Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: LCD, plazmy, CRT...

TV 4:3 a 16:9

Chtěl bych se zeptat. Kupuji TV s obrazovkou 16:9 a chci se zeptat jak se chová při vysílaném formátu 4:3 (např. Eurosport, DubaiSport, JazeeraSport apod).Nedojde k deformaci obrazu (roztáhlé postavy)nebo budou černé pruhy po stranách? Měl jsem CRT 70cm obrazovka 4:3 při přepnutí na letterbox na formát 16:9 jsem měl černé pruhy nahoře a dole obrazovky. Teď by tam být neměly?

FI711010
Registrace: 6/2008
Odpověď v diskusním vlákně

RE: TV 4:3 a 16:9

Když nastavíš formát obrazovky na 4:3,tak bude obraz 4:3.Když nastavíš TV na auto tak obraz vysílaný ve formátu 4:3 bude roztažený do stran přes celou obrazovku. Není to tak strašný,dá se na to koukat.

TV Samsung 7 Series (55),AV Receiver Yamaha RX-V861,CD Technics SL-PG400A

Peri
Registrace: 10/2006

To znamená, že při sledování popř. Eurosportu nebo Sportitalia, kteří vysílají ve formátu 4:3 budou po stranách černé pruhy? To ale prý ničí obrazovku u LCD televizí, alespoň to píšou v manuálu...má s tím někdo zkušenosti?

FI711010

Když nastaví na auto, mělo by vysílání zůstat tak, jak je posíláno z éteru popř. z stb(kde si to můžeš volit taky). Vysílání 4:3 si pak můžeš dále různě deformovat(16/9, 14/9, zoom atd.)

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535
Registrace: 10/2007

Blbost, nic neničí. :)))

Tomik535

Nedeformovaná prezentace obrazu 4:3 na obrazovce 16:9 má dvě možnosti:
Bez ořezu s pruhy po stranách.
Vyplnění celé šířky obrazovky s ořezem nahoře a dole.
To je jednoduchá logika.

Chování televizoru závisí na tom, zda je v signálu tv programu přítomna "povelová složka pro přepnutí formátů".
Dále si můžeš v televizoru nastavit na 16:9, Original, 4:3 atd....Na satelitním přijímači si můžeš také nastavit poměry obrazu.

Základní varianta bez deformace obrazu, kterou ovšem většina lidí nepoužívá (v širokoúhlém televizoru):
V TV: Original
V SAT: 16:9

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat

Přesně tak, v stb se pouze nastaví poměr stran obrazovky(u 4:3 popř. ještě letterbox). Případné další deformace už provádět pouze na tv.

Tomik535

No já jenom, že u nás v hospodě na plazmě s obrazovkou 16:9 jsou i pruhy nahoře a dole obrazovky. To má tedy špatně nastavené? Přitom se mi nezdá, že by tam byla nějaká deformace obrazu.

FI711010

To je normální. Jednoduše vysílají v původním(ještě širokoúhlejším) např. kinoformátu. A tak by to mělo být, nesnáším, když mě chtějí ochudit o obrazovou informaci po stranách. Komu se to nelíbí ať si koupí větší televizi, popř. si to ořezává, zoomuje popř. jinak deformuje každý sám.

Tomik535

V hospodě

Ano, může to ale také být špatně nastavené.
Je třeba si uvědomit, že nastavení poměru stran obrazu bývá samostatné pro analogovou a DVB-T část. Oni mohli předpokládat, že nastavení pro analog se porojeví i v digitálu. Spíše na to ale hodily b-o-b-e-k.
Dále si je třeba uvědomit, že formát 16:9 je jen jakýmsi meziformátem. Již řadu desetiletí se filmy točí v dosti drastických poměrech 21 i více ku devíti.
V současné době jsou k dispozici zobazovací jednotky 21:9, ale pokud bude film natočen v ještě drastičtějším poměru, tak i zde budou podélné pruhy, nebo nepatrná deformace bez pruhů.
U nastavení, které jsem výše popsal se samozřejmě projevuje jev, kdy je vysíláno ve 4:3 a navíc obraz nevyplňuje celou výšku obrazu. To má za následek přítomnost černých pruhů ze všech stran. Jen ta černá jeksi nemá stejný "odstín".

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat

Oprava

V současné době jsou k dispozici zobazovací jednotky 21:9, ale pokud bude film natočen v ještě drastičtějším poměru, tak i zde budou vodorovné pruhy nad a pod obrazem, nebo nepatrná deformace bez pruhů.
Sorry, nějak jsem se v té utopii utopil. :ogre:

mirasat

16:9 nejlépe odpovídá lidskému zraku, v žádném případě to není "mezistupeň". Formát 21:9 není a nikdy nebude vhodný pro televizní vysílání.
Filmy jsou v těchto "nudloformátech" z úplně jiných důvodů, s TV tyto důvody nemají vůbec nic společného.
To by totiž výrobci televizorů mohli nakonec skončit u PANAVISION ULTRA, ten měl poměr 2,85:1 (!).

Martin79
Registrace: 7/2008

Martin79

Samozřejmě, to nepopírám.
Osobně mi formát filmů 21:9 přijde ujetý. Sice kamera zabere nádhernou kompozici, ale film je odvysílatelný v TV jen ztěží a v tomto formátu je také prodáván na DVD.

mirasat

Obraz 4:3 na LCD 16:9 nemůže vůbec nic ničit.. Podsvětlení LCD je stále zapnuté v celé ploše a u LCD technologie je to to jediné, co se může opotřebovat. Tekuté krystaly se nevysvicují, pouze modulují množství průchodu světla. LCD televize mají vyměnitelné trubice podsvícení (nebo LED) a čas jejich výměny přijde mnohem později než si koupíte novou televizi...

Žádejme kvalitu, ne kvantitu.

PetrT

Peri

Už příště neraď, pokud nemáš jistotu.

Orion
Registrace: 1/2006

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra