Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
16.03.2009, 08:50.18

Funkčnost komponentního výstupu.

Je bezesporu,že propojení satelitního recieveru s TV zejména větších úhlopříček je viditelně kvalitnější, než propojení scartem, byť v RGB. U některých přijímačů však, i když nabízejí možnost přepojení výstupu ze scartu na YUV (komponent) tato funkce není aktivní. Např u Openboxů je to bez problému. Po nastavení na YUV obraz zezelená a po propojení komponentem je všechno jak má být. Ale např. Schowbox S300 po přepnutí na YUV obraz zmodrá a po propojení komponentem nefunguje. Až po přehození tyrkysové a modré obraz naskočí, ale má převrácené barvy. Máte někdo zkušenost? V čem je problém? Zkoušel jsem i jiný firmware a k odstranění problému nedošlo. Díky za podněty.
uživatel
Hajda
16.03.2009, 09:26.47

RE: Funkčnost komponentního výstupu.

RGB je komponentní signál.
Je úplně jedno, jestli používáš RGB nebo YUV (ale na obou stranách to musí být totéž.)
Je úplně jedno, jestli je to konektor SCART nebo CINCH.
Není jedno, jaký je mezi nimi drát.
uživatel
Antonín
16.03.2009, 09:55.48

Já bych jenom doplnil. RGB nebo YUV bylo vždy jedno, byl to tentýž signál jenom jinak maticovaný. Ale u HD zařízení už to jedno není. Při příjmu HD signálu 1080 nebo 720 řádků se na výstup YUV pouští tak jak je, ale na Scart RGB se přepočítává (downscaluje) na 576i aby se dal připojit obyčejný rekordér (i VHS). Ale nevím jestli to všichni výrobci dodržují. V čem je problém u Hajdy netuším.
uživatel
visper
16.03.2009, 10:16.02

Snažím se to pochopit a omlouvám se, pokud mi to déle trvá. Ale nechci tady teď řešit jestli RGB nebo YUV, ale to, proč u Openboxu 810 po přepnutí na výchozí scart na YUV a zapojení na TV na komponentní vstup je vše O.K. a při stejném nastavení na Showboxu S300 toto neplatí (a správně by mělo)?
uživatel
Hajda
16.03.2009, 10:27.40

a kde ma openbox komponent?

kde se to pripoji nechapu neni tam zelenej cinch
uživatel
bambule
16.03.2009, 11:12.42

1. Možná je ten showbox vadný? Nebo ... těžko říct, já jsem takový přijímač neviděl ani na fotce.
2. Downscale na RGB není rozhodně obecná věc. Možná to třeba nějaký showbox dělá. Ale obecně to pravd nemusí být.
3. Opravdu nemůže vidět rozdíl mezi YUV a RGB, žádný není, to je jenom maticově jinak odečtené, v podstatě je to jako jeden za omsnáct a druhý za dvacet bez dvou.
4. To tvoje přestávání fungovat, modrání apod. mne vede k dojmu, že nemáš správně propojené příslušné barvy. Protože kromě barve jsou tam synchropulsy. Jestliže připojíš na místo zelené modrou, tak to bude černé - nebude to mít sychro. Atd. Promíchané barvy vzniknou, když zaměníš modrou za červenou. Koukni se vlastně co to máš spojené, a jak to máš spojené. Přečti znovu manuál. Už jenom slovo tyrkysová je dost neobvyklé...i když chápu, co se tím mylí, obvyklé je používat Green/Zelená, Blue/Modrá, Red/červená.

P.S. Obyčejné rekordéry nemívají vstup RGB :-)
uživatel
Antonín
16.03.2009, 11:37.28

Antoníne to je pravda, obyčejné rekordéry nemají vstup RGB, berou to ze Scartu jako composit. Ale bylo by blbé aby v jednom konektoru byl composit 576 a RGB 1080, takže se to downscaluje celé. Je to i proto aby se dala k HD přijimači připojit CRT TV.
uživatel
visper
16.03.2009, 12:48.37

Tak si dovolím ještě jednou. Ze scartu z Openbox 810 mám redukci, ale ne normální,t.j. 3x cinch - levý a pravý zvuk a video, ale 3x cinch RGB. Polud toto včetně samostatného zvuk.výstupu přivedu na komponentní vstup TV a v Openboxu je nastaven výstup RGB, tak na TV je tma. Polud před tím přes normální scart nastavím na Openboxu výstup YUV, tak při nastavování obraz zezelená a po výše popsaném připojení je obraz na komponentu TV O.K. Při připojování Showboxu obraz zmodrá a přes komponent je tma. To je to, oč mi jde.
uživatel
Hajda
16.03.2009, 13:16.45

Rozepisuji se o tom proto , že vidím rozdíl v kvalitě obrazu mezi nastavením RGB při připojení k TV scart-scart a nastavení YUV ve scartu a připojení na komponentní vstup TV a to věřím Antonínovi, že může být na vině rozdílná kvalita jednotlivých kabelů, i když v mém případě nevím. Šňůra scart-scart je Mascom 3xstíněná a na to druhé propojení je redukce scart -RGB Hama a dále pokračuje šňůra 3x cinch na obou stranách rovněž Mascom.
uživatel
Hajda
16.03.2009, 13:25.48

Já neznám ani jeden z tvých strojů. Ale může to být tak, že jeden umí poslat RGB i YUV po scartu a druhý má na YUV samostatné cinche. Není to tak?
uživatel
visper
16.03.2009, 13:31.31

Ne fakt není. Dokonce je ten Openbox a Showbox tak trochu jakoby stejná stáj.
uživatel
Hajda
16.03.2009, 13:34.05

Věci se mají dělat pořádně.
Mezi YUV a RGB není technicky apriori žádný důvod pro jinou kvalitu. Je to jenom maticově odečtené. Nic více nic méně. Co s tím ovšem dělá konkrétní přijímač, to už může být deset věcí.
Nemusí být ani signály na konektoru, tam kde mají být. Já ty přijímače neznám a dovedu si v jejich případě představit ledacos.
Chceš-li to udělat pořádně:
- zjistit, co je vlastně vstup teelvize? Je to YUV nebo RGB?
- udělat si jednoduchý RGB/YUV kabel, tedy tři koaxy a žádné další dráty. Na Scartu je to normálně 7,11,15. Když pomocí redukce, tak bych si dobře ověřil, co je v ní vlastně spojené (mohou být propojeny i další věci, které ti mohou "plést hlavu").
To, co ti dělá openbox je normální.
Předpokládám, že na showboxu taky nastavíš YUV, a ne RGB? (to není totéž, má to jenom stejnou kvalitu, pokud je vstup teelvize YUV, mělo by to být YUV i na výstupu.)
Ty přístroje mohou dělat ledacos, dokonce je možné, že když tam je video, že se prostě vstup té nepřepne, nebo se signály sečtou, kdo ví, co tam vevnitř je. Ne všechno bývá standardní.
Proto ten jednoduchý kabel.
Nebo přivolej někoho, kdo má měřící přístoj, kterým je schopen to vidět, co kde je. Takhle se obávám, že se točíme v kole. (teda já určitě).
Nebo se zeptej, jestli má někdo vůbec připojený stejný showbox komponentem.
uživatel
Antonín
16.03.2009, 14:17.20

Ještě zajímavost. I když bych tomu nevěřil, může to být i softwarem. Měl jsem Ferguson 6600 a dal jsem do něho soft Octagon. Všechno chodilo, ale přestal jít YUV výstup. Pak jsem zjistil že Octagon YUV nemá. Jinak souhlasím s Antonínem, že teoretická kvalita RGB i YUV musí být stejná. Prakticky záleží na tom jak to zmršili.
uživatel
visper
16.03.2009, 14:22.00

Věřím, že praktické chování může být různé. Jen pro úplnost upřesňuji, jaká to je redukce ze scartu na RGB - viz http://www.alza.cz/redukce-hama-3-x-cinch-na-scart-d79532.htm
uživatel
Hajda
16.03.2009, 16:25.26

Showboxu S300 je jednoduchý SD přijímač s chabým firmarem a to že tam je možnost YUV, tak ta funkce YUV není jistá. Jinak, signály přenosů RGB není jen pomocí tří drátů (to je málo) oproti YUV.
uživatel
pajung
16.03.2009, 19:27.54

@Hajda
Vím přesně o čem píšeš, toho jsem si všiml taky, ani nevím z kterým to bylo fw.
Konektory jsem přehodil a šlo to. Ale neptej se mě už které.
Rozdíl v zapojení jsem na 42lcd nepoznal.

Showbox je pro mne ještě pořád šitý horkou jehlou.
uživatel
Tomik535