičkování ,samozřejmě především u slabších transpodnérů třeba na Thor 1 E /Digitv/.Tento problém je tím větší že mám použitý ozařovač originál od výrobce antény ovšem s malých vstupním průměrem ca 25 mm.Takže čekám další názory a zkušenosti. |
![]() DVB |
| 21.03.2008, 09:35.49 | |
RE: Problematika příjmu ozařovač-sníhS tím nic nenaděláš, zaslepený vstup do vlnovodu se jinak než očištěním řešit nedá. Čistit to na dálku asi nejde, zábránit namrzání při větru taky ne. Pak zbývá jedině umístit tak, aby na to dosáhl, nebo čekat na jarní tání...snad by tomu mohlo pomoct tmavé víčko - že by to roztálo o trochu dříve. |
![]() Antonín |
| 21.03.2008, 09:39.37 | |
RE: Problematika příjmu ozařovač-sníhOd roku 1989 čo mám parabolu 150 cm , nemám žiadny problém. Až na ten sneh , samozrejme keď je ho viac , musím na strechu očistiť tanier od snehu. Čím väčšia parabola , tým je to presnejšie . To sú moje skúsenosti. |
![]() oneeeee |
| 21.03.2008, 10:05.55 | |
RE: Problematika příjmu ozařovač-sníhNa ozařovači se mi sníh nebo led netvoří (nelepí).Většinou se počasí střídá, takže když napadne sníh a pak vysvitne sluníčko, očistí ti parabolu od sněhu. Pokud se stane, že je celá parabola pod vrstvou sněhu a ledu, pak klesnou hodnoty signálu na nulu a vím, že musím očistit parabolu nebo počkat na sluníčko. Parabolu jsem tuto zimu čistil pouze jednou, kdy na ní byly asi 3cm sněhu a ledu. Někteří parabolu nahřívají odporovým drátem, někteří na parabole drnčí zvonkem, já si počkám na sluníčko. Možná by pomohl i implegnační sprej, který zabrání ulpívání vody (ale nezkoušel jsem to). |
![]() colombo |
| 21.03.2008, 10:32.16 | |
RE: Problematika příjmu ozařovač-sníhDěkuji za dosud zaslané příspěvky s vašimi zkušenostmi /To:Antonín/ no s tím černým víčkem to asi moc rovněž při zamračeném počasí a v noci nepomůže ale nicméně to směřuje k mé představě /konkrétní zaměření/ tohoto tématu,myslím si že vynalézavost lidí nezná někdy meze já sám jsem už uvažoval o jakémsi stěrači /automatu/obdoba stěrače světel třeba s pomocí čidel ale to jsem nakonec vzdal pro přílišnou komplikovanost ,spíše mě pak inspirovala jiná myšlenka daleko jednodušší ,vytvořit např. ozařovač /místo mého použitého teflonu sklo které by se vložilo /zalepilo do koulaté obroučky nasaditelného na ozařovač a nanést na něj přípravek co používají řidiči na čelní skla vozů,sám jsem to kdysi na autě použil a skutečně to bylo o poznání lepší /nedrželi se na něm kapky odpuzovalo je.s ledem a sněhem je to pochopitelně horší tam by spíš pomohlo nějaké nahřívací tělísko kombinované s čidlem ,prostě nevěřím že by se nenašlo nějaké kompromisní řešení. |
![]() DVB |
| 21.03.2008, 12:19.23 | |
RE: Problematika příjmu ozařovač-sníhmam 60 antenu jakz takz pod strechou, snih mam trochu na parabole a na LNB nic. kriticke je prave LNB . i pri tom silnem snezeni rano se zadnej problem nekonal , vetsi problemem byla cesta na nakup krz zaveje :( |
![]() bublajs |
| 21.03.2008, 12:56.04 | |
RE: Problematika příjmu ozařovač-sníhProzatím jsem neměl podobné problémy jako 2-3 cm ledu, před několika lety jsem lehčí námrazu z konvertoru odstranil stříknutím rozmrazovače ve spreji ( na auta, na mrazničky ). |
![]() Tondach |
| 21.03.2008, 16:16.25 | |
RE: Problematika příjmu ozařovač-sníhJá zatím také problémy neměl.Na Intelsat 10-02 používám parabolu 85x85 a tahle velikost se jeví jako optimální. |
![]() mirasat |
| 21.03.2008, 16:43.05 | |
RE: Problematika příjmu ozařovač-sníhAno to souvisí především s velikostí průměru ozařovače,já ho mám dosti malý proto větší problém hlavně při dešti nikoliv mrazem ale též pochopitelně hustým mrznoucím sněhem,až se mě nechce věřit že je tak málo sat uživatelů kteří se s tímto problémem potýkají.To:Bublajs ,kdy máš anténu pod střechou tak to tu nemá cenu ani psát,tebe se tato problematika netýče. |
![]() DVB |
| 21.03.2008, 16:56.52 | |
RE: Problematika příjmu ozařovač-sníhJá používám obyčejná LNB.Na A1,A3,HB používám Inverto Silvertech Twin (59mm) Na Intelsat 10-02 zřejmě povedenější kousek Edision TL-5, menší hlavička, než u Invert. |
![]() mirasat |
| 21.03.2008, 18:38.15 | |
RE: Problematika příjmu ozařovač-sníhstačí na rameno paraboly přidělat starej zvonek na 12V a při zasněžení do něj pustit proud... pravidelné otřesy kladívka elektromagnetu nevychýlí parabolu ale setřesou sníh... opravdu to funguje.... |
![]() kacenkin |
| 21.03.2008, 18:39.30 | |
RE: Problematika příjmu ozařovač-sníhfunguje to i na rozumnou námrazu.... :-) |
![]() kacenkin |
| 22.03.2008, 10:18.08 | |
RE: Problematika příjmu ozařovač-sníhNo tak to se příznám je opravdu velmi zajímavý a příkladný podnět z čehož vychází pravidlo /víc hlav víc rozumu/nicméně se jedná o propblém odstranění sněhu z paraboly na dálku ,potud naprosto v pořádku a ti co mají někde anténu na střeše těžce přístupnou je to opravdu zajímavé řešení.Já ovšem spíše bojuji s problémem usazení krůpějů vodu,sněhu a ledu pří nevlídném počasí které se usazuje na ozařovači LNB,sice mám obě antény na balkoně ovšem aby se mě chtělo porád každou chvilku chodit vstávat v noci z kanape a hlavně při dešti každou chvilku stírat plošku feedu LNB to ani náhodou,jak jsem uvedl u mě obzvlášt tím že mám pouze průměr ozařovače na LNB pouhých ca 25 mm a tam se to projeví o to více ,stačí pár kapek vody a už Digitv kostičkuje i u mé 120 ,ano u Astry 19 E a Hotbirdu 13 E to nehrozí je tam dostatečná rezerva signálu. |
![]() DVB |
| 22.03.2008, 10:59.52 | |
kacenkinjaká je životnost zvonku ve venkovním prostředí? |
![]() sirda |
| 22.03.2008, 13:16.36 | |
RE: Problematika příjmu ozařovač-sníhhele DVB, kdyz uz te jednou za zimu ta prace se smetakem tak prudi, tak si dej na ty LNB strisku a mas vystarano. nebo si na to udelej radom. |
![]() bublajs |
| 22.03.2008, 14:56.41 | |
RE: Problematika příjmu ozařovač-sníhNo to teda není zas tak dobrá rada a řešení,to abych mohl tak udělat jak píšeš by musela být střecha ne stříška poněvadž by zasahovala do odrazové zony a tím by se signál ještě zhoršil a stím radomem přiznám se nevím co myslíš ?Ono je dost způsobů jak tuto neřest odstranit ale která je ta ekonomucky nejméně náročná a zároven účinná to už je horší.Záleží také jaká je kruhová výseč dané ofsetky. |
![]() DVB |
| 23.03.2008, 19:42.08 | |
RE: Problematika příjmu ozařovač-sníhpokud se nepletu, tak te trapi voda primo u lnb. tak to kriticky misto nejak posun. nejakou striskou nebo necim co signal propusti. radom je kryt na antenu . je to spis u telekomunukacnich anten ale treba vymyslis zpusob jak zakrytovat offsetku |
![]() bublajs |