| 25.06.2008, 06:32.42 | |
Fuba versus Gibertini - DempseyVčera odpoledne jsem se pustil do sestavování antény Giberini 85al.K měření signálu resp. porovnání příjmových vlastností s Fubou 85cm jsem se zatim nedostal,ale rád bych popsal postřehy z mechanické oblasti a montážních vlastností. Obě antény se prodávají jako 85cm - Fuba má direktor 83x83cm,Gibertini 89x83cm (výška/šířka). Gibertinku můžeš upnout na stožár o průměru až 90mm. Co se nastavování antény týče,tak bych hodnotil Gibertinku o něco lépe.Především pohodlnost a přesnost, při nastováníelevačního ůhlu. Kde Gibertini strácí a to na celé čáře,je provedení držáku LNB k hliníkovému krku antény. Něco tak otřesného jsem neviděl ani u levných antén =Noname=. Nekvalitní plast,ledabylé upevnění,samotný LNB se po dotažení všech šroubů houpe jako důchodce v houpacím křesle. Musel jsem to celé spevnit přidaným šroubem zkrz krk a držák samotný.I tak se to stále trochu mele. Ale stejně jsem zvědal,co s tím plastem ještě udělá UV záření.Použití této antény na nějaký multifokus s klasickým držákem,kdy se k ohniskovému LNB chytí ještě jeden třmem,si nedovedu představit... Ovšem, co se týče špičkového multifokusu Vantage,tak zde je situace uplně opačná. Na konci krku jsou už předvrtané otvory s přesnou roztečí jako centrální upínací prvek multifeedu Vantage. V praxi to znamemá,že anténu Gibertini a multifokus Vantage lze použít bez nutnosti používat jeden z LNB na ohnisko. Korpus antény Gibertini je naohýbán z masivního 2,5mm tlustého žárově pozinkovaného Fe plechu. Fuba má korpus také z Fe plechu,ale je o něco slabší a myslim, že to není pozinkované, ale jen opatřené jakousi práškovou barvou či komaxitem.Poslední co bych chtěl porovnat je provedení direktoru. Giberini vzhledem k rozměru působí jako klasické vajíčko a má po celém oblodu vytvořem prolis či jakýsi rigol/nevim, jak lépe to popsat/, který má zabraňovat prohybání a deformaci od silného větru/chytré/.Tohle má Fuba vyřešená pouze klasickým ohnutím po celém obvodu. Příjmové vlastnosti budu porovnávat až mi přijde další Fuba,jelikož jsem musel poslední kousek poslat o dům dál. Zatim zdar. |
![]() Saxon |
| 25.06.2008, 07:59.52 | |
U mňa GI85Al + 4 LNB OK.No je pravda, že ten plast už z princípu dôveru nebudí. Inak s vyhotovením a ziskom par. veľká spokojnosť. |
![]() radonero |
| 25.06.2008, 08:00.28 | |
U mňa GI85Al + 4 LNB OK.No je pravda, že ten plast už z princípu dôveru nebudí. Inak s vyhotovením a ziskom par. veľká spokojnosť. |
![]() radonero |
| 25.06.2008, 08:34.17 | |
RE: @dempsey+AllVždyť se ten držák pod čtyřmi LNB musí třást jako prase.Pokud chce někdo na Gibertini multifeed se 4 LNB,tak ať šáhne po tom Vantage.Je to nejlepší řešení co znám. |
![]() Saxon |
| 25.06.2008, 08:49.02 | |
RE: @dempsey+Alldíki moc saxon ja tiež uvažujem o 4LBN tak že teraz viem čo mám zhánať. |
![]() Jupi |
| 25.06.2008, 09:06.08 | |
