Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
13.05.2009, 20:27.33

Logaryt.periodická antena + DVB-T

Jaké máme zkušenosti s touto anténou?.Já jsem velice zklamán pořídil jsem si ji pro příjem DVB-T a s očekáváním dobrých výsledků.Přijímám DVB-T z VOTIC v Pelhřimově. Sítová anténa kterou mám pod střechou má o 50% lepší výsledek než když dám periodickou antenu na střechu!!!
Test na Mascom MC 520T kvalita signálu u periodiky 30% na obyč sítu pod střechou 85%
uživatel
pcword
13.05.2009, 20:36.45

To se tomu divíš nebo nám to tu sděluješ?

Na tzom totiž není vůbec nic divného. O přeceňování LP antén jsem psal už nesčetněkrát. Bohužel to asi nikdo nečte nebo to nebere vážně!
uživatel
Enik
13.05.2009, 21:04.49

RE: Logaryt.periodická antena + DVB-T

četl jsem,ale nečekal že to bude tak špatný.....
uživatel
pcword
13.05.2009, 22:56.00

LP antena v porovnani ze sitem vychazi lepe pouze pokud potrebujes IIIpasmo a UHF jinak v UHF ma sito navrch :))
uživatel
Alvin
14.05.2009, 01:06.22

porovnáváš neporovnatelné,jistě víš co je homogenita pole,LP anténa vychází lépe,na stejném místě
uživatel
pierrepetr
14.05.2009, 06:55.00

re :

Je jich nětolik druhů,toto je velmi obecné.Použiješ-li čistě UHF provedení,tak nevychází špatně.Předpokládám,že jsi máš tu širokopásmovou/dělají se dvě mini/midi-a ty jsou opravdu jen do dobrého signálu.Používám je jako zálohu k satelitnímu příjmu,lidi by nejraději pozemní příjem zrušili,ale to je chyba.
uživatel
lubbik
14.05.2009, 07:06.38

Je vzdy potreba"prijit,videt,zmerit,deklarovat...",ale zpusobem,jakym to dela napr.SAXON ,pak tomu verim.Jinak samozrejme verim standardne,tedy "ze sviti slunce,je ctvrt na sest...". Zdravim Pelhrimov,nekdy se tam budu muset zastavit,at vim do ceho jdu.
uživatel
hdpe
14.05.2009, 08:00.43

Jo taky tady u vysílače jsem musel dát pryč síto a místo něj LP a paráda.Ale podotýkám v místě hned naproti vysílači!
uživatel
alda
14.05.2009, 10:55.19

pro pcword

Každá anténa se nějak chová.
Každé konkrétní místu příjmu je jedinečné.
Je třeba se kouknout na charakteristiky zisku anén a jejich vyzařovací diagramy, dále mít zmapované příjmové podmínky v místě.
Pokud memáš zmapované podmínky, tak anténu netrefíš od boku.
uživatel
mirasat
14.05.2009, 10:56.03

Síto které máš pod střechou nemůže mít za normálních okolností o 50 procent silnější signál než LP anténa umístěná venku na stožáru.
Pokud jsou obě antény správně zapojeny, bez aktivních prvků a stejného směrování,pak je to hovadina.
Strkat UHF antény na půdu pod střechu je prasárna nejhrubšího zrna.
LP antény používám běžně pro příjem z našeho silného mateřského vysílače Kleť.Pokud na ní nadetekuji v pasivu 75dBuV u přijímaných kanálů, pak neni důvod používat nic niného s vyšším ziskem.Používám výhradně LP45.
LP 345 má v UHF o cca 3dB nižší zisk.
uživatel
Saxon
14.05.2009, 11:00.59

LPA x síto x Yagi

LPA - ŠIROKOPÁSMOVÁ, nepříliš velký zisk a směrovost (na každém kmitočtu fungují maximálně tak tři prvky, takže...). Dobrá volba do silnějšího pole (bez zesilovače). Dobrá volba (po doplnění zesilovačem) do slabšího pole. Jediná absolutní výhoda je širokopásmovost, jinak všechny parametry nijak úchvatné (ovšem pořád 100x lepší než v případě sériově prodávaného síta).

YAGI - ÚZKOPÁSMOVÁ. Solidní zisk a směrovost. Do silného pole trochu zbytečná (vhodná leda tak na odsměrování nežádoucího příjmu, odrazu a podobně), do slabého pole perfektní (i pro doplnění zesilovačem). Lepší anténa na dálkový příjem v těchto pásmech neexistuje, ale jak říkám, kamenem úrazu je úzkopásmovost.

SÍTO - SKRZ NASKRZ POPRASENÁ anténa, která je z principu úzkopásmová (pak dokonce funguje opravdu dobře), ale vývojáři se na ní podepsali ve smyslu, že teď je "takzvaně širokopásmová, ovšem na všech kmitočtech stejně špatná, což se zamaskuje zesilovačem". Sériově používané zesilovače jsou stejně "kvalitní" jako tato anténa, a ty nejhorší kmitají už v poli kolem 90 dBuV/m, což je nic. V podstatě je síto náhražková anténa, něco jako pokojová anténa od Vietnamců zabezpečená proti dešti. (Sice ji má půl republiky, ale nebýt toho, tak ČTÚ nemá práci - neb 95% rušení systému UMTS je způsobeno kmitajícím sítovým zesilovačem, často v důsledku působení silného signálu systému CDMA...)
uživatel
Louskacek
14.05.2009, 11:01.32

Existuje také padesátiprvková logina:
http://www.ivo-pt.cz/televizni-antena-uhf-log.periodicka-p5045-i3909.htm

Ale ani u ní není zisk žádná sláva.
uživatel
mirasat
14.05.2009, 12:23.11

Sorry za (vzhledem k LP45) off topic dotaz, ale nemá čirou náhodou někdo z vás průběh zisku antény XL91BL?
Zajímají mě zejména kanály 60+, díky.
uživatel
D2MAC
14.05.2009, 12:38.00

D2MAC

Je to bída.Od strýčka, který mě k tomuto koníčku přivedl mám odkaz na starší číslo ARA, kde se pojednává o úpravě tebou zmíněné antény, pro zvýšení zisku na horním konci 5 pásma.
Colorky mám doma dvě, tak to na jedné z nich vyzkoušim.
Láká mě stabilnější příjem 68 kanálu z Jauerlingu...
Nechci na to používat samostatnou anténu, chci to vyřešit jednou anténou společně i pro "parní" 21 a 31 kanál.

Hodim Ti sem číslo toho vydání, nebo Ti to můžu naskenovat a poslat přes email.
Zdravim.
uživatel
Saxon
14.05.2009, 12:39.42

D2mac

V podstatě se jedná o přistřižení několika prvků na přední části antény.Ják také jinak, že.... :)))
uživatel
Saxon
14.05.2009, 12:59.17

Zdravíčko Saxone,

Díky za ochotu, pokud si vzpomeneš na to číslo AR, budu rád, já už si to najdu, se skenováním se zbytečně nezdržuj...
Už si to pomalu chystám na Poláky, Skrzyczne bude na k62, teď jsem to chtěl vyzkoušet na slaboučkém cca 800W Erp muxu4 z Ostravy na k63, popřípadě v analogu na k60 TVP Katowice, má to ale čas, prvně musím zrenovovat anténní stožár.
uživatel
D2MAC
14.05.2009, 13:20.08

Ten stožár mě také čeká.Sehnal jsem si 56mm silný, nerezový o délce 5 metrů.Musim si pozvat pár dlouhejch kamarádů, protože sám bych s nim asi z té střechu putoval dolů...
Celkove to bude asi pěkné obluda, ale co, jsou horší věci na světě.
uživatel
Saxon
14.05.2009, 13:34.01

