Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
30.07.2009, 21:00.12

Motor a krajní pozice

Za vydatné pomoci webu dishpointer.com se mi dneska nakonec povedlo najít na zahradě vhodné místo pro satelitní anténu s motorem. Nebylo to vůbec lehké, musel jsem se vyhnout postupně (od východu):
lískové aleji
modřínovému lesíku
hrušce
střeše domu
komínu
střeše stodoly
komínu garáže
jabloni
a vysokému mořínu na západě

Místo je to opravdu jedinečné, posunutí trubky byť o jeden metr na jakoukoliv světovou stranu už znemožňuje příjem některých pozic.
Výsledný rozsah je uspokojivých 80E - 34,5W, přičemž na pozici 37,5W se mi povedlo detekovat slabý signál na 11505V 1150 QPSK, bohužel jsem nenašel žádný feed nebo data v normě DVB-S MPEG2, které by bylo možné z této pozice v současnosti přijímat a ověřit tak možnost příjmu 37,5W.
43W už spolehlivě blokuje Velký Javorník.

Používal jsem offset anténu 95/105, vypíšu některé zajímavosti:

80E - 11543V 2892 3/4 jsem našel snad nejsilnější signál, který se mi kdy povedlo na orbitu naskenovat, schválně si to zkuste, nevídané..., 11606 i 11045 stabilní, 11045 minimální rezerva

75E - se mi povedlo na hraně stability naskenovat 12580H a 12601H v jižním svazku

66E - na 11489V byl signál nedostatečný
60E - Baskhir TV nestabilní
39E - 11512H, stabilní, bez rezervy
26E a 25,5E - vyjma Badru6 snad všechno, s rezervou
7W - pouze V, místy stabilní, bez rezervy, V pol. + FEC 5/6 s velkými problémy
14W - nestabilní

Motor byl nastaven precizně na všech pozicích - resp. pokud nebyl, kopnul jsem do trubky tak, abych z toho dostal vždy maximální možný signál. :)))

Tak teď už jen sehnat pořádnou trubku, natřít, zabetonovat, nastavit, znovu natřít a vykopat kanálek pro chráničku s koaxy.

Chtěl jsem ještě zítra zkusit štěstí a kouknout se dále na východ z jiné lokality na zahradě.
Tentokrát už bez motoru, na fix, začnu na 80E a pokusím se najít signál na 85,2E - a teď potřebuju vaši pomoc.
Ti, kdo tak daleko vidíte, zkuste se podívat na flysat a porovnat to s aktuální signálovou situací na této pozici.
Je něco z toho, co je na flysatu v současné době aktivní?
Potřebuju nějaký spolehlivý transpondér, na kterém budu hledat signál.
Podle dishpointeru bych měl z jedné zahradní lokality na 85,2E vidět a na 90E jen těsně nevidět, přičemž překážka je vzdálena cca 12km vzdušnou čarou. Chtěl bych si to ověřit.
uživatel
D2MAC
30.07.2009, 21:10.57

Tiše závidím

Ty jseš fakt fanda.
uživatel
Vodonoš
30.07.2009, 21:48.12

RE: Motor a krajní pozice

Ano, všechna čest tvému zápalu!
Nechci pro pravděpodobně neúspěšný test měnit polohu nultého bodu a nadto, mám obavu, že jsme v Praze moc na západě, je to už značná exotika.
Využití dishpointru k určení tak přesného místa pro instalaci anténní sestavy je taky objevné, tedy pro mně.
V souvislosti s tebou zmiňovanými větrnými podmínkami u vás, ti chci poradit abys místo trubky použil svařenou lehkou ale stabilnější příhradovinu. Nemyslím na žádný stožár jako na VN, poraď se s nějakým statikem. Nebo si to spočítej sám, rozhodně by tě takový kvazi krabicový prut, nahoře s konzolou z tr. 60 až 70 mm pro parabolu, zbavil dosavadních problémů s větrem. Tvoje dobyvatelské úsilí na orbitu by si takovou stabilnější konstrukci zasloužilo.
uživatel
knawi
30.07.2009, 21:48.48