SaxonSom veľmi rád že si nezabudol,ale ako vieš viac som zvedavý na tú Fubu. Nezabudni vyskúšať obe na 7°W :))) napr. 11860 V 27500 3/4 a 11996 H 27500 3/4 (v tom horizontále to bude zložité ak nie nemožné) |
![]() dempsey |
| 25.06.2008, 09:11.06 | |
RE: Fuba versus Gibertini - DempseyVím, že Ti jde o Fubu.Tvoje TP určitě vyzkoušim.Osobně si myslim,že větší páru na ohnisku naměřim s Gibertini/větší výška direktoru/. |
![]() Saxon |
| 25.06.2008, 09:15.57 | |
SaxonMusím s tebou souhlasit držák plast konvertoru ta samá skušenost, v jednu chvíli jsem uvažoval zda se vůbec skutečně jedná o výrobek Gib. Po zpevnění přidaným šroubem se pevnost uchycení zlepšila. |
![]() MONY |
| 25.06.2008, 10:01.59 | |
Moje zkušenost taky není zrovna nejlepší,koupil jsem Gibertini 100cm, všechno bylo v pohodě než jsem začal ladit signál, prostě jsem nikde žádný nenašel a přitom na předchozí 60tce noname se stejným konvertorem to nebyl problém. Po několika dnech laborování jsem zjistil, že držák nedrží konvertor v ohnisku, přitom vše vypadalo v pohodě. Takže pár hodin práce a nový nastavitelný držák byl na světě. Od té doby spokojenost. |
![]() Batul |
| 25.06.2008, 10:24.11 | |
RE: Fuba versus Gibertini - DempseyPro běžný příjem je typ antény víceméně lhostejný.Kupovat pro běžný příjem Gibertini apod. Proč? Není sebemenší důvod, sebemenší užitečná výhodička. Jso uto lepší antény, ale to oč jsou lepší, není nikomu na nic. Antény mají smysl právě tyto: a. 60 cm UPC - malá, a když nekdo nechce nic jiného než Astru, je dobrá, a mnohdy k mání i za méně než 500 Kč. b. 85 cm FE obyč za cca 800 Kč - pro šilhání na A1,A3, s možností Hb a A2. c. 105 cm Fe pro motory a jistou rezervu. (Myslím, že 120 cm nepřinese nic navíc, ale nejsem si jist, jestli někde na Nilesatu nebude dobrá). Za cca 1000 Kč. d. 200 cm s táhlovým motorem, tak aby přijímala BBC na 28e. Tohle bude mít řád 10kKč. e. Multibeam T85 za cca 1800 Kč, kde se dá slušně našilhat 28e až 1w. f. Toroidní T90 pro našilhání všeho. Nevidím jediný důvod pro kupování a srovnávání dalších antén. Příjem na nich nebude lepší, přestože anténa sama o sobě lepší být může. Vyhazování peněz. |
![]() Antonín |
| 25.06.2008, 10:25.30 | |
RE: Fuba versus Gibertini - Dempseyto je akorát váš názor,nic víc. |
![]() Saxon |
| 25.06.2008, 10:37.21 | |
RE: Fuba versus Gibertini - DempseyTak si zkuste vedle sebe sestavit levnou 85cm Noname a 85 Fubu.Zkuste si s nima udělat multifokus s rozsahem 20 stupňů.Zkuste si na jejich krk pověsit 4 Twiny.Zkuste se na ty antény podívat po třech letech provozu.Typický názor člověka,který v životě kvalitní anténu nedržel,nemontoval. |
![]() Saxon |
| 25.06.2008, 10:46.24 | |
RE: Fuba versus Gibertini - DempseyOno tá GI má veľmi masívne vyhotovenie a drží na držiaku ako dábel i po silnom vetri sa nehne. Saxon - áno je pravda, že ten pôvodný umelohmotný držiak sa chveje, no nie je to nič dramatické, tie 4 LNB niečo váží, zatiaľ cca 1rok je to OK. No dá sa kúpiť i špec. držiak na viac LNB a ten je kovový a drží ako betón.Mám 23E až 5E a výpadok mám lenak mi to zaváľa aspoň 2cm snehu. |
