Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
23.08.2008, 14:09.55

Anténní zesilovač

Dobrý den,
Pokazilo se mi trafo na mém současném zesilovači, a tak sháním nový anténní zesilovač.

Mám to doma zapojené tak, že na půdě je z antény rozvedený signál do více televizí, zesilovač byl zapojený u jedné televize a tak zesiloval i ostatní televizory v domácnosti.

Je možné takovým způsobem použít třeba tento zesilovač - http://aukro.cz/item422627334_antenni_zesilovac_s_napajecem_a_vyhybkou.html

Díky.
uživatel
zvonicek
23.08.2008, 14:25.59

RE: Anténní zesilovač

Ten zesilovac na aukru stoji za hovnajs, jinak jestli se ti pokazilo to trafo, tak proste kup novy napajeci adapter, stoji kolem 120Kc a hotovo.
A jestli tam mas nejaky domovni zesilovac, kde je zdroj soucasti zesilovace, nech to nekde opravit, nebude zase takova castka.
uživatel
J a
23.08.2008, 14:33.09

Mám podobný, jako je na tom aukru, taky adaptér a do konektoru zapojeny koax a kabel od adaptéru.

Na adaptéru mi přestala svítit kontrolka. Takže když si koupím jakýkoliv adaptér se stejnými parametry, jako ten současný (12V/250mA) a kabel zapojím do konektoru, bude to fungovat stejně jako dříve?
uživatel
zvonicek
23.08.2008, 14:36.53

tak jsem takový adaptér našel tady - http://www.eusat.com/napajeci-zdroje/ac-12v-250ma/ - ale je třikrát dražší, než ten komplet z aukra..

Jo a asi přesně tento zesilovač mám, alespoň podle té fotky (zn. ZOLAN): http://www.tipa.eu/cz/produkt/14420006-antenni-zdroj-12v|250ma-s-vyhybkou/
uživatel
zvonicek
23.08.2008, 14:58.54

Jestli tam máš zesák v sítu, kupsi to trafko z toho aukra a máš ještě jeden zesák v rezervě. To trafo má asi jen 100mA, ale to na něho v pohodě stačí. Problém je spíš ten vyhlazovací kondík 100mF/16V, který rychleji vyschne. V tom dražším ho přímo napsali(680mF/40V) a to je sympatické, vydrží ti déle. V ještě výkonnějších(např. 1A) je už stabilizátor chlazený. Ale nejdřív se podívej proč ti vlastně přestalo jít to tvoje, zda to není zkratem v koaxu(nebo výhýbce), zesák by ten zkrat udělat neměl(max. voda). Pak v něm odchází ten nechlazený stabilizátor. Mohl bys tak odpálit i to nové. Kdyby sis ho troufnul rozebrat a spojit dvě z těch tří nožek stabilizátoru(vstup a výstup-kromě země), určitě pojede dál, několikrát vyzkoušeno. Napětí pak bude sice trochu vyšší, ale ten zesák ho v pohodě snese, zvlášť při delším kabelu k anténě. Možná odešlo jedno z vinutí trafka, ale to se stává vyjímečně.
Škoda, že poštovné je dražší než ta součástka. Mám jich doma rozebraných a odpálených asi 30. Když někomu odejde, tak nějaké zase zprovozním.. :)))
uživatel
Tomik535
23.08.2008, 14:59.09

Na tu imitaci zesilovace staci zdroj 100mA a ten stoji max.150Kc a byva k mani v kazde elektro prodejne
uživatel
J a
23.08.2008, 15:01.23

PS - chtel bych videt 680mF v te krabicce :))))))))))
uživatel
J a
23.08.2008, 15:07.54

@Ja - Zkouška?
Nemám na klávesnici mikro..stejně to asi nepoznal..
Já tam pak valím 1mili/16. Když už, tak už, mám jich doma plné tišťáky.. R^
uživatel
Tomik535
23.08.2008, 15:16.14

V sítu nic nemám, aspoň si teda myslím :-) Jen tento zesilovač.

Jak zjistím, jestli se to stalo zkratem v koaxu/ve výhybce ?

