| 13.08.2009, 11:06.54 | |
satelit na komíněZdravím,mám chalupu na samotě u lesa a chystám se dát parabolu 80cm na komín.Chtěl bych se zeptat,jaké je riziko,že do paraboly udeří blesk.Hromosvod tam nemám.A na komíně je nejlepší výhled jak na západ,jih tak i východ.Předem díky za odpovědi. |
![]() Foma |
| 13.08.2009, 11:10.52 | |
RE: satelit na komíněNo ty budeš expert.Viděl jsem jak při orkánu se poroučel komín i parabola. :laughing: |
![]() Digi tv |
| 13.08.2009, 11:15.57 | |
RE: satelit na komíněA to se nebojíš tam přebívat při bouřce bez hromosvodu? |
![]() Digi tv |
| 13.08.2009, 11:27.23 | |
RE: satelit na komíněV Jihlavě a okolí jsem viděl hodně parabol na komíně.zatím žádný úder bleskem,ale nevím zda to dovolují kominické normy. Musíš sám vědět jestli tam při bouřkách tříská,ve vašem oklí.Na Čeřínku u Jihlavy bych ji na komín nedal.Tam to dost mlátí. |
![]() Ji.sat |
| 13.08.2009, 11:33.35 | |
RE: satelit na komíněMám to 10 rokov na komine a som bez hromozvodu.Človek ale nikdy nevie.Sused má hromozvod vyšíe ako ja tanier. :bomb: |
![]() Nalimm |
| 13.08.2009, 11:36.13 | |
RE: satelit na komíněPokud budeš topit uhlím, tak budeš mít parabolu a vše ostatní za dva roky jako lišku sežrané.A to nemluvim o dalších rizicích... |
![]() Saxon |
| 13.08.2009, 11:36.21 | |
@Ji.satjsem z Nevcehle(Vysočina) |
![]() Foma |
| 13.08.2009, 11:43.22 | |
RE: satelit na komíněJá montoval parabolu Hojkově a tam prý je nějaké podzemní jezero a hodně to přitahuje.Parabolu jsem namontoval ne na komín,ale těsně pod střechu,taky aby to nehyzdilo dům.V Nevcehli jsem taky dával jednu parabolu. |
![]() Ji.sat |
| 13.08.2009, 12:12.50 | |
RE: satelit na komíněSatelit na komín nepatří, je to porušení normy o komínech. V poslední době se tento nešvar hojně rozšířil, protože často montují satelity neodborníci. Pokud by to bylo namontováno na novém domě ještě před kolaudací, je to závada a musí to jít nekompromisně pryč. Na starších komínech opravdu drozí destrukce komínu od namáhání větrem. Ani dnešní nové cihly, které se používají na stavbu nadstřešní části komína nejsou vhodné na upevnění paraboly / jsou duté / a hmoždinky v nich špatně drží. |
![]() grupen |
| 13.08.2009, 12:18.23 | |
RE: satelit na komíněI deda Komarek na samote u lesa mohl miti satelit,pokud by totiz byl komercne dostupny.- neni komin,jako komin,pokud je chalupa Tvoje a komin je zdravy,neni duvod 80 cm parabolu neosadit (nejlepe provedeni uchytem opasanim např.z U profilu a sroubovic M12.Pokud je komin funkcni (na samote u lesa jiste),budou zplodiny jak bylo uvedeno prispivat k rychlejsi korozi.Proste je to nekdy nejrealizovatelnejsi reseni (v podkrovi napr.nelze namontovat ci jinak),nikdo netvrdi,ze to reseni optimalni. - riziko uderu blesku je vzdycky,musis si vyhodnotit sam jak mas pojisteny objekt,proc tam neni hromosvod atd.Nahradnim resenim je uzemnit parabolu s kovovym kotvenim samostatnym svodem (napr.AlMg drat prum.8 mm) nad zemi realizovat zkusebni svorku a vykopat podpovrchovy zemnic (napr.20 m vykopu a dratu FeZn,nebo nabit zemnici tyce do zeme...kazdopadne hodnota zemniho odporu by nemela presahnout 15 Ohmu). To jsou blechy psi,ty na cloveka nejdou."nechybi Vam neco?" "Piva tu nejsou":) |
![]() hdpe |
| 13.08.2009, 12:37.58 | |
RE: satelit na komíněI my máme na komíně parabolu a bez hromosvodu. Zatím už několik let bez potíží. |
![]() lukin |
| 13.08.2009, 14:03.48 | |
RE: satelit na komíně1. Parabola na komíně asi nijak nezhorší poměry směrem k ochraně domu před úderem blesku. Ten průser nebude ani větší ani menší.2. Nicméně je to pitomost nejvyššího zrna dávat parabolu na střechu obecně. Blbý přístup. Blbé kotvení. Blbé všechno. Parabolická anténa není pozemní anténa, nemusí být vysoko, mlůže klidně být na zemi (z hlediska příjmu). 3. Výhled stačí zhruba v úhlu 30 stupňů - zhruba řečeno každé místo, kam svítí na jaře v poledne sluníčko je dobré. 4. Podstatné je umístit parabolu někam do závětří a někam, kam je snadný přístup. |