![]() radonero |
| 25.06.2008, 10:54.31 | |
RE: Fuba versus Gibertini - DempseyHopla.Antén jsem držel a viděl v životě docela dost. Žiju už poměrně dlouho. Tak bych si tím počtem troufl i závodit. Viděl jsem antény i po dvaceti letech provozu. První parabolu jsem namontoval v roce 1986 nebo 87. A ta dvacetiletá slouží dodnes, jen byl vyměněn konvertor. Na 85 cm Fubě bude multifokus 28e až 13e fungovat stejně jako na obyčejné plechové parabole, bude mít stejnou trvanlivost a nikdo tím nezíská nic. Pozoruji ausgerechnet přesně tyto dvě konfigurace, když kouřím na terase doutníček, neklame-li mne paměť visí tam právě čtrtý rok a zatím se nezdá být rozdíl. Možná to přijde v 22. století, ale obávám se, že to nebude moc podstatné. Multifokus 23e až 1w pro změnu nebude fungovat dobře ani té Fubě, o rozsahu 28e a 1w ani nemluvě, krajní družice budou za horšího počasí vypadávat, kostičkovat, i když bude za větrem (přestože to bude lepší než na noname). Pro tyto případy je už lepší ba nutné si koupit přinejmenším multibeam, který funguje lépe, vejdou tam normální LNB a stojí zhruba stejně co ta Fuba. Jinak řešeno platí, co jsem už napsal: má to bezpochyby lepší vlastnosti, ale k ničemu. Ad. urážky: Především je to typický názor člověka, který nic neprodává a nemusí natlačit svým kunčoftů předražená řešení, protože nežije z jejich peněz, tak jako to vidí denně okolo sebe. Nejsem vůbec pro nekvalitu, ale jak vyčuraní satelitní montážníci škubou lidi, to je někdy těžké zkousnout. Přičemž jim pak většinou přišroubují parabolu na střechu ke komínu. Jediné, co si člověk řekne, aby to ustál bez nutnosti někomu jednu vrazit, je to, že je zase oškubou jiní. |
![]() Antonín |
| 25.06.2008, 10:59.49 | |
radonero...však sem uvedol teho Vantage.Když přehlédnu ten plastovej držák,je cena Gibertinky oproti levným neznačkovým anténám adekvátní. Kdo tyhle antény/Fuba,GI/ měl v ruce,musí mi to potvrdit. Tím končím zde, i v zaměstnání a vyrážím k vodě.Zdar |
![]() Saxon |
| 25.06.2008, 11:02.11 | |
RE: Fuba versus Gibertini - DempseyVeľmi slušné vyhotovenie má i FTE, si to môže prakticky každý v obchode porovnať.Je pravdou, že niektoré no name nestoja za nič, najmä´tie, čo úchyt na stožiar majú z plastu. |
![]() radonero |
| 25.06.2008, 11:06.00 | |
antonínNa Fubě funguje rozsah 28,5 až 13E lépe než na levné anténě.Rozsah 28 až 1W na 85cm Fubě i levné anténě je krávovina. Na Fubě lze provozovat multifokus 42E až 19,2E spolehlivě, na levné nikoliv. Jak by řekla Barbora Tachecí - tohle jsou fakta,skutečnosti. a na závěr - nikoho jsem neurážel.Přeji vám hezký den. |
![]() Saxon |
| 25.06.2008, 11:11.44 | |
SaxonK vode vyrážam i ja, mne sú veci jasné a s Tebou súhlasím,čau. Kto mä pochybnosti nech to omrkne v obchode. |
![]() radonero |
| 25.06.2008, 11:54.45 | |
@SaxonPodle Barbory Tachecí je faktem např. i to, že v ČR žije 8 milionů lidí, jak v jednom pořadu, dokonce 2 krát za sebou, hrdě zopakovala + jiné nesmysly, takže tímhle tím bezpáteřním individuem bych se tu raději moc neoháněl...ale to už je naprosto off topic :) :) :) |
