Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
23.06.2008, 00:09.34

SAT over LAN

ahojte, najskor k predoslym temam - antenu sa podarilo osadit na terasove zabradlie, vydrzala celu noc, na prvy pokus sa mi podarilo vyladit A23.5E, A19.2E, HB13E a T0.8W

no a teraz k novej teme (mozno by bolo vhodne umiestnit niekam aj schemu) - mam doma datovy rozvadzac, do ktoreho je privedena po koaxiale kablovka, telefon a net, zo spominanej terasy tam vedu 2x koaxial z LNB, v rozvadzaci mam tzv. balunove kable, ktore konvertuju signal z koaxialu na tp kable, ktorymi je signal vedeny do zasuviek v miestnostiach a tam ho opat konvertujem na koax, vsetko funguje bez problemov (kablovka, net), ale nastal problem pri satelitnom signale, jednoducho akonahle skonvertujem signal balunmi, tak dochadza k pomerne velkej strate a niektore kanaly uz nevyladim (mam to vyskusane aj priamo koaxialom, cize mam istotu, ze k strate dochadza prave touto konverziou, otazka znie - ma niekto s podobnou problematikou skusenosti ? pomohol by v tomto pripade nejaky zosilnovac SAT signalu alebo by bolo vhodnejsim riesenim umiestnit prijimac priamo do datoveho rozvadzaca (alebo niekde vedla) a do LAN siete cez tp kable pustat uz priamo signal z receivera do TV ?? v tomto pripade by bol vsak asi vhodny nejaky prijimac (mozno bezdrotovy) prikazov dialkoveho ovladaca, ktory by bol pri prijimaci, dakujem za akukolvek radu (snad je to pochopitelne z popisu)
uživatel
sgi320
23.06.2008, 10:25.10

RE: SAT over LAN

... a proveril jsi si, jestli balun funguje taky v SAT pasmu od 900 do 2500 MHz...??
uživatel
Dusan
23.06.2008, 11:07.28

no, prave to je asi problem - kablovka (analog) ide v pohode, pri satelitnom signale (vyssich frekvenciach) tam vznikaju obrovske straty, preto aj ta moja otazka - ci nebude vhodnejsim riesenim najskor signal priviest koaxialom do prijimaca a potom uz vystup z prijimaca pustit do LAN, nikde som nenasiel balun vhodny pre SAT
uživatel
sgi320
23.06.2008, 11:31.36

... ano, pretoze taky neexistuje... Vystup z receivra nic neriesi, pretoze v rozvode bude vzdy len ten kanal, ktory bude prave naladeny. Osobne vidim tri varianty riesenia:
1) Klasicky svod koaxialom do receivra - lacne a rychle;
2) STA - konvertovat SAT kanaly do TV pasma a tie pripojit do dat. rozvodu - drahe a je treba rozhodnut kolko a ake kanaly...
3) IP - konvertovat SAT kanaly do IP a tie streamovat v datovej sieti. Je to riesenie klient/server - drahe a narocne, ale skalovatelne.
uživatel
Dusan
23.06.2008, 11:43.02

vdaka Dusan, par pripomienok:
1.) tahat koaxial nie je v mojom pripade rozhodne "lacne" riesenie (znamena to vrtat a tahat kabel cez cely byt, co je vela stavebnych uprav)
2.) toto je prakticky nemozne
3.) uz som uvazoval aj nad streamovanim, ale tu sa vynara otazka, ako dostat SAT signal do PC (myslim opat kabel, aj ked tu by to uz nebolo take komplikovane, kedze PC mam v izbe blizsie k parabole)
- k tomu prvemu bodu, nevidim problem, ze by bol v sieti vzdy len jeden kanal, otazne je, ci je mozne umiestnit prijimac do rozvadzaca v chodbe a "ovladat" ho napr. z obyvacky, v pripade, ze potrebujem viac kanalov v LAN, tak dokupim dalsi prijimac, ktory by som tresol tiez do chodby, otazkou este ostava, ci je mozne signal, ktory "vypluje" prijimac, pohodlne viest cez LAN ...
uživatel
sgi320
23.06.2008, 12:04.14

Pokial ma prijimac vf modulator, tak z "pohladu" datoveho rozvodu je to vstup od anteny... Fungovat by teda to malo. V dialkovom ovladani tohoto druhu sa nevyznam, takze ti neporadim...
uživatel
Dusan
23.06.2008, 12:07.46

Dusan, velmi pekne dakujem, uz hladam na nete nejake tie "av senders", tie tusim vedia poslat aj signal z dialkoveho, mozno toto bude riesenie
uživatel
sgi320
23.06.2008, 13:40.57

