Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
05.03.2009, 07:54.30

mimo mísu vzdálenost obrazovky

Chci si koupit novou plazmovou televizi, místnost je široká 3,5m. Jakou velikost obrazovky by jste mi doporučili. Díky za odpovědi.
uživatel
sawe
05.03.2009, 07:55.15

RE: mimo mísu vzdálenost obrazovky

spytaj sa svojej penaženky
uživatel
par32
05.03.2009, 07:59.21

já se neptám z důvodu peněz, ale kvůli zraku (místnost je jen 3,5m široká
uživatel
sawe
05.03.2009, 08:05.15

obrazovka vy mala mať takú veľkosť ,aby si si nenamáhal oči. Asi 107 - 117 cm
uživatel
oneeeee
05.03.2009, 08:11.57

takže myslíš že 107cm můžu mít
uživatel
sawe
05.03.2009, 08:12.40

Na tohle téma určitě dá @sawemu odborný výklad Antonín.
Ale obávám se se že napíše jako vždy že 107 cm je malinkatá TV vhodná pouze na WC nebo do koupelny.
A doporučí tří metrovou a víc....
uživatel
pat
05.03.2009, 08:15.03

Dívám se taky z této vzdálenosti a mám plazmu 107 cm a pohoda.Menší určitě ne.
uživatel
jm57
05.03.2009, 08:36.32

pri poslednej montaži mali 127cm plazmu a vzdialenosť od nej ešte menšiu ako ty
uživatel
par32
05.03.2009, 08:45.54

záleží jakej seš typ. existujou dva základní. jeden (to jsem já) si potrpí na ostrost obrazu, aby při sledování SD programů a filmů na DVD scéna neztrácela příliš kontury a barvy nebyly vybledlý. tam by vyhovoval ten 1 metr úhlopříčka. druhý typ má rád obraz co nejbližší prožitku z kina, protože je to mnohem působivější, ačkoliv kvalitativně výrazně horší, protože SD vysílání rozhodně není na takovýhle panely ani náhodou určený a vhodný.
uživatel
vortimond
05.03.2009, 08:50.21

RE:

ja mam na tu vzialenost 157 je to ,,ok,,
uživatel
ema
05.03.2009, 08:51.15

caf,
mam taku istu izbu a rozhodol som sa na zaklade precitanych odbornych hodnoteni...takze na starych TV to bolo 5xuhlopriecka(cm) a na plazmach(LCD) 3xvyska obrazovky(cm)=vzdialenost od TV ;)
uživatel
rastino7
05.03.2009, 09:08.01

Pate, nemůžu za to, že jsou neustále lidi, kteří hlásají z neznalosti hlouposti. Nebo spíše možná ze závisti.
Jeden takový nejmenovaný tady ještě před rokem tvrdil, že plochá televize je k ničemu, a že HD neexistuje, ale že má vagón peněz. Vzpomínáš?
Sawe: kup si takovou televizi, jaká se ti bude líbit a vyhovovat.
Nicméně není žádný objektivní důvod nemít televizi větší. Očím nic nevadí. Úhel pohledu pro pocit kina si můžeš odkrokovat v každém kině. Úhlové rozlišení lidského oka je okolo 1 stupně, takže si vzdálenost může snadno vypočítat z rozměru a počtu bodů.
Jediný limit je relativní nekvalita toho, co se často vysílá. Rozpatlaný analogový signál v PAlu, nebo digitální vysílání v UPC s malým bitrate a rozlišením 480x576 prostě nejsou hezké, a čím více a lepší lupou se na ně bude kdo dívat, tím více zklamán nutně bude. Toto malinko kompenzují kvalitnější televize lepším firmware, který se snaží vymazat nekvalitu a zlepšit obraz.
Na druhé straně už se vysílá v HD, z to je už pro běžné zamýšlené účely dokonalý obraz. HD se bude rozvíjet velmi rychle.
Na třetí straně jsou domácí kamery už několik let běžně HD a taky se to bude rozvíjet.
Na čtvrté straně je web plný filmových materiálů v HD, jsou tady počítače, playstationy, a bluray disky (i když o jejich budouicniosti lze mít jistou pochybnost, tak ne o HD).
Sawe, kdybys byl můj brácha, řeknu ti toto:
Běž se kouknout na Panasonic 42PX80 a na Kuro LX5090H. To první ber jako standard pro low end, to druhé jako standard pro highend. Zbytek s tím srovnávej.
Předem si rozmysli, jestli náhodou nechceš k tomu trvaleji připojovat PC, protože to pak chce uvážit LCD. No tam je to s výběrem horší, jediná opravdová kvalita jsou Sharpy řady XS, a to je strašně drahé. Nebo Sony řady X s RGB Ledkama.
uživatel
Antonín
05.03.2009, 09:31.08