![]() D2MAC |
| 25.06.2008, 12:18.18 | |
Fuba versus Gibertiniaby sme sa vrátili k téme-ide a išlo aj pred časom o porovnanie týchto dvoch značiek. Teda hlavne o porovnanie Fuby 85x85 a Gibertini väčšieho rozmeru.Keďže Saxon tú možnosť má-slúbil mi priame porovnanie s rovnakými LNB na rovnakých pozíciách a TP s čo najlepším možným doladením.Porovnanie s vybranými typmi noname výrobkov može byť len k prospechu, ale to by si na to musel Saxon nájsť viac času. :))) :))) :))) Mne však ide len o prvé dva výrobky |
![]() dempsey |
| 25.06.2008, 13:08.17 | |
Kathrein CAS 90Tak zrovna jsem přivezl Kathrein CAS 90.To je panečku anténa!Samozřejmě s orig.LNB UAS.To by Antonín mrkal.Vykouřil jsem na bakóně méně doutníků a pořídil něco pořádného. |
![]() Promax |
| 25.06.2008, 13:25.28 | |
RE: Fuba versus Gibertini - DempseyMrkal bych úžasem.Možná bych i spadnul ze židle tím mrkáním. Co lepšího ti přinesla oproti obyčejné anténě? Určitě nějakou závažnou parádu jako je šilhání 42e až 19e. To bych taky užasnul, kdybych viděl takového šilhače, který by nestál o 13e, 10e, 5e, 1W, 4W atd...ledaže by si na ně pořídil druhou FUBA anténu. No já a můj doutník myslíme, že by toroidní anténa splnila zadání lépe (a s lepším výsledkem stran odolnosti proti počasí). Pořádný doutník stojí zhruba to, co anténa. Takže cena antény mne rozhodně nijak osobně netrápí, všechny jsou velmi levné už tak patnáctlet. Jenom vidím naivní triky s propagací nepotřebných nesmyslů. Pořádný doutník totiž nějaký zážitek navíc poskytuje. Takže má smysl. Většina pořádných věcí totiž přinese lepší funkci. Audi nebo BMW je lepší auto, než Škodovka, televize Pioneer nebo Sony jsou lepší, než LG nebo Wang-li-pchu. A jsou užitečnější. Malinko diskutabilnější je to u hodinek, ale tam jde spíše o šperk, než o ukazatel času, protože Royal Oak ukazují čas jistě stejně, jako Primky. Jenže drahá anténa tzv. značková, nepřinese víceméně nic. Snad jenom jako šperk? Ale co... Koneckonců jsou lidi, co kouří cigarety, případně dokonce doutníky s vanilkovou příchutí. Jsou také jistě lidi, kteří si koupí Gibertini nebo Kathrein a udělá jim to radost. Když ví, oč jde, je to jejich věc. Já jim to neberu. P.S. Žádný balkón bych NIKDY ke kouření nepoužil. To je zřejmě další věc, kterou jsi moc nepochopil. |
![]() Antonín |
| 25.06.2008, 13:32.18 | |
Fuba versus Gibertinipre úplnosť:V pôvodnom príspevku som tiež písal, že používam roky motor a nemienim sa ho vzdať a aj preto mi ide o anténu čo najmenšiu. Zmienky o "šilhání" a podobnom využití sú možno tiež zaujímavé, ale tieto hodnoty pre mňa užitočné nie sú. /to pre tých,ktorí nepoznajú súvislosti/ |
![]() dempsey |
| 25.06.2008, 14:33.47 | |
to saxonDiky za srovnání, nenech se znechutit některými reakcemi, každý at si koupí, co chce. Ješitnost a netolerance od Antonína mě někdy překvapuje, nemá to zapotřebí... |
![]() tukan |
| 25.06.2008, 14:40.10 | |
