25.07.2009, 12:16.53 | |
DVB-T měřákChtěl bych navázat na moje minulý téma, kdy jsem nedostal kloudnou odpověď na měřák DVB-T https://www.parabola.cz/forum/topic-38969/Stačil by na měření pozemního signálu tento měřák, anebo jiný? http://www.sat-tech.cz/download/manual_mp01.pdf |
![]() netace |
25.07.2009, 12:22.46 | |
RE: DVB-T měřákMně by tedy nestačil.Bez spektráku a digitálních parametrů MER a BER to neni měřák.Tohle sis mohl pořídit pro ameterskou práci před deseti lety. Dnes to je levná mrtvola. |
![]() Saxon |
25.07.2009, 12:25.31 | |
tohle si prohlédni třeba...www.kjaerulff1.com/pre/pdfgeneretor.pre.aspx?pid=798&cid=248 |
![]() Saxon |
25.07.2009, 12:27.08 | |
RE: DVB-T měřákNa DVB-T by to asi chtělo trochu jiný přístroj, dobré je mít zobrazení spektra minimálně celého kanálu + sousedních kanálů, protože v DVB-T stačí poměrně malé impulsní rušení a běžný přijímač to už "nedopočítá", obraz se zastaví neboi rozpadne.U DVB-T nejde jen o sílu signálu, ale o "kvalitu", kterou většina přijímačů zobrazuje podle poměru správně a chybně přijatých packetů a stačí, abych si před anténou zaklíčoval PMR radiostanici, signál zůstane na 90% a více ale kvalita spadne |
![]() monterjirk |
25.07.2009, 12:35.02 | |
to netaceJestli chceš, tak obdoba toho "měřáku" mi tady už pár let leží ve skříni. Máš-li zájem tak za "ticku" je Tvůj. To je totiž měřák pouze na analog. S tím DVB-T ani nenajdeš natož, abys ho nastavil. Měřák na DVB je trochu jiná sorta.Pokud jde o to jestli měřák kombinovaný nebo každý extra, tak to záleží na několika věcech. Jednak na množství peněz které jsi ochoten investovat, a jednak na druhu práce kterou s tím chceš dělat. Pokud to totiž chceš na montáže, pak Ti stačí malé, spolehlivé a nadupané kombo. Pokud chceš dělat analytiku, pak se asi neobejdeš bez několika specializovaných přístrojů. |
![]() Enik |
25.07.2009, 12:45.15 | |
RE: DVB-T měřákDěkuji za konkrétní odpověď, už jsem se konečně něco dozvěděl a dokonce se tam vejdu i finančně :) |
![]() netace |
25.07.2009, 12:51.04 | |
@EnikChci to pouze na montáže a jak již jsem psal dříve, tak jsem chtěl přístroje, nebo přístroj do 30 000 kč. Původně jsem měl záměr koupit Telemany 1650 a 1500, ale dozvěděl jsem se, že T1500 nestojí za nic. Viz předchozí téma |
![]() netace |
25.07.2009, 16:37.48 | |
@SaxonMožná, že bych toho chtěl moc, ale můžu tě požádat o odkaz na nějaký shop, zatím jsem ho našel nejlevněji za 27 500,-kč. Jsem plátcem dph. |
![]() netace |
25.07.2009, 16:44.58 | |
RE: DVB-T měřákVím o dvou prodejcích.Infinito - Plzeň Olmi - Brno Tuhle mašinu vlasně vyrábí firma Rover, Maximum je multilicence.Rover u nás zastupuje myslim Allcom.To nevim přesně. |
![]() Saxon |
25.07.2009, 17:30.46 | |
RE: DVB-T měřákTak jsem si projel *.pdf v cz od toho ST2 a ten přístroj vypadá valice schopně. Jinak nižší cenu než těch 27 500,-kč jsem nikde nenašel, ani u allcomu.to pdf v cz http://www.allcnet.cz/product_info.php?products_id=8525 |
![]() netace |
25.07.2009, 17:38.00 | |
RE: DVB-T měřákO ST2 jsem take uvazoval, ale po ziskani osvedceni k montazi Tooway jsem zvolil Prodiga5. A udelal jsem dobre. |