:))) R^
uživatel
borsalino
30.07.2009, 21:59.41

@knawi

Díky za radu, přesto jsem se rozhodl "pouze" pro 76mm trubku s minimálně 80cm hlubokým základem.
Spodek antény bude cca metr nad zemí.
Vybrat místo sice byla fuška, ale díky tomu, že parabola je na severu = orbit beru až přes barák, bude anténa krásně krytá barákem = problémy se silným jižákem rázem odpadají.
Od severu a částečně od východu je zase hustá lísková alej, od západu je to utopené a od východu = od hor fičí zřídka kdy.
uživatel
D2MAC
30.07.2009, 22:18.33

@D2MAC

Tak ty moje "rady" samozřejmě zapomeň - měl jsem zafixovanou představu, že nastavuješ anténu připevněnou na štítu domu (neříkej prosím barák) ve výšce ze žebříku. Tak, jak líčíš, je to báječné - to teprve budeš mít, při pohodlné práci s parabolou, zářezů v pažbě, jak tu bylo kdysi řečeno. Samozřejmě třípalcová trubka udrží v metrové výšce dům! Nenatřenou! troubu v beton. základu opatři pracnami aby se nevyviklala a návrh velikosti základu musí odpovídat vahou namáhání paraboly větrem. Jinak prima, dočkáme se, doufám, zajímavých zkušeností.
Mimochodem, nestíhám houby, už jsi byl? Zřejmě ano, dráždí mě zmínky o modřínovém lesíku. Hodně zdaru!
uživatel
knawi
30.07.2009, 22:24.35

@D2MAC

Zdravím na Moravu a posílám test frekvenci na Telstar11 - 37,5°W.Je to pouze datový stream,ale signál je stabilní.
Takže parametry - 11661/H/2120.
uživatel
táhlovej
30.07.2009, 22:34.29

@knawi

OK, díky za rady, zařídím se podle toho.
Taky se těším na konečně pohodlného nastavování - už žádné balancování na žebříku kdesi v 6 metrech, jednou rukou se držíš a druhou "cosi" nastavuješ. Navíc na té jižní zdi bylo horko jako v pekle a 80E už byla ze 3/5 krytá přesahem střechy a já vůl pořád nevěděl, proč to hraje tak mirezně.

ad Houby -
Včera jsem zrovna po delší době byl se podívat pod hory do lesa. Ale to bylo jen tak na hodinku. Je sucho, všechno je to sežrané od slimáků nebo larev hmyzu. Vybral jsem z toho pár holubinek a růžovku do zeleninové bramboračky. Bašta. :) Hřiby vůbec nemá smysl sbírat, drží pohromadě jenom na těch červech.
uživatel
D2MAC
30.07.2009, 22:36.31

85E

ten 11681 H ide stale a je aj signalovo na tom lepsie ako bol 11593 H ktory vsak uz vypli, potom su tam uz len bud nie DVB-S/S2 alebo su to 16APSK/32APSK
uživatel
EnoSat
30.07.2009, 22:41.17

@táhlovej

Zdravíčko na Vysočinu.
Díky za info, zítra zkusím, resp. vzhledem k tomu, že je uveden na Flysatu, tak jsem ho asi zkoušel, ale bez výsledku - narozdíl od 11505V, kde se objevil náznak signálu.
Asi jsem ale zanedbal LO drift a vzhledem k nižší SR jsem měl vyzkoušet i pásmo +/- 5MHz od uvedeného kmitočtu.
uživatel
D2MAC
30.07.2009, 22:43.29

@EnoSat

Skvěle, díky. To jsem potřeboval.
Jak jsi na tom s Jamalem?
Vidíš ještě nebo končíš na 85E?
uživatel
D2MAC
30.07.2009, 22:45.28

90E

myslim ze ma nepusti HW limit motora alebo susedny panelak, teoreticky by mi to malo ale ist , heheh
uživatel
EnoSat
30.07.2009, 22:45.37

@D2MAC

promiň - houby: to je opravdu letos v moravskoslezských Beskydách sucho? To je snad úzce lokální.
Ještě k tomu zakotvení stožárku: zabetonovaná šestina výšky je postačující, stačí proto plošnější beton. blok.
uživatel
knawi
30.07.2009, 22:55.09

@D2MAC

Já mám na 11505V signál s dostatečnou rezervou,ale Ctech mi tento signál nelockne(domnívám se,že je DVB-S stream s nějakým atypickým parametrem ,který zvládnou pouze PC karty-škoda,že sem DeEmEx nechodí,on by nám to vysvětlil,na čem ten signál locknul).Přeju pevné základy budoucího "Usingenu" a co nejlepší C/N.
uživatel
táhlovej
30.07.2009, 22:57.26

