| 10.07.2009, 13:22.54 | |
rozvody sat a DVB-T + FM po domezdravim vsechny diskutujici. mam na vas velkou prosbu o radu. prave se chystame v nasem rodinnem dome sekat elektriku a ja porad tezce premyslim, jak udelat rozvody satelitu a TV + FM. Situace je nasledujici:Chci udelat 12 zasuvek, kde bude TV (DVB-T) a radio, k tomu satelit. Mam antenu (resp. dnes prijde) Color Spectrum pro DVB-T a vsesmerovou di-pol FM antenu. Chci vest signal po 1 kabelu (Nordix CM-402), vse husim krkem samozrejme. Signal z techto 2 anten jsem chtel sloucit pomoci domovniho zesilovace TERRA-MA044 ( http://www.onlineshops.cz/digitalni-televize-satelity/domovni-zesilovac-terra-ma044-34db-4x-vstup/ ) a na jeho vystup pripojit rozbocovac 1x vstup/12x vystup ( http://www.adshop.cz/inshop/tv-sat-prislusenstvi/rozbocovac-12x-13db-homolog+id-ALXGVS-12.html ). Odtud pak povedu kabely k jednotlivym koncovym(?) zasuvkam. Bude to takto fungovat? Rad bych pouzil napriklad tyto zasuvky http://www.omko.cz/?kod=APUZEU2XSATI ale nikde jsem nenasel vnitrni schema a jak tam je vse pripojene. Neznate navic variantu, kde je misto R11 druhy RJ45? Budu mit vsude 2x RJ45 (u kazde TV zasuvky) a po jednom z nich pojede VOIP z meho serveru, po druhem Gbit ethernet. Co se tyka satelitu, mam Toroidku-90 a bude tam ve finale necelych 16LNB Twin- jeste neni naladeno (chci mit celkem 2 receivery Octagon HD918, jeden uz mam koupeny, + mam SS2 kartu pro streamovani po siti - nepobezi vse najednou). Jeden bude v prizemi, jeden v podkrovi + budu sdilet mezi nimi skylink kartu. Planoval jsem pouzit 2x EMP Centauri Přepínač DiSEqC 16/1, nebo to resit pomoci 2x2 8/1 DiseqC switchu. kabelaz bych ale rad rozvedl i s tou TV+FM, tj 12 zasuvek, clovek nikdy nevi, za jak dlouho bude stehovat mistnosti apod a chci to mit pripravene pro prepojeni. Otazka zni: lze tahat vse po 1 kabelu pres dalsi slucovace/rozbocovace dohromady, nebo mam Satelit tahnout zvlast a pak si to prepojit dle potreby v krabici na pude do pozadovane zasuvky po dome a tahat kabely zvlast pro DVB-T a DVB-S? Pokud bych sat. kabel tahal tak, ze jedna cesta pujde v prizemi pres prubezne zasuvky a druha v patre pres prubezne, budu muset signal zesilovat? jak ? Dekuji vsem predem za kazdou radu a omlouvam se za to dlouhe cteni ;) Diky. Afk_cz. |
![]() afkcz |
| 10.07.2009, 14:24.28 | |
RE: rozvody sat a DVB-T + FM po domeHvezdicova struktura rozvodu (samostatny kabel ke kazde zasuvce),tak jak uvazujes je to spravne (zadne experimenty prubeznych zasuvek atd.).Zesilovac i rozbocovac jsou v pohode,musi se spravne nastavit urovne/vykony signalu.DVB-T,FM a SAT v jednom koax. kabelu neni problem -pro prislusne 2 zasuvky,kde bude SAT receiver, se na vystup 12 nasobneho rozboku pomoci filtru TV/SAT privede tedy SAT signal.Ve vystupnich bodech se mohou pouzit klasicke TV/R/SAT zasuvky napr.Schwaiger. Ethernet zasuvky bych pouzil solo a popř.i 2 x kabel ethernet prislusne pozadovane kategorie kdyz Gb,muze byt CAT6,nebo do 45 m i CAT5e).Docela dobre i kdyz drazsi jsou zasuvky s moduly RJ-45 Panduit ,excelentni prace (dela se design TANGO,ELEMENT...). |
![]() hdpe |
| 10.07.2009, 17:44.37 | |
RE: rozvody sat a DVB-T + FM po domehdpe: diky moc za pomoc, mam v tom uz ted jasno. celkem se mi ulevilo, tahat vsude 2x tolik kabelu, kdyz zaroven husim krkem povedu 2x Cat 5e, to se mi moc nezamlouvalo ;)rozvody si vsechny vyresim v racku pomoci 1RU 16 Port F Patch Panelu ( http://www.onevisitmedia.com/patchpanelf.html ) - znate nekdo nejakeho prodejce u nas? vsude nachazim jen patch panely pro ethernet... jako koncove zasuvky bych to videl tedy dle doporuceni na Schwaiger DSE 650, budou stacit? na slouceni SAT a TV postaci neco jednodussiho, jako napriklad Schweiger ASW800 ( http://www.schwaiger.cz/z2255-sat-tv-slucovac-2-1 )? |
![]() afkcz |
| 10.07.2009, 17:53.45 | |