![]() Saxon |
25.07.2009, 18:05.28 | |
RE: DVB-T měřákJá myslel, že ho máš. To je jedno, tento přístroj vypadá slušně, ještě jsem přemýšlel nad Combolookemhttp://www.empos.cz/pdf/pristroje/748.pdf https://www.parabola.cz/forum/topic-24288/ |
![]() netace |
25.07.2009, 21:33.58 | |
ST2 - netaceAle byl jsem se na něj osobně podívat v Plzni u pana Španěla. Jo, kvuli výběru měřáku se musí něco obětovat. |
![]() Saxon |
25.07.2009, 23:04.53 | |
RE: DVB-T měřákNo jo vy zkušení technici už víte co od měřáku budete potřebovat, já laik zatím vím, že je za potřebí MER, BER, CN, ANALYZA, DISEQC a možná ID. Do Plzně to mám stejně daleko jak do Prahy, ale jako inspirace nechat si ho předvést na místě není špatný nápad. V čem je ten PRODIG5 lepší, kromě té ceny o 50 000,-kč víc |
![]() netace |
26.07.2009, 00:43.39 | |
2 netaceV tom bude nejspíš ten problém. Pokud jsi laik, pak je Tvůj zájem o takový přístroj zcela zbytečný. Vědět, že potřebuješ BER a MER je dost málo, pokud nevíš co ty údaje znamenají a jak dosáhnout patřičných hodnot, tak je takový přístroj pro Tebe zbytečný. Stejně tak je zbytečný přístroj se spektrální analýzou pro člověka který v ní neumí číst. Měl bys vědět, že žádný přístroj za Tebe nevyhodnotí naměřené údaje. On Ti je pouze sdělí, a Ty musíš mít dostatek znalostí, vědomostí a zkušeností, abys z těch údajů dokázal vyčíst co je třeba udělat dál pro dosažení potřebného výsledku. Pokud tedy nemáš dostatečný teoretický základ, pak je Ti každý měřák na houby. PRODIG5 je přístroj renomované firmy, disponuje velkou škálou funkcí, které mnohdy pomohou při práci. Je přesný a univerzální. Mimo jiné má TFT displej na kterém je možné kromě naměřených údajů sledovat i naladěný program. Není ovšem ideální pro analytickou práci při vyhledávání závad v příjmu a rušení. Mnoho laiků si myslí, že na jejich občasnou práci jim stačí méně dokonalý přístroj. To je ovšem docela mylná představa. Pro člověka neznalého je jakýkoliv přístroj zbytečně dokonalý a drahý. Na druhou stranu dokonalejší přístroje dokáží nabídnout více informací, takže můžou v některých případech nahradit méně zkušeností. Mám jednu osobní zkušenost. Pokud si pořídím nový měřící přístroj pak celkem rychle zjistím, že pro svoji práci potřebuji ještě další a další přístroje. Někdy potřebuješ ke spektráku ještě šumový generátor, jindy zase tracking generátor. Pak zase reflektometr nebo vektorvoltmetr. Nakonec zjistíš, že ten spektrák je málo přesný, a že potřebuje lepší a s větším rozsahem. Je to neustálý kolotoč, který je nutné financovat z výdělků firmy. Pokud chceš opravdu kupovat nějaký měřák, pak bys měl mít jasno v tom co a v jakém rozsahu chceš dělat. Bez ohledu na to jestli jsi profík nebo jen nadšenec, měl bys vědět, že investice do přístroje která se nevrátí do tří roků je velmi pochybná. Pokud z každé montáže dáš na měřák 100,-Kč. pak ta tři roky musíš udělat nejméně 300 montáží, aby sis mohl dovolit měřák za 30000,-. Znamená to tedy 100 montáží ročně, t.j. dvě týdně. To vše za předpokladu, že těch 100,- Kč. z každé montáže můžeš dát bokem bez vlivu na svůj výdělek. Není to žádná sranda. Mít doma měřák za desítky tisíc jen na hraní je sice také možné, ale je to dost luxus. |