RE: Fuba versus Gibertini - DempseySdílím Antonínovu teorii, že extra značková (přemrštěná cena) nepřinese nic více než kvalitní např. IT paraboly od Impexy, které mimo jiné používá UPC, dnes už i většinou Digi ...Nebavím se o DX příjmu pro pár fajnšmekrů!!! Nedávno si jeden zákazník (bydlí v DE, chatu má u nás) přivezl z DE parabolu Kathrein (90cm typ nevím). Cenovka vč Quad LNB byla 299Eur!! Mechanické provedení a povrchová úprava byly ovšem více než precizní!! Klidně by se dala umístit do válečné zóny (nadsázka), jak bytelné měla uchcení a konstrukci. Místo LNB můžeš klidně osadit slona, parabola bude držet!! Ovšem nic víc, nic míň jsem na ni nechytil. V rukách jsem měl jak Gibertiny, FUBY, Triaxy, hypermarketovky a já nevím jaké ještě, vždy jsem se vrátil k IT parabolám, které svým poměrem kvalita/cena/výkon jsou bezkonkurenční. K hypermarketovkám, cca před rokem jsem jednomu nešťasníkovi, který si koupil komplet v marketu, měnil parabolu. Tu starou mi dal, používám ji jako odstrašující příklad. Funguje to spolehlivě! :))) :))) |
![]() Zip |
| 25.06.2008, 14:41.48 | |
K Antoninovnu rozdeleniu antenV podstate suhlas so vsetkym, co napisal. Jedine naozaj skor ako Fe anteny uprednostnujem hlinikove. Kvoli vahe, pohodlnosti pri montazi, koroziam. Par sto korun navyse nerozhoduje ... Z hladiska funkcneho je to ale fuk.K zakladnej otazke - ci Fuba alebo Gilbertiny tazko nieco povedat. Skor si myslim, ze taketo hrube porovnanie neda nejaky vysledok, pretoze ten viac ako samotnou kvalitou anteny bude ovplyvneny preciznostou montaze. Montujem prilezitostne (znamym, kamosom) ako hobby, takze prilis skusenosti nemam, ale nejake su ... V zasade: - na klasicku "silhaciu" zostavu 28-23-19-13 vyhovie 85 cm akakolvek (Noname, Gilbertiny, Fuba - vsetko da plus minus rovnaky vysledok, zalezi viac na preciznosti naladenia a podmienkach montaze). - na vacsie silhanie treba pouzit toroidku, pripadne multifokus (ak vyhovie zadaniu). - ak je poziadavka motor tak povesit nan 85-100 cm Al. Zasa zo skusenosti je jedno, ci je to Gilbertini, Fuba, ci Noname. Zatial slapalo vsetko OK, ked boli dobre priestorove moznosti. |
![]() JanoHels |
| 25.06.2008, 15:05.07 | |
Porovnávanieparabol možno nieje šťastný nápad , podobne ako u LNB , k čomu sme dospeli v nedávnej diskusii..Gibertini napr. pri expedícii zo skladu fotografuje odberatelov, ktorí prekročia limit naukladaných antén na sebe a týmto vedome prichádzajú o prípadnú záruku.. Takáto kopa antén tu poblízku existuje , vzorka môže byť práve z podobnej .. alebo mohla mať iný pohnutý osud.. |
![]() P 222 |
| 25.06.2008, 15:27.38 | |
RE: Fuba versus Gibertini - DempseyVelmi dobré mechanické provedení mají paraboly 80 cm od emosu, v kategorii těchto parabol nemají konkurenci. |
![]() sirda |
| 25.06.2008, 16:18.49 | |
Pro AntonínaSamozřejmě že mi nic nepřinesla,jenom radost.Jinak pro zábavu mám EGIS ROTOR a 180 od Kathreina. |
![]() Promax |
| 25.06.2008, 17:40.10 | |
