Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Televize sama skáče na 16:9?

Mám takovýto problém:
Zapnu televizi a koukám na pozemní analogové vysílání. Ve chvíli, kdy zapnu satelitní přijímač, "změnší" se mi obraz. Prostě se zúží a nahoře jsou černé pruhy. Když je nějaký pořad na satelitu 16:9, tak jsou ty pruhy jakoby dvakrát. Zkrátka to udělá stejný efekt, jako kdybych koukal dál na pozemní analogové vysílání a na dálkovém ovládání od TELEVIZORU zmáčkl tlačítku 16:9. Akorát, že se to při zapnutí satelitu zmenší samo.

Není problém to odstranit - na dálkovém ovladači od TELEVIZORU stisknu stejné tlačítko a opět se to do výšky "natáhne". Akorát je to otravné. Může za to nastavení televize? Nebo spíš satelitu? A nebo to může způsobovat kabel SCART - to by měl asi na starostě jeden pin, ne? Pokud ano, který? Nestačilo by ho uskřípnout? Díky

tomygo
Registrace: 1/2006
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Televize sama skáče na 16:9?

Jestli máš na televizi 4:3 , tak nastav v receiveru 4:3, pokud používáš 16:9, tak nastav v receiveru 16:9. Nejlépe je nechat na televizi formát auto(pokud to umí) a bude se přepínat automaticky podle vstupního signálu.

netace
Registrace: 12/2008

rere

pin č.8

...rukama mi prošlo snad vše co má scart a HDMI a DVI

paprika007
Registrace: 11/2006

Bože Ty to tak nenecháš!

To jsou zase rady za všechny peníze.
Pokud máš televizor s formátem obrazu 16:9, musíš mít tento formát nastavený také v satelitním přijímači. Podle toho jak to popisuješ tam máš pravděpodobně nastavený LaterBox 4:3. Pro tyto případy je ale vhodné nastavit FullScreen 16:9, a na TV nastavit automat nebo také 16:9. Tím bys měl tento problém odstranit.
Pokud máš televizor s formátem obrazu 4:3, pak musíš na satelitu nastavit LaterBox 4:3, a na TV 4:3.
Jelikož jsi nezmínil jaký televizor máš, tak si musíš vybrat sám, která varianta je právě ta Tvoje.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

Nejde...

Takže na satelitním přijímači (HUMAX) jsem nastavil 4:3 - Obálka. Na televizoru žádné nastavení není, mám staršího Mascoma a pouze se dá pomocí tlačítka na ovladači přepínat mezi 16:9 a 4:3 (což ale využiju jedině tehdy, když třeba nějaký cizí fotbal běží jakoby natažený na celou výšku).

Ale ať nastavím satelit jakkoliv, funguje to pouze dočasně. Dokud je zaplá TV, můžu vypínat stalit nebo přepínat mezi TV a satelitem v pohodě - obraz se nezmenšuje. Ale ve chvíli, kdy vypnu i TV, už to opět přeskakuje. Musím znovu do menu satelitu a stisknout opět OK (přitom tam nic neměním, protože je to nastaveno z minula, ale musím to potvrdit). Je to nějaký divný.

Takže ten pin č. 8 na SCARTu pomůže? Kdybych ho odštípl, na co vše to má vliv? A ještě na které straně to mám kdyžtak uskřípnout? U TV nebo u SAT? Díky

tomygo

Je jedno na které straně, ale tohle ti stejně nepomůže. Akorát se ti tv sama přestane přepínat do av vstupu.

Tak jak to máš ti to funguje správně!!

Jestli nemáš iq houpacího koně, tak musíš pochopit, že pokud má vysílaný obraz jiný poměr stran, než má tvá tv, tak se to musí "nějak" přizpůsobit. Mne vyhovuje letterbox(horiz. pruhy), jiný upřednostní ořezaný obraz po stranách, popř. stlačený, či jinak deformovaný obraz...rozhodnutí je jen na tobě.. ;)

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535
Registrace: 10/2007

Nechová se to správně!!! To že tam mám LETTER BOX chápu = u většiny programů mám nahoře a dole černý pruhy. Třeba když ČT1 vysílá v analogu, mám je tam taky - rozhodně neupřednostňuju třeba roztažený obraz na střed.

Problém je v tom, že tam mám po zapnutí satelitu ty pruhy jakoby dvakrát - tudíž z obrazu je ještě užší nudle. Ty které tam mají být kvůli LETTERBOX jsou trochu došeda a pak ty, který tam sami přiskočí na vnějšku jsou úplně černý. Teprve ve chvíli, kdy stisknu na ovladači TV tlačítko 16:9 - 4:3, tak se to natáhne tak, jak to má být a mám nahoře a dole pouze ten šedočerný pruh...

tomygo

To ale nemá nic společného s stb, ale s tv. Pokud tam ty pruhy nechceš mít dvakrát, musíš tam zadat poměr, který fakticky má. Tedy 4:3 a nechat tak, popř. vypnout automatiku přepínání na 16:9. Ta se ale neaktivuje, pokud z stb posíláš 4:3 letterbox.

Tomik535

4:3 LETTERBOX tam mám, takže by se to aktivovat nemělo, ale...
Televize je už starší a nikde jsem v jejím natavení volbu poměru stran nenašel - přepínat se to dá nejspíš jen tím tlačítkem na ovladači a ne to někde uložit v nastavení. Asi na to kašlu a vždy po zapnutí satelitu vezmu ovladač k televizi a přecvaknu to...

tomygo

To mě napadlo taky, že ti to nastavení 4:3 nejde uložit. A zapne se 16:9 i když vstup AV navolíš na tv ručně? (Tím pádem by pomohlo to odstřihnutí pinu, ale místo tlačítka poměru stran budeš muset mačkat av, takže to vyjde nastejno..) :)))

Kup novou tv ;P

Tomik535

Přesně tak jak píšeš - skáče to i když ručně přepnu na AV. Jediný k čemu bych si pomoh by bylo to, že bych při ručním přepínání mačkal pouze jedno tlačítko...

Jediný, co mi hlava nebere je to, že pokud vlezu do nastavení satelitu a potvrdím nastavení (4:3 LETERRBOX) - neskáče to, ani při ručním přepnutí ani při vypnutí a zapnutí stb. Ale jen do doby než vypnu televizi - pak to začne skákat zase, i když nastavení stb samozřejmě zůstane...

No nic, to je fuk - nebudu to řešit a nechám to být...

tomygo

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra