Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
06.07.2008, 22:06.32

Mimo SAT:Linux

Zdravim. Ktoru distribuciu Linuxu by bolo najlepsie natlacit do pc pentium 2 350MHz 96MB RAM 4Gb disk tak,aby to aspon nejako behalo.
...ide me aj o gui...
uživatel
Nextwave
06.07.2008, 22:14.20

RE: Mimo SAT:Linux

Kubuntu. to je dobrá free distribuce. to sem rozchodil i na tom předpotopním křápu co používám na první pokus. jinak tam nic nechodilo (zkoušel jsem asi celkem tři)
www.kubuntu.cz
uživatel
vortimond
06.07.2008, 22:18.08

a nebo pak existuje ubuntu a to je snad ještě míň hardwarově náročný. sou to vynikající distra pro začátečníky.
uživatel
vortimond
06.07.2008, 22:20.44

anebo xubuntu :)
uživatel
bublajs
06.07.2008, 22:22.02

ubuntu neni nenarocny vortimonde, to at si rovnou sapne sabayon a neni co resit. to ale musi vsechno znekolikanasobit !
uživatel
bublajs
06.07.2008, 22:28.41

celkově rozumný provozuschopný PC začíná někde na 700Mhz a 128 RAM a 10 GB harddisk. tohle už je hrůza.
uživatel
vortimond
06.07.2008, 22:33.10

ty ses hruza. zlaty kompy na par megahertzich . v ty dobe byl kod efektivni dneska ne. nespekuluj a nereaguj na me. je to hodne OT.
uživatel
bublajs
06.07.2008, 22:34.52

linux

ak o tom neviete tak linux dolinuxoval...
uživatel
lubo540
06.07.2008, 22:36.11

já na tebe nereaguju frajírku. jenom se divím kde vzal takovej šrot.
uživatel
vortimond
06.07.2008, 22:36.23

lubo540: a bill brana ma zavreno a dela lidem papa :)
uživatel
bublajs
06.07.2008, 22:40.58

xubuntu.cz :
Xubuntu je distribuce operačního systému GNU/Linux na bázi Ubuntu. Nemá takové hardwarové požadavky, a je mnohem rychlejší a stabilnější než Ubuntu nebo Kubuntu, protože obsahuje pracovní prostředí Xfce , které ho činí ideálním operačním systémem pro staré a pomalé počítače, malé klientské sítě nebo pro ty, kdo chtějí méně zatěžovat svůj hardware.
uživatel
bublajs
06.07.2008, 22:43.52

celkově seš trapnej jak píšeš "vůbec na mě nereaguj". seš velkej mistr. ale neměl by ses tak povyšovat. všichni totiž něco umíme.
uživatel
vortimond
06.07.2008, 22:45.23

Red Hat 7 (7.1) mi volakedy slapal na PIII, myslim, ze aj ta PII by to zvladla :O) skus pohladat ...co sa tyka GUI - Gnome aj KDE bez problemov, btw. pokial si dobre pamatam, tak ubuntu ako aj vsetky jeho alternativy (k, x, myth, edu ...) maju zaklad (kernel) z debianu, mozno vhodnou alternativou by bolo v tomto pripade aj SuSE
uživatel
sgi320
06.07.2008, 22:46.15

vortimond: tvuj prispevek je projev udivu ? mel by si spis poradit, coz ti zjevne v posledni dobe vubec nejde ...
uživatel
bublajs
06.07.2008, 22:50.18

sgi: ze ty mu s takovym nickem neporadis spis solaris, ten behal na O2 , to je vykonostne tak srovnatelny ....
uživatel
bublajs
06.07.2008, 22:52.40

:D na SGI bezi odjakziva irix, solaris funguje na SUNoch :D
ja sa snazim radit realne veci a nie trieskat od brucha :)
uživatel
sgi320
06.07.2008, 22:52.43

rozhodně nejsem takovej idiot abych tady někomu třeba opravoval chybky v cizích slovech a podobně. natož abych psal jakej je to (nevhodné slovo). přestože mi angličtina nebo němčina nedělá problém.
uživatel
vortimond
06.07.2008, 23:12.40

celkově jestli je linux komunita plná takovejch namyšlenejch frajírků jako seš ty tak se bill rozhodně nemá čeho bát :laughing:
uživatel
vortimond
06.07.2008, 23:22.44

zaradit bublajsa do linux (unix) komunity sa mi zda takmer smiesne :D, ale tema je o inom ...
uživatel
sgi320
06.07.2008, 23:37.22

Zkus PClinuxOS 2007, je v plne ceske verzi. Je maly a rychly, v pohode bude slapat na starsim hw. Dal bych pak uvazoval o Fedora 9 s uzivatelsky nastavenou instalaci. Fedora je uz docela bumbrlicek, ve srovnani s PCLOS. Ale je tam vse potrebne pro beznou praci.

