| 29.05.2008, 14:10.38 | |
sluneční vařič z parabolyChtěl bych si zhotovit sluneční vařič,mám v plánu koupit hliníkovou parabolu, hliník vyleštit a do uhniska umístit nádobu s vodou. Je lepší pro tento pokus použít středovou parabou nebo ofsetovou stejné odrazové plochy ? Zkoušel to už někdo? |
![]() honemir |
| 29.05.2008, 14:13.16 | |
RE: sluneční vařič z paraboly:laughing: :laughing: :laughing: :bomb: :laughing: |
![]() papay |
| 29.05.2008, 14:21.06 | |
Topic Téma: sluneční vařič z parabolyTo je vcelku jedno ale musíš to otočit na Astru 2869-tam to nejvíc vaříííí :fuming: :fuming: :fuming: :fuming: :fuming: :fuming: :fuming: :fuming: :fuming: :fuming: |
![]() donkarlos |
| 29.05.2008, 14:22.04 | |
RE: sluneční vařič z parabolylepsi je to potahnout alobalem a vyhladit. Je dobre pouzit i motor, aby to sledovalo slunce. 80ka pomerne dobre vari :))) |
![]() Xon |
| 29.05.2008, 14:22.40 | |
RE: sluneční vařič z parabolyPro tento účel bysis asi měl zhotovit přesnou parabolu. Ty, co jsou pro příjem satelitního signálu jsou schválně mírně odlišné od parabolické plochy. Mají skutečně takové "uhnisko" místo ohniska.Taky bych řekl, že dural nevyleštíš k dostatečné odrazivosti pro fotony, aby to nělo energeticky významnou účinnost, to bys asi musel dosáhnout nějakým jiným procesem, než leštěním. Zajímavým technickým problémem bude natáčení takové paraboly s vodou - asi by to chtělo nějaké servo, aby sledovala Slunce, jinak bude i dokonale vyleštěná ohřívat tak asi pět minut denně, a to jenom několik dní dvakrát v roce... Otázka jestli středová nebo ofsetová je jak vidíš poměrně nepodstatná... P.S. Chceš-li ohřívat vodu slunečními paprsky, tak docel funkční jsou černé panely postavené směrem na jih s jednoduchou regulací napouštění podle teplotního čidla...nezamrzající kapalina a obyčejný bojler s trojcestným ventilem směrem ke kotli, který to přepne na sluneční pohon, když má kapalina z černých trubek vyšší teplotu,než ohřívaná voda. Jednoduché, levné a funkční. |
![]() Antonín |
| 29.05.2008, 14:42.31 | |
RE: sluneční vařič z parabolyProč ne jednoduše si koupit u Conrada sluneční vařič ( anonncovaný v katalogu cca 5 let zpět)tak je lepší komplikovaně vymýšlet toto. :laughing: ;P |
![]() franta222 |
| 29.05.2008, 15:45.18 | |
RE: sluneční vařič z parabolyTo už tu dávno bylo, sleduj:http://www.youtube.com/watch?v=pWE9QiTFufE :))) :))) :))) |
![]() Roy73 |
| 29.05.2008, 17:01.07 | |
RE: sluneční vařič z parabolyUž jsem s tím experimentoval. Stačí nařezat zrcadlo na čtverce 10x10 cm a ty nalepit do paraboly (těžko najdeš něco s lepší odrazivostí - hmotnost je bohužel větší). Vhodný na lepení je třeba silikon. tmel. V ohnisku paraboly budeš mít osvětlen čtverec - podmínka je přesné nasměrování na Slunce. Pro automatický provoz je nutný sledovač Slunce (prototyp jsem si vytvořil). Pro pokusy můžeš natáčet pochopitelně ručně. |
![]() Mrzout |
| 29.05.2008, 17:03.24 | |
RE: sluneční vařič z parabolyJeště pro pochybovače - takto konstruovaný solární ohřívač má podstatně větší účinnost než běžně osvícená černá plocha na Slunci. |
![]() Mrzout |
| 29.05.2008, 18:15.47 | |
RE: sluneční vařič z parabolyO to mi právě šlo - aby voda začala vřít. Jinak diky všem za rady |
![]() honemir |
| 29.05.2008, 18:41.25 | |
RE: sluneční vařič z parabolyPřeji ti úspěch honemire a držím ti palce !Ale vůbec netuším, proč to děláš :-))) |
![]() kacenkin |
| 29.05.2008, 20:00.17 | |
RE: sluneční vařič z parabolyHodně věcí se dá dělat jen tak, pro zábavu. Když je případně z toho užitek, radost je větší |
![]() Mrzout |
| 29.05.2008, 20:17.47 | |
RE: sluneční vařičZní to jako dobrý frk, ale já něco takového viděl v dokumentu o Indii. Konstrukčně to teda nebylo úplně nejtriviálnější. Vařili na tom jak na běžícím pásu a zdál se to být profi výrobek. Každopádně ta parabola byla cosi na způsob středovky o průměru asi 1 až 1,5 metru a byla šíleně lesklá. Skoro bych řekl jakoby pokrytá originál skleněným zrcadlem.Při účinnosti kolem 50% můžeš u metrovky počítat s tepelným výkonem cca 500 W. R^ |
![]() Louskacek |
| 29.05.2008, 20:22.10 | |
MrzoutAno, taketo riesenie - s vlepenymi sklami do paraboly je zname. Rovnako dobre vyhovie aj alobal. Ale problem je, ze na takuto upravu paraboly musis mat povolenie od stavebneho uradu, leteckej inspekcie, ministerstva dopravy a spojov, a ministerstva zivotneho prostredia.Pri nespravnej instalacii a nasmerovani totiz tato zostava hadze prasiatka pilotom praskovacich lietadiel (oslepuje ich) a bolo sposobenych uz nemalo havarii. Tiez v tychto oblastiach vyhynulo drave vtactvo, lebo kvoli odrazom z paraboly prisli o zrak a nevideli na mysi a hrabosov. |
![]() JanoHels |
| 29.05.2008, 20:42.39 | |
RE: sluneční vařič z parabolyJanoHelsi to myslíš vážně...? dej link.... :lookaround: |
![]() kacenkin |
| 29.05.2008, 23:41.58 | |
RE: sluneční vařič z paraboly:))) :))) :))) :))) :))) děláte mi radost kucíí :)))Jano:...tušim,že skla u letadle jsou vudci prasátkům odolná,neb by se jim tam každou chvíli něco odrazilo:-)))))))))))) ps: Mile mne překvapil i Antonio:-) :8) |
![]() cb21 |
| 30.05.2008, 00:27.43 | |
@kacenkinJanoHels nesranduje, bolo to aj L+K. |
![]() antonius |
| 30.05.2008, 18:56.39 | |
Staci skocit do Tibetu...Tam je to bezna zalezitost, predava sa to v zeleziarstve: http://www.elisanet.fi/rkristof/tibet/pages/image/imagepage22.htmlNepytal som sa ale, ako to otacaju. |
![]() namorvx |