![]() Antonín |
| 13.08.2009, 14:06.32 | |
RE: satelit na komíně@grupen z jakého dokumentu jsi to vyčetl?Pokud je je to tak tak ji budu muset předělat na stožár:-(Já sem řešil něco podobného, nakonec mám na komíně toridku 55T,která je ukotvena držákem co k tomu byl dodán+železné hmoždinky s matičkou, tu zabouchneš do díry a začneš dotahovat, a ona se rozevře.Jinak já sem hromosvod neměl, ale loni o dovolené sem se do něj pustil, a sem zase o něco klidnější,i když do tebe uhodí tak veškerá elektronika je v p***i, jinak na svodech od antén mám ještě přidané bleskojistky. |
![]() Stanowi94 |
| 13.08.2009, 14:08.19 | |
RE: satelit na komíněA jak psal saxon, v žádném případě bych to nedával ke komínu kde se topí pevnými palivy, pop roce parabola vypadá hrozně. |
![]() Stanowi94 |
| 13.08.2009, 14:58.48 | |
RE: satelit na komíněČSN 734201 Tato norma a její další návazné to řeší. |
![]() grupen |
| 13.08.2009, 16:02.56 | |
RE: satelit na komíněgrupen má pravdu ... do kolaudací dělám :) |
![]() kacenkin |
| 13.08.2009, 16:05.51 | |
RE: satelit na komíněSice podle starších norem, ale pro neIČAře dostatečné:http://www.czfree.net/forum/showthread.php?postid=35581 jinak doporučuji i rubriku hrobař varuje na serveru elektrika http://elektrika.cz/searchOblast?vs=0&oblast=42 Dle http://www.hzshk.cz/cs/uvodni-strana/prevence/clanek-117/ anténu za určitých okolností na komín umístit lze. |
![]() HaryFotr |
| 13.08.2009, 16:38.01 | |
to: hdpeNová norma o hromosvodech již přikazuje mít zemní odpor max.10ohm |
![]() Harnadek |
| 13.08.2009, 18:00.20 | |
RE: satelit na komíněAno,souhlasim.(novou normu pro hromosvody jsem zavrhnul jako nemistne lobby DEHN a SOHNE,nicmene bohuzel plati:), 5 ohmu muze byt chyba mericiho pristroje a metody:),dale bude na samote u lesa zalezet na pudnich podminkach.Pokud vsak nekdo vykope a polozi 20 m podpovrchoveho zemnice jako samostatne opatreni pro uzemneni anteny ,napr.dle CSN EN 50 083-1 resp.nahrady.Tudiz bych danou situaci samostatneho uzemneni anteny nemusel posuzovat nutne dle nove CSN na hromosvody. |
![]() hdpe |
| 13.08.2009, 18:06.46 | |
Úder bleskuO tom, že cesty blesku jsou nevyzpytatelné, jsem měl možnost se přesvědčit na vlastní oči. Po jedné z jarních bouřek sjel blesk po parabole, která byla ukotvena 2m(!) pod vrcholem komína. Parabola nebyla zazeměna, následně odešlo: LNB,utavený koaxiál, dva satelitní přijímače a jeden LCD televizor. Starý TCR křáp to vydržel, jen mu odešel tuner. To co bylo uvnitř spálených zařízení...škoda popisovat.Dále sjel blesk po silovém vedení a vypálil celou rozvodnici. Přitom na budově byl hromosvod. Tak, a teď komentujte.... |
![]() kynolog07 |
| 13.08.2009, 18:37.33 | |
RE: satelit na komíněJsou samozrejme nevyzpytatelne,jde o to snizit rizika ,cenove rozumnymi opatrenimi.Gro cele problematiky tkvi v tom,kdo zaplati vznikle skody (nedejboze pozkozeni zdravi,ci smrt).V Nemecku,maji dosti penez,tudiz nakladne komplexni snizeni rizika dle DEHN a SOHNE si mohou dovolit.Jejich pojistovny taktez uvedena opatreni zhodnoti nizsi pojistnou castkou.Kazdy z nas musi radne si prostudovat pojistnou smlouvu a aspon 48 x se ubezpecit,ze je tam to,co myslime (tedy v tomto pripade prepeti atmosferickeho puvodu). |
![]() hdpe |
| 13.08.2009, 19:40.18 | |
RE: satelit na komíněKynologu, jakékoliv uzemnění paraboly by na důsledcích asi mnoho nezměnilo. Můžeš být rád (pokud to bylo tvoje) že dům ještě stojí.Leda se to dá použít jako argument, že parabola na střechu prostě nepatří. Každé jiné umístění je lepší. |
![]() Antonín |
| 14.08.2009, 19:30.56 | |
AntonínoviMáš pravdu. Moje to nebylo, naštěstí, jen jsem vše dával dohromady, novou elektrika a satelit ... na zahrádce za domem. |
![]() kynolog07 |