@EnoSat -

To zní, jakoby se Ti tam ani moc nechtělo. Takový skvost celého orbitu a ty si ho necháš jen tak ujít? :bigeyes: :))) :))) :))) Tož to já bych takovou nejistotu nemohl dopustit. :sly:

@knawi -

Po těch povodních vyjma pár bouřek tu pořádně nepršelo. Houby ještě rostou, ale pro "odčervení" je třeba, aby pořádně zalilo a narostla hromada čerstvých hub, aby to ta pakáž nestačila všechno sežrat.
Díky za radu, vidím, že se v betonování vyznáš.
uživatel
D2MAC
30.07.2009, 22:58.43

Z pevnostního hlediska je 8o cm základ a průměr trubky pro danou velikost paraboly a výšku stožáru dostatečný. Ovšem jiná je situace se zámrznou hloubkou. Pochopil jsem že jsi z Beskyd, takže bych volil tak 12O cm, nebo zjistil podle tabulek, jaká je u vás průměrná zámrzná hloubka. Jinak bys mohl být v zimě pži změnách teploty a hlavně na jaře po oblevě překvapen pohybem celého základu a tím i paraboly.
Oprava takového pochybení bývá velmi obtížná a pracná.
uživatel
Hujer
30.07.2009, 23:00.04

90E

http://www.satbeams.com/footprints?beam=5545 - elevacia u mna je necele 4 stupne

PS: dnes som trapil stroje na 50.8 E , je tam kopec signalov v 11.7-12.2 , ale tiez asi nebude DVB-S/S2 :(
http://ipbox.wz.cz/51ev.jpg
http://ipbox.wz.cz/51eh.jpg
uživatel
EnoSat
30.07.2009, 23:29.45

@táhlovej -

Díky za info, začíná mi tím směrem jabloň, původně jsem měl obavy již o 30W, funkční 34W je milým překvapením, když se nepodaří zprovoznit 37,5W, nevadí. Raději oželím družici, než abych zbytečně prořezával jabloň, navíc je to odrůda Ontario = jedno z mála zimní jablek, které vydrží čerstvé až do jara. Stejné přání vracím zpět nejen na Vysočinu, ale všem zúčastněným.

@Hujer -

Ano, jsem z podhůří Beskyd, nezámrzná hloubka se u nás bere těch cca 80 - 90cm. Také si myslím, že je třeba v tomto nešetřit a nic neponechat náhodě. Klidně ten metr dám do země. Kdyby mi někdy později ruplo v bedně a chtěl na to pověsit větší středovku, nebude hlubší základ na škodu.

@EnoSat -

U mě to jsou rovné 3 stupně.
O 50,8E mám u mě trochu obavy. Ze začátku jsem měl problém se stínící hruškou na 53E a 57E, tak jsem anténu posunul a hrušku vměstnal mezi 45E a 53E tak, aby nic pořádného neblokovala. Testy na 50,8E tak u mě asi padají - resp. v zimě nebude problém, ale dokud je listí...
uživatel
D2MAC
30.07.2009, 23:47.53

Hujer má pravdu, dá se ale uložit základový blok na štěrkopískový podklad, dobře ke spádu drenovaný. To ti umožní do zámrzné hloubky, běžná je 0.8m, v horských oblastech, v kotlinách, se zvyšuje a určuje ji stavební úřad, započítat i tu výšku štěrkopískového lože. Ale záleží hlavně na tom, jestli zakládáš na skále, abys nakonec nelámal skálu! Ovšem podceňovat hloubku základu jen proto, že se jedná o malou nebo "lehkou" konstrukci je blbost. Známe kácející se nákladná oplocení, kde se podcenilo založení podezdívek. V těchto případech jde o vlivy voda - mráz. Takže díky Hujere!
Samozřejmě moje zmínky o potřebě zabetonované šestině výšky volné, je teorie, stejně budeš mít k dispozici hloubku větší.
uživatel
knawi
31.07.2009, 13:15.39

Test ukončen, finální letní rozsah je 80E - 34,5W, zimní se uvidí. Zkoušel jsem fixně 85,2E a 90E, ale bez úspěchu.
uživatel
D2MAC