Nic z navržené kromě řádného rozvodu nemá perspektivu. Nepřenese to kvalitně.
AV sendery přenáší jenom PAL CVBS, což je vhodné tak pro CRT do 70 cm. Satelitní signál je i v SD o hodně kvalitnější.
UHF je ještě o šum horší řešení.
LAN bude mít další obtíže - i kdyby nakrásně nedocházelo k výpadkům při nějakém jiném přetížení sítě - tak jak se to bude zobrazovat? PC? Pak lepší do toho PC koupit kartu.
Současnost už je HD vysílání, a to nepřenese žádné z naznačeného.
Kdyby to bylo zadarmo, jako nějaké provizorium, budiž. Ale utrácet za to peníze, místo natahání řádného rozvodu, který bude opravdu fungovat, to už nedává moc smyslu. Chápu, co se snažíš dosáhnout, ale tohle se nějakým trikem obklíčit nedá.
uživatel
Antonín
23.06.2008, 14:05.27

@Antonin:
ako som uz uviedol v predoslom prispevku:
signaly nizsich frekvencii (analog) vediem po FTP CAT6 kabloch absolutne bez straty kvality, takto uz fungujem rok, dovod je velmi jednoduchy - po byte mam datove zasuvky a mozem si vybrat (zmenou kabla v patch paneli v datovom rozvadzaci), ci bude v zasuvke signal TV, telefon, internet .. cize si mozem vybrat, ci budem mat TV v obyvacke, spalni, detskej izbe, staci len prehodit kabel, tolko k dovodu, problem nastal akurat so sat. signalom (vyssie frekvencie), ktory nevie tzv. balun "spracovat", co sa tyka wireless AV senderov, nemam zaujem prenasat obrazovy signal, len signal z dialkoveho ovladaca, drzim sa hesla - co nejde kablom, nemoze byt kvalitne :D
uživatel
sgi320
23.06.2008, 14:10.20

este priklad k HDTV a pod.:
do buducnosti - nemam pocit, ze by bol problem viest napr. AVCHD (H.264) cez FTP kabel, je to obdoba toho, ako ked z HDTV sat. receivera "vyplujes" signal do Full HD TV cez HDMI kabel ... nie som si isty, ci dokonca uz aj neexistuju LCD priamo s konektorom RJ-45, ktore dokazu "prijimat" aj tymto sposobom (napr. stream), ak nie, tak mozno raz budu :)
uživatel
sgi320
23.06.2008, 14:23.18

koax natáhnout, nejmenší problém do budoucnosti
uživatel
pepiino
23.06.2008, 14:51.04

Dělej samozřejmě, co uznáš za vhodné.
Ale pokud chceš satelitní příjem na nějaké nromální úrovni, tak ti nic jiného než roztahat koaxy nezbude.
Baluny, stream, RJ45 apod. jsou jenom takové domácí náhražkové žvýkání, které nefunguje pořádně a fungovat nemůže. Cikorka není kafe, i když vypít se dá, a je to lepší než nic.
HDMI ovšem přes běžný twist asi bude podobný problém jako tam prohnat satelit. Zejména když půjde o 1920x1080...ale koneckonců v hdmi kabelech jsuo taky jenom twisty, i když trochu jiné kategorie - mohl bys je vyměnit...ale proč tam potom rovnou nenatáhnout koax, který umožní kupříkladu nezávislý příjem...
Dálkové ovladače pro vzdálené ovládání kromě těch AV senderů, existují s pyramidkou, je to vlastně totéž, ale většinou na pásmu 433MHz, pak to funguje "odevšad" nejen z jednoho druhého místa.

P.S. Nechci tě přesvědčit, jenom nabídnout určitý způsob úvah. Když se nehodí, nevadí. Nemá smysl to vyvracet. Prostě nehodí a hotoo.
uživatel
Antonín
23.06.2008, 15:00.32

@Antonin:
prave naopak, vitam kazdy dobry napad, dokonca s Tebou aj suhlasim, jedinym problemom je u mna tahat ten koax :)
je to 1 rok stary byt, rezat teraz drazky a tahat kable, to uz by bolo asi moc, je pravdou, ze som sa spoliehal na tu LAN, kedze datovku som si nechal potahat po celom byte, bol som vsak presvedceny, ze to postaci, druha, mozno mylna je moja myslienka, ze Digitalny signal akonahle uz dostanem z jedneho miesta na druhe, tak musi mat rovnaku kvalitu, ako na tom povodnom mieste (ved kablom putuju len 0 a 1), skusim s tym nieco spravit a potom dam vediet, ako to dopadlo, kazdopadne dakujem za nazory a napady ;)
uživatel
sgi320
23.06.2008, 15:12.29