RH 7.1 nebyla uplne povedena distribuce, to spise bych doporucil 7.2 nebo posledni "free" RH 9.
uživatel
Dusan
07.07.2008, 00:12.31

Podívej se na www.mandrivalinux.cz a pročti si příspěvky pod diskusí na hlavní straně o výsledcích ankety o nejoblíbenější distribuci, dále tam nalezneš odkaz na vlastní tuto anketu a další potřebné odkazy na ostatní distribuce, jejich porovnání atd. Včetně informací, co je vhodné pro tvůj typ PC... ( mám dojem, že o něčem takovém je zmínka pro změnu v diskusi pod anketou nebo je tam někde přímo odkaz na distribuce, co tak nezatíží PC a jsou vhodné pro takový starší stroječek...)Klasicky platí jako u DM apod. napřed si hodně počíst, pak se ptát a jednat atd.
uživatel
JoséBrtník
07.07.2008, 07:03.32

Linux

Chjoo, co takhle se prohraba v FTP archivech :) asi neikdo nezkousel. Jinak moje osobni doporuceni je Debian nebo nebo Slackware. Jsou to distra u kterych bezi instal z prikzovky (vesmes se da pohodlne sehnat i pomerne novejsi jadro) imho s 96 MB ramky toho moc od Desktop manageru cekat nemuzes doporucuji nejakou postarsi verzi Xface. Kazdopadene existuje i druha ceste na nejakem silnem stroji si vytvorit (zkompilovat) gentoo primo pro tvuj typ procesoru, mozna ze ti to pobezi i z nejaky flashky :). Kazdpadne to chce nejdrive nacerpat informace a pak by si se takhle neptal. Zkus si projit treba prirucky na abclinuxu.
uživatel
linuxik
07.07.2008, 08:40.02

Na podobném stroji jsem spustil mandrake 9.2. i slackware i ubuntu.
Dokonce funguje md9.2 i na PII 100MHz, 32MB, 1GB HDD.
(Ale jenom s textovým módem - což je mimochodem asi hlavní rada pro Nextware - nepředpokládej grafiku. Linux v grafickém módu je o kus pomalejší než windows. Na čemkoliv pod těch 700 Mhz vůbec neinstaluj grafické rozhraní, a řekl bych, že nainstaluješ cokoliv - zejména, když koukneš na starší distribuce - možná ne gentoo, protože to používá asi jenom aktuální softy.
(a když windows, tak si pro ten stroj zkus opatřit W2K, poběží to na tom a je to poměrně robustní soft.)
uživatel
Antonín
07.07.2008, 09:51.06

suhlas s linuxikom, treba sa prehrabat na nete ;)
GUI pobezi aj na tej PII-350, mozno trosku napovie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Linux_distributions
http://polishlinux.org/choose/linux-on-old-hardware/
http://www.linux.com/feature/52134

mozno najvhodnejsim riesenim bude:
http://www.damnsmalllinux.org/index.html :D

P.S. - neodpustim si poznamku - ked sa niekto pyta na distribuciu linuxu s beziacim GUI, tak mu nebudem radit "konzolove" alternativy a uz vobec nie "robustni soft" :D
uživatel
sgi320
07.07.2008, 10:00.17

Antonine, dovoluji si tvrdit, ze tyto nize zminene informace se nezakladaji na tvoji zkusenosti ale jen na spekulech. jen ta prvni je pravdiva. bohuzel jen castecne. neb jak znamo oken je hnedle nekolik .
..Linux v grafickém módu je o kus pomalejší než windows ....
...Na čemkoliv pod těch 700 Mhz vůbec neinstaluj grafické rozhran....
...možná ne gentoo...

PS: zlata 486 a serfovani po akademicky siti s Xkama a neckama.
uživatel
bublajs
07.07.2008, 10:02.31

mimoriadne musim suhlasit s bublajsom :D
uživatel
sgi320
07.07.2008, 10:08.41

sgi320: promin za ten solarix. sem to poplet :) byl sem tenkrat asi moc odvarenej z photoshopu kterej na ty O2 bezel :(
uživatel
bublajs
07.07.2008, 10:12.06

to je v pohode, ja tiez castokrat pisem o jednom a rozmyslam nad niecim inym ;)
btw. Solaris je dnes asi to najlepsie medzi unixmi ;)
dokonca existuje uz aj opensolaris, ale to len na margo ;)
uživatel
sgi320
07.07.2008, 13:22.33

Solaris je mozna "nejlepsi unix", ale neni urcen pro desktopy...