No, asi si koupím nový zdroj i výhybku, ten stejný model, co mám teď, viz můj předchozí link na tipa.eu.. Rozdělávat trafo bych raději nezkoušel :)))
uživatel
zvonicek
23.08.2008, 15:21.43

Odpoj koaxial z vyhybky a pokud se kontrolka rozsviti, je tam nekde zkrat. Po vymene ho zapni jen na chvilku, jestli se rozsviti, pokud ne , je tam opet nekde zkrat.

Kondik na 16V je malo, origo tam byva na 25 a casto jsem na nem nameril 26-27V, proto to kolikrat do roka odchazi. Dostacujici nahrada je 220-470uF/35V.
uživatel
J a
23.08.2008, 15:26.30

Jedině změřením, teda pokud to nebude hned někde vidět..

Já bych koupil to z toho Aukra. Uvidíš, že ti bude stačit a ještě máš v zásobě druhý zesák zdarma..mimochodem ta SVAtrojka není špatná, slabší zesílení, ale se ti nebude rozkmitávat(záleží jaký máš doma signál)
Používám ho nejčastěji.
Vsaď se, že tam v té anténě ten zesák je.. :)))
Pro symetr.člen bys to trafo nepotřeboval..Hello
uživatel
Tomik535
23.08.2008, 15:34.26

No, teď, když jsem bez zesilovače, tak ČT1/2 nejde skoro vůbec vidět, Nova je na tom trochu líp, je barevná, ale zvuk taky nejde. Primu chytáme jen přes satelit :)))

Tak já zkusím ten z toho aukra, doufám, že bude fungovat. Nebo mám jít raději do toho stejného, jako mám teď, když je ten obraz bez zesáku tak špatný ??
uživatel
zvonicek
23.08.2008, 15:38.39

Takhle se to dá samozřejmě jednoduše odzkoušet, jen jsem nepředpokládal, že ti ještě stabil. ještě při tak dlouhém chodu do zkratu přežil..

@Ja
Je možné, že v některých bývá i na 25V, nekoukám a házím do koše, ale pokud je na výstupu stabilizátoru 12V jak má být, tak nevidím důvod tam dávat vyšší, než na 16. 1mili na 35 by se mi tam težko umisťoval..Vstupní U většinou neměřím, ale ještě jsem netrefil, že by na některém bylo víc než nějakých 17-18. To se pak nedivím, že odejde rychle, když tam je i 27. Hello
uživatel
Tomik535
23.08.2008, 15:42.16

S nenapájeným zesákem ten signál nepoznáš, je téměř neprůchozí, signál musí být horší, než kdyby tam byl symetriz. člen.
uživatel
Tomik535
23.08.2008, 15:54.34

Jedině, že bys ten kondík dával ještě před stabilizátor, ale k tomu není důvod(kromě teoreticky většího proudového rázu přes stabilizátor při prvním nabití po zasunutí do sítě, ale to se nedělá často), zbytečně se to napětí ještě zvyšuje.
uživatel
Tomik535
23.08.2008, 15:55.51

Kolego, ten kondenzator je pred stabilizatorem a tam byva napeti o hodne vyssi. Na vystup stabilizatoru se dava kondik max do 1uF (proc tomu tak je se podivej do datasheetu tech 78L12) ale v techto zdrojich neni zadny. 1mF je tak zcela zbytecny, ale vejde se tam.

Jinak ty zesilovace stojej vic nez za (nevhodné slovo) a to ze jede je nahoda a nebo nevis jak to muze jet s necim kvalitnejsim. Zasadni problemy techto zesilovacu jsou dva a to - absence stineni a zadny ladeny prvek, takze to zesiluje vsechno a nasledne to kmita jako blbe.

Kdyz jsme delali odladeni pro mobilkom, tak vsude kde jejich zakladnovka rusila TV, meli lide tyhle polsky kramy (az na cca 3 pripady ze 100). Divim se jak je mozne ze se takovy ksindl vubec prodava.
uživatel
J a
23.08.2008, 15:57.31

No clovece, znas ty vubec jak vypada takovy zdroj ? Si snad delas (nevhodné slovo), ze ten kondik neni pred stabilizatorem ?!?!?
Nechtel bych byt tvym zakaznikem, BTW mas vubec vyhl 50/78 a odpovidajici ZL ?
uživatel
J a
23.08.2008, 16:03.05

Vždyť o tom jsem psal, možná jsi nečetl ten poslední. Já ho pak dám za. Vím, že ta kapacita je zbytečná, ale mám jich hodně v provedení s nožkama vedle sebe a krásně tam na výšku vlezou a stabilizátor je v pohodě snáší. Hello
uživatel
Tomik535
23.08.2008, 16:07.52

Nikde jsem přece nepsal, že ten původní není před stab. Vyhlášku mám dávno propadlou, já ji nepotřebuji :8)
uživatel
Tomik535
23.08.2008, 16:20.39

fu, trafo, gretz, 470u, 100n, 78(9)L15(12), 22u, 100n.
uživatel
D2MAC
23.08.2008, 16:29.22

@D2MAC
To je to lepší. V některých polských není ani gretz. Vystačí si s jednou :)))
Natož ty výstupní 22mikro nebo 100nano.
uživatel
Tomik535
23.08.2008, 16:43.08

RE:Antenny zosilovac

Neviem naco sa tolko bavite o kondiku.Jeho kapacita pri tak malych prudovych odberoch staci 100 mikro,dolezitejsie je napetie(aspon 35v) a kvalita,no to je vsetko nepodstatne pre dotazovatela,lebo je velmi mala pravdepodobnost skratovaneho kondika a vyschnuty sa prejavi iba rusenim.Po dlhodobom skrate je urcite odpaleny 78L12-polozka za mozno 5 korun.Doporucujem vymenit 78L12 odpojit koax od zdroja-kontrolka bude svietit a potom hladat skrat(staci vlakno opletenia na stredovy vodic),zapojit koax do zdroja a skusat.Kratkodoby skrat 78L12 neublizi.Vymena zdroja pri skrate nic nevyriesi.A skraty su velmi caste(velakrat som to niekomu opravoval)
uživatel
Kasr
23.08.2008, 17:05.41

Tak jo, ale to by jeden nerek co dokaze kondik :)
uživatel
J a
23.08.2008, 17:09.48

zase pěkná debata ! už jen ten začátek...Pokazilo se mi trafo na mém současném zesilovači...jaké trafo máš na zesilovači ? Pokud se ti pokazil napájecí zdroj k tomu zesilovači, jak víš, že to je trafo ? Pravděpodobně to bude spíš vyschlý filtrační elektrolytický kondenzátor !
zesilovač byl zapojený u jedné televize a tak zesiloval i ostatní televizory v domácnosti....to u té jedné televize byl zřejmě napájecí zdroj, že ?
Jo a asi přesně tento zesilovač mám, alespoň podle té fotky (zn. ZOLAN): http://www.tipa.eu/cz/produkt/14420006-antenni-zdroj-12v|250ma-s-vyhybkou/...to je napájecí zdroj a ne zesilovač !
Takový kup a vyměň a je po starostech !
uživatel
Tondach
23.08.2008, 17:46.03

Mě nebaví nějaké babce vysvětlovat proč by si tam měla dát stíněný nízkošumový teroz nebo phillips za 280,-, když si to síto v polsku koupila celé za 300 a tak pěkně ji to hrálo.
Koupím ji SVA3 za 60,- a je zase spokojená.
Já nic neprodávám, jen koníček.
uživatel
Tomik535
23.08.2008, 18:06.25

Omlouvám se Tondachovi za záměnu pojmů zdroj a zesilovač, v televizích se nevyznám. Díky všem za rady, hlavně pánům "J a" a "Tomik535" za vysvětlení problematiky.

Koupím si tedy asi ten, co jsem měl nyní (link na tipa.eu), abych měl zaručenu funkčnost. Když to fungovalo doteď, tak proč něco měnit ;)
uživatel
zvonicek
23.08.2008, 18:47.58

RE:Antenny zosilovavac

Pokial mas skrat na koaxe,tak ti nepomoze ani 1000 zdrojov!Takze,pri novom,alebo opravenom zdroji(5 kč) ked nebude svietit kontrolka,tak ho vypni a hladaj skrat na koaxe.
uživatel
Kasr
24.08.2008, 17:27.05

ok, díky.
uživatel
zvonicek