30.03.2009, 09:26.45 | |
Telemann 1500Prosím o radu k tomuto měřidlu..potřebuji někoho kdo s ním má zkušenost. děkuji. |
![]() Pájík |
30.03.2009, 20:02.56 | |
RE: Telemann 1500napiš o co jde,Telemanna mám cca půl roku |
![]() ready |
31.03.2009, 07:47.47 | |
RE: Telemann 1500Ahoj, děkuji za odezvu :-) Mám problém s nastavením...potřeboval bych vědět jak optimálně nastavit hodnoty C/N , aby většina normálních set-top boxů hrála. Na klasické anténě třeba nějaké "Logaro" jsou měřené hodnoty někdy tak nízké, že měřák neukazuje nic, ale přesto boxy hrajou...prostě nevím jak nejlépe nastavit aby měřidlo bylo opravdu měřidlo. Děkuji moc za pomoc.. |
![]() Pájík |
31.03.2009, 09:16.39 | |
RE: Telemann 1500tohle je problem který asi nevyřeší nastavení měřákuu digitálního signálu je důležitějśí parametr pro měření BER a to telemann neumí. mě se osvědčilo použití spektra a konkrétní kanál prostě očistit ať už otočením antény,nebo dalším pasivním prvkem. |
![]() ready |
31.03.2009, 10:23.35 | |
RE: Telemann 1500Ahoj...a očistit...tj. když jsou okolo požadovaného DVB-T kanálu další třeba analogové kanály ? a ty odstranit? Tj..jakoby silné okolní prolézali do DVB-T?..na to dávám pozor vždy .. jde mi o to jaké alespoň "dobré" hodnoty pro sledování DVB-T mohu brát tj. když mám třeba 45 DbuV a S/N 19 DB tak jestli to zhruba " stačí" pro jeden normální set-top box ...nebo mám dohánět lepší hodnoty... uvedený příklad je z malého logara jen tak zkusmo v ruce bez zesilování. Když zesílím dostanu se třeba na lepší hodnoty, ale jde mi o surové nastavení co nejlepšího příjmu. . .asi tak nějak a nebo vylepšovat např. použitím jiné výkonnější antény.. děkujuuu ;) |
![]() Pájík |
31.03.2009, 10:50.15 | |
RE: Telemann 1500" Když zesílím dostanu se třeba na lepší hodnoty "hodnota šumu po zesílení rozhodně menší nebude už u analogu se říkalo že nejlepší zesilovač je pořádná anténa a podle mě to pro digitál platí dvojnásob. a hlavně ono měřit šum na nízkých úrovních je samo o sobě problematické vlastní šum měŕícího přístroje. další věc u analogu se měří hodnota šumu na kmitočtu nosné obrazu u digitálu podle kvality měřáku je určitý počet vzorků na šířku kanálu a telemann patří rozhodně do kategorie "levných" přístrojů a abych nekecal měří šum na 2bodech na začátku a na konci. já bych se opět vrátil k tomu spektru ,aby konkrétní kanál měl vyrovnanou úroveň v celé šíři žádné velké odskoky ono opravdu telemann 1500 není pro DVB-t moc vhodný |
![]() ready |
31.03.2009, 12:15.00 | |
RE: Telemann 1500Ideální je pro DVB-T vůbec zesilovač nepotřebovat.Pokud to situace vyžaduje,tak si nechám udělat pasivní propust pro konkrétní kanály a pak za ní až připjim zesilovač.Nejdříve začínám s menším ziskem.Odstup signál od šumu ti žádnej zesilovač na světě nezlepší.Já se snažim , aby byl C/N co nejvyšší a úroveň signálu min. 55dBuV.Při směrování antény se mi osvědčilo sledování modulační chybovosti MER.V analýze se snažim o co nejmenší degradaci křivky DVB-T kanálu.Ideální je, aby to drželo v celém kanálu 8MHz takzvaný "čistý obdélník".Ti co používají spektrák , ví o čem mluvim.Pokud slučujete signál ze dvou antén, pak je použití kanálových propustí v podstatě nezbytné. |
![]() Saxon |
31.03.2009, 13:25.38 | |
RE: Telemann 1500Ano...děkuji rozumím...snažím se tak jak popisujete všichni...Anténa -(dobře nasměrovaná)-propust- Zesílení( pokud je třeba k více účastníkům). Tak mi to funguje velmi dobře, ale potřeboval bych vědět zda pro srovnání je to tak v pořádku tj. mám anténu..co nejlépe nasměrováno a 1 m koaxu od ní a měřím: 45DBuV, C/N 19,5 DB. a otázka zní je to dobrý signál?..nebo nepoužitelný?..za předpokladu průměrného boxu? Nebo mám použít lepší anténu?..protřebuju abych mohl srovnat a použít tuto nebo laborovat s jinou?.. Děkuji |
![]() Pájík |