Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
19.10.2008, 01:33.38

multipřepínač EMP S142AP + 3x single LNB

Přeji hezký den
jsem nováček na poli DVB-S, tři dny čtu v kuse články a diskuze a myslím že nadešel čas se zeptat.

Plánuji 19,2°E a 23,5°E (a možná 13°E)na jednu parabolu a k tomu si později přidat druhou parabolu s 1°W. Programy zahltím 3 TV, vzdálené 15, 18 a 30 metrů. Nejdelší svod bude vedený větší část cesty venkem po střeše. Pro ten uvažuji o drátu Draka AD11 S (trojstíněný) - není to zbytečné? Jinak použiji Belden 125 Cu.

Rád bych si nechal poradit s technickým řešením, u kterého si nejsem zcela jist.

satrec: 3x Opticum 4100 TSCXE
1parabola na 19,2 a 23,5(13): "105 FTE Fe" nebo "80Du Gibertini" .. asi ta větší, což? nebo je to zbytečné?
2parabola na 1W intelsat: "80Du Gibertini"

a teď největší můj zádrhel. Našel jsem si multipřepínač 5/4 EMP S142AP http://www.elektro-partner.cz/multiprepinac-5/4-tv-emp-s142ap-emp-s142-ap-emps142ap/obchod/
K tomu bych chtěl použít 3x "LNB Edition II single 0,2dB"(jestli je to krám, řekněte rovnou, dám tam diavolo, nebo smart.
Můj dotaz. Bude mi to normálně běhat na všechny 3 TV, když tam strčím ty single LNB? Na toto řešení jsem se ptal přímo v elektro partner.cz, kde EMP prodávají a řekli mi že to tak může být. Nicméně nejsem přesvědčen.. Přestože zcela nechápu funkci LNB, předpokládám že se "přenastavují" na jiný transpondér a tím pádem bych se nemohl ze všech tří TV dívat zároveň přes stejný satelit na různé transpondery. Chápu správně?

Nebo tam musí být Quattro LNB a tím pádem už pro mne bude lepší řešení 3x Quad LNB a 3x Přepínač DiSEqC 4/1?

V případě multipřepínače bych ho chtěl umístit do plastového boxu přímo na střechu, takže by byl vystaven velkým teplotním rozdílům. Máte zkušenosti, jestli to ustojí?

Děkuji za radu i kritiku.
uživatel
fantomcz
19.10.2008, 01:51.52

RE: multipřepínač EMP S142AP + 3x single LNB

K tomu mne napadla ještě jedna otázka-pro někoho možná hloupá. Po připojení konektorů ma LNB by předpokládám měly být zaizolovány?

Pak dotaz ohledně Emu. Funguje v současné době emu na CSlink a Skylink?
A také zda na emu jede program Perviy kanal Vsemirna 11,675/V na 23,5°E?
uživatel
fantomcz
19.10.2008, 07:19.54

Jsi úplně mimo mísu, někoho si na to zavolej(to EMP je na 1 družici,už se navyrábí a je pasivní, LNB ne singl ale quatro a to nejlépe Inverto,za paraboly zase vyhazuješ zbytečně peníze...)Pokud ti bude stačit A3+A1 tak tam dej monoblok quad 4.3°na 80 parabolu a natáhni to beldenem H121Al a kup si rozhodně něco jiného jak optikum.Možná to zvládneš, ale spíš tu zase bude x dotazu, co s tím R^ :)))
uživatel
RAFI007
19.10.2008, 07:28.07

chápeš to správně jestli chceš na všech přijímačích koukat na něco jiného tak musíš dát Quattro LNB na 19,2 a 23,5 stačí 80cm v pohodě bez poruch obrazu i když je hodně špatné počasí dostaneš na ní ještě 13 i 28,5 ale jestli budeš časem přidávat další parabolu a další LNB tak ti jednoznačně doporučuji Toroidal 90 https://www.parabola.cz/abc/multifocus2/ a budeš mít klid CSlink a Skylink v emu nejde konektor na LNB nemusíš nijak izolovat u některých LNB býva krytka
uživatel
1801
19.10.2008, 09:03.18

Jestli to chceš jen na 3tv, přepínač je zbytečný luxus. Zvlášť když ho chceš nechat venku. Stačí ti lnb Quad(ne Quatro), ještě ti jeden výstup zbude plus 3xdiseq.
Na rozsah 28-13 ti stačí 85cm. Na 1W 80cm. Belden stačí taky bohatě. Ostatní už víš.
Já osobně mít doma 3tv, tak nemám všechny jako hlavní. Příklad: Obývák, ložnice, pokoj. Obývák všechny družice, ložnice třeba 23,5 a dočasně 1W, pokoj cslink astry. Tím pádem nemusím kupovat 4quady a 3x diseq4, ale třeba jen 4x twin a 1xdiseq4 a 2x diseq2. Vždycky se v případě nutnosti můžete u tv prostřídat.
Rozdíl v ceně bych vrazil do lepších stb. Třeba 1HD v obýváku a dvou openboxů v pokojích ať neplatím 3balíčky na 3kartách, ale třeba jen jeden mezi openy a základ v obýváku.
Ať se ti daří.
uživatel
Tomik535
19.10.2008, 09:53.46

RAFI007 jsem si zcela jist že to zvládnu bez dalších dotazů. Už jsem řekl že tohle mi poradil "expert" prodejce, kterého jsem se na to ptal. Doporučil mi to jako nejlepší a nejlevnější řešení.. a věděl zcela jasně že na to chci dát minimálně 3 družice.

1801 Děkuji zcela. Toroidal je už za dost peněz, uvažoval jsem o multibeam E85, ale na stejné peníze vyjdou dvě osmdesátky nebo pětaosmdesátky.

Tomik535 Je to na rodinný dům se třemi byty, takže to musí být takovéto řešení. Jinak bych tam rovnou strčil motor a bylo by to. O nějakém HD jsem uvažoval a poté zavrhnul. Já to nepotřebuji, máma ani babička rozdíl nepoznají a i kdyby, je zatím málo programů. Tzn HD možná až třeba za rok.

Abyste chápali, o sat mne požádala máma. Jediné o co ji šlo byli cz programy a pak nějaké ruské.. konkrétně Perviy kanal Vsemirna 11,675/V na 23,5°E. Já na TV koukám asi tak 2 hodiny v období jednoho roku, takže pro mne osobně by mohli všechny družice spadnout z orbity a nic by se nedělo.. jen bych se pak na terestrial TV mrknul na záběry jak dopadají (čímž bych si vyčerpal limit 2 hodin dopředu na příští rok a mohl pak s klidným srdcem odnést TV do sklepa) :)

Děkuji všem za rady, udělám to přes ty quad LNB a 4/1 Disecq s tím že zřejmě koupím ten multibeam E85 a nastavím 1W a 13E. Až pak přestane běžet na emu digi TV koupí se nějaká karta a nasheruju ji po síti pro ty optica.
Takto budu mít rezervu pro případné přidání dalších LNB, pokud by se udály zázraky na poli emu :)
uživatel
fantomcz
19.10.2008, 10:42.33

kecám blbosti.. anténu Maximum E-85 .. multibeam mi tam vlezlo nevím odkud :)
LNB vezmu tedy ty inverta quad silvertech

Ještě možná jednu radu.. záleží moc na Disecq přepínači, respektive kousky za 180 Kč a kousky za 400 ? Je nějaký praktický rozdíl?
uživatel
fantomcz
19.10.2008, 10:47.39

Většinou žádný. EMP za 135,-
uživatel
Tomik535
19.10.2008, 10:49.37

Oprava, Golden za 135,-
uživatel
Tomik535
19.10.2008, 10:50.26

RAFI ti poradil dobre, neni treba to komplikovat, ty prijimace co jsi si vybral jsou sracky, asi to chces kvuli emu ale i tak jsou na trhu lepsi. Rozdily mezi Diseqc prepinaci jsou, ale asi nema cenu je vyjmenovavat. Snad jen - mechanicke provedeni, kompatibilita mezi LNB vs. prijimac. Ten multiprepinac co jsi si vybral je pro tvoje pouziti naprd, stejne tak ke 3 prijimacum nemuzes dat singl LNB
uživatel
J a
19.10.2008, 11:05.05

J a: Jak jsem zde z diskuzí pochopil kadý si hájí svou značku. Reakce které jsem viděl na optica byli celkem v pohodě, rovněž to vypadalo na komunitu kolem tohoto přístroje která se stará o update klíčů a podobně.

Rada "to ci jsi si vybral je sračka" je jisě velmi užitečná. Jestli ale chceš být skutečně nápomocný, můžeš napsat, "lepší by bylo to a to, stojí to podobné peníze, ale navíc to má všelijaký serepetičky". A já si pak můžu najít informace a říct.. "aha, vypadá to opravdu lépe, to je dobře že mi poradil".
uživatel
fantomcz
19.10.2008, 11:20.23

OK, betu, takze proc ne Opticum ? Protoze je to HW srot, od po 12-15 mesicich totalane vysypanych zdrojich po jine ruzne nepravidelne zavady. Zde asi rozhoduje spis to, ze nejsem prodejce ale montaznik a protoze me fakt nebavi jezdit po roce na podobne reklamace, ozelim "serepeticky" za levne levne nejlevnejc a hodnotim spis tom jak to jede, jak se to sere a jak dlouho to vydrzi.
Z prijimacu co umi emu a treba bezproblemove ctou i CSlink karty - GI, KOSCOM.
Ale tyhle informace ti nikde na foru a v eshopu nedaji a montaznici si je taky drzi radeji pro sebe a maji k tomu dobre duvody.
uživatel
J a