česká anténa "malé síto" a "velké síto" s hustým zadním reflektorem a správným sym. členem je jedna z nejlepších antén a hravě překoná logáro.Tyto síta se vyrábí s hustým žárově zinkovaným sítem a speciálním sym.členem.Např. toto velké síto s přídavnými direktory (ne polskými)má 16dB/60k. Při srovnávacím měření v homogením poli pro výrobce mělo síto parametry v rozmezí kanálů 21-69 max. o 1 dB horší oproti dlouhé colorce(je to dané použitým symetrákem). Každá z antén se ale chová naprosto rozdílně v rovinatém terénu a hornatém, takže podstatnější údaj jsou úhly příjmu a ČZP a homogenita pole. Neplést si tento typ s polskými výrobky o kterých píše Louskáček, tyto výrobky nazvat anténou je drzost prodejců.
Pro D2MAC - úprava je v AR B/1/82 - je to ale úprava staré KC91-BL, která měla max. na 700MHz na novou s max.na 790MHz-15.5dB, na 800 už dle grafu 13dB.
uživatel
RAFI007
14.05.2009, 15:05.34

Širokopásmová, vhodná pro dálkový příjem i pro kanály nad 60 a více,by byla Fracarro BLU 920F, zatim ovšem netušim kde ji u nás koupit.
uživatel
Saxon
14.05.2009, 15:21.33

@RAFI007

Díky moc, našel jsem si to. R^
uživatel
D2MAC
14.05.2009, 15:24.08

BLU 920F

Už jsem to dohledal, cena se blíží ke dvěma tisícovkám.
Ale zisk 19dB na 800MHz a výš, nemá jen tak něco....
uživatel
Saxon
14.05.2009, 18:51.41

Zkuste od Fracarra SIGMA 6HD
uživatel
Promax
14.05.2009, 20:48.05

KC 91BL

Před časem jsem u této antény (v původním stavu dobře chodí tak do 40.-45. kanálu) udělal úpravu dle zmíněného AR (udělal jsem to "větší" ostříhání = varianta II), ale na nejvyšších kanálech to stejně nebylo moc dobré. Viditelně se zlepšil třeba K47, ale např. na K52 se zlepšení téměř neprojevilo a K60 - dokonalé fiasko (zde bylo "plzeňské síto" jasným vítězem i bez direktorů). Předem upozorňuji, že zkrácení jsem rozhodně "neodfláknul" a nedělal to ručními nůžkami na plech přímo na střeše, jak to radí přímo autor v zmíněném AR (myslím, že to byl Jindra Macoun, jinak v osmdesátých letech velmi zdatný "anténářský" konstruktér :-).
uživatel
PeVy
14.05.2009, 21:10.43

D2MAC

Prosím tě kde si přišel k tomu kanálu 62 ze Skrzyczného?Na sat kurier je jen ,že na přelomu 10-11 měsíce mají začít zkoušky 1.muxu./odkládám koupi max.1300fta až na říjen/Prosím ještě o radu,pomuže mi vyměna síta za LP antenu nebo colorku kvuli 63 O dvojce?Všecno jede ,ale 4 mux je slaboulinkej.LP-směrovost,chytnu klimkovice i hošťalkovice?Havířov.Děkuji.
uživatel
spyko
15.05.2009, 20:39.15

@spyko

Je to z oficiální polské zprávy o rozdělení kmitočtů a průběhu testů, mám to v pdf, jestli to chceš, napiš mi na mail (neříkám, že to není závazné a nemůže se to změnit)

Důležité vysílače pro nás:

Skrzyczne: k38, k62 nebo k55
Kosztowy: k49, k55

Něco je i zde:

http://rds.schirmer.info/dvbtpl.php4

Do LP bych ve tvém případě moc nešel, kvůli "všesměrovosti" zůstaň raději u síta, colorku budu zkoušet, až se k tomu dostanu, dám vědět, možná bude nutná úprava prvků.
uživatel
D2MAC
15.05.2009, 23:07.15

D2MAC

Děkuji.
uživatel
spyko