Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
10.02.2009, 11:06.36

Zakaz vlatnit parabolu

Zdravim.Moj kamarat v Nemecku ma trochu problem s parabolou.Ma to na balkone ze nacierno, lebo je to u nich zakazane, čo mi absolutne nejde do hlavy.Potreboval by trochu vacsiu, ale to by uz bola moc vidiet.
Niekto tu pred časom písal nejaky text Charta zákl.práv a slobôd eu a tam bolo písane niečo ako to, že každý má právo vlastniť satelitnú parabolu a pod.
Neviete presne, kde sa kompletne znenie tohto textu nachadza?
Hladal som to, ale nejako sa mi to nedarilo.
Vopred ďakujem.
uživatel
romannitra
10.02.2009, 11:20.02

RE: Zakaz vlatnit parabolu

Bohužel/bohudík toto (Zatím?) v žádné chartě není. Každý má právo vlastnit a o svém vlastnictví rozhodovat. To tam zatím je. Nepřeje-li si vlastník domu, aby mu njameníci umísťovali paraboly na jeho dům, pak mají nájemníci jedinou možnost: najít si vlastníka, který lépe vyhovuje jejich představám. Nepřeje-li si například město pokličku na každém balkópně v centru, tak jistě existuje možnost umístit jednu společnou pro všechny. Nicméně nikoho nenutí nikdo bydlet v centru. Jistě někde v okrajové čtvrti na svém domě mohou mít vlastnící i nájemníci ledacos.
uživatel
Antonín
10.02.2009, 11:21.14

Mimochodem kamarát může parabolu vlastnit jak chce, ne? Akorát ji nesmí dát na fasádu, ne? Ve sklepě, nebo v obýváku může vlastnit třeba tři, nebo deset parabol?
uživatel
Antonín
10.02.2009, 11:23.28

V EU platí zásada voľného prístupu k príjmu informácií. Pokiaľ je tvoj kamarát oficiálne prihlásený k pobytu - Aufenthalterlaubnis - na miestnom úrade a má nájomnú zmluvu na bývanie - Mietvertrag - má mať umožnený príjem kanálov podľa potreby. Vzhľadom k tomu, že v činžovných domoch je buď STA alebo káblovka (čo býva obvykle dovodom k zákazu montáže paraboly) je nutné vec prediskutovať s majiteľom / správcom domu, ktorý je povinný umožniť / sprístupniť príjem nformácie. Pokiaľ toho nie je schopný / ochotným, tak tú parabolu tam može mať. Je samozrejme nutné vziať úvahu umiestnenie, bezpečnosť atď... Inak v Nemecku prebehlo viac súdnych precedensov v prospech cudzincov sledejúcich sat. vysielanie.
uživatel
Dusan
10.02.2009, 11:33.40

cisty nacizmus

ale vzathuje sa to aj pokial je dotycny majitelom bytu toho baraku ?? ako ked ja mam list vlastnictva, ako je vobec mozne ze mi susedia nejakou vacsinou mozu zakazat dat si tanier na balkon ?? toto zas riesi moj kamarat vo viedni . je majitelom bytu a vsak napriek tomu , maju taky domovy poriadok z proste parabolu musel dat okamzite dolu ! lebo to nieje esteticke.
podla mna ludia u uz uplne drbnuti , a toto je cisty nacizmus . tak potom uz ani nevesajme pradlo , a taktiez obezni ludia a ludia nad 35 nech nestoja na svojichh balkonoch lebo to tiez nemusi byt esteticke .
ja ked si dam na svoj balkon masturbujucu figurinu s napisom v tomto baraku ziju sami K...TI , tak ma nik nedonuti ju dat prec! chcem poznat mechanizmus akoby to donutili urobit !
uživatel
viliamko
10.02.2009, 11:35.29

Je možnost použít plochou parabolu např. Max FLAT 1, bude-li vyhovovat a šikovně umístit nebo maskovat.
uživatel
CES
10.02.2009, 11:40.52