trocha konkrétních údajů...Přehled cen vybraných 85cm v jednom moravském VO.857 kč s DPH - cena za hliníkovou No name 1.089,- Kč s DPH - cena za duralovou Gibertini 1.357,- Kč s DPH - cena za hliníkovou Fubu No name má šit plastový korpus,jeden třmen na uchycení ke stožáru,hliníkový krk je pouze nasunut do plastové mufny a dotaže dvěma centimetrový samořezy/zkuste si s tímto krkem po roce provozu zamlejt/.Dál pokračovat nebudu,všichni ji známe..... Fuba i GI mají korpus ocelový,dva třmeny pro uchycení ke stožáru,uchycení krku je nehybné a naprosto vyhovující. Jen na okraj bych dodal,že je i možnost výběru z více odstínů. Řešit příjmové vlastnosti v ohnisku,při šilhání atd. je vlastně zbytečné.Já jsem řešil pouze mechanické vlastnosti současných produktů na trhu.Jestli je někdo z vás považuje za zbytečné,prosim..... Vychcanost a oškubávání zákazníka,to je teda argument.... Rv |
![]() Saxon |
| 25.06.2008, 17:51.09 | |
RE: Fuba versus Gibertini - Dempseyjěště doplňuji,že jiné odstíny jsou za stejnou cenu jako bílý.A železné paraboly neberu jako měrnou minci.Zákazník bude jistě rád,že jsem mu ušetřil dvě,tři stovky až bude mít za deset let na střeše lišku... |
![]() Saxon |
| 25.06.2008, 20:57.53 | |
RE: Fuba versus Gibertini - DempseyNejdražší značku co montuji, je mascom, jinak noname. 60ky(do 300,-) na astru 19.2 nebo 23.5, 80ky(499,-) pro max. 2konvertory a mascom 85/85(do 700,-) na 3 a více konvertorů. Pro motor lépe hliník.Souhlas s antonínem, ta značka mi ten signál nechytne. Samozřejmě pokud by ta nonamka nebyla vyloženě křivá. Souhlas i se Saxonem, že hlavní důvod jeho testování byly mechanické vlastnosti. Na tu mascomku 85/85 s hranatým (pádlem) bych se nebál pověsit klidně třeba i 4quady s kusem ledu. Dražší anténa pro normální rozsah pro mne nemá smysl. @antonín S těma hodinkama jsi mě potěšil. Je to samozřejmě o šperku. Nevím, možná jsi už dlouho nestudoval vývoj a ceník Primek. Zkus kouknout, dávno není co bývalo a vůbec bych se za ně nestyděl.. Moje půl roku staré natahovací ruské Poljoty ubíhaj cca 20s za den. Nese.re mě to. I když Hubloty bych bral.. ;) Hello |
![]() Tomik535 |
| 25.06.2008, 21:03.20 | |
Jen překopíruju z minula:Právě jsem se vrátil z montáže.Používál jsem zmiňovaný multifokus Vantage. Přál bych každému si vyzkoušet tu prácičku s těmito komponenty. Prostě radost. U multifokusu se dá pomocí dvou metrických šroubků na příslušných místech štelovat: 1) Tvar ohnutého drátu vůči parabole ve VŠECH rovinách, jeho základní výška (pod/nad LNB), základní vzdálenost od paraboly, azimutální rozsah dle potřeby k jedné ze stran. 2) Azimutální vzdálenost LNB. 3) ,,Elevace LNB,,. 4) Dvě základní ohniskové vzdálenosti (před drátem/za drátem) 5) Dvě základní výšky (nad drátem/pod drátem) 6) Plynule regulovatelná výška. 7) Střižení ke středu/od středu. Pomocí metrického šroubku 3mm na dotažení objímky: 1) Plynule ohnisková vzdálenost. 2) Skew. Konstrukce pevná. Zdá se Vám 480 Kč MC moc ? Mě k Fubě NE. -------------- Jinak bez komentáře. R^ |
![]() mirasat |