| 28.03.2009, 20:17.43 | |
Měření kvality...Ahoj potřebuji poradit s měřidlem Telemann 1500. Měření kvality C/N mi dělá stále problémy...potřeboval bych vědět jaká hodnota C/N je ještě k obyčejným set-top boxům zkousnutelná.. nebo aspoň přibližně za jakou hodnotu lze považovat za ještě únosnou..prosím nevysvětlujte základy DVB_T ...ptám se blbě, ale montážemi se už zabývám delší dobu..prosím tedy jen k tématu...děkuji za pochopení ;) |
![]() Pájík |
| 28.03.2009, 20:31.30 | |
RE: Měření kvality...Ha ha ha :laughing: :laughing: :laughing: To už jsi teda profik."montážemi se už zabývám delší dobu..prosím tedy jen k tématu.." Rv |
![]() alda |
| 28.03.2009, 20:39.31 | |
To je různé.Minimální hodnota C/N pro bezporuchový příjem DVB-T je závislá na použité modulaci. 16QAM, 64QAM. DVB-T u nás je vysíláno 64QAM, takže hraniční C/N je 18dB. K tomu je ale nutné připočítat nějakou rezervu. Ta je pak závislá na přídavných šumech, které jsou způsobené šumem zesilovačů a tuneru. Praktická hodnota pro 64QAM je tak kolem 25-30dB. Tuner s vysokým šumovým číslem ale může vyžadovat i vyšší hodnotu. Stejně tak i v prostředí s nebezpečím impulsních rušení je nutné připočítat další rezervu. Samotná hodnota C/N tak pro posouzení příjmu není příliš podstatná. Významnějšími parametry jsou tak BER a MER. |
![]() Enik |
| 28.03.2009, 20:50.07 | |
RE: Měření kvality...Tak,tak.Minimalni hodnota MER pro stabilni prijem cini u nasich multiplexu DVB-T MER = 22 dB.Z toho vyplyva,ze C/N musi byt v teoretickem pripade tez minimalne 22 dB,protoze vsak MER je komplexni parametr ,zahrnujici vicero parametru ,ktere ho zhorsuji ,nez jenom C/N,obvykle byva C/N vyssi o 3 - 8 dB,jak to popsal predrecnik |
![]() hdpe |
| 29.03.2009, 07:44.48 | |
RE: Měření kvality...Děkuji Vám za prima odpovědi...dost mi to pomůže. Ona praxe je jedna věc a nastudovat někde (ale kde?) je druhá..proto se ptám zkušených techniků tady.. neboť nevím kde jinde mám ty informace získat.. Na netu toho moc není a tak se obracím občas sem do diskuze. Děkuji moc za Vaši pomoc. :) |
![]() Pájík |