nedavno som cital odborny clanok na tuto temu ale neviem si spomenut kde to bolo. Podla toho clanku velkost uhlopriecky zavisi na tom akym signalom sa ta televizia bude krmit. Bola tam nejaka tabulka s velkostami televizorov ale co som si tak zbezne prepocital tak to vychadzalo asi takto:
pri full HD - vzdialenost asi 1,5 nasobku uhlopriecky
pri HD Ready - vzdialenost asi 2,0 - 2,5 nasobku uhlopriecky
Pri SD signale - vzdialenost asi 3,0 - 3,5 nasobku uhlopriecky
uživatel
PEPE8989
05.03.2009, 09:54.39

Přesně tak, radím stejně svým zákazníkům, většinou to zprůměruju na 2,5 x násobku úhlopříčky. Na dotaz tazatele bych odpověděl, že by mu mohla skvěle stačit 32" nebo max.37". LCD TV samozřejmě, plasmy stojí za prd! :8) R^
uživatel
Dejf
05.03.2009, 10:01.33

Dejf

Já mám panasonica plasmu(tu co psal Antonín) a jsem spokojený.Doporuč mi teda LCD,za rozumnou cenu (do 2000kč),musím něco brzy koupit rodičům.
uživatel
jm57
05.03.2009, 10:12.23

Přesně tak. Nevím o žádném 107 cm LCD na trhu, který je v cenové relaci toho Panáka a na kterém se dá rozumně dívat na sporty, pokud to není zrovna HD.
uživatel
polulin
05.03.2009, 10:25.16

http://www.itnews.sk/buxus_dev/generate_page.php?page_id=53943
uživatel
rastino7
05.03.2009, 11:00.38

já si pochvaluju u LCD TV že display neodráží prakticky denní světlo (nebo odráží velice minimálně) takže na rozdíl od plazmy nemusíte sedávat v zatemněný místnosti jak krtci. taky se uvádí jako argument životnost. déle prý vydrží LCD obrazovka. u plazmové technologie dojde po určité době ke snížení vyzařování a toto již nejde nijak zvrátit.
uživatel
vortimond
05.03.2009, 11:20.55