Antonine, muze fungovat a funguje. Ale zvyk je zelezna kosile, ze?
uživatel
Dusan
23.06.2008, 23:17.34

Jako stream to kapacitně přes LAN musí jít. Stream je 2 (Digi) až 20 (HD) Mbit/s, běžná kat 5e je 100Mbit/s.
Horší to možná bude s tím zpracováním. To je tak na každej konec káblu dát HTPC.

Předtím bych zkusil ještě spáchat ten balun pro odpovídající frekvence. Takže ne ten TV UHF na cuprextitu za bůra, ale zkusil bych udělat třeba dutinovej rezonátor. Problémem bude to udělat dostatečně širokopásmové.
uživatel
HaryFotr
24.06.2008, 00:02.58

@HaryFotr:
tak teraz ani len netusim, o com pises :D
cuprextit ? dutinovy rezonator ?
som bezny uzivatel, nie elektrofanatik :)
uživatel
sgi320
24.06.2008, 08:56.36

LAN

HaryFotr: jsem rád, žes mě uklidnil. Tak to mám (dost amatérsky) vymyšlené, až budu jednou budovat vlastní bydlení. U mě to bude MythTV - to by sgi320 měl prověřit. Provozuju rok MythTV s SD, teď stavím nový server/klient pro HD a doufám právě v případnou distribuci na další klienty po LAN. Stojí to peníze za HTPC na každém konci, ale tyhle ceny půjdou do budoucna přece velmi dolů. Jako je dnes značkové P4 za sto eur, bude za pár let za podobné prachy dvoujádro potřebné k přehrání HD. Nemluvě o naději, že se objeví hardwarová podpora a bude to zas chodit na pravěkém železe jako to SD. :)
uživatel
impaler
24.06.2008, 09:02.00

MythTV

Já se omlouvám těm, co je to nezajímá, už sem s tím tady opruzoval...no ale myslím, že pokud je sgi320 ochoten mít někde stále běžící stroj, může zrovna tak mít MythTV server se sat kartama. Výhody jsou jasné - nahrává to, co se mu (třeba po internetu) řekne, nahrávky budou dostupné v síti, kterou už má, plno dalších funkcí díky tomu, že jde o PC (fotky, filmy odjinud, počasí, hry, VoIP...). Je to změna přístupu k televizi, končí opruz s reklamou, končí slepé zapování ve snaze ulovit přijatelný program.
uživatel
impaler
24.06.2008, 10:24.14

@impaler:
tusim mas s tym nejake skusenosti ;) trosku aj ja, je na Teba nejaky kontakt, kde by sme dali hlavy dokopy, prosim Ta ? :) mne sa prave taketo riesenie zda ako prislub do buducna (multimedialna domacnost), preto sa tym teraz aj zaoberam, to klasicke "tahanie" koaxialov po celom byte, okrem toho net, wifi, telefon a cojaviemcoeste sa mi zda byt minulostou, keby kazdy, kto stavia napr. dom, alebo kupuje novy byt (novostavbu) uvazoval o takomto rieseni, bolo by to vyborne, umiestnit niekde centralne rozvadzac a odtial viest vsetky data (telefon, TV, SAT, net) do datovych zasuviek .. problem je vsak aj v tom, ze ludia nie su informovani o podobnych moznostiach, dokonca aj predajcovia podobnych systemov malo informuju ludi o svojich produktoch (a to viem, o com pisem) ;)
uživatel
sgi320
24.06.2008, 10:29.14

len uvediem priklad (snad to nebude povazovane za reklamu), aby si ludia, ktori mozno netusia, ake su moznosti, uvedomili o co ide:

LexCom Home (http://www.schneider-electric.sk/html_sk/novinky/ultra/lexcom/lexcomhome.asp)

- podobne riesenie sa da najst aj u inych firiem, napr. Moeller a pod., aj ked mozno nie take komplexne ;)
uživatel
sgi320
24.06.2008, 12:02.44

sgi320

sgi320: kdyztak napis mail na sebe, ale moc prosimte necekej. rad poradim, ale jsem spis amater, co se tim proklestil za dlouhou dobu uceni, rada veci funguje dobre, aniz bych vedel presne, diky cemu. Kopirovani navodu z netu atd.

