Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

@Saxon - VKV

Promiň, ale poslední dobou mám toho nějak moc (teď zrovna zateplujeme). I když jsem třeba na parabole online 24 hodin denně, za notebookem ovšem nikdo nesedí...
Co vím, a co jsem četl o Supersonic vs. UKS-18:

Ani jedna z těchto dvou antén dostatečně nepokrývá pásmo 87,5 - 108 MHz a každá má své výhody i nevýhody.

Supersonic:

- dodnes se vyrábí
- menší, lehčí,
- lépe odolává nárazům větru
- lépe snáší kmitání ve vertikální rovině
- malý zisk nad 104MHz, nad cca 106MHz má převrácený diagram a přijímá více ze zadu.
- menší zisk než UKS

UKS:

- nevím o tom, že by se už vyráběla, ani v Německu
- dá se ale postavit podle výkresů, které jsou volně přístupné na internetu
- úpravou poměru délky prvků se dá modifikovat pro dosažení lepšího zisku v pásmu 104-108 MHz
- je velmi citlivá na kmitání ve vertikální rovině (nárazy větru), pokud se to neošetří, dochází ke zbytečným únikům
- na rozdíl od supersonicu je jen těžko použitelná pro příjem vertikální polarizace

Bohužel, neznám žádnou "širokopásmovou" anténu s výborným ziskem a činitelem potlačení zpětného příjmu v celém pásmu 87,5 MHz - 108 MHz.
Na Tvém místě bych raději znovu zvolil ten Supersonic, je to taková sázka na jistotu. Hlavně je třeba se vyvarovat dvou věcí:

- použití FM předzesilovače
- nevhodně vedeného kabelu, který pak deformuje elmag. pole antény.

125/140cm = (80E - 37,5W), 95/105cm = (36E L/R), 2x LNB Invacom, Color Super 92 Emme Esse, Teroz 434. Pokud chcete přežít doktorské studium, nesmí se váš školitel nikdy dozvědět, že vůbec existujete.

D2MAC
Registrace: 8/2004
Odpověď v diskusním vlákně

d2mac

prosel jsem odpoledne odkazy od lubbika a dospel jsem take k Supersoniku. 1/Mam ho odzkousenej na Bavorsku a jede ok. 2/ Bude mensi napor na rotator. 3/ Nemusim nic bastlit... 4/ Babicka by uz vetsi howado na strese neprezila /88 let/ ;) Uz takhle od ni dostavam kour, pry ji to kazi vyhled/bydli hned na vedlejsi adrese./ Zkusim to potom cele nafotit, a udelam rovnez repo o prijmu K68 a K24 a K34 u CB.I tu Viden jsem naskenoval. Kratka EmmeEsse, umisteni pozednice /stit domu jako reflektor/ a sirokopasmovy UHF 30dB preamp.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

RE: @Saxon - VKV

používám na DX 88 až 108MHz Yagi 3prvky zisk okolo 5dB,č.zpět příjmu cca 14dB....má podobný zisk i na krajích pásma....přijímám v Praze Německé stanice celkem ok
Rozměry mohu dodat.

Diablo je stále oukejíček!:-)

cb21
Registrace: 6/2007

I já jsem rovněž kamsi za poslední dobu pokročil.
DVB-S stožár je už zabetonován, betónek za 3 týdny pěkně zralý, stožár natřený, 30 metrový výkop na tlustou chráničku vykopaný, chránička položená, výkop zahrnutý, drny už se zase zelenají, 2x koax a 1x UTP protaženo.
Pokud to zítra stihnu, mrsknu na vrch stožáru malou anténu (95/105cm) provizorně na 23,5E, tím pádem budu moct konečně sundat tu větší.
Až bude čas, nastavím tu větší na motor na nový stožár (pod tu malou), tím pádem se uvolní ta malá, vykuchám jeden LNB, dám destičku a malou natočím na FIX na 36E.

Ve výsledku bude jeden stožár na DVB-S, druhý na DVB-T a 2x VKV-FM anténa před štítem domu (jako reflektor a clona opačného směru)

Kdy to ale udělám, nevím, stále se nachází něco jiného, co se musí udělat ještě dříve....do dneška jsem např. nebyl schopný najít si čas otočit colorku na Klimkovice a zjistit, jestli tam přidali to Óčko nebo ne.

125/140cm = (80E - 37,5W), 95/105cm = (36E L/R), 2x LNB Invacom, Color Super 92 Emme Esse, Teroz 434. Pokud chcete přežít doktorské studium, nesmí se váš školitel nikdy dozvědět, že vůbec existujete.

D2MAC

@cb21

V H polarizaci budiž, ale tříprvek na dálkový příjem ve vertikální polarizaci není zrovna to pravé ořechové. Směrovost v podstatě žádná, zisk nic moc. Každopádně díky za tip.