RE: rozvody sat a DVB-T + FM po domea snad posledni dotaz: mam dat na ty 2 privody od Satelitu ze 16/1 switchu na kazdy prepetovou ochranu + na TV + radio take? pokud ano, kam u te TV a radia ? pred domovni zesilovac ? nebo je to zbytecne ?jeste jednou diky. |
![]() afkcz |
| 10.07.2009, 22:21.37 | |
RE: rozvody sat a DVB-T + FM po domeZdar,ano Schwaigery jsou vhodne a v pohode,otazka prepetovych ochran je minimalne na Nobelovu cenu.V tomto pripade je vhodne polozit a zodpovedet dotazy: 1) Jak mi zni pojistna smlouva proti prepeti? 2) Hromosvodni soustavu mam dle stare ci nove CSN (dle nove CSN tragedie)? 3) Mam tolik prachu,ze udelam vsechna takova opatreni,ze aspon 4 docenti spadnou ze zidle - napr.vsechny silnoproude rozvody vcetne zasuvek mam osetreny 3 stupnovou ochranou DEHN a SOHNE (odhad od 15 000 - 30 000 Kc),dale dam na kazdy koaxial vstupujici do budovy prepetovku DEHN a SOHNE ( 1 ks okolo cca 2 000,- Kc). Myslim,ze pokud dava nekdo pomerne drahou elektroniku je vhodne u tohoto A/V centra pouzit kombinovanou prepetovou ochranu (zasuvky,TV i SAT - tusim ze vhodne jsou Belkiny). Jinak bych to neresil. |
![]() hdpe |
| 11.07.2009, 08:24.34 | |
RE: rozvody sat a DVB-T + FM po domeja prispejem len k casti domovych rozvodov:afkcz, skus pozriet napr. toto: http://www.schneider-electric.sk/html_sk/novinky/ultra/lexcom/lexcomhome.asp Schneider ma v ponuke riesenie pre datovy rozvadzac, ktory obsahuje "patch panely" nielen pre datove siete (kua, este aj robim reklamu pre konkurenciu :D) ja mam doma (v byte) datovy rozvadzac, z ktoreho vedu kable k datovym zasuvkam po celom byte (RJ-45), vsetko je to CAT6, v podstate sa tym da viest cokolvek (net, telefon, video, audio...), jediny problem je s vysokymi frekvenciami priamo z LNB (to jednoducho nejde, resp. ide, ale s vysokymi stratami), da sa vsak urobit to, ze umiestnis receiver niekde k rozvadzacu (tam privedies koax) a do datovej siete pustis napr. HDMI (tam je vsak potrebne vyriesit prenos IR), v tejto suvislosti ponuka zaujimave riesenie (nie vsak lacne) aj http://www.reel-multimedia.com/en/produkte.html, kde sa da z jedneho boxu streamovat signal multicastom do viacerych miestnosti ... |
![]() sgi320 |
| 11.07.2009, 08:42.10 | |
afkcz:Nevím proč těžce přemýšlíš? Když tomu nerozumíš (což není nic zvláštního, každý děláme něco jiného), tak si na to prostě zavolej odborníka a ten ti řekne přesně co máš jak udělat (pokud jde o to sekání) a odbornou práci provede sám. Už proto, že třeba nastavení zesilovače bez měřícího přístroje (který nemáš) je úplně o ničem a akorát si zaděláš na problémy. |
![]() technikTKR |
| 12.07.2009, 10:37.15 | |
RE: rozvody sat a DVB-T + FM po domehdpe: hromosvody nas jeste cekaji. mame novou strechu. nastesti mame kolem domu spousty vysokych stromu a el. vedeni na sloupech, tak do toho zatim tu chvilku nepraskne :) elektrikar bude zemnit cely privod do baraku (do toho uz ty penize navic dame, kdyz se vsechno dela nove).sgi320: neco podobneho od jineho vyrobce jsem zkoumal - jmenovalo se to uznevimco @ home. tam se to resilo u koncove zasuvky zasunutim prislusneho modulu, ze ktereho uz koukal F konektor apod. jsou to podle mne dalsi modulace/demodulace po ceste a zbytecne vydaje navic. kdyz se to taha nacisto, tak to udelam radeji po staru. verim tomu, ze to muze fungovat, ale jsou v tom prvky, ktere to podle mne degraduji. technikTKR: elektriku bude delat elektrikar a ja si zasekam husi krky a rozvedu si TV/Sat/R + Ethernet. to zvladnu. dost stavebnich praci si delam sam a tohle zvladne male dite ;) jednalo se mi o radu, jake prvky bude lepsi pouzit. ted to vim, takze si vse muzu udelat sam ;) od toho jsou prece fora ;) s tim zesikem uvidime, jak to pujde v praxi. btw, signal je tam silny a chytam to i v prizemi na 10cm prutovku od USB tuneru. |
![]() afkcz |