Navic doma travim maximum casu s ditetem, takze nejake hovory pres skype a podobne nechci slibovat.

Podivej se na mythtv.org a zamysli se, jestli chces linux (jestli to znas, jak moc se chces ucit a riskovat, ze nepojede vsechno hned).

Kazdopadne moje reseni neni zatim az tak sitove - mam backend/frontend na starem HP Vectra 400 DT, v loznici po LAN pripojeny modifikovany xbox (stary, ne 360) jako klienta.

EPG si bere z netu pres wine a skvely program TVxb. Konfigurak samozrejme rad predam, vcetne STV.

Cele to mam postavene na Ubuntu Edgy Eft, dnes existuje teoreticky pohodlna cesta pres Mythbuntu. Zkousel jsem Mythdoru a Knoppmyth, ale nedostal jsem se pres nektere problemy, ktere v Ubuntu vubec nenastaly. Mythdora by asi sla, Knoppmyth se kousal hned po instalaci neznamo proc.

Provozoval jsem v tom analogovou Hauppauge PVR-350 (super), ted 2x Technotrend Budget-CI pro DVB-S. CI uz nepouzivam (ale s original Cryptoworks CAM a Gital kartou bez problemu), poridil jsem si ctecku Phoenix s vyhledem na sdileni karty pro oba receivery. Ve Phoenixu to jede v pohode za pomoci sasc-ng.
uživatel
impaler
24.06.2008, 12:10.13

nevyhody

Ma to nejaky mouchy, spis kvuli tomu, ze jsem zacatecnik:

1. Nefunguje mi nejak zablokovani volneho mista pro system, takze kdyz to neuhlidam a nahrava bez volnyho mista, zasekne se gnome na startu a musim to pres jine PC po siti uvolnit a startnout. Ovsem pak to normalne zase jede, zadna tragedie. V novem stroji pro HD, ktery stavim, uz si pohlidam, aby system mel svoji partition, tehdy jsem byl rad, ze to vubec funguje.

2. TVxb tu a tam prestane rozument webovemu zdroji dat, pokud poskytovatel zmeni vzhled stranek. Vzdy se to nejak dalo vyresit, docela me to i bavi. Nenastava zas tak casto, treba po pul roce, je to trochu vec nahody a graficke mody na webech. TVxb je super univerzalni, ma velmi podrobne moznosti nastaveni a solidni autodetekci pozadovanych prvku ze zadane stranky.

Jinak uz jsem tim dost nakazen, takze novy stroj bude mit 4x receiver a na parabole je 2x twin (23,5 a 28,2).
uživatel
impaler
24.06.2008, 12:26.26

@impaler:
uz som nieco aj pozrel, to, ze je to postavene na linuxe, nie je ziadny problem ;) prave naopak ;) o rozhovory cez skype nemam ani ja zaujem - podobne na to nemam cas, a priznam sa, ze skype ani nepouzivam, skor by ma na uvod zaujimal princip:

je to klient-server riesenie, cize predpokladam, ze server prijima napr. SAT signal prostrednictvom integrovanych kariet DVB-S a streamuje ho, klienti k nemu pristupuju, citaju a posielaju signal do TV, takto nejako by som si to asi predstavoval, co sa tyka HTPC, mal som v umysle do buducna nieco take doma poskladat (mam doma nejaky ten PC s Thermaltake case-om, vodnym chladenim a pod.), cize poskladat to nebude az taky problem, mam predstavu, ze v obyvacke by sa jeden taky slusny hodil ;) namiesto DVD prehravaca, domaceho kina a podobnych volovin, ktore mozem nahradit jednym HTPC (s BD, diskom, kvalitnym zvukom ...),

dakujem za info, mail sgi320(at)azet(dot)sk, myslim, ze takto zverejneny postaci aj z azetu ;)
uživatel
sgi320
24.06.2008, 13:25.11

pridavam par zaujimavych linkov:

http://xlobby.com/news/wp-content/uploads/2008/06/40-1073-product-sheet.pdf

http://xlobby.com/news/wp-content/uploads/2008/06/xlobby-multi-room-2.pdf

je to komercna verzia, ale vyzera to zaujimavo, otazne su obstaravacie naklady ;) raz to bude snad fungovat aj u nas :D
uživatel
sgi320
24.06.2008, 13:29.52

no a na zaver som mozno nasiel aj riesenie pre mna doma :D

http://www.calrad.com/download/Video%20Passive%20Baluns.pdf

otazkou ostava, kde sa to da kupit (mozno priamo u vyrobcu), idem zistovat
uživatel
sgi320