![]() Enik |
26.07.2009, 22:09.41 | |
@EnikMáš sice pravdu v tom, že praxi proti tobě a jiným mám mizernou, ale myslím si, že naučit se s měřákem a vědět co mi poskytuje za údaje není tak složité, kór když ti výrobce měřáku udává i návod k měření. Vypočítat zisk a ztrátu pro rozvod taky už vím jak na to, není to tak složité. Mám sice ještě hodně mezer, ale myslím si, že nejsem takový tupec, abych něco nepochopil. S VT jsem se taky naučil sám a dělám s ní už nějakých 18 let. Mám možnost dělat pro 3 firmy DVB-S a DVB-T, tak si myslím, že by se ten měřák uživil a hlavně bych dělal něco co by mě bavilo. Teď dělám technického kvalitáře v oboru plasty, pro velice vychvalovanou značku televize, která je tady vidět každou chíli.http://www.allcnet.cz/down.php?id=995 |
![]() netace |
26.07.2009, 22:55.57 | |
netacenechci ti brát iluze...nadšení které z tebe přímo září by se dalo i naměřit ;) ale právě praxe je to co každý potřebujem, teorie je jedna věc, prolézt fóra, stáhnout návody a nějakou tu omáčku k tomu pročíst a hurá do terénu, pak po 350-ti instalacích si řekneš mam to .. možná, protože každý den se člověk učí... |
![]() veris |
26.07.2009, 23:11.34 | |
RE: DVB-T měřákjinak co se týče pozemáku, levnější přístroje bych vynechal, většinou nemají nic co je v dnešní době pro DVB důležité, takže to visí na těch třech pětkách až sedmi pětkách |
![]() veris |
26.07.2009, 23:21.09 | |
2 netacePokud si myslíš, že to je tak jak píšeš, pak Ti nehodlám brát iluze. Pokud bys ale měl pravdu, pak by z Tebe byl největší machr na antény v širokém dalekém okolí. Já už dělám elektroniku 40let, anténařinu víc než 15 let, a rozhodně si nemyslím, že je to brnkačka. Pořád se mám co učit, a čím víc toho vím tím víc si uvědomuju svoji neznalost. Každé poznání totiž vyvolává další otázky. Kdyby v ničem jiném, tak v tomhle měl Sokrates pravdu: "Vím, že nic nevím."K žádnému měřáku nedostaneš návod na měření ale pouze návod na použití a obsluhu. To je obrovský rozdíl. Jak získat patřičné informace z naměřených hodnot, a jak měřit abys naměřil co potřebuješ, to Ti taky žádný výrobce do návodu nenapíše. Dělat DVB-S je podstatně snazší než dělat DVB-T. To je další věc kterou je potřeba si uvědomit. To Tě ale naučí až praxe. |
![]() Enik |
07.01.2010, 16:54.51 | |
RE: DVB-T měřákjak říká Enik. U měřáků nebývá návod co ty údaje znamenají. Např já koupil měřák na DVB-S a byl u něj návod o 3 stranách.Jak jej zapnout, nastavit a co zmáčknout abych se dostal k určité funkci. Co ta funkce znamená o tom řeč už není . |
![]() žela |
07.01.2010, 17:09.38 | |
RE: DVB-T měřákJá když jsem si Prodiga kupoval, tak už jsem dávno dopředu věděl které funkce tento měřák má a co znamenají.To si myslim, že je uplně samozřejmé. Bohužel jsem věděl i které nemá, třeba impulsní odezvu nebo podporu DVB-S2, ale to zase podporují jeho vyšší kolegové Exporer II a II+. |
![]() Saxon |