Dojmologie...nic více se bohužel nedá napsat.
Dejfe, plazma Kuro je stále nejlepší zobrazovač světa. Jen ty nejlepší LCD Sharp XS se jí blíží. Ale stojí zhruba dvakrát tolik, co Kuro, v Lídlu, ani Datartu je ani nekoupíš, tím méně neuvidíš. Otázka není vůbec tak, jestli je lepší plazmová nebo LCD televize. K téměř ke kadžému typu najdu horší i lepší televizi v opačné technologii. Otázka je jaký přesný typ a k čemu to má sloužit.
Například není LCD, která by mohla konkurovat tomu 42PX80 pro zobrazení SD typu českého DVB-T, pokud řeknu, že musí mít stejný rozměr a nesmí mít vyšší cenu...a tak bych mohl pokračovat třeba z druhé strany, není žádná plazma, který by mohla konkurovat 55X4500, pokud bude sloužit pro zobrazování HD signálu ze satelitu a musí mít stejný rozměr a nesmí mít nižší cenu...
Ten odborný článek jsem PEPE viděl v časopise Blesk, kde radili, jak vybrat televizi. Rozhodně to neplatí takhle zjednodušeně, už jenom proto, že není SD jako SD a není HD jako HD. A FullHD nebo HDready neznamená nic než marketingovou nálepku, tím méně ne pro signál.
V malé místnosti pro běžné české podmínky (to já vidím jako kombinace DVB-T, Skylinku včetně HD, UPC Direct nebo DigiTV) se do menší místnosti klidně uplatní 42", do trošku větší místnosti nad 4x4m klidně 50", a do místností přes 5x5 m 55".
Abyste si schovali závistivou zlost: já neříkám, že si to každý musí koupit, jinak zemře, ale říkám, že když si to koupí, rozhodně nebude litovat, že si měl koupit menší.
Naopak jsem prakticky viděl mnoho případů, kde bylo koupeno menší a pak bylo na základě nových zkušeností se ztrátou překupováno.
uživatel
Antonín
05.03.2009, 12:06.00

pre Antonina

Ak sa mozem spytat aj na tomto mieste.Viem,ze by sa sem hodila ina tema,ale nedostal som nikde este normalnu a pravdivu odpoved,lebo kazdy ma iny nazor a dokonca aj v Panasonicu...co je sila
Mam spominanu 42 px80EA a zaujima ma CI slot.V manuale je uvedene DVB,cize ako keby bolo univerzalne,niekto povedal,ze je to pre servis,niekto ze iba DVB-T,v predajni Panasonicu v Blave,ze pre DVB-S,tak co si mam vybrat ? Ma tu niekto 100% znalost ? :bomb:
uživatel
rastino7
05.03.2009, 12:33.21

Velkou, tj větší než 42" se vyplatí jen u HD, a jasně že velká televize bude ke škodě protože obraz bude vypadat hnusně, ještě hůř než když si zvětšíš na PC fotku na 4 násobek velikosti. Lidi jsou pak z velkých televizí zklamáni a vrací je.
uživatel
TDB
05.03.2009, 12:40.55

pre Antonina

Antonine necitam Blesk ani jemu podobne platky na Slovensku, vidim ze ty ano. Takze urcite to z tohto zdroja nemam.
Inak ak si chce niekto vedecky stanovit uhlopriecku TV tak existuju dva standardy ktore sa aplikuju pri navrhu Kinosal.
Jedna je od The Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) a druha je Tomlinson Holmans eXperiment (THX) kazda pocita s inymi uhlami. SMPTE pocita s maximalnym 30 stupnovym uhlom a THX s 26. Na internete sa vala kopu kalkulaciek na tomto principe. Treba len pohladat.
uživatel
PEPE8989
05.03.2009, 13:53.17

Česky viděl, není totéž, co četl...
30 stupňů nebo 26 stupňů znamená pro 126 cm tak 2m...to bude dost nezvyk pro hodně lidí :-)

Neznám nikoho, kdo by vrátil kvalitní velkou televizi, ale znám pár závistivých jedinců, kteří to světu radí, aniž by měli sebemenší zkušenost.
Dívám se dva roky na 55" plazmu a vracet ji určitě nebudu. Jenom si nekupujte (nebo opatrně) levné televize s nekvalitním softem, protože tam se zklamání možná nevyhnete. Nic horšího než Panasonic 42PX80 bych určitě nedoporučil, to je krajní mez. Televizi, která nehraje lépe než tahle (pro vaše oko) si nekupujte.