Na Pentiu II mi onehda dobre bezel RH 6.2 i s Gnome, nebo SuSE 6.4 s KDE. Pred tim je dobre si proverit podporu komponentu - zakl. deska/chipset, graf. karta atd - proti volene distribuci... Distribuce s jadrem 2.4.x by mely na starsim hw bezet, jadra 2.6.x jsou sice generacne lepsi, ale jsou orientovana uz vice na multimedia / 3D GUI a na starsich masinach by kernel byl uz moc objemnej...
uživatel
Dusan
07.07.2008, 13:51.01

tohle vlákno bych celý rm -rf / ... nevím jak ty vaše cent,buntu,mdk,mdv,rh a podobny funguji a jak ne,...videl sem tudokoce doporučení debianu a slackware, to musím jediný pochválit. Osobně bych doporučil ted debian stable (etch) jsou tam starsi veci ale funguje to ok,..rozhodne jako grafický rozhraní nedoporučuju kde, ani gnome,..ale něco lehčejšího jako jsou jwm, blackbox, e17 a podobne,...a nějaký kecy o grafickým rozhraní pod 700MHz sou naprosto směšný. Osobně to provozuji na starým notebooku P100, 24MB ram a trident grafikou 512kB ... použitelný to samozřejmě je naprosto v pohodě.
uživatel
Pavel_K
07.07.2008, 14:25.46

@Dusan: opensolaris bezi pohodlne na desktopoch ;), momentalne je to asi najpouzitelnejsi (mozno nie spravny vyraz) unix (na tom sa uz zhodli viacere hlavy)
- s ostatnym sa da suhlasit, az na 2.6

@Pavel: :D kazdy tu nieco odporuca, nech si Nextwave vyberie, co uzna za vhodne, moznosti ma dost ;) co sa tyka gui, to nebola polemika, to je jednoducho fakt, ze to pobezi (aj kde, aj gnome, aj jwm, aj ine) ;)
uživatel
sgi320
07.07.2008, 17:28.05

Mimo SAT:Linux

Souhlas s JoseBrtnik. Sam jsem presel s XP (Vista me nenadchl) na Mandrivu 2008.1 a prostredi KDE 4. Jsem spokojenej rychlejsi, spolehlivejsi, bez viru ... zatym... a programy jsou jaksi pratelskejsi a daji se upravit jak se mi libi. Jinak doporucuji na te strance Mandrivy je tam ke stahnouti program na skousku One na jednom CD . Tak to skus a uvidis co to dela. Co vim to chodi i na velice slabych strojich. Ja ho skousel na chalupe na starem zeleze kde ani XP nemohou instalovat a chodilo to. Samo ze 3D animace nebo super grafika nebude. Jinak mohou upozornit na tochu problemu s instalaci tiskarny a web kamery. Jinak doporucuji jine forum tady je to o satelitech snad i kdyz obcas se to dotyka i pc. :8)
uživatel
aslivins
07.07.2008, 22:44.49

zkuste gentoo a mozna ze si ty frky o mandrive nechate pro nepratele.
jedno a to samy gentoo mi chodilo s KDE na 2Ghz procaku a i na routeru s P75, experimentalne i s fluxem :)
mandrivu ala mdk nebrat :)
uživatel
bublajs
08.07.2008, 09:41.18

1. To, co jsem napsal se nezakládá na dojmech. Nikdy se nedopouštím této věci - zde jinak časté. Jenom jsi si to vyložil po svém.
Definitivně tvrdím, že linux v jiném než textovém módu (třeba s GNOME nebo KDE) je na pomalejších kompech na nic a přinejmenším že není výrazně rychlejší, než W98 na stejném stroji (a to co jsem viděl bylo spíše pomalejší - grafické editory apod.). Že tím jde brouzdat s xkama nepochybuji, ale o tom jsem nic nepsal, neb to je asi tak všechno. Chodilo, to bezpochyby jo, ale k čemu bylo KDE na P75? K práci? Jestli u tebe jo, tak to asi máme jinak rychlé prsty.
2. Instalovat Gentoo na starých počítačích někdy nevede k cíli. Zejména pokud to není procesor orig. Intel. Narazil jsem tak kdysi s nějakým procesorem IBM (120MHZ). Asi by to bylo bývalo šlo nějak prorazit a zmotané vazby dát do pořádku, ale rozhodně to není práce pro začátečníka, chvilku jsem se v tom vrtal, ale nemělo to konce. Taky LiveCD Gentoo myslím chce minimálně 686 a 128MB paměti, jinak se ani nespustí (nebo spadne?).
3. Na starých kompech v textovém módu není zase tak výrazný rozdíl mezi distribucemi, ledaže to má nějaké speciální přání a důvody.
Na starých kompech v grafickém módu (a o to tady jde!), hmm to je otázka. Nové distribuce rozhodně nejsou optimalizované na staré procesory, staré chipsety, malé paměti apod. Podle mého nejrychlejší bude gentoo, pokud neexistuje nějaká special way pro old timery. Budeš asi muset použít instalaci s počítačem připojeným k síti a Minimal CD, myslím, že LiveCD s tím nepůjde spustit (?).
uživatel
Antonín
08.07.2008, 10:02.29

spatne sis vylozil to co sem napsal. P75 s fluxem :)
uživatel
bublajs
08.07.2008, 10:15.26

Asi jo :-)
uživatel
Antonín