D2MAC

máš recht,ale mám špatné zkušenosti s velkými zisky:-( ostatně,to jsi psal dle mne správně,že PREAMP nee..dle mne když to moc"cucá"signál,"cucá"to i neduhy s přijímem spjaté...pravdou je,že bych potřeboval pořádnej reciever,neb u mého nemohu řádně nastavit šířku filtru MF a tak...:-( nicméně nějak to běží....jsem zvyklý už od mala "cucat" 107,6 :-)))))))

cb21

@cb21

Nejlepší zesilovač je anténa a čím vyšší zisk vlastní anténa má, tím větší je zpravidla i její směrovost. Pokud Tě z celého pásma zajímá např. jen jedna nebo dvě stanice a máš štěstí, že Ti do nich nenalezou falešné kmitočty ze zahlceného předzesilovače (místní svářečky), dá se použít i ten FM předzesilovač, v případě, že je zisk samostatné antény nedostatečný.
Ještě jsem ovšem nikdy neviděl s úspěchem provozovaný FM "širokopásmový" předzesilovač v celém pásmu 87,5 - 108 MHz. Vždy se tam někde namoduluje něco, co tam nepatří...
Také nemám přijímač s laditelnou šířkou filtru, nicméně díky vhodným umístěním antén se mi zpravidla daří nerušeně přijímat stanice na kmitočtech vzdálených od sebe o 100kHz, ve výjimčných případech i 2 různá rádia na témže kmitočtu (různé směry, různé polarizace).
Shodou okolností na 107,6 u nás pere 60kW, 100km vzdálený vysílač Katowice Kosztowy katolické Radio eM, 107,6 FM, takže pro mě zrovna nic moc stanice...

D2MAC

starý unikát, doufám, že to není někoho z vás, nerad bych urazil
http://www.pira.cz/foto/fotovrbn.htm

netace
Registrace: 12/2008

To VKV je stejne krasa...Uz se zase tesim na rozsvicene "Stereo" na 103,5MHz. Pak na 94,4 se zuzenim pasma kvuli mistni F1 a nakonec 98,55 MHz na Bayern3 - Wendelstein. Budu tam muset nekdy zajet...

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Kvůli zateplování stěn domu jsem teď asi po třech letech už druhý den bez VKV a už to na sobě poznám, že mi chybí. :)))
Nejvíce se těším na 94,7 - Hey, 89,6 - Rockmax, 99,95 - občasně OE3, 102,2 - R Katowice, 95,3 - RMF-FM, 106,4 - Antyradio (špatně), unikát na 87,5 PR1, 90,0 - 90FM, 90,1 - SRO1 a pár dalších kousků, na které si teď ani nevzpomenu...

D2MAC

aj hb9 cv je celkom dobra a nezabere vela miesta v nehomogennom poli je vhodnejsia porovnaval som ju zo supersonicom v homogennom poli bol supersonic na niektorych frwekvenciach lepsi

jopo33
Registrace: 8/2009

d2mac

nejl.zesilovač je anténa....a kopec:-) toto vim již dlouho,jsem amater...čili potvrzuji....
No u Lauzicu neboli ted Punkt 6 rádia je i AMA vysílač(převaděč)...tam to chodí jak blázen i na malé výkony(cca 10W) R^

cb21

re:

Kluci pěkná debata,připadám si jako za starých časů R^ .Jinak já mám sedmiprvek také,ale při rekonstrukci antén půjde dolů.Je to zbytečně těžká anténa,stejně jako všechny naše antény,po 15 letech působí dost "rozevlátě".Střecha pokálená od věčně vysedávajícího ptactva,dle toho vypadají antény.Doporučuji vám 5prvek od Schwaigeru,fortelná a lehoučká anténka ze "silných prutů",hodně je vidět na ballech u malých FM vysílačů.Perfektní povrchová zlatá úprava,jak se leskne,odpuzuje ptáky.U pár lidí jsem jí dával na Beat z Kutné Hory,nebo na rakušáky.Bohužel jí Schwaiger přestává dělat,podobně jako FM křížový dipol.Jinak digitál z Černé Hory nic,stejně jako Kleť,než se ty vysílače překlopily na digitál,se středním šumem jsme je tady v Jihlavě měli...Pěkný den R^

Kathrein UFS 922 . Nokia 9800,9600 . Humax 5400 . Ferguson HF 8900,Ariva 200 . Edision MINI,VIP2 . Paraboly FUBA OP 85,motor HH100,multifocus 28-23-19-13 . karty CS LINK, ORF, SKYLINK

lubbik
Registrace: 11/2006

Anténa pro horní konec VKV

Chtěl bych jenom připomenout, (pokud jde někomu opravdu o vypíchnutí některé stanice na nejvyšších kmitočtech VKV pásma), že zde nejlépe chodila ta zcela původní "chlumecká" anténa (měla čtyři reflektory pod sebou). Právě ta se amatérsky předělávala na nižší kmitočty (viz. Jindra Macoun v AR). Chtěl jsem ji ještě nedávno znovu "složit" a vyzkoušet na příjem Rádia Beat (u nás 107,8, resp. 107,6), ale vzhledem k tomu, že snad zakrátko bude volně na Astře 23,5 stupně, upustil jsem od toho (jinak na této sat. pozici hraje i Vámi zmiňovaný Bayern 3 :-).

PeVy
Registrace: 2/2006

Kdysi jsem na 12-prvek v délce cca 6 metrů a zesák s MOSFET chytal z moravy německé stanice , HB9CV byla o trošku horší (při její velikosti je to ale přírodní úkaz), bohužel místní silné vysílače postupně vše zlikvidovaly.

RAFI007
Registrace: 1/2006

Výluky vysílačů

alespoň na chvíli uvolní část pásma a umožní příjem slabých signálů. Dnes by měli vypnout v 10:00 Třinec(Javorový) tak se těším, že mi půjde konečně nerušeně např. Fajn radio Hity z ValMezu na 105,2 atd.

stapa
Registrace: 9/2006

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra