Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

fm antena vertikal dalkovy prijem

Dobry vecer,chtel bych instalovat 100km od Prahy/Jbc/ na vertikal na radio1 91,9 jednu z nasledujicich anten.Signal tady mam,ale nekdy hlavne v zime kdyz napadne snich mi r1 zacne sumet,zbytek roku chodi ve stereu s minimalnim sumem,nekdy lepe nekdy hure podle pocasi.Antenu co mam ted mam uz rezavou a pomerne dost mi na ni kalej ptaci tak ji chci vymenit.Bude nainstalovana ve 3patre paneloveho domu asi 1metr od zdi domu.Na strese mi to nejde prakticky vubec jelikoz se mi tam dostava signal z nemecka na 91,8.Takze jsem rad,ze mi to stini barak.Tuner mam myslim kvalitni Kenwood KT6040 funkce wide,narrow.Tak prosim o info ktera z techto anten bude vhodnejsi,diky panove za kazde reakce. http://www.schwaiger.cz/z2707-antena-vkv http://www.tipa.eu/cz/produkt/14460754-antena-fmii-kruhovy-dipol-fracarro/

bbcman
Registrace: 12/2005
Odpověď v diskusním vlákně

RE: fm antena vertikal dalkovy prijem

Ta antena z Tipy je pro DX naprosto nevhodná.
Pokud se ti ten Schwaiger podaří upnout, měl by ti sloužit dobře.
Osobně používám pro vertikál na FM HB9CV,které si děláme doma.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Osobně

bych doporučil raději tu HB9CV (zélandka). Ani jedna z uvedených antén totiž nedosahuje jejích parametrů. Mimo to má i velmi dobré impedanční a kmitočtové vlastnosti. Osobně jsem ji používal pro příjem O3 na vzdálenost 200km.
Ta vertikální polarizace už může být na tu vzdálenost docela znehodnocená. Stálo by možná za to trochu experimentovat s tou polarizací. V každém případě je možné předpokládat kvalitnější signál na náběžné straně domu než na střeše. Zeď panelového domu funguje jako obrovské zrcadlo. V případě potřeby je možné snadno dvě ty HáBéčka sfázovat.
Vyzářený výkon toho vysílače je pouhých 5kW ERP ale to by na 100km mohlo stačit. Výškové poměry a terén jsou docela příznivé.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

Diky panove,o te antene HB9CV vim,kdysi za komkancu jsme na ni s tatou prijimali v Jablonci nad Nisou bayern,pri dobrych podminkach i orf a nemecke fm stanice na severozapade,bremen,a stanice ze tenkrat zapadniho Berlina.Jo to byli casy,kdyz jeste na fm nebyli nacpany ty nase po vetsinou priserny radia.Dnes uz nevim kde tato antena je.Hlavne vim,ze se na to necitim,a ze nejsem takovej frajer abych ji sestavil.Koukal jsem na internetu nikdo tuto antenu bohuzel nenabizi,takze nakonec koupim asi tu 3prvkovou swaiger

bbcman

re :

Schwaiger je výborná volba-a jelikož je krásně povrchově upravená a tím pádem se leskne,tak ti na ni nebudou vysedávat ani ptáci.

Kathrein UFS 922 . Nokia 9800,9600 . Humax 5400 . Ferguson HF 8900,Ariva 200 . Edision MINI,VIP2 . Paraboly FUBA OP 85,motor HH100,multifocus 28-23-19-13 . karty CS LINK, ORF, SKYLINK

lubbik
Registrace: 11/2006

Postavit to HáBéčko není žádný problém. To snad zvládně i amatér.

Enik

jezis ja jsem pako,nejdriv napisu snich misto snih a pak komkancu misto komancu :lookaround:

bbcman

jo mozna,ze bych to HaBecko dal dohromady,ale bylo by to pro me hodne straveneho casu,ktery radsi vyuziju jinak,jsem mozna liny,ale jednodusi je pro me objednat za 500 tu swaigerku,a po pravde Habecko asi nebude o tolik moc lepsi nez ta 3prvkova Swaigerka

bbcman

To by ses divil!

Enik

Dobrý večer pánové :8)
Je tu snad někdo kdo pochybuje o kvalitách legendární antény na FM II

HB9CV ? Nedám na ni dopustit, tak bacha! Na netu je na ní návod ještě z Amatérského Rádia.
Swaiger, co to je?! ;P

HiFiOK
Registrace: 12/2006

jedině Swan,nic lepšího jsem nikdy neměl,pracná stavba,ale stojí to za to

pierrepetr
Registrace: 5/2006

re:

To je věc názoru.Jo a ještě něco-neznám skoro žádné české privátní rádio,které by dodržovalo povolené výkony,těm 5kw vyzářeného výkonu nevěřím,ty jdou možná do vysílacích antén.

Kathrein UFS 922 . Nokia 9800,9600 . Humax 5400 . Ferguson HF 8900,Ariva 200 . Edision MINI,VIP2 . Paraboly FUBA OP 85,motor HH100,multifocus 28-23-19-13 . karty CS LINK, ORF, SKYLINK

lubbik
Registrace: 11/2006

pierrepetr

ahoj mam Swan jiz 20let je po rekonstrukci a funguje u nas v jablonci bez problemu jeste dnes na nej jedu obcas v noci bavorsko.pouzivam tuner reVox .pres zimu dodelam pretaceni anteny pro vertikal a prijem nebude mit zadnou chybu. preklapet to bude tahlovy motor 36 palcu.jirka jablonec

vanspeed
Registrace: 10/2007

ja bych to bejt tebou zkusil s nejakou to smerovkou na ty strese. vykrejt ty nemce treba vejtahovou sachtou, ci najit reseni pro odstraneni tech nemcu zboku, treba nejakou jinou antenou bez postranich laloku. uvedom si, ze je tady po meste dost mist, kde jedes autem a najednou to hraje dost dobre a pritom nejsi na kopecku. jeden cas to vyborne hralo treba u skladu dorintu za autobusakem. znam cloveka co bydli nahore u prehrady pod elitexem a chyta R1 bez problemu . co tam ma netusim, ale nic extra to nebude.

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

pro zájemce o HB9CV

http://www.ok2kkw.com/hb9cv/hb9cv_1969.htm

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

vanspeed

to ti fandím,kde jsou ty časy,dnes už nemám možnost v paneláku instalovat,ale v 80tých letech jsem zkusil snad vše a swan anténa zvítězila,dokonce jsem si ji před pár lety vyrobil pro UHF a chodila super

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Swan

Před cca 30 lety jsem SWAN používal k příjmu K12 z vysílače Wroclav v lokalitě mezi Litomyšlí a Vys.Mýtem. Byla to asi jediná anténa, ze které se dal dostat jakžtakž koukatelný obraz (podotýkám, že tehdy ještě vůbec TVP 1 ze Sněžných jam nevysílal - to už potom byla jiná káva :-).
HB9CV je konstrukčně velmi jednoduchá anténa, ale podle mne (na VKV) srovnatelná s dobrou tříprvkovou YAGI. Kamarád kdysi experimentoval s příjmem Jauerlingu a pětiprvková YAGI už chodila o chlup líp (ve srovnání s HB9CV). Podotýkám, že šlo o subjektivní srovnání - BEZ MĚŘENÍ.

PeVy
Registrace: 2/2006

Antena HB9CV byla a je velmi dobra antena,kdysi v dobách 75 let jsem na tuner JVC koupený,v Tůzu v Praze na objednávku/joj to byla doba/,chytal v ˇUsti n/L signál z Oksíku BR3 a I Lipsko makalo o NDR stanicích z Dresden ani nemluvě, Na každé straně baráku /paneláku/7.patro jsem měl tuto antenu podomácku svařenou a napájenou koaxem i dvoulinkou a na okně nainstalovanou,byla velice dobře směrová a zisk určitě stejný jak 3 prvková Yagina. Ovšem hlavní bylo a je ,že je oproti jiným antenám malých rozměrů a dá se celkem spolehlivě a skoro nenápadně instalovat i na paneláky.

Jendaj
Registrace: 1/2006

Doplním.že na ten tuner hraju dodnes a neměl jedinou závadu. Akorát jsem asi před těmi roky upravil ZMF a vyměnil filtry za užší-180 kHz. Stanic přibylo a hlavně Country Radio se už dá poslouchat i u nás v Ústí. Ahojky.

Jendaj
Registrace: 1/2006

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra