Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
19.01.2009, 15:19.01

POSUN ZEMEP.SIRKY v prijimaci

Moja zostava pozostava z prijimac Openbox x810 a motor SG2100 konvertor Invacom 0,3dB a parabola 90cm,kabel o dlzke asi 12m,,,pri instalaci som zadal do prijimaca moje parametre 21.7E a 48.8N ,nastavil som cely komplet a prijimam doteraz druzice od 95E po 45W,ale problem je v tom ze odkedy som to nastavoval asi pred pol rokom dnes som skoncil na hodnotach 28,8E a 48.8N,z povodnych 21,7E a 48,8N. V com moze byt problem ze som musel stale dodatocne menit zemepisnu sirku????Lebo keby dnes som dal tu hodnotu 21,7E tak mi vsetky druzice toci uplne od veci.....DIK ZA ODPOVEDE
uživatel
Dano
19.01.2009, 15:31.34

RE: POSUN ZEMEP.SIRKY v prijimaci

Naprosto běžný jev, vůbec bych se nad tím nepozastavoval.
Může k tomu dojít v případě, kdy otáčíš motorem v silném poryvu větru (ztráta kroku), přijímač si pak podle počtu proudových impulzů "myslí", že motor dojel do požadované polohy, ale to nemusí být vždy pravda.
Pokud ti to vadí, není nic jednoduššího, než v menu přijímače zadat pokyn "goto 0", poté manuálně tlačítkem na motoru za pomocí zrcátka dotočit skutečně na nulu a vyresetovat motor. Pak si zase můžeš zadat do přijímače správné souřadnice, ale je to vcelku zbytečné, snad jen kdyby k tobě přišel nějaký šťoural na inspekci... :)))
uživatel
D2MAC
19.01.2009, 15:54.39

Dano

Ta mašina na nastavovanie Usals je tak jednoduchá ,moja znamka 1 a mini minuska.Zadaj späť do usals tie parametre kde si/21.7E a 48.8/daj Astra 19.2 ,malo by ti otočiť motorčekom na 2.5 stupne na západ.Toč celým systémom a najdi najsilnejší signál.Každú jednu družicu môžeš ešte doladiť samostatne krokovaním :8)
uživatel
TOMO03
19.01.2009, 15:57.49

@D2MAC: děkuju za vysvětlení a Dano(vi) za téma, v poslední době musím každý týden měnit v satu zem. délku - longitude. Protože jsem při poslední úpravě ant. sestavy měnil LNB, domníval jsem se, že se nový mrazem rozlaďuje. Od listopadových 14.5°e jsem dnes zadával 11,5°e a to mě připadá hodně. Na silných kmitočtech to není znát ale FoxMovies na 7°w jsem dnes nenaladil, až po změně londžitjůd. Šrouby utahuju silně.
uživatel
knawi
19.01.2009, 16:10.46

@TOMO03

Tím tvým postupem by si totálně rozvrtal pozici nulového bodu.
Pochop, že on nezadává falešné souřadnice proto, že by mu vítr pohnul s celou sestavou, ale proto, že poloha motoru "uložená" v přijímači nekoresponduje se skutečnou polohou motoru.
Kdyby to bylo tak, jak píšeš, rozhodně by nakto nastavený motor nechytal plný rozsah dostupného orbitu...
uživatel
D2MAC
19.01.2009, 16:27.47

@knawi

Málokde fičí tolik, jak u nás.
Dokonce se lokalitě, ve které bydlím, říká Siberie - asi ne, nadarmo. :)))
Nejhorší poryvy větru jsou z jara a na podzim, to mi pak anténa v tom větru kmitá tolik, že se nedá dívat ani na Astru. Vše je utáhnuto doslova na krev, ale když máš 125/140 duralovou offsetku na diseqc motoru, nemůžeš v podstatě v takových podmínkách ani očekávat nic jiného.
Hold, smůla.
V létě to musím komplet sundat a upravit vůli na motoru, teď není čas.
uživatel
D2MAC
19.01.2009, 16:48.42

@D2MAC

To víš, hory. Parabolu mám podobnou 124.5/133.5, ale v Praze nebyl v minulých týdnech vítr. Pravděpodobnější je ta motorová uvolněnost. Taky se chystám na remontáž, do jara už jenom jedenašedesát dní :))
uživatel
knawi
19.01.2009, 17:19.31

D2MAC

Nie každý vie dať na papier čo robí v praxi.Moja poloha 20.3E, nastavenie na Astru 19.2,motor sa otáča trošku na západ,doladenie parabolou zvislým pohybom na najsilnejší signál,dotiahnutie,50E-30W ok.
Asi skôr by mu niekto poradil cez Skype,určite by to mal rychlejšie :8)
uživatel
TOMO03
19.01.2009, 17:49.46

D2MAC....dik za radu pomohlo to...lenze na openboxe nepise ,,goto0,,ale ,,chod na poziciu nula,,,ale v podstete je to to iste len po slovensky...a reset motora som nerobil len stacilo dat chod na poziciu nula a zadal som svoju zemepisnu sirku aj dlzku a chodi to super....len ked som to nastavoval naposledy nebol som velmi dorazny a zem.sirku mam 18,9E namiesto 21,7E,tak budem musiet to doladit,3stupne su tri stupne,hlavne pri krajnych poziciach... este arz dikkk R^
uživatel
Dano