Německo und der Gastarbeiter....
Nekonečný problém!Jeho požadavky nároky a práva...
Myslím že kamarád nezmůže nic a když se bude vzpouzet a dělat Chartu a zlobit...
Tak ho majitel domu chytrým zpusobem a decentně dostane ven na to šup...
A chartu zakládat potom...
uživatel
pat
10.02.2009, 12:26.31

je to tak. Měl jsem v obchodě už spoustu čechů, kteří emigrovali do Německa a chtějí tam zůstat i nadále, kteří nemohou instalovat parabolu a při tom chtějí chytat CZ vysílání. Mají jednoduše smolíka, v Německu mají asi tvrdší pravidla. :8)
uživatel
Dejf
10.02.2009, 12:40.04

nepises kto mu to zakazal, moze to byt VZN mesta - napriklad zakaz parabol v historickom centre - s tym nic nespravi ak to porusi dostane pokutu, taktiez to moze byt domovym poriadkom - ak porusi domovy poriadok tak sa v podstate nic nedeje akurat nanho budu susedia zazerat. Ak mu to zakazal napriklad vlastnik bytu tak to ho moze zato vyhodit. Ale sme ludia vzdy sa da nejako dohodnut.
uživatel
PEPE8989
10.02.2009, 12:54.30

Nech si kúpi takúto

http://www.bornet.sk/satelitne-paraboly-konzoly/al-hlinik/satelitna-pabola-priehladna-80cm---1636/
uživatel
Freedox
10.02.2009, 13:08.42

parabola je to sice hezká, ale ta cena je ještě hezčí
uživatel
netace
10.02.2009, 13:55.49

Já bych ji dal naležato a zábradlí balkónu zamaskoval umělými květinami :)))
uživatel
Tomik535
10.02.2009, 14:05.52

Tomik535

Ty žiješ asi v Brdských lesích, asi toho moc nevíš a neznáš. :laughing: :laughing:
uživatel
CES
10.02.2009, 14:07.23

Je to niekedy problem ... NApriklad ked som nejaky cas zil vo Finsku, tak tam si nemohol na balkone ani susit pradlo, nieto este namontovat parabolu. Na jednej strane chapem vlastnikov ci mesto (skadial spravidla pochadza ten zakaz), tiez na mna zvlast esteticky neposobi panelak vyzdobeny satelitnymi taniermi, a to mam k nim celkom dobry vztah :-)
Na druhej strane, mozno by stalo za pokus najist nejake ine riesenie ako balkon ci fasadu - mam na mysli strechu...
uživatel
JanoHels
10.02.2009, 14:16.29

@CES

To bys mi mohl vysvětlit..
uživatel
Tomik535
10.02.2009, 14:29.02

RE:

Predpokládám, ze Tvuj kamarád ovládá nemcinu - at si dá do google.de - Mitteilung der Komission - Brüssel, den 27.6.2001 - tam má vsechno!! Na me to taky v Mnichove zkouseli, tak jsem s nimi pomocí této mitteilung pekne zatocil!! hodne se vsude o tom kecá, ale ze to EU hodila jasne a zretelne
a papír , o tom ví málokdo!! dokonce ani právníci to neznají!
uživatel
Atom
10.02.2009, 14:50.11

Tomik535

Max FLAT1 je 50x28 cm velká, sice neznáme typ a polohu balkonu, ale při výhodných podmíkách se dá umístit do vnitř balkonu,na podlahu,mezi rostliny, do nějaké skříňky,do klece pro ptáky - ptáci plastové, napodobit nátěrem podle omítky, ..... atd. R^ :laughing:
uživatel
CES
10.02.2009, 14:50.28

@CES

Aha, nemohl, tak příště kakej jinde.
uživatel
Tomik535
10.02.2009, 14:53.26

Já čekám na ty Brdské lesy, nebavím se o tvé parabole.
uživatel
Tomik535
10.02.2009, 15:46.41

@romannitra

Co já vím a co se tady psalo o situaci v NSR. Tam dlouho platil nějaký jazykový zákon, že každý měl právo sledovat televizní stanici v rodném jazyce. Což bylo upřednostňováno před vším, v rámci tzv. hurá multietnického Německa atd. Takže si Turci, Rusové a kde, kdo, přidělával paraboly, kam chtěl. Takže to celkem logicky vzbuzovalo nevoli majitelů domů, městských úředníků atd. V důsledku toho, se na jejich nátlak podařilo tento zákon, před několika lety změnit. Takže opravdu již není možné umístit ji na fasádu nebo na balkon. Měla by být ale ještě stále umístitelná na střechu. Pokud se to ještě nepřiostřilo, což nevím.
@Atom - a jsi si jistý, že to, co tvrdí EU je nadřazené jednotlivé zemi. Např. NSR nebo i ČR ? Protože i u nás byl před lety zákon o pouze oznamovací povinnosti změněn na výslovné povolení majitelů domu.
uživatel
JoséBrtník
10.02.2009, 16:03.39

Já osobně si to právo na příjem čeho chci vykládám tak, že mi nikdo nesmí zakazovat na co budu koukat. Jestli na ARD nebo na CT1. Myslím, že se to vůbec netýká toho, jestli si smím nebo nesmím nainstalovat parabolu na cizí dům. Protože dům není v mém vlastnictví, končí tím moje práva, protože nastupují práva někoho jiného. Pak je pouze na dohodě, ale pochybuji, že kdybych byl majitelem bytového domu, že by proti mé vůli kdokoli mohl nařídit zásah do mé fasáfy, nebo mé střechy.

Jinak řečeno, když mám právo na sledování toho, co si přeji, je povinen majitel mého domu mi natočit balkon na potřebnou stranu, nebo vyslat na geost dráhu patřičný satelit?

Tady každý jen operuje s chartami a právy. Zkuste zapátrat, jestli třeba není nějaká charta čí zákon chránící majitele domů.
uživatel
Hujer
10.02.2009, 16:08.06

@CES

Tiež som nepochopil tie Brdské lesy - skús vysvetliť.
Parabola naležato nie je až taký problém ak máš možnosť odmiesť sneh z nej(ak je na balkone - no problem).
uživatel
Rasto
10.02.2009, 16:09.54

RE: JoséBrtník

Tato Richtlinie je zavazující pro vsechny zeme v EU - ja sice pravda, ze místní soudy to zkousejí vykládat jinak, ale nakonec, jde li do tuhého - u evropského soudu to projedou!! A jestli jsi to pozorne cetl - právo na informace má nejvyssí prioritu!! Mi taky hrozili zalobou a tak jsem jim okopíroval celé Mitteilung... a rekl jsem jim at me klidne zalujou, a i kdyz projedu první instance, budu se stále odvolávat az k evropskému soudnímu dvoru a jak to tam s nimi dopadne si müzou precíst jiz v tom mitteilung.... Právník mi potvrdil, ze to tak je! a od té doby - stáhli ocas a je klid!!
uživatel
Atom
10.02.2009, 16:29.21

jen poznámka

No v ČR to v současné chvíli vysvětlují takto: Právo na informace má nejvyšší prioritu, ale není předepsaná žádná forma a ta je zcela libovolná. Takže pokud jsi Čech máš právo sledovat veřejnoprávní ČT atd. Ale nikdo nepředepsal nikterak, čím a ani nepředepsal nikdo, cenu. Takže může to být tak, že v domě je zřízeno STA pro příjem DVB-T nebo je tam zavedana nějaká kabelovka s DVB-C nebo je tam třeba satelitní anténa na několik pozic a rozvod pro DVB-S. Anebo tam také není vůbec nic, z toho a je tam pouze rozvedená pevná linka a není to daleko od ústředny Telefonica O2 a ty si můžeš objednat jejich IPTV. Tím se u nás v ČR považuje právu učiněno za dost.
uživatel
JoséBrtník
10.02.2009, 16:39.11

To Rastro

Řeč má je od začátku o parabole Max FLAT1. Jak na ležato ? Jak sních ? Navrhuji- radím nenápadně a maskovaně umístit.Čteš dobře?? R^
uživatel
CES
10.02.2009, 18:03.34

@CES
O parabole Max FLAT1 tu mluvíš jen ty, nikdo jiný. Pak mi pořád ty brdské lesy moc nesedí. Kdyby ses aspoň blbě nevymlouval.
uživatel
Tomik535
10.02.2009, 21:18.06

@CES

Reagoval som na to čo si napísal pre Tomik535.
Naozaj si ešte nevidel klasickú ofsetku naležato ? Toto riešenie (skryté umiestnenie) je vhodné pre človeka, ktorému zakazujú inštalovať parabolu na fasádu.Nevýhodou je,že z toho nespadne sneh sám od seba.
uživatel
Rasto