Pár konstatování:
1. Jediný případ, kdy nevyužijete plochou velkou televizi, je situace, kdy se díváte na analogový PAL. Tedy terestrické analogové vysílání, analogové kabelovky, VHS video, DVD rekordéry s PAL vstupem.
2. Důležité je správně zorganizovat přístroje. Pokud si někdo propojí 50" televizi scartem bez stínění a video CVBS, tak mu moc nepomůže ani HD sat, a hlavně u méně kvalitních signálů jim ještě ubere kvalitu tak, že nebudou ke sledování.
uživatel
Antonín
05.03.2009, 15:18.17

S těma velikejma televizema to je taková megalománie, ono dnes hodně málo lidí kouká způsobem předepsaným (ůhle, vzdálenosti) a zhasnout a pššššt ale koukne na cokoliv u škopku nebo televize hraje jenom proto kdyby náhodou něco zajímavého ve zvuku tak si k ní na 5 minut sednu ...
uživatel
TDB
05.03.2009, 15:56.48

S tym suhlasim je tu zopar jedincov co ludom radia nezmysly a niektore su aj vtipne. Napriklad ten o odkrokovani v kine. Ten ma dnes fakt pobavil. :-)
uživatel
PEPE8989
05.03.2009, 17:54.04

pro Antonína

Antoníne teď jsem vyčetl,že panasonic 42PX80 nemá mpeg4 dvb-tuner - k čemu je to potřebné?
uživatel
sawe
05.03.2009, 18:26.43

Vysílání modernějšího DVB-T bude asi mpeg4. Například v Brně a v Praze to umožňuje příjem HD NOVA a HD ČT. Ale je to pokusný režim, ČT jenom upscale. Co bude konec, nikdo neví.
Osobně DVB-T považuji jenom za nouzový příjem, doplněk. Je jasné (někomu už léta, někomu dosud vůbec), že s mpeg2 je DVB-T parní stroj. S mpeg4 ovšem jen takový lepší trabant.
uživatel
Antonín
05.03.2009, 18:27.27

Taky v okolních zemích se testuje mpeg4 v DVB-T...
uživatel
Antonín
05.03.2009, 18:56.24

@sawe
Ještě se Antonína zeptej proč teda výrobci nedávají do těch televizí tuner DVB-S jako základ ... :laughing:
uživatel
TDB
05.03.2009, 19:14.32

Stále stejná písnička...

Antonín tady celkem dobře a logicky vysvětluje, jaká je realita. Nevím, proč mají někteří jedinci stále potřebu cpát sem svoji demagogii. Držte se raději svého kopyta.Já také neradím na fórech lékařských, zahradnických a pod, protože tomu dost nerozumím, zkuste se chovat podobně. Myslím, že najdu dost argumentů, abych si mohl stát za názorem, že pro "typický český obývák" je nejvhodnější plazma od 42", spíše 50". AV technika mě živí a možná, že by mi mohlo být jedno, zda prodám plazmu, nebo LCD. Mohlo, ale není. Potřebuji, aby se mi zákazníci vraceli a proto jim musím radit dobře. Proto se stále učím, zkouším, testuji, jezdím na prezentace a pod. Antonína neznám, ale je mi jasné, že má nejen elementární znalosti oboru, což většina ostatních postrádá...
uživatel
Bloud
05.03.2009, 19:41.30

A jakou uhlopříčku bys doporučil pro klasický český obývák tak před 20léty ??? Větší jak 63 cm tu nebyla.

Teď sem si vzpoměl na televizní show s Oldou Hlaváčkem před dávnými léty (nevím proč) a jednoznačně přiděluji 100 bodov za nejlepší nesmysl v tomto vlákně !!!
uživatel
TDB
05.03.2009, 20:13.30

@TDB
a aku uhlopriecku by si ty doporucil pre klasicku ceskoslovensku obyvacku tak pred 70tymi rokmi?

...
uživatel
losparabo
05.03.2009, 20:18.08

Před 70 léty to nevím ale myslím že první uhlopříčka TV byla 16 cm ale nejsem sběratel, ale tak nějak R^
uživatel
TDB
05.03.2009, 20:24.31

Ovšem né v československu protože TV ještě nevysílala (u nás).
uživatel
TDB