Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

Kombinace motor/monoblok

Zdravím, bude mi chodit DiSEqC přepínač za DiSEqC motorem ?

Vysvětlím:

Mám na střeše motor (SG 2100, DiSEqC 1.2), single LNB a dole SD přijímač Ferguson. Vše OK.

Teď jsem si pořídil TV se zabudovaným SVB-S2 přijímačem (Panasonic, podpora pouze DiSEqC 1.0) a úplně odpojil původní SD přijímač, kterým jsem ovládal motor. Parabolu se single LNB mám natočenou na 23,5°, vše chodí "skrze motor" OK.

Teď vyměním single LNB za Monoblok 19,2°/23,5° se zabudovaným DiSEqC (Inverto BLACK Pro monoblok single 4,3° 0,2dB) a pořád nechám "průchozí" motor. Původní přijímač s ovládáním motoru (DiSEqC 1.2) stále nechám odpojený.

Bude fungovat přepínání monobloku ?

D.

Duchacek
Registrace: 4/2006
Odpověď v diskusním vlákně

A kam připojíš LNB od motoru ?

Použití monobloku není pro Tebe šťastné řešení. Budeš potřebovat ještě DiSEqC relé na přepínání monoblok/motor.
Lepší řešení je použít DiSEqC relé 1/4, dva samostatné konvertory na multifeed a na další vstup zapojit LNB od motoru.

bob.r
Registrace: 1/2006

RE: Kombinace motor/monoblok

Z pohledu kabelů se mi to zdá jednoduché - z monobloku jde jeden výstup, který "proženu" motorem a zapojím do televize.

TV(Receiver) == Motor == Přepínač == 2x LNB

Jinak položená otázka tedy zní, jestli motor bude ignorovat příkazy DiSEqC 1.0 na přepínání dvou LNB, které televize posílá DiSEqC přepínači integrovanému v monobloku. D.

Duchacek

Půjde to, je to krok zpět

Pokud jsem tomu správně rozuměl, chceš ponechat mechanicky namontovanou parabolu na motoru a použít monoblok místo původního konvertoru.
Příkazy DiSEqC 1 přes motor projdou. Motor na ně točit nebude.
Lepší řešení, je když už takto použít instalovanou parabolu s motorem, použít monoblok Twin. Chce to dva kabely, každý pro jeden přijímač.
Přijímač, který chceš vyřadit zapojíš na ten kabel, který jde přes motor a můžeš točit, monoblok Twin na DiSEqC 1,2 A - bude muset být ten systém v ohnisku.
Druhý systém by byl přípojen přímo na druhý výstup monobloku. Kdybys chtěl přijímat multifeedem na tom pevném druhém systému, musel bys vždy tím přijímačem ovládajícím točení, natočit na ten "ohniskový" satelit.
Kdybys tam byl natočen, mohl bys nastavit přijímač s motorem aby v DiSEqC 1 přepínal také na druhou neohniskovou pozici monobloku bez točení.
Podle mne je škoda motor nevyužívat. Časem si stejně pořídíš pořádný HD přijímač, který bude umět i motor a jistě i víc, než doplňkový DVB-S2 tuner v TV. Potom jej jen připojíš a hraješ celou orbitu bez omezení.

bob.r
Registrace: 1/2006

Super, díky za odpověď.

Motor tam chci určitě do budoucna nechat, teď hledám jednoduchý upgrade, abych s co nejmenším úsilím a bez překabelovávání zpřístupnil Astru 19,2. Takhle jen přehodím LNB a vše ostatní zůstává. Aspoň do doby než se nabažím HD kanálů ze SKYLINKU a FTA z Astry 19,2 :-)

Pokud by ten motor v kombinaci s monoblokem přece jen dělal problém, tak prostě koupům F-spojku a motor "přeskočím". D.

Duchacek

Já to používal a fungovalo: 13E+ 19E,- 19E+ 23,5E,- 23,5E+ 28,2-28,5E. Pozicioner-toč. M10 závitem + polární závěs. Monoblock Inverto 4-6°.

CES
Registrace: 4/2007

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra